Ας κουνήσουμε λίγο το κεφάλι μας, η ΑΕΚ είναι αουτσάιντερ σχεδόν σε όλα τα ματς των play offs

Ας κουνήσουμε λίγο το κεφάλι μας, η ΑΕΚ είναι αουτσάιντερ σχεδόν σε όλα τα ματς των play offs
Photo Credits: INTIME

Άλλα πέντε ματς που δεν κρίνεται μια ομάδα που την ξέρουμε, αλλά το πως θα πάρει έστω κι οριακά την ευρωπαϊκή θέση. Γράφει ο Τάσος Τσατάλης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Φυσικά τίποτα δεν έχει κουράσει περισσότερο από την άνευ προηγουμένου σε χρονική διάρκεια αγωνιστική μετριότητα της ΑΕΚ και την αποτυχία της εδώ και 2,5 χρόνια – πλην πολύ ελαχίστων εξαιρέσεων- να μας δώσει λίγη ποδοσφαιρική χαρά. Από κει και πέρα όμως, αρχίζει και κουράζει η συνεχής υπέρ- ανάλυση όλων των προβλημάτων της, ειδικά αυτή την περίοδο.

Το λέω αυτό με αφορμή και όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν και μετά τον Παναθηναϊκό. Μπορεί για πολλούς από μας να είναι δύσκολο να χωνέψουμε την κατάσταση όσο και να την βλέπουμε μπροστά μας εδώ και πολύ καιρό, αλλά από που κι ως που θεωρούσαμε εδώ που είχαμε φτάσει πως ήταν υποχρεωτικό να κερδίσει η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό;

Η ΑΕΚ μπήκε στα πλέι οφ ως αουτσάιντερ

Να κουνήσουμε λίγο το κεφάλι μας. Η ΑΕΚ μπήκε στα play offs σε κατάσταση διάλυσης. Όχι περίπου διάλυσης, αλλά διάλυσης. Ο προπονητής είχε χάσει τον έλεγχο της ψυχολογίας του, το γκρουπ των τραυματιών είχε παγιωθεί – κι εξακολουθεί να είναι- στους 8 με 10 μόνιμα, η ομάδα στο γήπεδο κατέρρεε και τακτικά κι από πλευράς φυσικών δυνάμεων. Ζούσαμε το αποκορύφωμα όλης της διαδικασίας των λαθών από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα και προσωπικά όπου κι αν είχα την ευκαιρία να εκφραστώ, δεν έκρυβα πως θεωρούσα την ΑΕΚ την μακράν πιο πιθανή να μείνει έξω από την Ευρώπη. Με ακόμη κι αυτά με τον Αστέρα Τρίπολης να είναι υπό συζήτηση για μένα, για όλα τα υπόλοιπα την ομάδα την είχα από την αρχή κι ακόμη την έχω στο μυαλό μου, ως αουτσάιντερ.

Αυτά δεν τα λέω για να καταλήξω πως έχει πετύχει κάτι σπουδαίο μετά τις βαθμολογικές εξελίξεις στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Όχι. Τα λέω για να τονίσω που βρισκόμαστε και πως κρίνουμε. Μετά και τα πρώτα δύο ματς των play offs με τα οκτώ γκολ συνολικά από ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ, για την Ευρώπη το μόνο που σκεφτόμουν ήταν αν υπάρχει τρόπος να το πετύχει η ΑΕΚ χωρίς να χρειαστεί να νικήσει ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ ή Παναθηναϊκό.

Τον Άρη δεν τον βάζω μέσα, γιατί αποδεικνύεται πως οι ποδοσφαιριστές μας δεν τον αντιμετωπίζουν ψυχολογικά όπως τους άλλους τρεις, ακόμη κι αν φέτος είναι καλύτερος γενικά από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Πως λοιπόν να θεωρώ με όλα αυτά υποχρεωτικό να κερδίσει τον Παναθηναϊκό η ΑΕΚ και να πάει στους οκτώ βαθμούς την διαφορά; Έχετε ρίξει μια ματιά στα ματς με τον συγκεκριμένο αντίπαλο από την σεζόν του πρωταθλήματος και μετά; Δύο νίκες. Μία με το ζόρι 1-0 πέρσι, με τον Δώνη να κρατάει την μισή ομάδα έξω επειδή είχε ρεβάνς κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ μετά κι άλλη μια το καλοκαίρι στα play offs, όταν είχαν διαλύσει κι έπαιζαν σχεδόν αποκλειστικά με πιτσιρικάδες. Από κει και πέρα κανένα παιχνίδι που ήταν στα ίσια και με τον Παναθηναϊκό να έχει άμεσο ενδιαφέρον, δεν μπόρεσε να κερδίσει η ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ που στην παρούσα φάση, πέρα από όλα όσα αναφέραμε ως προϋποθέσεις με τις οποίες μπήκε και ξεκίνησε στα play offs, συνεχίζει χωρίς να μπορεί να συμπληρώσει κανονική αποστολή.

Κάθε βαθμός πολύτιμος για την έξοδο στην Ευρώπη

Υπό αυτές τις συνθήκες κάθε βαθμός που παίρνει η ΑΕΚ είναι πολύτιμος και πολλές από τις πιθανότητες της για την Ευρώπη, παίζονται και στα ματς των υπόλοιπων. Μιλάμε για μια ομάδα που ξέρουμε πως δεν είναι καλή, που ξέρουμε πως έχει χτυπητές αδυναμίες στον τρόπο που έχει δουλευτεί φέτος και προσπαθεί σε αυτή την διαδικασία, εκτός των άλλων και λειψή, να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται.

Από αυτή την άποψη η εικόνα της στα τρία τελευταία ματς ξεπερνάει και την πιο οργιώδη φαντασία και σίγουρα σε σχέση με άλλα που έχουμε δει φέτος, δεν μπορεί να γίνεται αιτία για κριτική. Να κριτικάρουμε τι; Υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε; Υπάρχει κάτι που περιμέναμε να δούμε στα play off;

Ακόμη και για τον προπονητή. Δεν είμαι fun του Μανόλο, αλλά αμφιβάλλει κανείς πως είναι ένας κανονικός προπονητής που αν του βγουν τα βασικά στοιχεία που επικεντρώνεται, μπορεί να παρουσιάσει κάτι αξιόμαχο; Ταρακουνήθηκε κι αυτός μετά την ξεφτίλα με τον ΟΣΦΠ, όπως βέβαια και οι παίκτες.

Σκέφθηκε πως ανεξάρτητα από το μέλλον του στην ΑΕΚ, κινδύνευε πλέον να χρεωθεί πράγματα κι ως βιογραφικό, που… δεν ξεπλένονται εύκολα. Οπωσδήποτε αγαπάει και την ομάδα και έχει συναίσθηση κάποιων πραγμάτων, δεν αφορά αποκλειστικά το προσωπικό του. Αλλά σε κάθε περίπτωση ταρακουνήθηκε άσχημα και αποφάσισε να το πάρει αλλιώς ψυχολογικά.

Για μένα οι επτά βαθμοί με Άρη, Τρίπολη και Παναθηναϊκό ξεπερνούν κάθε προσδοκία μετά το 1-5 από τον ΟΣΦΠ. Η φετινή ομάδα δεν έχει καμιά σημασία ως αντικείμενο ανάλυσης πλέον. Δύο πράγματα μετρούν. Με κάποιο τρόπο να συνεχίσει συγκροτημένη και με λίγη τύχη να κρατήσει την θέση στην Ευρώπη και παράλληλα να προχωρά συντονισμένα για την επόμενη μέρα. Όπου πλέον να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για υποψία επανάληψης όσων έχουν γίνει τα τελευταία 2,5 και κάτι χρόνια.

Όποιος θέλει μπορεί να χάνει χρόνο και φαιά ουσία με αναλύσεις για τις αδυναμίες μιας ομάδας που του χρόνου σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρχει με την μορφή που έχει τώρα.

Προσωπικά προτιμώ να ασχολούμαι με το πως θα «κλαπεί» και… ο μισός πόντος. Εξακολουθώ να θεωρώ ανοιχτή την Ευρώπη και ανησυχώ πολύ γι’ αυτόν τον στόχο ακόμη. Εκτός των άλλων, επειδή υπάρχουν κι ένας δύο παίκτες που αν τραυματιστούν, αντίο ζωή.

Όσο γι’ αύριο; Το πως θα σταθεί η ΑΕΚ για μένα αφορά αποκλειστικά τους παίκτες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως ένα παιχνίδι σαν το αυριανό, ο Χιμένεθ ειδικά όπως εμφανίζεται στα τελευταία τρία, μπορεί να το «στήσει» σωστά.

Αν όμως οι παίκτες είναι «χεσμένοι» (συγγνώμη, δεν μπορώ να το πω διαφορετικά), αν ηγετικές σου μορφές βγαίνουν φάτσα με το γκολ τρεις φορές σε καθοριστικά σημεία των αγώνων και τα φοβούνται να το βάλουν, όπως έγινε στα δύο προηγούμενα με την ίδια ομάδα, δεν μπορεί να κάνει κάτι ούτε ο προπονητής, ούτε κανένας.

Η Ευρώπη δεν κρίνεται στο κατά τεκμήριο πιο δύσκολο ματς της σειράς των play offs για την ΑΕΚ, εκτός αν πάρει κάτι που προς το παρόν δεν έχει πάρει εκεί κανείς άλλος απ’ όσους διεκδικούν τις θέσεις. Αυτό ας κοιτάξουν να το αξιοποιήσουν θετικά από ψυχολογικής πλευράς. Αλλά ταυτόχρονα να θυμούνται πως δεν είναι ανεκτή παρόμοια εικόνα με αυτή στο ΟΑΚΑ στο προηγούμενο ματς. Όποιος δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ας ζητήσει καλύτερα να μείνει στον πάγκο.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X