Στους παίκτες θα κριθούν τα περισσότερα για την Ευρώπη

Στους παίκτες θα κριθούν τα περισσότερα για την Ευρώπη
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τον μεγαλύτερο αντίπαλο της ΑΕΚ που είναι η συνήθεια των παικτών να μη τρέχει τίποτα πλέον ανεξαρτήτως αποτελέσματος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καμιά παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει εν όψει των τεσσάρων ματς που μένουν για να τελειώσει η σεζόν. Αυτό που αντιπροσωπεύει η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή αγωνιστικά, πρέπει με κάποιο τρόπο να βγει στην Ευρώπη. Και το προβάδισμα των τεσσάρων βαθμών από τον Παναθηναϊκό αυτή την στιγμή, δεν μας λέει κάτι. Λόγω προγράμματος.

Γιατί όταν την Τετάρτη παίζουν ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός – Αστέρας και μετά Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, καταλαβαίνει κανείς πως οι τέσσερις βαθμοί διαφορά, μπορεί πανεύκολα να χαθούν.

Σε κάθε περίπτωση από την αρχή των play offs λέω πως στόχος της ΑΕΚ πρέπει να είναι με κάποιο τρόπο να φτάσει στις δύο τελευταίες αγωνιστικές και να είναι ακόμη μέσα. Αν γίνεται, έστω και με ένα βαθμό προβάδισμα. Για να το παίξει με Αστέρα στην Τρίπολη και Άρη στο ΟΑΚΑ. Ομάδες που τουλάχιστον ξέρουμε πως δεν φοβάται να τις κερδίσει.

Το πως είναι άλλη δουλειά. Αχαρτογράφητα νερά τουλάχιστον. Η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών, είμαι σίγουρος πως δεν νιώθει την πίεση αυτού του στόχου. Όχι επειδή δεν θέλουν. Αδυνατούν. Χάσουν κερδίσουν γι’ αυτούς δεν αλλάζει τίποτα και αυτό έχει περάσει παντού. Κάθε κακό αποτέλεσμα είναι μέσα στις πιθανότητες που στο μυαλό τους φαίνονται πλέον λογικές.

Ο δε προπονητής, που και στην Τούμπα έχει κάνει απίστευτα πράγματα αλλά τον σώζει το γεγονός πως είναι προτιμότερο για τους συντριπτικά περισσότερους να ασχολούνται με τα ευρύτερα, έχει αποκτήσει μια άλλη προσέγγιση μετά το κράξιμο για τα «δεν μπορούν» κλπ. Τώρα φροντίζει στις δηλώσεις του να βγάζει μια «συγκατάβαση». «Τα δίνουν όλα, δεν έχω παράπονο, όμως οι άλλοι έχουν ποιότητα» κλπ.

Δεν αλλάζει το μυαλό του Χιμένεθ

Πάνω απ’ όλα η αυτοπροστασία του. Ότι άφησε όλο το ματς και μετά το 0-1, όσα πάνε κι όσα έρθουν, με την ΑΕΚ κομμένη στα δύο να παίζει ως το τέλος χωρίς χαφ, ήταν επιλογή των παικτών προφανώς.

Δεν υπάρχει προϋπόθεση βασισμένη σε ποδοσφαιρική λογική, που να είναι υπέρ της ΑΕΚ για την μάχη της Ευρώπης, παρά το βαθμολογικό πλεονέκτημα. Μπορεί ο Παναθηναϊκός, αν αυτός είναι το μέτρο σύγκρισης τώρα καθώς την ΑΕΚ έχει πιο κοντά από τους υπόλοιπους, επίσης να είναι μια προβληματική κατάσταση, αλλά σίγουρα οι παίκτες του δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις πως έχουν περισσότερη φλόγα από τον βασικό κορμό της ΑΕΚ και υπό συνθήκες πίεσης τουλάχιστον, λειτουργούν.

Κι επίσης δεν είναι φοβιτσιάρηδες, «καμένοι» ψυχολογικά. Μπαίνουν να παίξουν αυτό που μπορούν κι έχουν κερδίσει ΟΣΦΠ, δυο φορές τον ΠΑΟΚ κι έφεραν τώρα και μια ισοπαλία στην Τούμπα. Στέκομαι στους παίκτες, γιατί στους παίκτες θα κριθούν τα περισσότερα. Στους πάγκους τους οι δύο ομάδες αυτή την περίοδο είναι το ίδιο περίπου αδύναμες, οπότε εκεί έχουμε… ισοπαλία. Στο ποιος από τους δύο θα κάνει την μικρότερη ζημιά, σε δυο κακές ομάδες, θα παιχθεί.

Για να είμαι δίκαιος, οι ομάδες που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, είναι τρεις. Είναι μέσα και ο ΠΑΟΚ. Απλά ο δικός του προπονητής, το γύρισε σε κάποια φάση αντιγραφή του προηγούμενου, έχει και κάποια χαρακτηριστικά η ομάδα του που στην καλή της μέρα δίνουν ένα πλεονέκτημα έτσι κι αλλιώς και κυρίως στις πιο καθοριστικές στιγμές της σεζόν, έχει βρει απέναντι του την ΑΕΚ. Αν το σκεφθείτε και σε πρωτάθλημα και σε κύπελλο, το μόνο που έχει σώσει τον Γκαρσία και τον ΠΑΟΚ, είναι πως βρέθηκε να παίζει τα καθοριστικά ματς, με αντίπαλο την ΑΕΚ. Κι από σπόντα και μια νίκη με τον Άρη.

Αν δεν περάσουν αυτά τα τέσσερα ματς που μένουν, δεν έχω το μυαλό να ασχοληθώ τόσο πολύ με το μετά. Εγώ τουλάχιστον. Αλλά στην ομάδα πρέπει να ασχολούνται. Και δύο είναι τα κομβικά ζητήματα. Ο προπονητής, που θα είναι το 80% της προσπάθειας για μια διαφορετική ΑΕΚ από την επόμενη σεζόν και οι μεταγραφές στην άμυνα.

Η άποψη μου είναι πως δεν μπορεί να τραβήξει πολύ σε χρόνο το να κινείται η ΑΕΚ μεταγραφικά, χωρίς προπονητή με τον οποίο να έχει συμμετοχή σε αυτό. Αν μου πει κάποιος πως υπάρχει περίπτωση να μείνει ο Χιμένεθ, τότε δεν χρειάζεται να μιλάμε για τίποτε άλλο βέβαια, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Αν μείνει ο Χιμένεθ θες δέκα φορές πιο ακριβές και ποιοτικές επιλογές, για τις οποίες δεν χρειάζεται και να μιλήσεις πολύ μαζί του. Επειδή όποιους και να φέρεις, εκείνος το ίδιο πράγμα θα κάνει. Ένταση, πίεση στο κέντρο, τρεξίματα και η μπάλα μπροστά με οποιοδήποτε τρόπο να δούμε τι θα γίνει. Οπότε δεδομένα θες και μπροστά άλλους τρεις τουλάχιστον που να μπορούν να κάνουν χωρίς να μπαίνουν σε τακτικά καλούπια, αυτά που έκαναν μαζί Αραούχο, Λιβάγια, Χριστοδουλόπουλος.

Παίκτες δηλαδή που θα παίζουν μόνοι τους και θα κάνουν την διαφορά, χωρίς να περιμένεις να λειτουργήσει κάποιο συγκεκριμένο επιθετικό πλάνο βασισμένο στα χαρακτηριστικά τους, που με τον Χιμένεθ δεν θα έχεις ποτέ. Αν μπορεί να βρει τέτοιους μαζεμένους η ΑΕΚ, που είχε τους προαναφερόμενους με προϋποθέσεις μέσα ή όχι πολύ έξω από την οικονομική της πολιτική, έχει καλώς. Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Γιατί με Χιμένεθ θες σχεδόν μια ενδεκάδα τέτοιους. Και να σου βγουν όλοι.

Κοστίζει πιο ακριβά να πρέπει να καλύψεις αδυναμίες στην τεχνική καθοδήγηση, μόνο μέσα από το ποιοτικό επίπεδο της ομάδας. Και για να λέμε την αλήθεια, θα βρεις πάρα πολλές ομάδες, μάλλον τις περισσότερες, που όσα και να ξόδεψαν, μέχρι να βρεθεί ο προπονητής που μπορούσε να το διαχειριστεί σωστά, περνούσαν κάτω από τον πήχη.

Αν επενδύσεις σε έναν προπονητή πιο ολοκληρωμένο, πιο πολύ της εποχής μας, δουλευταρά και δουλευταρά με σύστημα και επιτελείο οργανωμένο που θα ασχολείται με τα πάντα και θα είναι τα τρία τέταρτα της μέρας στα Σπάτα και το χτίσιμο της ομάδας σου θα είναι διαφορετικό.

Οι αποφάσεις για το ποιος μένει και ποιος φεύγει θα είναι πιο σωστές

Οι πιο ακριβές επιλογές θα γίνουν εκεί που πρέπει να γίνουν, τα χρήματα που θα ξοδευτούν θα ξοδευτούν πιο σωστά και με μικρότερο ρίσκο και οι αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα όσων υπάρχουν και σήμερα θα εκτιμηθούν πιο σωστά. Άρα και οι αποφάσεις για το ποιος μένει και ποιος φεύγει θα είναι πιο σωστές. Όπως και η ιεράρχηση όσων μείνουν.

Οι πιο νέοι παίκτες θα βοηθηθούν να εξελιχθούν και δεν θα παίζουν στην τύχη κι ό,τι βγει και γενικά η ΑΕΚ αν πάρει έναν προπονητή με τα χαρακτηριστικά που λέμε, θα βάλει τις βάσεις για να αρχίσει να λειτουργεί  ποδοσφαιρικά.

Γιατί ο προπονητής είναι το «Α» και το «Ω» και ειδικά σε μια ομάδα με τα ζητούμενα της δικής μας αυτή την στιγμή, θα είναι ο κομβικός παράγοντας για να παρασύρει και το όλο σύστημα γύρω του. Όπως έχει γίνει σε πάρα πολλές ομάδες, ακόμη και σε κάποιες πολύ πιο οργανωμένες στο σύστημα γύρω από το ποδοσφαιρικό τους τμήμα, σε σχέση με την ΑΕΚ. Και σε αυτές ακόμη, το καλό αποτέλεσμα ήρθε μόνο όταν πέτυχαν και τον προπονητή.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X