Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική…
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου καταγράφει τα βήματα που πρέπει να κάνει η ΑΕΚ για να γίνει άμεσα ανταγωνιστική

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ζούμε το σήμερα με το βλέμμα στο αύριο. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα έχουμε από δω και πέρα για την ΑΕΚ. Ζούμε το σήμερα και περιμένουμε την ολοκλήρωση της σεζόν, από την οποία ουσιαστικά τίθενται δύο στόχοι: ο ένας είναι να εξασφαλιστεί ευρωπαϊκό εισιτήριο από την τρέχουσα σεζόν και η ΑΕΚ να παρούσα στα μεγάλα σαλόνια για την επόμενη σεζόν. Δεύτερος στόχος, κατά τη γνώμη μου εξίσου σημαντικός, να μην καεί τελείως το ρόστερ της ομάδας.

Διότι, όσο και αν οι εποχές οδηγούν σε τάση για ολική ρήξη με το παρελθόν, επισκευή και πέταμα για τους περισσότερους, η άποψή μου παραμένει πως αυτό το υλικό έχει καλούς ποδοσφαιριστές που αν δουλευτούν σωστά, αν εξελιχθούν ομαλά κι αν περιστοιχισθούν από ποδοσφαιριστές μεγάλης ποιότητας και εμπειρίας, μπορούν να δώσουν πολύ διαφορετικά δείγματα γραφής, από την επόμενη κιόλας σεζόν.

Τα βήματα για την επιτυχία

Βλέπω σε πολλές κουβέντες που γίνονται το τελευταίο διάστημα, δια ζώσης ή ιντερνετικά, να υπάρχει έντονη ανησυχία για το κατά πόσον η ΑΕΚ μπορεί να είναι άμεσα ανταγωνιστική από την επόμενη περίοδο. Νομίζω, ότι δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε κλίμα ανησυχίας. Μιλάμε για ποδόσφαιρο, που προφανώς δεν είναι και πάρα πολύ απλό, αλλά δεν είναι και πυρηνική φυσική. Στο ποδόσφαιρο, σε όλα τα κλαμπ του κόσμου, υπάρχουν συγκεκριμένοι συγκεκριμένες διαδρομές πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η επιτυχία μιας ομάδας.

Είναι ξεκάθαρο και αποδεδειγμένο ουκ ολίγες φορές, πώς για να προχωρήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα στις σύγχρονες απαιτήσεις του αθλήματος, απαιτείται να κάνει συγκεκριμένα βήματα, αλλά να τα κάνεις σωστά. Δηλαδή πρέπει να έχει μία δυνατή διοίκηση που θα προστατεύει την ομάδα και που θα μπορεί να είναι κοντά και να λύνει όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους ποδοσφαιριστές, ειδικά στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.

Στελεχιακό δυναμικό που θα έχει σχέση με την ομάδα και γνώση του ποδοσφαίρου με ανθρώπους που θα έχουν όρεξη να δουλέψουν σκληρά, να εξελιχθούν και να βοηθήσουν την ομάδα να δικτυωθεί και να βρει λύση σε όλα τα προβλήματά της. Εναν προπονητή που θα ακτινοβολεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς, θέτοντας τη δική του σφραγίδα γύρω από την ομάδα. Και βέβαια πολλούς και καλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, που θα δίνουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στη διάρκεια της σεζόν.

Ολα λάθος

Φαντάζει πάρα πολύ απλό, αλλά αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι εύκολο πάντα να συμβεί. Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πως πολλές φορές ξεκίνα με καλές προθέσεις, αλλά καταλήγει σε λάθος επιλογές. Λάθος επιλογή κατά τη γνώμη μου ήταν ο Ουζουνίδης το καλοκαίρι του ’18, διότι δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το πλάνο για μία ομάδα που θα έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ πέραν της αδυναμίας στο θέμα του προπονητή υπήρξαν και τεράστιες αποτυχίες στις μεταγραφικές επιλογές.

Λάθος ήταν η επιλογή του Καρντόσο, που η ΑΕΚ το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά επειδή δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε μία τέτοια μετάλλαξη και ο Πορτογάλος δεν ήταν προπονητής που θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει σημείο αναφοράς. Προσθέστε, ότι και σε εκείνη τη σεζόν οι μεταγραφικές επιλογές ήταν τραγικές. Το περασμένο καλοκαίρι λάθος, ήταν η υπομονή στην παραμονή του Καρέρα, καθώς ήταν ένας προπονητής άνευρος που δεν συνέβαλε σε τίποτα στο να μπορέσουν οι καλοί ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν να γίνουν μία καλοδουλεμένη ομάδα, που θα μπορεί να παίζει ως συμπαγές σύνολο σε όλα τα παιχνίδια.

Το χρυσό παρελθόν

Χρειάζεται αυτοπεποίθηση. Απαιτείται να μπουν οι βάσεις εξ αρχής. Το παρελθόν είναι και εδώ οδηγός. Θυμάμαι πως το καλοκαίρι του ’88, όταν ο Γιδόπουλος μπήκε μέσα στα αποδυτήρια για να ξεκινήσει η νέα σεζόν με τον ρούκι Μπάγεβιτς προπονητή, πολλοί χασκογέλασαν, όταν τον άκουσαν να θέτει ως στόχο το πρωτάθλημα. Αλλά η πορεία και οι πράξεις του, έδειξαν πως το πίστευε και το έκανε πράξη. Στάθηκε δίπλα στην ομάδα από την αρχή ως το τέλος, ήταν εκεί στις δύσκολες στιγμές, οδήγησε στην επιτυχία.

Μου έλεγε ο Πέτρος Ραβούσης στον «Δικέφαλο» αυτής της εβδομάδας, πως όταν πρωτοσυναντήθηκε με τον Μπάγεβιτς το καλοκαίρι του ‘88 του έθεσε ως στόχο – με βάση την εικόνα της ΑΕΚ εκείνων των ετών – την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Και ο Μπάγεβιτς, μολονότι ήταν πολύ άπειρος προπονητικά, με μικρή θητεία στην Ολυμπιακή ομάδα της Γιουγκοσλαβίας και στη Βελέζ, κατέστησε σαφές εξαρχής ο στόχος του ήταν το πρωτάθλημα. Το είπε και το έκανε.

Σημείο αναφοράς

Ερχόμαστε στο σήμερα. Η ΑΕΚ πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα της επιτυχίας. Υπάρχει διοίκηση για να εξασφαλίζει ισονομία την ομάδα, να προστατεύει και να είναι τα πάντα τακτοποιημένα στην ώρα τους. Δημιουργείται νέο στελεχιακό δυναμικό που θα κριθεί στην πράξη κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που θα ανακύψουν. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ένας προπονητής που δεν θα είναι κάποιος που θα αποτελεί στοίχημα, αλλά εκείνος που θα κάνει τη διαφορά.

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να τζογάρει. Δεν μπορεί να παίξει άλλο με αυτό το θέμα. Πρέπει να βρει τον προπονητή που θα έρθει και θα δώσει τη δική του σφραγίδα γύρω από την ομάδα. Θα της δώσει νοοτροπία νικητή, θα την κάνει η ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και θα μπορέσει να εξελίξει ποδοσφαιριστές. Αυτός ο προπονητής θα πρέπει να προικιστεί και με σπουδαίες μεταγραφικές κινήσεις, σε θέσεις-κλειδιά που θα κάνουν την ΑΕΚ πραγματικά αχτύπητη από τη νέα σεζόν κιόλας.

Κανείς δεν είναι άχρηστος

Είναι εύκολο και άκοπο σε αυτή τη χρονική συγκυρία να βγάζεις άχρηστους όλους τους ποδοσφαιριστές. Αλλωστε, είναι και μία μόνιμη κατάσταση στον πλανήτη ΑΕΚ, από την οποία δεν έχουν ξεφύγει ούτε τεράστια ονόματα της «κιτρινόμαυρης ιστορίας», οι οποίοι σε κακές περιόδους της ομάδας δέχθηκαν τη μήνη του κόσμου. Σε εποχές μάλιστα που δεν υπήρχαν καν social media και η ένταση που δημιουργείται μέσα από εκεί.

Το ποδόσφαιρο είναι θέμα ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης. Δεν πρόκειται να πω σε κανέναν ποιον θα αγαπήσει ή θα εκτιμήσει από όσους παίζουν στην ομάδα. Αλλά αποτελεί νομίζω κοινή ομολογία, πως αυτοί που απαρτίζουν σήμερα το ρόστερ της ΑΕΚ, είναι ποδοσφαιριστές που παίζουν χειρότερα από όσο πραγματικά μπορούν. Οσο και αν αξιολογήσει ο καθένας κάποιον από αυτούς που βρίσκεται στο δυναμικό της ΑΕΚ, δεν πρόκειται να βρει ούτε έναν που να παίζει όσο μπορεί ή καλύτερα από αυτό που μπορεί. Ολοι, χωρίς καμία εξαίρεση, παίζουν χειρότερα από όσο μπορούν.

Δεν είναι εύκολο, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να μπορέσει η ΑΕΚ άμεσα να βρει ξανά τη συνταγή για την επιτυχία. Χρειάζεται σχέδιο, απαιτούνται αποφάσεις χωρίς συναισθηματισμό και στήριξη της ομάδας στις πρώτες δυσκολίες που θα συναντήσει. Ολα αυτά μπορούν να οδηγήσουν την ΑΕΚ άμεσα εκεί που τη θέλουν όλοι. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν ερωτηματικά για καμία από τις βασικές επιλογές.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X