Πόλη 1922, Αθήνα 1924, Νέα Φιλαδέλφεια σήμερα, ΑΕΚ

Πόλη 1922, Αθήνα 1924, Νέα Φιλαδέλφεια σήμερα, ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει με ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για τον σύλλογο που αγκάλιασε με τις φτερούγες του, την προσφυγιά και τις χαμένες πατρίδες!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η Μεγάλη Κυρία του ελληνικού αθλητισμού γίνεται σήμερα 97 ετών! Στις 13 Απριλίου του 1924, την ώρα που στη χώρα διεξαγόταν δημοψήφισμα για το πολίτευμα, μία χούφτα ανθρώπων αποφάσιζε την ίδρυση της Αθλητικής Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως με έμβλημα τον ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΑΕΤΟ και χρώματα το κίτρινο και μαύρο.

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που πρεσβεύει ιδανικά τα οποία δεν έχει κανένας άλλος σύλλογος στην Ελλάδα. Δεν έχει σήμα, αλλά ΕΜΒΛΗΜΑ. Και δεν ονομάστηκε τυχαία «Μάνα όλων των προσφύγων». Πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας κυριολεκτικά από την αρχή.

Μέχρι σήμερα όλοι γνώριζαν την ιστορία που αποτυπώνεται από το τροποποιημένο καταστατικό του 1929. Το ιδρυτικό καταστατικό όμως που αποκάλυψε ο «ΔΙΚΕΦΑΛΟC AETOC» το Σάββατο 10 Απριλίου, έφερε στην επιφάνεια τα χαμένα κομμάτια του παζλ.

Δε θα σταθούμε ούτε στο εξώφυλλο, ούτε στην σελίδα 3 η οποία φέρει την υπογραφή του γραμματέα Πρωτοδικών Δημ. Π. Δαμιανού. Θα υπογραμμίσουμε τη σημείωση Δ’ του άρθρου 3 του κεφαλαίου Β’, όπου ένας εκ των σκοπών του συλλόγου ήταν ο εξής: «Δια της τελέσεως υπό του Συλλόγου των από τα διάφορα Αθλητικά Σωματεία τελουμένων εν Κωνσταντινούπολει ΑΡΤΕΜIΣΙΩΝ».

Τα «Αρτεμίσια» ήταν οι αγώνες που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αθλητικών Συλλόγων Κωνσταντινουπόλεως (Σ.Α.Σ.Κ.) που ιδρύθηκε το 1922 και είχε χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Οι ιδρυτές του ήθελαν να τιμήσουν το Βυζάντιο που όπως όλοι γνωρίζουν είχε ως έμβλημα το Δικέφαλο αετό! Ονόμασαν δε τους αγώνες «Αρτεμίσια» για να τους συνδέσουν με την Ελλάδα.

Όταν ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, ο οποίος συμμετείχε στην Ειδική Επιτροπή Κωνσταντινουπολιτών (1922) και οι υπόλοιποι ιδρυτές του συλλόγου μας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν «ένα κλαμπ που σε κάθε του αγώνα θα λέει την ιστορία του», θέλησαν να κάνουν πραγματικότητα αυτό που τους στέρησαν οι Τούρκοι με τον πιο βίαιο και φρικαλέο τρόπο με τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής. Και επιδίωξαν να το πράξουν μέσω του συλλόγου που αγκάλιασε με τις φτερούγες του την προσφυγιά και τις χαμένες πατρίδες.

Η ΑΕΚ έχει δεδομένα προγονικούς δεσμούς με τον Α. Σ. Πέρα. Ωστόσο βάσει καταστατικού συνδέεται πλέον ξεκάθαρα με ΟΛΟΥΣ τους συλλόγους της Βασιλεύουσας, που λειτουργούσαν υπό τη σκέπη του Σ.Α.Σ.Κ.!

Το πρώτο καταστατικό της ΑΕΚ!

Το 16σέλιδο ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της ΑΕΚ περιλαμβάνει 42 άρθρα, ενώ αυτό του 1929 το οποίο τροποποιήθηκε με Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1928, έχει περισσότερες σελίδες και περιλαμβάνει 43 άρθρα!

Σύμφωνα με το πρώτο καταστατικό, στο κεφάλαιο Δ’ εκεί όπου αναφέρεται η Διοίκηση του συλλόγου η διοίκηση αποτελείται από έξι μέλη. Εξ ου και τα ονόματα του Προέδρου Κωνσταντίνου Π. Σπανούδη, του Αντιπροέδρου Νικηφόρου Ελεόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Κωνσταντίνου Δημόπουλου, του Ταμία Τιμολέοντα Τάγαρη και των Συμβούλων Μενέλαου Καροτζιέρη και Μιλτιάδη Ιερεμιάδη, στο τέλος της σελίδας 16. Στο καταστατικό του 1929 τα μέλη της διοίκησης αυξήθηκαν σε 12.

Πιστοποιητικό γνησιότητας του Ιδρυτικού καταστατικού αποτελούν τα άρθρα 28 και 29 όπου υπάρχει αναφορά στους συνδέσμους ΕΓΑΣ και ΠΕΕ. Στο τροποποιημένο καταστατικό του 1929 γίνονται ΣΑΓΣ / ΑΓΣΕ και ΕΠΟ, όπως είχαν μετονομαστεί δηλαδή.

Στο ιδρυτικό καταστατικό του 1924 γίνεται λόγος για ίδρυση τμημάτων ποδοσφαίρου, κολύμβησης, βόλεϊ, μπάσκετ και μπέις μπολ (σ. σ. με αυτή τη σειρά). Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρώτο καταστατικό τυπώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μέτωνως 3 από το τυπογραφείο Σφενδόνη. Το ίδιο τυπογραφείο τύπωσε λίγους μήνες μετά την ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Πρώτος τόμος 1833-1843).

Δυστυχώς, οι δυσχερείς συνθήκες και οι σχέσεις που διακόπηκαν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, υποχρέωσαν την ΑΕΚ να προχωρήσει σε κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, διότι δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο έγινε η πρώτη ομάδα που επέστρεψε στην Πόλη. Την πόλη που γεννήθηκε!

Δε θα επεκταθώ περισσότερο. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στο «Δικέφαλο» το Σάββατο που έρχεται. Διότι η δική μας ιστορία, δεν έχει τέλος, μόνο αρχή

Χρόνια πολλά Αγάπη Έρωτα Καψούρα μας!

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X