Καπετάν Γαλανόπουλος
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει στο enwsi.gr για τον πιο επιδραστικό παίκτη αυτή την στιγμή στο ρόστερ της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σήμερα είναι τα γενέθλια της ΑΕΚ.

Έχουμε πει και έχουμε γράψει τις ευχές μας, έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε σε λέξεις όλα όσα σημαίνει για τον καθένα από εμάς αυτό το κλαμπ και η ζωή γύρω από την σφαίρα του. Όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Σε πείσμα των καιρών και των περίεργων που θα επιθυμούσαν το αντίθετο, θα συνεχίσουμε να κουβεντιάζουμε για την ΑΕΚ, είτε στα πολύ καλά, είτε στα πολύ ζόρικα όπως είναι τώρα. Έτσι και αλλιώς. Διότι αυτό το κλαμπ, όπως το γνωρίσαμε, το μάθαμε και το ζήσαμε, ήταν και είναι πάντα έτσι αλλά και αλλιώς. Τέλος με τον πρόλογο, προχωράμε.

Θαρρώ πως από τον Γενάρη έχει να περάσει η ΑΕΚ μια τόσο ήρεμη εβδομάδα όσο αυτή που διανύουμε. Την κέρδισε μαζί με τον Άρη στο Χαριλάου την Κυριακή. Ήταν μια νίκη πολύ σημαντική, αλλά δεν ήρθε επειδή ξαφνικά η ΑΕΚ έλυσε όλα τα προβλήματά της, έσβησε τις παθογένειες της και έγινε ομάδα. Ήρθε για τρεις λόγους. Ο πρώτος ήταν πως βρήκε πολύ νωρίς στο ματς, πρώτη γκολ. Και επειδή ο οργανισμός του Άρη πριν από το παιχνίδι είχε φτιάξει ένα αφήγημα πως η ΑΕΚ ήταν υπό διάλυση και ήταν η μεγάλη ευκαιρία να την διασύρει με 4 και 5 γκολ, άρχισε μετά από το γκολ του Τάνκοβιτς, να κάνει γιούρια στην επίθεση.

Ο δεύτερος λόγος που η ΑΕΚ κέρδισε, ήταν διότι φάνηκε να βγαίνει σ’ όλους μέσα στην ομάδα ποδοσφαιρικός εγωισμός μετά από πολύ καιρό. Και αυτό αποτυπώνεται στον τρόπο που έμπαιναν στις προσωπικές μονομαχίες, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τα δυο προηγούμενα ματς. Όσο για τον τρίτο λόγο που η ΑΕΚ κέρδισε, είχε να κάνει μ’ αυτό το 4-3-3, που αποδεδειγμένα φέτος λειτουργεί πιο καλά από οποιοδήποτε άλλο. Ειδικά όταν εφαρμόζεται ορθολογικά και στα δυο άκρα της επίθεσης παίζουν ακραίοι επιθετικοί και όχι χαφ.

Καταλυτικός ο ρόλος

Αφήνοντας έξω τον πρώτο λόγο, για να προκύψουν οι άλλοι δυο, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του Γαλανόπουλου. Και στο κομμάτι της νοοτροπίας δηλαδή και του εγωισμού που έβγαλε η ομάδα αλλά και στο τακτικό κομμάτι. Υπήρχαν την περασμένη Κυριακή πολλοί ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που έκαναν καλή δουλειά μέσα στο γήπεδο. Συμπτωματικά οι περισσότεροι εξ αυτών, ήταν παίκτες τους οποίους δεν έχει διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο ο Μανόλο. Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Η ουσία είναι, πως η παρουσία του Γαλανόπουλου μέσα στο γήπεδο, ήταν πολύ επιδραστική, στην εικόνα όλων των υπολοίπων. Πρώτον διότι είναι παίκτης που τη νοοτροπία και τον εγωισμό όχι μόνο τον έχει, αλλά παρασύρει και τους συμπαίκτες του να το βγάλουν. Και δεύτερον διότι τακτικά, με την παρουσία του στην τριάδα των χαφ, αυτό το 4-3-3 λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλη εκδοχή του.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, στο ποδόσφαιρο παίζει μεγάλο ρόλο η τύχη, αλλά τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Και σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαίο, αυτό που ο καθρέφτης του γηπέδου δείχνει φέτος με την επίδραση του Γαλανόπουλου στην εικόνα της ΑΕΚ. Δείτε κάτι. Ο Κώστας επιστρέφει τέλη Νοέμβρη μετά από σχεδόν έντεκα μήνες απουσίας. Μέσα στον Δεκέμβρη παίζει μόνο ένα ματς βασικός. Θέση στην ενδεκάδα, ξαναβρίσκει από τον Γενάρη. Με τον Χιμένεθ, για να είμαστε δίκαιοι. Αλλά η παρουσία του Γαλανόπουλου στην ενδεκάδα, συμπίπτει με το μοναδικό καλό φετινό αγωνιστικό διάστημα της ΑΕΚ. Και με αγωνιστική συνταγή του 4-3-3, η οποία λειτουργεί καλά μέσα στο γήπεδο. Με τον ίδιο τον Γαλανόπουλο να έχει πετύχει γκολ νίκης με τον Παναιτωλικό και γκολ μέσα στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ.

Ο καθρέφτης του γηπέδου

Εκείνη η αποτελεσματική αγωνιστική συνταγή, μαζί με την εικόνα της ΑΕΚ, αρχίζει να καταρρέει, όταν ο Κώστας τραυματίζεται στην Ριζούπολη και βγαίνει νοκ άουτ. Πάλι για να είμαστε δίκαιοι, σε συνδυασμό και με το νοκ άουτ που βγήκε λόγω τραυματισμού ο Σάκχοφ, ο οποίος επίσης ήταν καθοριστικός σ’ εκείνη την πετυχημένη αγωνιστική συνταγή. Και τώρα, μετά από δυο μήνες, η επιστροφή του Γαλανόπουλου βρίσκει μια ΑΕΚ σε αγωνιστική διάλυση, αλλά το πράγμα αρχίζει να στρώνει όταν ξαναμπαίνει κανονικά στην εξίσωση. Στο ματς του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, ήταν το πρώτο που ο Κώστας ξεκίνησε πάλι βασικός. Και όσο τον κράτησαν οι δυνάμεις του και έμεινε στο γήπεδο, η ΑΕΚ ήταν πολύ πιο συμμαζεμένη αγωνιστικά σε σχέση με το σκορποχώρι απέναντι στον ΟΣΦΠ και σίγουρα ανώτερη από τον ΠΑΟΚ. Ενώ και την Κυριακή στο Χαριλάου, όσο ο Γαλανόπουλος ήταν στο γήπεδο και άντεχε, η ΑΕΚ έκανε περίπατο απέναντι στον Άρη.

Αυτή είναι η αλήθεια που δείχνει ο καθρέφτης του γηπέδου για τον Κώστα και την επίδραση του στην ΑΕΚ. Και η πραγματικότητα είναι πως αυτή την στιγμή, είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης που έχει η ομάδα στο ρόστερ της και δεν αναφέρομαι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Γαλανόπουλος ούτε λόγω αγωνιστικών χαρακτηριστικών, ούτε λόγω θέσης και ρόλου μέσα στο γήπεδο, είναι ο παίκτης που θα βάλει δυο γκολ, θα δώσει δυο ασίστ και θα καθαρίσει ένα ματς. Όμως λόγω νοοτροπίας, ιδιοσυγκρασίας, αλλά και αγωνιστικών χαρακτηριστικών με την δουλειά που κάνει στη μεσαία γραμμή και όχι μόνο, είναι ο παίκτης που μπορεί να πάρει πάνω όλη την ομάδα. Και ας μην φαίνεται πάντα αυτό στο πίνακα της στατιστικής. Που φαίνεται τις περισσότερες φορές.

Το καθοριστικό καλοκαίρι

Ο Γαλανόπουλος είναι στα 23 του. Φοράει την φανέλα της ΑΕΚ από τότε που θυμάται τον ποδοσφαιρικό εαυτό του. Μετράει αγωνιστικά λεπτά με την πρώτη ομάδα σε επίσημη ματς, από τα 18 του. Είναι αλήθεια που θαρρώ πως ούτε και ο ίδιος την αρνείται, πως κάποια στιγμή είχε αρχίσει να χάνει τον δρόμο προς το μεγάλο αγωνιστικό του ξεπέταγμα. Ακόμα και στάσιμος φαίνεται πως έμενε, για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε. Αρκεί που ο ίδιος τους σκέφτηκε και τους ανέλυσε πολύ διεξοδικά, σ’ αυτούς τους περίπου έντεκα μήνες που όχι μόνο έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης, αλλά κινδύνεψε να μείνει και χωρίς ποδοσφαιρική καριέρα. Και από την στιγμή που επέστρεψε, δείχνει έτοιμος όχι μόνο για απογειώσει την δική του καριέρα, αλλά να πάρει και στην ΑΕΚ τον ρόλο που η ίδια η ομάδα έχει ανάγκη. Το δείχνει στο γήπεδο, ούτε στην θεωρία, ούτε στα λόγια, ούτε στα… όνειρα. Και σίγουρα αυτό το καλοκαίρι, αν όντως ο Μελισσανίδης κάνει πράξη αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει και κτίσει μια ομάδα από την αρχή, θα είναι καθοριστικό και για τον Γαλανόπουλο.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X