Οι 22 μήνες του Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο της ΑΕΚ

Οι 22 μήνες του Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Το enwsi.gr αναλύει και παρουσιάζει την παρουσία του πρώην προπονητή της ΑΕΚ στον κιτρινόμαυρο πάγκο

Μετά την ήττα από τον Κολοσσό Ρόδου το Σάββατο, ο (πρώην) προπονητής της ΑΕΚ, Ηλίας Παπαθεοδώρου, αποτέλεσε παρελθόν μετά από απόφαση του προέδρου της ομάδας. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την 2η χρονιά του στην ομάδα, αλλά παρόλα αυτά ήταν ο μακροβιότερος προπονητής της ΑΕΚ επί εποχής Μάκη Αγγελόπουλου αφού κάθισε στο τιμόνι της 661 μέρες (2ος ο Σάκοτα αθροιστικά και 3ος ο Ζντοβτς).

Σεζόν 2019-2020

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ανακοινώθηκε από την ΑΕΚ στις 19/6/2019 και έπιασε δουλειά αναλαμβάνοντας μια ομάδα που βγήκε 3η στο προηγούμενο πρωτάθλημα αφού αποκλείστηκε από τους Τελικούς με πλεονέκτημα έδρας, απέναντι στον Προμηθέα. Από την ομάδα του Λούκα Μπάνκι έμειναν μόνο οι Γιαννόπουλος, Ματσιούλις, Ρογκαβόπουλος και Σαντ Ρος. Ξεκίνησε την ανοικοδόμηση της ομάδας από την αρχή φέρνοντας 9 νέους παίκτες για να ενισχύσουν το Ελληνικό στοιχείο και ουσιαστικά να φτιάξουν έναν νέο κορμό παικτών που θα έχουν συμβόλαια παραπάνω του ενός έτους. Έτσι ήρθαν στην ΑΕΚ οι Χρυσικόπουλος, Τολιόπουλος, Μαυροειδής, Κακλαμανάκης, Γκίκας και ξένοι οι Ρέι, Λάνγκφορντ, Γιάνκοβιτς, Σλότερ. Στην πορεία προστέθηκαν οι Ζήσης, Βλάντο Γιάνκοβιτς, Τσάλμερς και Γκραντ.

Μετά από ένα κακό ξεκίνημα στην Ελλάδα, η Ένωση ρόλαρε και έκανε 15 σερί νίκες στο πρωτάθλημα για να τερματίσει 2η στην βαθμολογία (χωρίς πλέι-οφ λόγω κορωνοϊού) με ρεκόρ 16-4. Αυτή ήταν και η καλύτερη θέση που έχει τερματίσει η ΑΕΚ επί Μάκη Αγγελόπουλου, με τις λιγότερες ήττες στο πρωτάθλημα από κάθε προηγούμενη σεζόν (το 2ο καλύτερο ρεκόρ με Ζντοβτς-Μανωλόπουλο 19-7).

Στο Κύπελλο Ελλάδος αφού πέρασε τα εμπόδια του Ρεθύμνου και του Διαγόρα, έπαιξε στον τελικό Κυπέλλου της Κρήτης, όπου κέρδισε το Κύπελλο απέναντι στον Προμηθέα.

Στην Ευρώπη η ΑΕΚ πέρασε από τον όμιλο ως 2η με ρεκόρ 9-5 και απέκλεισε την Βόννη με 2-0 νίκες  περνώντας στο Φάιναλ-8 που θα γινόταν στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. Εκεί έφτασε στον τελικό αλλά ηττήθηκε από την Μπούργκος και τερμάτισε 2η με συνολικό ρεκόρ 13-6.

Συνοπτικά την πρώτη σεζόν του Ηλία Παπαθεοδώρου, η ΑΕΚ σε 42 αγώνες είχε ρεκόρ 32-10 μακράν το καλύτερο των τελευταίων ετών.

Σεζόν 2020-2021

Την φετινή σεζόν, που είχε πολλές ιδιαιτερότητες λόγω κορωνοϊού και κλειστών γηπέδων , η Ένωση διατήρησε ένα μεγάλο μέρος του περσινού ρόστερ και προσέθεσε τους Γόντικα, Μωραΐτη (επιστροφή από δανεισμό), Κατσίβελη, Μορέιρα και Λοτζέσκι. Στην πορεία ήρθαν και οι Μέικον, Μόουζες. Αυτό ήταν το πρώτο καλοκαίρι που η ομάδα δεν χρειάστηκε να ξαναφτιαχτεί από την αρχή και έκανε μόνο μερικές προσθήκες κρατώντας τον κορμό της προηγούμενης σεζόν.

Στο πρωτάθλημα μετά και την ήττα του Σαββάτου, απομακρύνθηκε με ρεκόρ 14-6 καταλαμβάνοντας πιθανότατα την 4η θέση της βαθμολογίας.

Στην Ευρώπη η ομάδα αποκλείστηκε από το Φάιναλ-8 και ολοκλήρωσε την παρουσία της με ρεκόρ 7-5 κερδίζοντας όλα τα ματς εντός έδρας αλλά κάνοντας μόνο μία νίκη εκτός.

Στο κύπελλο αποκλείστηκε από το Λαύριο, σε ένα ματς από τα μεγαλύτερα χειρουργεία των τελευταίων ετών που λύγισε την ΑΕΚ στην παράταση.

Συνολικά στην φετινή σεζόν που ακόμα τρέχει, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε ρεκόρ 21-12 σε όλες τις διοργανώσεις.

Σημαντικές στιγμές της θητείας του

  • Με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, η ΑΕΚ έτρεξε το μεγαλύτερο σερί νικών στην Ιστορία της, αφού με τις 15 σερί νίκες της πρώτης χρονιάς και της 7 στην αρχή της 2ης, έφτασε τις 22 συνεχόμενες νίκες.
  • Η ΑΕΚ κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα στις 5/1/2020 με 100-97 παίζοντας ίσως το καλύτερο και θεαματικότερο μπάσκετ των τελευταίων χρόνων.
  • Πήρε το Κύπελλο απέναντι στον Προμηθέα, στον τελικό του Ηρακλείου, το 4ο τρόπαιο τα 4 τελευταία χρόνια.
  • Στον ημιτελικό του BCL απέναντι στην Σαραγόσα παρουσίασε μια ομάδα που έπαιξε καταιγιστικό μπάσκετ, απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο που διέλυσε με 99-74.
  • Ηττήθηκε με κάτω τα χέρια στο τελικό του BCL απέναντι στην πολύ ισχυρή Μπούργκος, χάνοντας το τρόπαιο που θα μπορούσε να ήταν το 2ο μετά το 2018
  • Αποκλείστηκε από την συνέχεια της Ευρώπης που ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για την ομάδα με μια αποκαρδιωτική εμφάνιση στην Τουρκία απέναντι στην Τουρκ.
  • Έφερε τα περισσότερα έσοδα από οποιονδήποτε άλλο προπονητή στην ΑΕΚ. Με την δουλειά που έκανε με τον Σαντ-Ρος, μέσα σε ένα εξάμηνο ο Κουβανός είχε career highs σε όλες τις κατηγορίες της στατιστικής του και ανάγκασε την ΤΣΣΚΑ να έρθει να πληρώσει 500 χιλιάδες Ευρώ για να τον αποκτήσει. Με την 2η θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα και το BCL η Ένωση καρπώθηκε 650 (250+400) χιλιάδες Ευρώ.

Συμπερασματικά η θητεία του Ηλία Παπαθεοδώρου χωρίζεται σε δύο μέρη. Την περσινή σεζόν που είναι η 2η πιο πετυχημένη στην εφταετία Αγγελόπουλου και στην φετινή που η ΑΕΚ βρέθηκε εκτός των βασικών της στόχων σε πρωτάθλημα Κύπελλο και Ευρώπη. Μπορεί να γίνει πολύ συζήτηση για τις συνθήκες και τις ατυχίες της φετινής σεζόν που αναγκάστηκε να διαχειριστεί ο πρώην προπονητής πλέον της ΑΕΚ και που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά συνολικά στα δύο αυτά χρόνια είχε ρεκόρ 53-22 (70,6%) που σαφώς αφήνει θετικό πρόσημο.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X