Στην Τούμπα είναι «50-50» και οι παίκτες της ΑΕΚ δεν φοβούνται τον ΠΑΟΚ

Στην Τούμπα είναι «50-50» και οι παίκτες της ΑΕΚ δεν φοβούνται τον ΠΑΟΚ
Photo Credits: INTIME

O Τάσος Τσατάλης γράφει για τη σπουδαία ρεβάνς του Κυπέλλου και για την AEK που πρέπει να είναι στον έκτο σερί τελικό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Επειδή όντως και η ανοησία έχει τα όρια της, φυσικά και η ΑΕΚ πρέπει να έχει στόχο τον τελικό του κυπέλλου, ακόμη κι αν είναι να αντιμετωπίσει σε αυτόν την Παρί Σεν Ζερμέν.

Κι όχι πιθανότατα τον ΟΣΦΠ, που κάλλιστα μπορεί να τον κερδίσει, όπως κόντεψε να τον κερδίσει με τον… μισό Καρέρα μέσα και τον άλλο μισό έξω, στο προτελευταίο ματς του 2020. Και με τις πιθανότητες να είναι σε έναν τέτοιο τελικό πιο πλήρης, να είναι μεγάλες αυτή την στιγμή.

Οι ομάδες συμμετέχουν στις διοργανώσεις για να πάνε όσο πιο ψηλά γίνεται. Το γεγονός πως η ΑΕΚ έχασε τέσσερις σερί τελικούς, είναι προτιμότερο από το να έχει αποκλειστεί από την Λαμία του 1984, τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας του 1998 και το Χαϊδάρι του 2006. Κι αυτό θα ισχύει ακόμη κι αν πάει σε δέκα σερί τελικούς και τους χάσει και τους δέκα.

Αν για παράδειγμα θεωρείς πως για τον Γιάννη Ιωαννίδη μετράει περισσότερο και καθόρισε το στάτους του ως προπονητή, το γεγονός πως πήγε σε έξι F4 και δεν κατέκτησε ποτέ το ευρωπαϊκό τρόπαιο, τότε ναι, καθορίζει και το στάτους της ΑΕΚ, το να έχει ένα σερί χαμένων τελικών κι όχι το γεγονός πως πάει σε αυτούς. Αλλά δεν νομίζω να κρίνει κανείς τον Ιωαννίδη με βάση αυτό…

Έχοντας το 2017 αποκλείσει τον ΟΣΦΠ, το 2018 ξανά τον ΟΣΦΠ, πέρσι σε έναν επικό ημιτελικό εκτός έδρας τον Άρη και φέτος αν πάει, τον ΠΑΟΚ με ρεβάνς στην Τούμπα και μειονέκτημα από το σκορ του πρώτου ματς.

Από κει και πέρα, οι πιθανότητες είναι εναντίον της ΑΕΚ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, για να είναι εκείνη στον τελικό. Με ένα «ψεύτο-φάουλ»… που τσίμπησε ο Ουάρντα, η ΑΕΚ πήγε από την καλύτερη ισοπαλία για γηπεδούχο στο πρώτο ματς, που είναι το 0-0, σε ήττα με 0-1 κι ανάγκη να κερδίσει στην Τούμπα για να προκριθεί.

Χωρίς τους καλύτερους παίκτες, αλλά όχι με αίσθηση διάλυσης

Η συγκυρία την βρίσκει χωρίς τον καλύτερο επιθετικό της και χωρίς τον καλύτερο μέσο-επιθετικό της. Δεν την βρίσκει όμως με αίσθηση διάλυσης, όπως την βρήκε το πρώτο ματς, αμέσως μετά από τον διασυρμό από τον ΟΣΦΠ. Προέρχεται από ένα ματς στο οποίο επικράτησε πάλι η απογοήτευση για την εικόνα στο γήπεδο, όπως επικρατεί κατά κανόνα στα ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ με τον Χιμένεθ στον πάγκο, τις δύο τελευταίες φορές που έχει έρθει.

Γιατί θυμίζω πως με όλους τους άλλους προπονητές, η ΑΕΚ κακή εικόνα με τον ΟΣΦΠ και αντίστοιχο αποτέλεσμα, είχε μόνο στο τέλος των play offs πέρσι, όταν πήγε με πάρα πολλές ελλείψεις στο Φάληρο κι έχασε με 3-0. Με τον Ουζουνίδη μπορούσε να κερδίσει στο 1-1, με τον Καρέρα «έδεσε» στο 0-0 του ΟΑΚΑ τον ΟΣΦΠ, αλλά δεν μπορούσε να το πάει ένα βήμα παρακάτω, μετά στον πρώτο γύρο των play offs, πάλι με πάρα πολλές ελλείψεις έκανε μεγάλη αντεπίθεση για να το γυρίσει στο δεύτερο ημίχρονο και τελικά έχασε με 1-2. Και στο πρωτάθλημα στον πρώτο γύρο όπως είπαμε και πριν, η τεράστια ευκαιρία του Τάνκοβιτς στο τέλος, την κράτησε μακριά από μια σημαντική νίκη – ανατροπή.

Στον τελικό κυπέλλου η εικόνα έγινε απογοητευτική μετά από ένα σημείο όντως, αλλά ποτέ δεν είδαμε το χάλι του 4-1 στο πρωτάθλημα το 2019 ή των τριών τελευταίων αγώνων με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο. Για να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Τέλος πάντων, μόνο και μόνο επειδή το σκορ έμεινε στο 2-0, η ΑΕΚ μπόρεσε να το αφήσει πίσω της χωρίς αναταράξεις, οπότε την εικόνα πιο συγκροτημένης ομάδας που είχε στα τρία ματς πριν τον ΟΣΦΠ, μπορεί να την επανακτήσει ψυχολογικά πιο εύκολα. Εξαρτάται βέβαια κι από τον προπονητή, που έχει μεταξύ άλλων μια ακόμη βασική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να επηρεάζει πολύ άμεσα την ψυχολογία της ομάδας του, σε κάτι που μοιάζει με «δίκοπο μαχαίρι». Ο Χιμένεθ που πιστεύει μπορεί να παρατάξει στο γήπεδο παίκτες έτοιμους για να πετύχουν τα πάντα, ο Χιμένεθ που δεν πιστεύει ή έχει χάσει το μυαλό του, μπορεί να παρατάξει ομάδα ψυχολογικά έτοιμη να παραδοθεί από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Παρά τις σημαντικές ελλείψεις η ΑΕΚ μπορεί να παρατάξει ένα σχήμα που θα έχει αξιώσεις στην Τούμπα, αρκεί να μπορεί αυτό το σχήμα να βγάλει στο γήπεδο το καλύτερο από τα πλεονεκτήματα που έχουν οι παίκτες που το αποτελούν. Νομίζω δεν θα διαφωνήσουν πολλοί, πως ένα σχήμα σαν αυτό με τον ΟΣΦΠ την Κυριακή, με τον Τάνκοβιτς αντί του Αλμπάνη και όλους τους παίκτες τοποθετημένους σε θέσεις που τους ταιριάζουν, δεν θα έμοιαζε παράλογο. Όπως και κάθε σχήμα που δεν θα πόνταρε σε ακραίους, που δυστυχώς αυτή την στιγμή με την έλλειψη του Λιβάι, η ΑΕΚ δεν διαθέτει στο επίπεδο που απαιτείται για να παίξει με ΟΣΦΠ ή ΠΑΟΚ. Στον άξονα όμως διαθέτει πολλές και καλές επιλογές.

Βεβαίως η πείρα από την διαχείριση του Μανόλο Χιμένεθ δείχνει πως μπορεί στο τέλος να δούμε και κανένα 4-2-3-1, με δεξί μπακ να παίζει εξτρέμ. Τον Νταντσένκο για παράδειγμα. Η λογική λέει πως σε μια τέτοια περίπτωση ο Νταντσένκο θα έβγαινε στο ημίχρονο, κάτι για το οποίο ούτως ή άλλως είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή ο Μανόλο όταν τον χρησιμοποιεί, όπως συμβαίνει και με τους Τάνκοβιτς και Ανσαριφάρντ. Δεν βλέπω τον λόγο να πάμε σε μια τέτοια επιλογή πάντως, καθώς επαναλαμβάνω, η ΑΕΚ για σχήματα που θα ποντάρουν στον άξονα, διαθέτει πολλές και καλές επιλογές αυτή την στιγμή.

Θέμα ψυχολογίας όπως έχει γίνει πλέον με τον ΟΣΦΠ δεν υπάρχει

Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και κάτι άλλο. Παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα και με τον ΠΑΟΚ δεν είναι καλά τα τελευταία χρόνια οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, ο κορμός αυτός που έχει πρωταγωνιστήσει στην αρνητική πορεία τα τελευταία 2,5 χρόνια, δεν τον φοβούνται και ποτέ δεν μπαίνουν στο γήπεδο με αίσθημα κατωτερότητας. Μπορεί να στραβώνουν τα παιχνίδια για διάφορους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, αλλά θέμα ψυχολογίας όπως έχει γίνει πλέον με τον ΟΣΦΠ δεν υπάρχει.

Πάμε και στον ΠΑΟΚ. Έχασε τον Ελ Καντουρί που είναι αυτή την στιγμή ο καλύτερος του παίκτης μαζί με τον Ζίβκοβιτς. Ζει κι αυτός μια περίοδος ανισορροπίας στον πάγκο του, ωστόσο φαίνεται να έχουν βρει κάτι τελευταία που στο μυαλό του Γκαρσία έχει αναδειχθεί ως λειτουργικό και δεν το αλλάζει. Δεν έχει βοήθειες πάντως από τον πάγκο του, εννοώ σε επίπεδο καθοδήγησης, μεγαλύτερες από την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ και ίσως η Ένωση να υπερέχει και σε αυτόν τον τομέα. Πάντα αν μιλάμε για έναν Χιμένεθ που είναι καλά.

Φυσικά θα κάνει μεγάλος λάθος όποιος πιστέψει πως η ΑΕΚ θα κατέβει να ψάξει την νίκη άμεσα. Το σκορ του πρώτου αγώνα είναι κακό, αλλά δεν παύει να είναι οριακό. Δεν επιβάλλεται να βρεις κάτι από νωρίς, αλλά για να έχεις ελπίδες ως το τέλος, επιβάλλεται να μη βρει κάτι ο αντίπαλος σου από νωρίς. Φυσικά αυτό που θα ψάξει η ΑΕΚ είναι από την αρχή να πάρει το ματς ρυθμό που θα την βολεύει και θα της επιτρέπει να έχει έλεγχο της κατάστασης.

Το να ψάξεις να προηγηθείς νωρίς και να το καταφέρεις, δεν σου εξασφαλίζει κάτι πέρα από μια εξισορρόπηση της κατάστασης. Η ΑΕΚ είχε χάσει 0-1 στην Φιλαδέλφεια το 2003, προηγήθηκε νωρίς στην Τούμπα με τον Μαλαδένη και ήρθε το γκολ του Οκκά στο 88’ και ο αποκλεισμός. Δεν λέω φυσικά πως δεν θα ήταν ωραίο κι από το πρώτο λεπτό να βάλουμε γκολ, απλά να ξέρουμε πως η αναλογία του ρίσκου που παίρνεις αν κατέβεις με αυτό ως γνώμονα, με το τι σου εξασφαλίζει αν το καταφέρεις, είναι ξεκάθαρα υπέρ του μεγέθους του ρίσκου. Τέλος πάντων, τζάμπα το αναλύω τόσο πολύ, καθώς δεν νομίζω να σκέφτεται κανείς καμιά ΑΕΚ που θα βγει στο ξέφωτο από την αρχή.

Για μένα οι πιθανότητες είναι 50-50 και δεν θα μου προκαλούσε καμιά έκπληξη, να φύγουμε από την Τούμπα με εισιτήριο για έκτο σερί τελικό. Πιστεύω πως έχουμε και λιγότερο άγχος από τον ΠΑΟΚ.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X