Το κλεμμένο πρωτάθλημα της ΑΕΚ το 1988 για χάρη της Λάρισας (VIDEO)

Το κλεμμένο πρωτάθλημα της ΑΕΚ το 1988 για χάρη της Λάρισας (VIDEO)

Η μέρα που σφράγισε το πρωτάθλημα του 1988 με το σκάνδαλο Τσίγκοφ και τις πολιτικές παρεμβάσεις για να κλαπεί ο τίτλος από την ΑΕΚ και να απονεμηθεί στη Λάρισα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η δεκαετία του ’80 εξελίχθηκε στα «πέτρινα» χρόνια της ΑΕΚ. Στο διάστημα αυτό υπήρξε μόνο η αναλαμπή του κυπέλλου το ΄83 και δύο πρωταθλήματα που χάθηκαν  με αδιευκρίνιστους τρόπους: το πρώτο, το 1985 προς χάριν του εορτασμού των 2.300 ετών από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης και το δεύτερο το 1988. Τότε που για να ανέβει ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου στο Κιλελέρ και να μιλήσει στο κοινό της Θεσσαλίας, αλλοιώθηκαν οι νόμοι και η ΑΕΚ έχασε τον τίτλο.

Εκείνο το πρωτάθλημα χάθηκε οριστικά, όταν οι φίλαθλοι της Λάρισας αποφάσισαν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Ο Τσίγκοφ, παίκτης της Λάρισας εκείνα τα χρόνια, είχε βρεθεί ντοπαρισμένος έπειτα από παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Η ποινή ξεκάθαρη σύμφωνα με τον νόμο: διετής αποκλεισμός του παίκτη και αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από την ομάδα του. Αυτόματα η ΑΕΚ περνούσε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και είχε την ευκαιρία να φτάσει στον τίτλο. Ωστόσο, δεν υπολόγιζε στην πολιτική πίεση που άσκησαν οι Λαρισαίοι για να υπερασπιστούν την ομάδα τους.

Για 36 ώρες οι Λαρισαίοι έκοψαν την Ελλάδα στα δύο. Απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια και οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον δρόμο. Την ίδια στιγμή, έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα καταστήματα της πόλης. Η κυβέρνηση – που έτσι και αλλιώς έπνεε τα λοίσθια – αναγκάστηκε υπό το βάρος των απαιτήσεων να λυγίσει. Σε μια νύχτα άλλαξε ο νόμος, οι βαθμοί δεν αφαιρέθηκαν από την Λάρισα που τελικά κατέκτησε το πρωτάθλημα. Εις βάρος της ΑΕΚ φυσικά.

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν μια μέρα σαν σήμερα του 1988. Η Λάρισα με γκολ του Μητσιμπόνα επικράτησε με 1-0 του Ηρακλή στο Αλκαζάρ και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια, μια αγωνιστική πριν το τέλος. Την ίδια ώρα, η ΑΕΚ επικρατούσε στο Καραϊσκάκη του Εθνικού με 3-0 με γκολ των Γιάνγιανιν, Νίλσεν (με πέναλτι) και Σαββίδη. Ωστόσο, ήταν μόλις η δεύτερη εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ στον τελευταίο αγώνα εκείνης της σεζόν μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X