Το ταξίδι της ζωής μας, η τελευταία παράσταση της ΑΕΚ στο «ναό» της Νέας Φιλαδέλφειας (VIDEO)

Το ταξίδι της ζωής μας, η τελευταία παράσταση της ΑΕΚ στο «ναό» της Νέας Φιλαδέλφειας (VIDEO)

Ιστορικός αγώνας, καθώς ήταν ο τελευταίος της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, δύο μέρες πριν μπουν οι μπουλντόζες του Γρανίτσα με την Ενωση να διαλύει με 4-0 τον Αρη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΑΕΚ σημαίνει ιστορία, Νέα Φιλαδέλφεια, άγια χώματα και «Ν. Γκούμας»!

Η ΑΕΚ έμαθε να ζει μέσα στις κακουχίες. Από την ίδρυσή της ακόμα, πέρασε δύσκολα. Όμως, πάντα είχε το δικό της «σπίτι». Εκεί, όπου μπορούσε να φωλιάσει, να «κρυφτεί» στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς και να νικήσει τον οποιοδήποτε. Η δύναμη της, ήταν η Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί, έχαναν οι αντίπαλοί της από την… Δεκελείας.

Όμως, αυτό το σπίτι έμελε να το «χάσει» μια μέρα σαν σήμερα, πριν 17 χρόνια, καθώς στις 3 Μαΐου του 2003, η ΑΕΚ θα έδινε το τελευταίο της παιχνίδι στο «Νίκος Γκούμας». Φιλοξενούμενος σε αυτόν τον… επίλογο 73 χρόνων ιστορίας, ήταν ο Άρης, ο οποίος έγινε το θύμα της «Ένωσης», η οποία παρατάχθηκε με πορφυρή εμφάνιση που παρέπεμπε στο Βυζάντιο και επικράτησε 4-0!

Η επικράτηση κόντρα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, ήταν πολύ άνετη, αφού στο αποχαιρετιστήριο «πάρτι» στο «σπίτι» του, ο «Δικέφαλος» άνοιξε το σκορ στο 13ο λεπτό, με τον Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος σκόραρε με το κεφάλι. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Βασίλης Λάκης με δύο τέρματα. Το πρώτο στο 30’ και το δεύτερο στο 45’. Και στο 77’, ο νυν τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ίλια Ίβιτς διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

Στο τελευταίο ματς στα «ιερά χώματα» της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε παρατάξει τους: Χιώτη, Γεωργέα, Κασάπη, Καψή, Κατσουράνη, Ζαγοράκη (80’ Κωνσταντινίδης), Μαλαδένη, Λάκη (69’ Ναλιτζής), Γεωργάτο (69’ Κωστένογλου), Τσάρτα και Ίβιτς.

Πρεμιέρα με ΟΣΦΠ, επίσημο ντεμπούτο με Αθηναϊκό

Τα εγκαίνια του «Ναού» έγιναν στις 2 Νοεμβρίου του 1930. Αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν ο Ολυμπιακός. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2 χάρη στα τέρματα των Ηλιάσκου (3’ και 49’) και Ανδριανόπουλου (22’ και 60’).

Το πρώτο επίσημο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια, έγινε μία εβδομάδα αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου 1930 εναντίον του Αθηναϊκού. Η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0, χάρη τα 2 γκολ του Νεγρεπόντη και το ένα του Ηλιάσκου.

Ο καταστροφικός σεισμός

Το «Ν. Γκούμας» είχε πληγεί πάρα πολύ από τον καταστροφικό σεισμό, της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, έντασης 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Παρότι το στάδιο έκλεισε προκειμένου να επισκευαστεί, ποτέ δεν ήταν πια το ίδιο.

Η ΑΕΚ επέστρεψε σε αυτό μετά από μία περιπλάνηση σε «Γ. Καραϊσκάκης» και Νέα Σμύρνη, όμως δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ολόκληρο. Η ανακατασκευή ήταν αναγκαία, όμως δεν υπήρχαν χρήματα για να προχωρήσει σταδιακά αυτό το πρότζεκτ.

Όταν ο χρόνος «πάγωσε»…

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν δύσκολες για όλους τους φίλους της «Ένωσης». Μερικοί από αυτούς μπήκαν στο γήπεδο και έπαιξαν μπάλα, μια μέρα μετά το ματς με τον Άρη, ενώ φεύγοντας πήραν ως ενθύμια από μικρά κομμάτια χλοοτάπητα, καθίσματα και εμβλήματα όπως τον τεράστιο δικέφαλο της μπουτίκ (σ.σ. ανάλογες σκηνές είχαν εκτυλιχθεί και το βράδυ του Σαββάτου μετά το παιχνίδι της 28ης αγωνιστικής). Αποχαιρετούσαν το «σπίτι» τους.

Στις 5 Μαΐου του 2003, ξεκίνησε η κατεδάφιση του «Ναού», με τις μπουλντόζες να ξεκινάνε από τη θύρα 10, δηλαδή από την κεντρική πόρτα της «Σκεπαστής».

Μετράμε αντίστροφα

Όμως, 17 χρόνια μετά η ΑΕΚ μπορεί να είναι «άστεγη» και να έχει ως έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά το γήπεδο-στολίδι κτίζεται. Η «Αγιά Σοφιά» παίρνει σάρκα και οστά και το μεγαλύτερο όνειρο όλων των ΑΕΚτζήδων θα υλοποιηθεί, χάρις την υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα του Δημήτρη Μελισσανίδη. Η ΑΕΚ μέσα σε 5 χρόνια, συνάντησε όλων των ειδών τους εχθρούς, αλλά ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Πάλεψε και νίκησε. Το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια γίνεται και σε λίγο, η ΑΕΚ θα έχει και πάλι το δικό της σπίτι!

Το «Ν. Γκούμας» με αριθμούς

Πιο συγκεκριμένα, ο «Δικέφαλος» έδωσε 1.118 παιχνίδια στο «Νίκος Γκούμας», έχοντας 856 νίκες, 158 ισοπαλίες και 104 ήττες, επιβεβαιώνοντας με αριθμούς την ατάκα που επικρατούσε μεταξύ των οπαδών της ότι «οι αντίπαλοι χάνουν… από τη Δεκελείας».

Φυσικά, σε αυτά να νούμερα δεν μετρούνται οι φιλικές αναμετρήσεις της ομάδας.

* Το γήπεδο της ΑΕΚ κτίστηκε το 1930. Ήταν γνωστό ως Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας» ή «Στάδιο ΑΕΚ». Η τελική ονομασία του δόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από το όνομα του Ανδριώτη παλιού της προέδρου, Νίκου Γκούμα, ο οποίος συνεισέφερε σε διάφορες φάσεις της κατασκευής του.

* Μέχρι το 1979 το γήπεδο είχε σχήμα πετάλου. Τότε επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου, κατασκευάστηκε η διώροφη εξέδρα που έκανε το στάδιο το μεγαλύτερο της εποχής στην Αθήνα. Το κάτω διάζωμα γνωστό ως «Σκεπαστή» ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των φανατικών οπαδών της «Ένωσης».

* Ως το 1998, που δεν υπήρχαν καθίσματα, η χωρητικότητα ξεπερνούσε τις 35.000. Με την τοποθέτηση καθισμάτων η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε στις 25.000. Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών σημειώθηκε τη σεζόν 1980-1981 (στις 30/11/1980) όταν και κόπηκαν 36.766 εισιτήρια σε ένα ντέρμπι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό το οποίο έληξε ισόπαλο χωρίς σκορ (0-0).

* Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι η ΑΕΚ είχε… εγκαταλείψει τη διετία 1985-1987 το «σπίτι» της και αγωνιζόταν στο ΟΑΚΑ λόγω έργων.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X