Την άμυνα την φτιάχνουν οι μεταγραφές, την επίθεση ο προπονητής

Την άμυνα την φτιάχνουν οι μεταγραφές, την επίθεση ο προπονητής
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης τακτοποιεί τις σκέψεις για την ΑΕΚ της επόμενης σεζόν και όχι μόνο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για την φετινή ΑΕΚ θαρρώ πως η συζήτηση έχει πλέον εξαντληθεί. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να αναλυθεί και κυρίως σε τίποτε άλλο να αναλωθούμε. Το μόνο που υπάρχει, είναι να κρατήσουμε για λίγο ακόμα την αναπνοή μας, περιμένοντας πως τουλάχιστον θα αποφύγουμε την τορπίλη και στο μέλλον της ομάδας, που λέγεται αποκλεισμός από την Ευρώπη.

Έτσι κι αλλιώς πλέον, πραγματικό νόημα για την ΑΕΚ, έχει μονάχα η κουβέντα για την επόμενη σεζόν. Και είναι δεδομένο πως εκεί που βρίσκονται τα κέντρα αποφάσεων της ομάδας, αυτή η κουβέντα βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Το ζήτημα βεβαίως είναι πως εξελίσσεται και κυρίως προς ποια ή ποιες κατευθύνσεις. Προφανώς και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γκουρού του ποδοσφαίρου, για να διακρίνει τον βασικό άξονα της αγωνιστικής παθογένειας της φετινής ΑΕΚ.

Είναι μια ομάδα η οποία στα μετόπισθεν έχει δεχθεί γκολ με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, που κάποιους απ’ αυτούς δεν φανταζόμασταν καν πως υπάρχουν στο ποδόσφαιρο και με χίλια διαφορετικά ατομικά λάθη, που κάποια απ’ αυτά δεν φανταζόμασταν καν πως μπορούν να κάνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Και επίσης είναι μια ομάδα η οποία στην επίθεση, δεν ξέρει τι να κάνει με την μπάλα και πώς να λειτουργήσει. Ούτε καν, όταν η μπάλα είναι στημένη σε κόρνερ ή σε φάουλ.

Έβαλε γκολ η ΑΕΚ στην Τούμπα την περασμένη Πέμπτη από κόρνερ και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Είχαμε ξεχάσει πως είναι. Πριν από δυο εβδομάδες με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ είχε κερδίσει έντεκα κόρνερ και δεν έκανε ούτε ευκαιρία. Μάλιστα σε δυο απ’ αυτά τα έντεκα, η μπάλα τελικά κατέληξε στα πόδια του δικού μας τερματοφύλακα.

Για να μην ξαναπιάνουμε λοιπόν την ανάλυση για τα φετινά, ο βασικός οδικός άξονας για την επόμενη σεζόν, είναι να μπορέσει η ΑΕΚ να δέσει την άμυνα της και να λειτουργήσει σωστά την επίθεση της. Αυτό είναι το απλό. Να το διαπιστώσεις. Το περίπλοκο είναι φυσικά να το υλοποιήσεις. Η ποδοσφαιρική ιστορία γενικώς και της ΑΕΚ ειδικώς, έχει δείξει πως την άμυνα την φτιάχνουν οι μεταγραφές και την επίθεση την φτιάχνουν οι προπονητές. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει, πως δεν χρειάζεσαι και στην επιθετική γραμμή, ποιοτικούς παίκτες. Εννοείται αυτό. Απλώς στην επίθεση, ποιοτικοί παίκτες χωρίς τακτικό πλάνο, απλώς παρίστανται και χαιρετίζουν.

Ο Σάντος του Γκαμάρα και του Άλβες

Πάμε όμως πρώτα στην άμυνα. Στα μάτια τα δικά μου, ο μεγαλύτερος προπονητής που έχει περάσει από την ΑΕΚ μετά τον Μπάγεβιτς, είναι ο Σάντος. Και μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές αδικίες, είναι πως πήρε μόνο ένα κύπελλο. Ο Σάντος λοιπόν, το καλοκαίρι του 2002 πήρε μια ΑΕΚ που είχε τερματίσει 17 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Έκανε την τεράστια μεταγραφή του Γκαμάρα. Ίσως του κορυφαίο ξένου στόπερ που έχει περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα, ο οποίος στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ στην Λεωφόρο, όταν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του πανηγύριζαν το γκολ, εκείνος είχε ήταν στη σέντρα με το πόδι πάνω στην μπάλα για να μην παίξει γρήγορα ο αντίπαλος.

Ο Σάντος εκείνη τη σεζόν, με τον Γκαμάρα στα στόπερ, έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία και πήρε το κύπελλο. Δυο χρόνια μετά, ο Φερνάντο ανέλαβε την ομάδα που είχε τερματίσει 22 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Τότε Γκαμάρα δεν είχε την δυνατότητα να πάρει. Έψαξε και βρήκε όμως τον Άλβες, ο οποίος μετά από την ΑΕΚ έφτασε κάποια στιγμή να έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ. Και με τον γίγα Μπρούνο στην άμυνα, εκείνη η ομάδα έφτασε να διεκδικεί τον τίτλο από τον ΟΣΦΠ του Ριβάλντο και να τον χάνει από το γκολ του Νατσούρα.

Αυτό που θέλω να πω είναι, πως όταν υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα στο κέντρο της άμυνας, αλλάζει όλο το έργο. Και όχι μόνο με τον Σάντος, αλλά γενικώς σ’ ότι σημαντικό έχει πετύχει η ΑΕΚ, σημείο αναφοράς ήταν ένας τεράστιος κεντρικός αμυντικός. Από τον Στέλιο Μανωλά στα σερί πρωταθλήματα, μέχρι ακόμα και τον Τσιγκρίνσκι στα καλά του στο πρωτάθλημα του 2018. Και είναι ξεκάθαρο, πως οι μεγάλες προσωπικότητες έρχονται κυρίως με μεταγραφές. Ειδικά τώρα. Κάποια στιγμή ο Λάτσι μπορεί και να γίνει σπουδαίος. Αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμος να σηκώσει το βάρος του σπουδαίου στόπερ που χρειάζεται η ΑΕΚ για να αλλάξει το έργο στην άμυνα της.

Βεβαίως και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η ομάδα του χρόνου χρειάζεται πολλά περισσότερα από έναν μια μεγάλη προσωπικότητα στα στόπερ. Τερματοφύλακα, ακραία μπακ, απ’ όλα. Επομένως ένας λόγος παραπάνω να συζητούμε πως η άμυνα αυτό που χρειάζεται, είναι μεταγραφές. Που θα πρέπει να ξεκινήσουν από έναν κεντρικό αμυντικό που να είναι σημείο αναφοράς λόγω της τεράστιας αξίας του, όχι λόγων των εύκολων λαθών του.

Τέσσερα επιθετικά πράγματα στην εντέλεια

Πάμε τώρα και στην επίθεση. Ξαναπιάνω τον αγαπημένο Σάντος ως παράδειγμα. Υπάρχει η άποψη πως είναι ένας αμυντικογενείς προπονητής. Κάποιοι τον κατηγορούν γι αυτό. Ίσως η επικράτηση αυτής της άποψης, ήταν και ο λόγος που απομακρύνθηκε το 2006. Όμως δείτε κάτι. Όντως όταν ο Σάντος ανέλαβε την ΑΕΚ το 2004, έφτιαξε μια ομάδα η οποία βασίστηκε στην σφικτή αμυντική της λειτουργία. Ωστόσο στην επίθεση, είχε μάθει στους ποδοσφαιριστές του τέσσερα πράγματα, όχι παραπάνω, αλλά αυτά τα τέσσερα τα έκαναν με κλειστά μάτια. Σχεδόν τέλεια. Θυμηθείτε πόσα γκολ είχε πάρει εκείνη η ομάδα, από στατικές φάσεις. Έπαιρνε κόρνερ και έτρεμε ο κάθε αντίπαλος. Όπως δηλαδή συμβαίνει τώρα, αλλά ανάποδα.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, αυτό ακριβώς χρειάζεται η ΑΕΚ. Έναν προπονητή που να μπορεί να φτιάξει μια ομάδα, που να ξέρει να παίζει σωστό ποδόσφαιρο στην επίθεση. Που να έχει μάθει 4 πράγματα, όχι 14 που ονειρευόταν ο τρελό-Καρντόσο, ούτε καν 5, στην επιθετική λειτουργία, αλλά να τα κάνει τέλεια. Να τα κάνει αυτόματα και με τα μάτια κλειστά. Δεν χρειάζεται, ούτε μπορεί η ΑΕΚ να γίνει Σίτι. Σωστό επιθετικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη να παίξει. Σφικτή στην άμυνα μεν, αλλά να ξέρει και να τι να κάνει μπροστά την μπάλα δε. Και αυτό είναι πρώτα και κύρια θέμα προπονητή.

Εννοείται πως χρειάζεται και ένας φορ που να βάζει την μπάλα στο πλεχτό και γενικώς ποιοτικοί ποδοσφαιριστές στην επίθεση. Αλλά το πρώτο και βασικό, είναι αυτό που θα δουλέψει ο προπονητής. Σκεφτείτε πως στην ομάδα του Σάντος του 2004, πρώτος σκόρερ είχε βγει ο Σοάρες στα 31 του, που δεν ήταν καν καθαρόαιμο φορ. Και σκεφτείτε επίσης πως η φετινή ΑΕΚ δυο πολύ σημαντικά επιθετικά όπλα όπως ο Λιβάι και ο Τάνκοβιτς, στην πραγματικότητα δεν ξέρει πώς να τα αξιοποιήσει.

Για να το κλείσω και κυρίως για να το ξεκαθαρίσω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Προφανώς και έχει τεράστια σημασία για την συνολική εικόνα της ΑΕΚ, πρώτον ποιόν προπονητή θα επιλέξει και δεύτερον πόσες και πόσο ποιοτικές μεταγραφικές κινήσεις θα κάνει. Δεν χρειάζεται ανάλυση επ’ αυτού. Στα μάτια τα δικά μου όμως, για το πόσο θα αλλάξει αυτό που βλέπουμε στην άμυνα, θα μετρήσει η επιλογή σε παίκτες και για το πόσο θα αλλάξει αυτό που (δεν) βλέπουμε στην επίθεση, θα μετρήσει η επιλογή του προπονητή.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X