Γερμανία: Αναστολή του εμβολίου AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 60 ετών (VIDEO)

Πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca η θρόμβωση

Το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca είναι πιθανό να ευθύνεται για τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ των ληπτών, κρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η θρόμβωση θα αναγνωριστεί ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ.

Τόνισε πάντως πως όλα τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, δεδομένου ότι η Covid-19 είναι «πολύ σοβαρή ασθένεια» που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν νέα περιστατικά θρόμβωσης, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων και θρόμβωσης.

Σύμφωνα με την Κουκ, τα δεδομένα που εξέτασε η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης και Εκτίμησης Κινδύνου δεν επαρκούν για να προσδιοριστούν τυχόν παράγοντες κινδύνου όπως το φύλο ή η ηλικία.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters ανέφερε σε ξεχωριστό τηλεγράφημα πως σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Υγείας Χούγκο Ντε Γιόνγκε, ο EMA θα συστήσει πάγωμα της χρήσης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60, δεδομένου ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν γυναίκες μέσης ηλικίας.

Η Βρετανία «παγώνει τη χρήση στους κάτω των 30»

Σε μια σχεδόν ταυτόχρονη εξέλιξη, η βρετανική εφημερίδα Sun και το Sky News μετέδωσαν πως η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας συστήνει διακοπή της χρήσης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 30 ετών.

Στη θέση του εμβολίου της AstraZeneca θα χρησιμοποιηθούν αυτά της Pfizer και της Moderna, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X