Αλίμονο μας αν…
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης θέλει να κλείσει μια κουβέντα, που η ίδια ΑΕΚ έδωσε δικαίωμα να ανοίξει

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ έχει μείνει για 14 συνεχόμενα ματς με τα χαρακτηριστικά ντέρμπι, χωρίς νίκη. Δεν θυμάμαι πότε έχει ξαναγίνει αυτό. Μπορεί και ποτέ. Η ΑΕΚ συμπλήρωσε μια γεμάτη τριετία, από την τελευταία φορά που κέρδισε τον ΟΣΦΠ. Ήταν εκείνες οι δυο συνεχόμενες σε διάστημα τεσσάρων ημερών σε Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα και σε ΟΑΚΑ για το κύπελλο. Από τότε, τίποτα. Επίσης δεν θυμάμαι πότε έχει ξαναγίνει αυτό. Ακόμα και όταν είχε πάρει την μεγάλη κατρακύλα προς τον γκρεμό, είχε κερδίσει μ’ εκείνη την υπερπροσπάθεια του Ντιοπάκου που τώρα μας βλέπει από τον ουρανό, πριν ακολουθήσουν δυο σεζόν χωρίς νίκες. Ακόμα και όταν η ΑΕΚ περνούσε την μεγάλη περιπέτεια της Β’ εθνικής, προηγήθηκε και λίγο έλειψε να κερδίσει μέσα στο Καραϊσκάκη.

Παρόλο που κάποιοι επιμένουν πως οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα. Τις περισσότερες φορές στο ποδόσφαιρο οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Και αυτή την φορά οι αριθμοί της ΑΕΚ, περιγράφουν με το καλύτερο τρόπο το πόσο προβληματική, αδούλευτη, άτολμη και με στρεβλή νοοτροπία είναι η φετινή ομάδα. Εκφράζουν και το πόσο μεγάλη μελαγχολία, στα όρια (και ίσως πέρα απ’ αυτά) της ποδοσφαιρικής κατάθλιψης, προκαλεί αυτή η ομάδα. Για να είμαστε και ακριβείς, έχει φτάσει στο σημείο να προκαλεί ακόμα και αποστροφή, αυτό που κάποτε (μας) γεννούσε τα πιο όμορφα και σίγουρα τα πιο έντονα συναισθήματα. Και φοβούμαι πως υπάρχει ακόμα και πιο… έσχατο σημείο.

“Μήπως είναι καλύτερα;”

Ακούω κόσμο της ΑΕΚ να γράφει και να λέει, πως έτσι όπως είναι η κατάσταση, όχι απλώς δεν έχει καμία κάψα για την ρεβάνς του ημιτελικού του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, αλλά αναρωτιέται αν θα προτιμούσε και να μην έρθει η πρόκριση. Είτε επειδή αυτή η ομάδα τον έχει απογοητεύσει και τον έχει θυμώσει ταυτόχρονα. Είτε διότι έχει την ανησυχία πως αν περάσει στον τελικό μπορεί και πάλι να φάει κανένα στραπάτσο και δεν έχει άλλες αντοχές. Είτε ακόμα, επειδή φοβάται πως αν η ΑΕΚ πάρει μια μεγάλη πρόκριση και πολύ περισσότερο πάρει και το κύπελλο, μπορεί όλα τα προβλήματα να μπουν σε παραμορφωτικό φακό και να μην διορθωθεί τίποτα το καλοκαίρι.

Μπορεί άραγε κάποιος να αδικήσει εκείνον τον οπαδό της ΑΕΚ που σκέφτεται μ’ έναν από τους παραπάνω τρόπους; Ή ακόμα και μ’ όλους αυτούς μαζί; Προφανώς όχι. Χίλια βουνά δίκια έχει. Και δεν θα μου κάνει και καμία έκπληξη, εκτός από τα αγωνιστικά προβλήματα και ελλείμματα που έχει η ομάδα, αυτός ο φόβος και αυτός ο συμβιβασμός με την μοιρολατρική προσέγγιση της αποτυχίας, να έχει περάσει και να έχει βγάλει ρίζες στον οργανισμό της ΑΕΚ. Έστω και όχι συνειδητά. Αυτό είναι το έσχατο σημείο που μπορεί να φτάσει η ΑΕΚ. Και αλίμονο μας δηλαδή, αν έχουμε φτάσει εως εκεί. Αλίμονο μας να θεωρούμε ως προτιμότερο ή να το κρίνουμε ως ανακουφιστικό ή να το προσεγγίζουμε ως μια φυσική εξέλιξη, το να μην προκριθεί η ομάδα στον τελικό. Αλίμονο μας και το γράφω πρώτα για μένα που μπορεί και να το σκέφτηκα, να φτάσουμε εως εκεί. Διότι πιστέψτε με, από εκεί, δεν έχει παρακάτω.

Η υποχρέωση τους

Όλοι όσοι πάνε την Πέμπτη στην Τούμπα, θα πρέπει να δώσουν ότι έχουν στα πόδια τους, στα πνευμόνια τους, στο κεφάλι τους και στην ψυχή τους, για να προκριθεί η ΑΕΚ στον τελικό. Και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι. Είναι υποχρέωση τους. Είναι υποχρέωση της ΑΕΚ να τα δώσει όλα για να προκριθεί στον τελικό. Όπως και είναι υποχρέωση μετά να τα δώσει όλα για να πάρει το κύπελλο. Όπως και είναι υποχρέωση το καλοκαίρι να αλλαχτούν τα πάντα, για να μην υπάρξει ξανά ποτέ μια τέτοια σεζόν και μια τέτοια κατάσταση, που να κάνουμε μια τέτοια κουβέντα. Η ΑΕΚ φέτος έχει πάθει τεράστια αγωνιστικά στραπάτσα. Πολλά, μεγάλα και επαναλαμβανόμενα. Το χειρότερο που μπορεί να της συμβεί όμως, ως κλαμπ και ως οργανισμός, είναι να φτάσει στο σημείο να μην θέλει, να μην αντέχει, να μην έχει τα κουράγια, ούτε καν για να παλέψει.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, αγωνιστικά η ΑΕΚ προφανώς και δεν έχει το πάνω χέρι στον ημιτελικό της Τούμπας. Είναι μια προβληματική κακοδουλεμένη ομάδα, με κάκιστη νοοτροπία και με κομβικές απουσίες, η οποία θα πρέπει να κυνηγήσει στην έδρα του ΠΑΟΚ, μια νίκη με δυο γκολ. Αλλά διάολε, όποιος δεν πιστεύει πως μπορεί να το κάνει ή τουλάχιστον όποιος δεν είναι διατεθειμένος να το παλέψει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου λεπτού, ας μην ταξιδέψει καν για την Θεσσαλονίκη. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω, πως το να υπάρχει κουβέντα τύπου έτσι όπως είμαστε σίγουρα θα αποκλειστούμε ή  καλύτερα όπως είμαστε να αποκλειστούμε, είναι μεγαλύτερη κατάντια από κάθε αποκλεισμό και από κάθε πεντάρα.

Το αγωνιστικό κομμάτι

Φυσικά και υπάρχει ερώτημα, αν η ΑΕΚ καθαρά αγωνιστικά, μπορεί να προκριθεί. Υπάρχει απάντηση. Μια ΑΕΚ που θα κάνει παιχνίδι ανάλογο μ’ αυτό της περασμένης Κυριακής στο Φάληρο ή σαν αυτό που έκανε με τον ΠΑΟΚ στην πρώτη αγωνιστική των πλέι οφ, τότε προφανώς δεν μπορεί να προκριθεί. Αν κάνει ένα παιχνίδι ανάλογο αλλά πολύ καλύτερο μ’ εκείνο που είχε κάνει στην Τούμπα τον περασμένο Γενάρη, τότε ναι, έχει πιθανότητες να την παλέψει την πρόκριση. Δεν έχω δει δα και τον ΠΑΟΚ να είναι σε φουλ εξαιρετική κατάσταση. Για παράδειγμα, βρήκε την ΑΕΚ τσακισμένη μετά την πεντάρα από τον ΟΣΦΠ στον πρώτο ημιτελικό στο ΟΑΚΑ και την κέρδισε χωρίς να κάνει ούτε φάση και με το τέλειο φάουλ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Το θέμα βεβαίως δεν είναι ο ΠΑΟΚ. Το θέμα είναι αν η ΑΕΚ είναι σε θέση να μην κάνει στην Τούμπα κανένα από τα παιδαριώδη λάθη που έχουν κοστίσει τα 42 γκολ στο φετινό παθητικό. Το θέμα είναι αν η ΑΕΚ μπορεί να βρει τρόπο να λειτουργήσει καλά, χωρίς τον πιο επικίνδυνο παίκτη της που είναι ο Λιβάι. Το θέμα είναι αν η ΑΕΚ, μπορεί να βγάλει μέσα στο γήπεδο τσαγανό και νοοτροπία νικητή, παρότι δεν το έχει καμία φορά φέτος σε κρίσιμο παιχνίδι. Ίσως με εξαίρεση το 3-1 στο Χαριλάου. Πάντως είναι πολλά μαζεμένα τα αγωνιστικά (και μη) «αν» που θα πρέπει να συνδυάσει η ΑΕΚ την Πέμπτη, για να κυνηγήσει τις πιθανότητες που έχει για πρόκριση. Επιτρέψτε μου όμως να κλείσω έτσι. Να πάει και να τα συνδυάσει.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X