Εικόνες από το Αρης-ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου εξηγεί τη σημασία της νίκης της ΑΕΚ στο Χαριλάου, αλλά και το μοναδικό κίνδυνο που δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καιρό είχα να το δούμε και προφανώς προκάλεσε μεγάλη χαρά σε όλους. Επειτα από ένα δίμηνο σχεδόν, όπου οι περισσότεροι είχαμε φτάσει στα όρια της απελπισίας και της μελαγχολίας, η ΑΕΚ πήρε μία πολύ σημαντική νίκη, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο μάλιστα. Είναι μία νίκη τεράστιας σημασίας, καθώς κατά τη γνώμη μου – με βάση τη λογική και το μίνιμουμ των αποτελεσμάτων που πρέπει να έχει η ΑΕΚ στα ματς που απομένουν από δω και πέρα – έχει σχεδόν εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική.

Κάτι που αποτελεί και το μίνιμουμ στόχο για το υπόλοιπο της σεζόν. Ας μην επαναλάβω καν το πόσο καταστροφικό θα ήταν για την ΑΕΚ να μην έχει ρόλο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Αυτό που αποτελεί πραγματικότητα είναι πως χρειαζόταν ένα μεγάλο αποτέλεσμα και ο Αρης αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά, ιδανική ομάδα για να προσφέρει στην ΑΕΚ κάτι τέτοιο. Δεν το θεωρώ τυχαίο. Οσο κι αν έχουν συμβεί και έχουμε βιώσει με οδυνηρό τρόπο το τελευταίο διάστημα, η φανέλα της ΑΕΚ παραμένει πάρα πολύ βαριά.

Η διαφορά ποιότητας και ο παραμορφωτικός φακός

Ομάδες επιπέδου Άρη δεν μπορεί να τις αντιμετωπίζει χωρίς να είναι εκείνη το φαβορί. Εστω και αν οι συγκυρίες την έφερναν ως αουτσάιντερ πριν την έναρξη του ματς, η φανέλα είναι πολύ βαριά. Η ποιοτική διαφορά είναι μεγάλη, ακόμα και στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα η ΑΕΚ. Ρίξτε μία ματιά στο ποιοι παίκτες αποτελούν το υλικό της ΑΕΚ και ποιοι βρίσκονται στον Αρη και θα κατανοήσετε πως είναι συγκλονιστικά πικρό για την ΑΕΚ, ότι βρισκόταν πριν την έναρξη του ματς στους έξι βαθμούς πίσω από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και τώρα έφτασε στους τρεις βαθμούς.

Αλλά αυτή είναι η μόνη αλήθεια που πρέπει να αποτελεί οδηγό για τη συνέχεια. Κάθε νίκη, όσο σημαντική και αν είναι, δεν μπορεί ποτέ να λειτουργήσει ως παραμορφωτικός φακός απέναντι στα προβλήματα και στις αδυναμίες που έχει η ομάδα. Η ΑΕΚ είναι ένα σύνολο που έχει κάποιους πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, κάποιους καλούς και κάποιους που ίσως δεν αντέχουν το βάρος των απαιτήσεων. Δεν έγιναν ποτέ ομάδα όμως, και αυτό τους έκανε άπαντες να παίζουν χειρότερα απ’ όσο μπορούν.

Αυτό είναι μία πραγματικότητα που δεν αλλάζει. Ενα ζητούμενο που πρέπει να καλύψει η ΑΕΚ για την επόμενη περίοδο, ώστε να είναι πραγματικά ανταγωνιστική. Ολα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες απλά για να γίνονται και δεν έχουν καμία σημασία. Δεν έγινε η ΑΕΚ Μάντσεστερ Σίτι επειδή νίκησε με 3-1 στο «Βικελίδης», ούτε συνέβησαν εξωπραγματικά πράγματα. Ο Χιμένεθ, οφείλει να του αναγνωρίσει κάποιος, ότι έκανε εξαιρετικό κοουτσάρισμα.

Ρεσιτάλ από τον Χιμένεθ

Ορθώς πήρε το ρίσκο να ενισχύσει τη μεσαία του γραμμή, καθώς ήξερε, ότι ο Αρης παραδοσιακά κόντρα στην ΑΕΚ είχε βρει το κόλπο να παίζει με γρήγορους παίκτες στην επίθεση, χωρίς κλασικό φορ. Να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα και την καλή κυκλοφορία της μπάλας στη μεσαία γραμμή και να «βιδώνει» την ΑΕΚ. Ο Ισπανός πήρε το ρίσκο, έπαιξε με τρεις κεντρικούς χαφ όπως του αρέσει και κατάφερε να κυριαρχήσει από την αρχή στη μεσαία γραμμή.

Εστω κι αν ήξερε πως αυτή η διαδικασία δεν θα μπορούσε να κρατήσει όλο το 90λεπτο με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν από τραυματισμούς και φυσική κατάσταση μέσα στο ρόστερ της ΑΕΚ. Πέραν της αγωνιστικής κατάστασης, ο Χιμένεθ κατάφερε αυτή τη φορά να εμφανίσει στην ομάδα του απόλυτα συγκεντρωμένη και προσηλωμένη στο παιχνίδι της. Κατάφερε από το πρώτο λεπτό να μπει με μεγάλη αποφασιστικότητα μέσα στο γήπεδο και δεν είναι τυχαίο πως με…τρεισήμισι φάσεις κατάφερε να κάνει τρία γκολ.

Εξαιρετικό βαθμό παίρνει κατά τη γνώμη μου ο τεχνικός της ΑΕΚ και στο κοουτσάρισμα στη διάρκεια του ματς, καθώς ήταν απόλυτα σωστή και η χρησιμοποίηση του Λόπες ως δεξί μπακ μετά την αντικατάστασή του Βασιλαντωνόπουλου και οι γρήγορες αλλαγές με Μάνταλο και Ολιβέιρα, καθώς συνέβαλαν καθοριστικά ώστε η ομάδα να αποκτήσει ξανά συνοχή και ένταση στο κέντρο και να κυριαρχήσει απόλυτα ως το φινάλε του ματς.

Η αλήθεια της ΑΕΚ

Ολα αυτά έγραψαν ξανά μία όμορφη ιστορία για την ΑΕΚ στο Χαριλάου που αποδεικνύεται ως το…εξοχικό της Ενωσης σταθερά τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι παράλογο, γιατί αυτή είναι η πραγματική διαφορά των δύο ομάδων. Η ΑΕΚ δεν χρειάζεται να κομπορρημονεί και να θριαμβολογεί γύρω από αυτό το παιχνίδι, διότι είναι πολύ νωπά τα χτυπήματα που έχει δεχθεί και χρειάζεται να κάνει ακόμα πολλά προκειμένου να φτάσει στο στόχο και συνολικά να αλλάξει επίπεδο για την επόμενη σεζόν.

Αν μπορούμε μέσα από αυτό το ματς να δούμε κάποια καθαρά πράγματα είναι πως επιβεβαιώθηκε, ότι η ΑΕΚ δεν έχει υλικό για πέταμα. Εχει ποδοσφαιριστές που αν μπουν σε σωστές αγωνιστικές βάσεις και ενισχυθούν με παίκτες ποιοτικούς που θα κάνουν τη διαφορά σε συγκεκριμένες θέσεις της 11άδας, τότε πραγματικά μπορούν να φτιάξουν μία ομάδα που θα είναι πραγματικά ανταγωνιστική και θα διεκδικεί όλους τους τίτλους.

Κρατάμε επίσης την αντίδραση, διότι δεν ξέρω πολλές ομάδες σε διεθνές επίπεδο θα δέχονταν την κατραπακιά που πήρε η ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή και να δείχνει τόσο μεγάλη αντίδραση μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία που μπορείς να κρατήσεις και να τα αξιολογήσεις, αλλά δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Αντιλαμβάνομαι σε ένα βαθμό και την έκρηξη του Χιμένεθ στο φινάλε, όταν προσπάθησε να πει προς όλους, ότι πρέπει να μην χτυπούν άλλο την ομάδα του.

Αν και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς μπορεί να εννοεί. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θα μπορούσε να περιμένει, έπειτα από την πεντάρα της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό και την ήττα από τον ΠΑΟΚ. Ποια αντίδραση και ποια κριτική θα μπορούσε να υπάρξει για τον ίδιο και την ομάδα του; Οπως και να’ χει, το σημαντικό είναι, ότι αυτό το σχήμα με τους τρεις χαφ φαίνεται πως δουλεύει καλά με τον τρόπο που θέλει ο Χιμένεθ.

Απελευθερώνει το μυαλό του προπονητή και τον κάνει να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Αλλά πρέπει να καταστεί σαφές, πως δεν αποτελεί πανάκεια και λύση για κάθε πρόβλημα της ΑΕΚ. Εγιναν όλα καλά στη Θεσσαλονίκη, η ΑΕΚ κατάφερε να κυριαρχήσει από νωρίς, βρήκε κενούς χώρους και μπόρεσε να κάνει παιχνίδι. Σε ένα άλλο στιλ παιχνιδιού, με ομάδες που θα την περιμένουν στο μισό γήπεδο και δεν θα δίνουν χώρους προκειμένου να πιάνει παιχνίδι, χρειάζεται ένα δημιουργικό χαφ και κάποιον που θα μπορεί να ομορφαίνει το παιχνίδι και να γλυκαίνει τη δημιουργία της ομάδας.

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X