Καφφάτος: «Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να κατακτήσουμε το πρώτο τρεμπλ»

Καφφάτος: «Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να κατακτήσουμε το πρώτο τρεμπλ»
Photo Credits: INTIME

Η μεγάλη δόξα της ΑΕΚ και νυν προπονητής τερματοφυλάκων, Δημήτρης Καφφάτος μίλησε για την «κιτρινόμαυρη» πορεία του

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Δημήτρης Καφφάτος ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που στήριξε την ομάδα χάντμπολ σαν αθλητής και τα τελευταία χρόνια προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες του σαν προπονητής τερματοφυλάκων και συνεργάτης του Δημήτρη Δημητρούλια.

Ο ίδιος μίλησε στο SPORT24.gr και θυμήθηκε τα πρώτα βήματα του τμήματος και ευχήθηκε να τους αξιώσει ο θεός να κατακτήσουν το πρώτο τρεμπλ στην ιστορία: «Το 2005 πίστεψα ότι θα γίνει ένα σωματείο που θα έχει δυναμική και θα κάνει πράγματα. Είμαι και ΑΕΚτζής. Θα σου πω μια ιστορία. Όταν ήμουν μικρός και έκλεινα τα μάτια μου, φανταζόμουν ότι παίζω για την Α.Ε.Κ.. Πολύ πριν δημιουργηθεί το τμήμα. Είχα ως όραμα μια εικόνα: Ότι βρίσκομαι στο γήπεδο και έπειτα από τον αγώνα με σηκώνουν οι οπαδοί στα χέρια τους”.

Τη σεζόν 2010-’11, η ΑΕΚ αγωνιζόταν στο Challenge Cup. Απέκλεισε στα πέναλτι την κάτοχο του τίτλου Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, στο κλειστό της Νέας Φιλαδέλφειας. Στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκε 27-23 στην Πορτογαλία και στο δεύτερο επικράτησε με το ίδιο σκορ. Προκρίθηκε στους “8” της διοργάνωσης και η ομάδα αποθεώθηκε από τους οπαδούς της.

“Είχα επιστρέψει από τραυματισμό στο χιαστό. Έπιασα πέναλτι και έζησα αυτό που ονειρευόμουν από μικρός. Με σήκωσαν οι οπαδοί στα χέρια τους. Έπεσε το μάτι μου σε μια φωτογραφία. Ήταν ακριβώς η εικόνα που είχα ονειρευτεί. Ακριβώς! Η ίδια θέση στο σώμα, τα πάντα ήταν ίδια. Τώρα, με ακούει ο γιος μου, ο Φίλιππος. Πρώτη φορά ακούει αυτή την ιστορία. Μιλάω πάντα στα παιδιά για το σεβασμό στη διαφορετικότητα, για το μπούλινγκ, για διάφορα θέματα. Αυτή η ιστορία εξηγεί γιατί πρέπει να πιστεύεις στα όνειρά σου”.

Στη συνέχεια η Ένωση αποκλείστηκε από την Παρτίζαν με δύο ήττες (28-22 στο πρώτο ματς και 24-23 στο γήπεδο του Ιωνικού). Στη ρεβάνς οι οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν στους παίχτες της σερβικής ομάδας. Πήραν φωτιά τα δίχτυα του ενός τέρματος από τις κροτίδες, ενώ ένας οπαδός επιχείρησε να επιτεθεί με πυροσβεστήρα.

Η ΑΕΚ στην πρώτη της παρουσία στην Α1 τερμάτισε 8η στο πρωτάθλημα και την αμέσως επόμενη χρονιά 3η, θέση η οποία την έστειλε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Συμμετείχε στο EHF Cup, στο οποίο αποκλείστηκε από την Ντιναμό Βουκουρεστίου. Ο πρώτος τίτλος που πανηγύρισε η ομάδα ήταν το Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 2008-2009. Νίκησε -έπειτα από δύο παρατάσεις- 31-29 τον Φίλιππο Βέροιας.

Ο δε Καφφάτος τη σεζόν 2007-2008 αγωνιζόταν στην Ισπανική Τέκα Κατάνμπρια Σανταντέρ και έπειτα επέστρεψε στην Ένωση. “Τραυματίστηκα στο χιαστό και διεκόπη το συμβόλαιο με τους Ισπανούς”.

Η ΑΕΚ έσκισε κύματα σε φουρτούνα πριν πιάσει το τιμόνι της ο Σταμάτης Παπασταμάτης. Την περίοδο 2015-2016 έπαιξε στα πλέι άουτ, ενώ λίγα χρόνια μετά τη δημιουργία της ήταν υπό διάλυση. Όλες οι δύσκολες στιγμές ήταν απόρροια οικονομικών προβλημάτων.

“Τη χρονιά που έπαιξε στα πλέι άουτ ήμουν προπονητής στη Ν. Ιωνία, έβλεπα και ζούσα από μακριά αυτή την πίκρα. Νωρίτερα, όταν έφυγα για την Ισπανία, η ομάδα είχε -επίσης- πολλά προβλήματα. Συγκρούστηκα. Οι ξένοι κοιμόντουσαν στα πατώματα. Δεν ξέρω αν πρέπει να τα πούμε αυτά, αλλά είναι κομμάτι της ιστορίας. Τίποτε, δεν έρχεται εύκολα σε αυτόν τον σύλλογο.

Είναι τέτοιες οι ρίζες του, η ιστορία του. Το λέω και στους ΑΕΚτζήδες που μιλάω. Η ΑΕΚ έχει μάθει από τη μήτρα της -από τους πρόσφυγες- μόνο να παλεύει. Όποιος έρχεται στην ομάδα πρέπει να ξέρει την κουλτούρα της, την ταυτότητά της και ότι τίποτε δεν τής χαρίστηκε. Στην επιτυχία φτάνεις δύσκολα. Όμως, στο τέλος της ημέρας έχεις φτιάξει χαρακτήρα. Έχεις συσπειρωθεί και το χαίρεσαι περισσότερο. Κάθε επιτυχία έχει άλλη γλύκα, όταν έρχεται έτσι.

Φέτος, χάσαμε τον Κριστιάν Ουγκάλντε (ρήξη χιαστού), μετά τον Νάτσο Πλάθα Χιμένεθ (κάταγμα περόνης). Ενισχυθήκαμε. Είδα μια ομάδα σκληρή, με μέταλλο. Πάντα, ονειρευόμουν να είμαι παίχτης σε μια τέτοια ομάδα. Δεν φαντάζεσαι πόσο ζηλεύω που δεν παίζω. Ευτυχώς, με αξίωσε ο Θεός να το ζήσω από ένα άλλο πόστο και αυτό με ικανοποιεί πολύ”.

Βέβαια έπαιξε πρόσφατα

«Την πήρα την τζούρα μου στα 44 χρόνια μου (γεννήθηκε στις 20/03/1976), ναι. Όταν, χαιρέτησε στρατιωτικά με την Εθνική Τουρκίας ο Γιουνούς Οζμουσούλ διεκόπη το συμβόλαιό του. Τούς το είχε επιβάλλει ο Ερντογάν. Μού είπε ότι ο φωτογράφος τούς ζήτησε να βγουν με στρατιωτικό χαιρετισμό. Υπήρχε και παίχτης του Ολυμπιακού στην Εθνική Τουρκίας”.

Και ο Αλί Τινκίρ των ερυθρόλευκων τέθηκε εκτός ομάδας, για τον ίδιο λόγο. Τότε, στην ΑΕΚ είχε τραυματιστεί και ο Ιγκόρ Άρσιτς και η ομάδα χρειάστηκε άμεσα στήριξη.

“Η ΑΕΚ είναι μία οικογένεια και σε μία οικογένεια κάθε μέλος της οφείλει να είναι δίπλα της, σε οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη. Η ΑΕΚ έχει μάθει να ζει με δυσκολίες και να παλεύει. Δεν μπορούσα -επομένως- να αρνηθώ και θα είμαι στη θέση του τερματοφύλακα όσο χρειαστεί και με θέλει η ομάδα. Το σημαντικό για μένα είναι να επιστρέψει ο Άρσιτς όσο πιο γρήγορα γίνεται, δυνατός στην ενεργό δράση. Όσο για μένα, έπειτα από 5,5 χρόνια ίσως ακούσω αρνητικά σχόλια, ίσως και θετικά, αυτό όμως που θέλω είναι να προσπαθήσω να δώσω το 100% στους επόμενους αγώνες. Ελπίζω ύστερα από αυτήν την προσπάθεια να έχω μεταφέρει θετικά μηνύματα σε όλους για ό,τι σχετίζεται με τον αθλητισμό, αλλά και την ΑΕΚ”, είχε πει -τότε- ο νυν προπονητής τερματοφυλάκων των “κιτρινόμαυρων”.

Το ιστορικό νταμπλ

Το 2011 η Ένωση στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ελλάδας. Νίκησε τον ΠΑΟΚ 23-22 με γκολ του Μπακαούκα στο τελευταίο δευτερόλεπτο, στη Μίκρα. “Στα διόδια μάς περίμεναν οι οπαδοί της ομάδας”. Το 2012 έμεινε χωρίς τίτλο και έπειτα πέτυχε ένα ιστορικό νταμπλ.

“Είχαμε οικονομικά προβλήματα και τότε”.

Η Ένωση την περίοδο 2012-’13 πέτυχε το νταμπλ, το πρώτο του συλλόγου, έπειτα από 30 χρόνια σε ομαδικό άθλημα. Το αμέσως προηγούμενο ήταν αυτό που είχε κατακτήσει η ποδοσφαιρική Α.Ε.Κ. του θρυλικού Λουκά Μπάρλου, το 1978. Στην ομάδα του χάντμπολ έπαιζαν μεταξύ άλλων οι Αλέξης Αλβανός και Σπύρος Μπαλωμένος (που επίσης είναι στο τιμ ως συνεργάτες, όπως και ο Καφφάτος).

Αυτή η επιτυχία ενίσχυσε τους δεσμούς του τμήματος με τους οπαδούς.

“Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να πετύχουμε και το πρώτο τρεμπλ στην ιστορία του συλλόγου. Μας το χρωστάει. Το 2018 πήγαμε στον τελικό και πέρυσι η πορεία μας σταμάτησε, λόγω της πανδημίας.

Αυτή η ομάδα χτίστηκε για την ευρωπαϊκή διάκριση. Αυτό αποδεικνύει και η ενίσχυσή της μετά τους τραυματισμούς των Ουγκάλντε και Πλάθα. Για να τα λέμε όπως είναι, χωρίς παρουσία του Παπασταμάτη δεν είχαμε φτάσει εδώ. Είναι πραγματικός ηγέτης. Αγαπάει πολύ την Α.Ε.Κ., αγάπησε πολύ και το χάντμπολ. Είδε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στήριξε το τμήμα.

Η ομάδα είναι μια καλή μηχανή που εκπέμπει υγεία: το ρόστερ, το σταφ των γυμναστών, οι προπονητές, η διοίκηση και οι μάνατζερ. Είναι μια χαρούμενη ομάδα και όταν έχεις τέτοιες ομάδες μπορείς να παλεύεις. Φαίνεται και η αντίδραση που βγαίνει στα παιχνίδια που βρισκόμαστε πίσω στο σκορ. Η ομάδα τα γυρίζει, δεν τα παρατάει. Ο Παπασταμάτης είναι το άρμα που τραβάει όλο το ελληνικό χάντμπολ. Στην Ευρώπη μιλούν για την Α.Ε.Κ.. Μάς εκτιμοούν αλλιώς πια. Φαίνεται στο σεβασμό στα σφυρίγματα, αλλά και στους αντιπάλους μας. Το ρόστερ είναι δυνατό. Ο Ουγκάλντε έπαιζε στην Μπαρτσελόνα».

Η Ένωση το 2018 έπαιξε στον τελικό του Challenge Cup με αντίπαλο την Ποτάισα Τούρντα, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο. Τότε, το κλειστό “Νίκος Γκάλης” φιλοξένησε για πρώτη φορά αγώνα χάντμπολ. Η Ερασιτεχνική ζήτησε να παίξει στο ίδιο γήπεδο και τον φετινό πρώτο τελικό (16-15/5) με τη σουηδική, Ίσταντς για το EHF European Cup. Η ρεβάνς είναι προγραμματισμένη για τις 22-23 του ίδιου μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X