Αυτή την φορά, ας μην φοβηθεί να κερδίσει

Αυτή την φορά, ας μην φοβηθεί να κερδίσει
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης προσεγγίζει ποδοσφαιρικά το ντέρμπι με τον ΠΑΟ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι πολύ μελαγχολικό και ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη του πόσο στραβά και ανάποδα πήγαν φέτος τα πράγματα, που το διακύβευμα του πιο κομβικού παιχνιδιού της ΑΕΚ, είναι το σημαντικό προβάδισμα για την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Από την άλλη μεριά, θα είναι τόσο μεγάλη και τόσο πολυεπίπεδη η ζημιά για το κλαμπ, αν μείνει εκτός Ευρώπης, που το να καταφέρει να φτάσει την διαφορά από τον ΠΑΟ στους οκτώ βαθμούς, έχει ζωτική σημασία. Αφήστε που έτσι κι αλλιώς, αυτά τα ντέρμπι έχει σημασία να τα κερδίζει η ΑΕΚ, ανεξαρτήτως δεδομένων και διακυβευμάτων.

Πριν από τέτοιου είδους παιχνίδια, μ’ αρέσει να μιλάω σχεδόν αποκλειστικά για μπάλα. Το έκανα άλλωστε και πριν από τον πρώτο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ και μετά από το μέγα στραπάτσο στο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ. Τότε που όλοι μας θεωρούσαμε πως δεν θα είχαμε ποτέ ξανά την ευκαιρία να μιλήσουμε για μπάλα. Για τέτοια μαυρίλα μιλάμε. Ωστόσο από τότε μοιάζει σαν να έχουν κυλήσει πολλοί μήνες, παρόλο που έχουν περάσει περίπου δυο εβδομάδες.

Το πράγμα έχει ισιώσει κάπως και σίγουρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Κάτι που από μόνο του εντυπωσιακό, καθώς επί της ουσίας κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί, καμία αγωνιστική παθογένεια δεν έχει γιατρευτεί. Όμως σίγουρα έχει αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος προσέγγισης των παιχνιδιών. Πρώτα από την μεριά των παικτών και μετά του Χιμένεθ.

Τα αστεία γκολ

Είναι αλήθεια πως ο φετινός ΠΑΟ, είναι εξίσου (και ίσως περισσότερο) αλλοπρόσαλλος και αγωνιστικά προβληματικός με την ΑΕΚ. Ωστόσο αυτόν τον ΠΑΟ, η ΑΕΚ ακόμα δεν έχει καταφέρει να τον κερδίσει. Έχασε στο ματς του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ, έφερε ισοπαλία στο παιχνίδι του δευτέρου γύρου στην Λεωφόρο. Χωρίς να έχει πάρει το προβάδισμα στο σκορ σε κανένα από τα δυο ματς.

Εκείνο όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, είναι το πως έφτασε η ΑΕΚ να μην καταφέρει να κερδίσει κανένα από τα δυο ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Το προφανές είναι πως έφαγε συνολικά τρια γκολ, λειτουργώντας παιδικά στην άμυνα της. Στην ήττα στο ΟΑΚΑ, το πρώτο γκολ ήταν βγαλμένο από τον νούμερο ένα κανόνα για το τι απαγορεύεται να κάνει η άμυνα και το δεύτερο γκολ ήταν σαν ποδοσφαιρικό ανέκδοτο. Όσο για το γκολ που δέχθηκε στην Λεωφόρο, ήρθε στην 3η φορά στο ίδιο ματς, που έμεινε αφύλαχτος από την άμυνα ο ίδιος παίκτης σε ίδια φάση.

Αν λοιπόν όλα αυτά, βρει τώρα τρόπο η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ να τα αποφύγει, μπορεί και να τα γλιτώσει. Και φυσικά αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά και μια πολυτέλεια που σπανίως την έχει φέτος. Πέρα όμως της προφανούς ανάγκης να λειτουργήσει η άμυνα και να μην κάνει τα παιδαριώδη λάθη των προηγούμενων φετινών ντέρμπι, υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Τόσο στο ματς του ΟΑΚΑ, όσο και σ’ αυτό της Λεωφόρου, ο ΠΑΟ είχε δώσει την μπάλα στην ΑΕΚ. Της είχε δώσει την κατοχή και της είχε δώσει και γήπεδο.

Προβληματικά και φοβικά

Αυτή την επιλογή λοιπόν που έκανε ο ΠΑΟ και στα προηγούμενα ντέρμπι, η ΑΕΚ την διαχειρίστηκε και προβληματικά και φοβικά. Είναι αλήθεια πως ούτε ο Καρέρα στο πρώτο μισό της σεζόν, ούτε ο Χιμένεθ, έχουν δουλέψει το κομμάτι της επιθετικής τακτικής. Μεγαλύτερη ευθύνη σ’ αυτό έχει ο Ιταλός, που έκανε και την καλοκαιρινή προετοιμασία. Αλλά τώρα αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως η ΑΕΚ με την μπάλα στα πόδια και όταν βρίσκει μπροστά της οργανωμένη ομάδα, δυσκολεύεται πολύ να βρει σωστές επιλογές επίθεσης. Δεν έχει αυτοματισμούς και σε πολλά ματς δείχνει να μην ξέρει τι να κάνει με την μπάλα.

Ειδικά στα δυο φετινά ντέρμπι με τον ΠΑΟ και πολύ περισσότερο σ’ αυτό της Λεωφόρου, η ΑΕΚ έβγαλε επίσης και μια φοβικότητα. Δεν πίεσε, δεν ανοίχτηκε, δεν έψαξε το επιθετικό ρίσκο. Θυμίζω, πως όταν το έκανε για λίγο προς το τέλος του ματς, λίγο έλλειψε να βρει γκολ ολικής ανατροπής. Τώρα σ’ αυτό το ντέρμπι, η ΑΕΚ θα βρει τον ΠΑΟ χωρίς τον γρήγορο Χατζηγιοβάνη στα εξτρέμ και χωρίς τον Μαουρίτσιο που είναι ο εγκέφαλος στο παιχνίδι του. Δεν γίνεται λοιπόν να μην προσπαθήσει να τον πιέσει, πολύ περισσότερο, σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Και ας έχει και η ΑΕΚ τις δικές της, σημαντικές απουσίες.

Πρέπει να τον κάνει τον αντίπαλο να την φοβηθεί και όχι να φοβηθεί να τον φοβίσει. Αντιλαμβάνομαι πως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγμα, στην οικονομία των πλέι οφ, μετρά πολύ ακόμα και ο ένας βαθμός. Αλλά θυμίζω πως το ντέρμπι της Λεωφόρου που το διαχειρίστηκε με φοβικότητα και χωρίς ρίσκο, λίγο έλλειψε στο τέλος να το χάσει. Όχι μόνο διότι βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ, αλλά και επειδή ο αντίπαλος έκανε ευκαιρία του θανάτου για γκολ στο τελευταίο λεπτό.

Ο Νέλσον με τα τέσσερα γκολ

Και κάτι τελευταίο ως προς την ενδεκάδα. Υποθέτω δεν θα ξαναδούμε τον Ολιβέιρα σε ρόλο εξτρέμ, αλλά θα πάμε σ’ ένα πιο ορθολογικό σχήμα. Με Αλμπάνη και με Λιβάι στα δυο άκρα. Αυτό σημαίνει πως στην ενδεκάδα χωράει ένας εκ των Ολιβέιρα ή Ανσαριφάρντ.  Αφήνω στην άκρη όσα έγιναν την προηγούμενη Κυριακή με Καρίμ και Χιμένεθ. Ήταν λάθος η αντίδραση του Ιρανού αλλά και ο Ισπανός το(ν) έχει διαχειριστεί πολύ στραβά και με πολύ λάθος τρόπο και τρόπους. Αλλά αυτό πέρασε και οι δυο τους δεδομένα θα πρέπει να ισορροπήσουν μέχρι και το τέλος της σεζόν.

Καθαρά αγωνιστικά, ο Ανσαριφάρντ με βάση τους φετινούς αριθμούς, δικαιούται σε κάθε ματς να έχει προβάδισμα για την θέση του βασικού φορ, έναντι του Ολιβέιρα. Τα διπλάσια γκολ έχει πετύχει. Στο συγκεκριμένο ντέρμπι, με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, ο Πορτογάλος έχει δημιουργήσει μια τρομερή παράδοση. Έχει πετύχει τέσσερα γκολ, στα τέσσερα ντέρμπι απέναντι στον ΠΑΟ, στα οποία έχει παίξει από τότε που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα. Στο μοναδικό ματς που δεν σκόραρε, ήταν στο περυσινό 1-1 στα πλέι οφ, στο οποίο προερχόταν από τραυματισμό και είχε μπει ως αλλαγή στο 67’. Ενώ απουσίασε με τραυματισμό και από το περυσινό 1-0 με Αραούχο στο ΟΑΚΑ και από το φετινό 1-1 στην Λεωφόρο.

Επομένως δύσκολα μένει στον πάγκο ένας επιθετικός που έχει σκοράρει ήδη 4 φορές απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο, τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Όπως και δύσκολα μπορεί να μείνει εκτός ενδεκάδας ο Μάνταλος, με δυο ασίστ την περασμένη Κυριακή και με την λογική πως δεν θα αλλάξει το 4-2-3-1. Μόνο που με δεδομένο πως ο ΠΑΟ θα έχει τρεις χαφ στη μεσαία γραμμή του, ο Μάνταλος θα πρέπει να βγάλει πολλή αλλά και σύνθετη δουλειά. Και θα είναι κλειδί το πώς θα διαχειριστούν το ματς και αυτός, αλλά και ο Γαλανόπουλος με τον Σιμάνσκι.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X