ΑΕΚ: Ο κύκλος που κλείνει και τα δεδομένα για την νέα σεζόν

ΑΕΚ: Ο κύκλος που κλείνει και τα δεδομένα για την νέα σεζόν
Photo Credits: INTIME

Το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι κομβικό για την ΑΕΚ που θα αλλάξει μεγάλο μέρος του ρόστερ της

Η φετινή χρονιά δεν εξελίχτηκε όπως θα ήθελε η ΑΕΚ και η διοίκηση της, αφού με όλα αυτά που συνέβησαν η ομάδα έμεινε εκτός από τους βασικούς στόχους της. Βέβαια το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει, ίσα ίσα που τώρα ξεκινούν τα πλέι-οφ, με την ΑΕΚ να έχει έναν δύσκολο δρόμο να διαβεί, αν θέλει να πάει στους τελικούς του πρωταθλήματος. Ό,τι και να συμβεί όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι της ομάδας θα έχουν πολύ δουλειά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ  15 από τα 17 συμβόλαια της φετινής ΑΕΚ λήγουν. Σε κάποια από αυτά η ΑΕΚ διατηρεί οψιόν ανανέωσης ενώ υπάρχουν και κάποιοι παίκτες που ενδεχομένως να κρεμάσουν τα παπούτσια τους και να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση. Με λίγα λόγια η ΑΕΚ του 2021-2022 θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες 2 σεζόν που η Ένωση διατηρούσε μεγάλο μέρος του κορμού της.

Οι «σίγουροι»

Από τους 10 Έλληνες που είχε το φετινό ρόστερ (πίνακας 1), οι μόνοι που έχουν συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν είναι μόλις δύο, ο Δημήτρης Μωραΐτης και ο Λίνος Χρυσικόπουλος. Ο Μωραΐτης, που φέτος έχει αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, είχε υπογράψει το 2015 συμβόλαιο εξαετούς διάρκειας , ενώ το 2018 οι 2 πλευρές επέκτειναν την συνεργασία τους για άλλον ένα χρόνο δηλαδή μέχρι το 2022. Ο Λίνος, που είχε δώσει μάχη για να μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο με την ομάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Κάπου εδώ τελειώνουν οι παίκτες με συμβόλαιο για την νέα σεζόν.

ΑΕΚ: Ο κύκλος που κλείνει και τα δεδομένα για την νέα σεζόν

Οι παίκτες με οψιόν ανανέωσης

Ο Νίκος Γκίκας μαζί με τον Βασίλη Τολιόπουλο, είχαν έρθει μαζί το καλοκαίρι το 2019 υπογράφοντας για 2+1 χρόνια με την ΑΕΚ, σε μια στρατηγική της ομάδας τότε, να δημιουργήσει Ελληνικό κορμό που να έχει ένα βάθος τριετίας. Ο Τολιόπουλος την φετινή σεζόν, βλέποντας ότι υπήρχαν πολλοί γκαρντ μπροστά του, ζήτησε να πάει δανεικός στον Ιωνικό για να βρει αυξημένο χρόνο συμμετοχής και να επιστρέψει πιο έτοιμος στην ΑΕΚ. Ο Γκίκας έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν με τον σοβαρό τραυματισμό που αντιμετώπισε και τώρα ουσιαστικά θα επανέλθει σε φουλ ρυθμούς έχοντας χάσει όμως την θέση του στο ροτέισον από τον Μωραΐτη. Είναι στο χέρι της ΑΕΚ να αποφασίσει και να τους κρατήσει ή όχι στην ομάδα και την νέα σεζόν χρησιμοποιώντας την οψιόν που υπάρχει στο συμβόλαιό τους. Ίδια οψιόν έχει και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, που ήρθε μεσούσης της περσινής σεζόν για 6 μήνες και το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε για 1+1 χρόνο. Τελευταία περίπτωση παίκτη και πιο ιδιαίτερη είναι αυτή του Ρογκαβόπουλου. Ο νεαρός παίκτης είχε υπογράψει το 2017 συμβόλαιο εξαετούς διάρκειας (4+2) έως το 2023. Πλέον με όλα αυτά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και με τις δύο πλευρές να οδηγούνται πιθανότατα στα δικαστήρια, αφού ο Ρογκαβόπουλος έκανε προσφυγή για να μείνει ελεύθερος, είναι ουτοπικό να συζητάμε ότι μπορεί να υπάρχει στο ρόστερ της επόμενης σεζόν.

Τα συμβόλαια που λήγουν

Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες. Η μία είναι οι παίκτες που τα συμβόλαια τους λήγουν αυτό το καλοκαίρι και αυτοί που πιθανώς λήγουν το μόνιμο συμβόλαιο που είχαν με το.. μπάσκετ. Φυσικά μιλάμε για τον Νίκο Ζήση και τον Δημήτρη Μαυροειδή. Ο Ζήσης ήρθε πέρσι τον Ιανουάριο και υπέγραψε συμβόλαιο 1,5 έτους με σκοπό να κλείσει την τεράστια καριέρα του μετά το πέρας της φετινής σεζόν και με την φανέλα της ομάδας που τον ανέδειξε. Φέτος δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο θα ήθελε την ομάδα και μάλλον το καλοκαίρι θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Ο έτερος αρχηγός της ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μαυροειδής, ήθελε να κλείσει την καριέρα του παίζοντας στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στα Λιόσια. Δυστυχώς οι συνθήκες της φετινής περίεργης χρονιάς με τον κορονοϊο και την γραφειοκρατία που καθυστέρησε την ανάπλαση του γηπέδου, δεν του το επέτρεψαν και θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση  ως ο αρχηγός των τελευταίων τροπαίων της ΑΕΚ.

Δύο ακόμα συμβόλαια που λήγουν, είναι του Δημήτρη Κατσίβελη και του Κωστή Γόντικα με τους δύο παίκτες βέβαια να έχουν διαφορετική βαρύτητα στον σχεδιασμό της ομάδας. Ο Κατσίβελης έκανε μια αρκετά καλή σεζόν και όποτε χρειάστηκε βοήθησε την ομάδα σε συγκεκριμένο ρόλο που μπορεί να προσφέρει. Ο Γόντικας αποκτήθηκε το περσινό καλοκαίρι κυρίως για τις προπονήσεις, αλλά το τσουνάμι τραυματισμών που έπληξε τους σέντερ της ομάδας, του έδωσε χρόνο σε κάποια παιχνίδια κάνοντας κυρίως την βρώμικη δουλειά.

Το ερωτηματικό των ξένων παικτών

Οι ξένοι παίκτες συνηθίζεται να κάνουν μονοετή συμβόλαια αφού θέλουν να εξελίσσονται και να ανεβαίνουν επίπεδα. Η ΑΕΚ τα τελευταία 2 χρόνια διάλεξε να πάρει ξένους μεγάλης ηλικίας αλλά και ποιότητας για να μπορέσει να τους κρατήσει παραπάνω από μία σεζόν όπως και έκανε, αλλά μάλλον θα φτάσει στο τέλος η συνεργασία με αρκετούς. Οι μόνοι που έχουν επιλογή ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο είναι ο Κιθ Λάνγκφοντ και ο Κίνγκσλεϊ (πίνακας 2).

ΑΕΚ: Ο κύκλος που κλείνει και τα δεδομένα για την νέα σεζόν

Ο αρχισκόρερ της ΑΕΚ είναι πολύ πιθανό να σταματήσει την καριέρα του στο τέλος της σεζόν αν κρίνουμε και από αυτά που γράφει στα σόσιαλ μίντια, ενώ και το αγωνιστικό πλάνο που ήθελε για να έρθει στην ομάδα βασιζόταν στο προηγούμενο προπονητικό τιμ. Από την άλλη ο Μόουζες ήρθε στα μέσα της χρονιάς και είναι από τους διακριθέντες αυτήν την σεζόν για την ΑΕΚ, με την ομάδα να έχει το δικαίωμα να τον κρατήσει και την επόμενη σεζόν. Από εκεί και πέρα τα συμβόλαια των Μέικον, Μορέιρα, Σλότερ, Λοτζέσκι και Ματσιούλις λήγουν στις 30/6 και αν η ΑΕΚ θέλει να τους κρατήσει θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις από μηδενική βάση. Είναι βέβαιο πως οι Λοτζέσκι και Σλότερ θα αποτελέσουν παρελθόν, ψάχνοντας η ομάδα κάτι πιο νεανικό στις θέσεις τους. Ο Μορέιρα, που έκανε μια αρκετά παραγωγική σεζόν αλλά και ο Ντάριλ Μέικον, είναι παίκτες επιπέδου ΑΕΚ και θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις της ΑΕΚ αλλά και από το τι προτάσεις θα έχουν στα χέρια τους για την επόμενη σεζόν. Ο Γιόνας Ματσιούλις είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, ένας παίκτης που όλοι στην ΑΕΚ έχουν να λένε μόνο τα καλύτερα αφού η προσωπικότητα του και ο επαγγελματισμός του είναι παράδειγμα προς μίμηση. Το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και ίσως θελήσει να επιστρέψει στην πατρίδα του για να τελειώσει εκεί την καριέρα του.

Το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων

Το πρόβλημα μιας ομάδας σαν την ΑΕΚ, που αναγκαστικά θα πάει σε ένα rebuilding το καλοκαίρι, είναι ο Ελληνικός κορμός. Δυστυχώς οι Έλληνες παίκτες που είναι επιπέδου ΑΕΚ είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πέραν από αυτούς που έχει στο ρόστερ της είναι άλλοι 2-3 που θα μπορούσαν να αγωνιστούν στην Ένωση, για αυτό πρώτα θα πρέπει να κρατήσει κάποιους από αυτούς που έχει ήδη και ξέρει ότι της κάνουν για δευτερεύοντες ρόλους και να προσπαθήσει να πάρει κάποιους άλλους, για να έχει 7-8 Έλληνες στο ροτέισον. Οι ξένοι καλώς ή κακώς είναι άφθονοι και ειδικά το καλοκαίρι μπορεί μια ομάδα να κάνει καλές επιλογές, οι Έλληνες όμως είναι εκείνοι που θα καθορίσουν σε ποιες θέσεις πρέπει να ενισχυθεί η ομάδα με ξένους ποιότητας.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω ζητήματα συμβολαίων θα καθοριστούν και από την γνώμη του προπονητή που θα υπάρχει μετά το τέλος της φετινής περιόδου. Είτε είναι ο Αγγέλου, είτε κάποιος άλλος, θα θέλει να έχει παίκτες που ταιριάζουν στο αγωνιστικό του πλάνο και στην φιλοσοφία του. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι πάμε σε ένα καλοκαίρι μεγάλων αλλαγών στην ομάδα με σκοπό να εμφανιστεί την νέα σεζόν πιο δυνατή και αποτελεσματική.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X