Καθαρά ποδοσφαιρικά, μπορεί η ΑΕΚ να κτυπήσει τον ΠΑΟΚ;

Καθαρά ποδοσφαιρικά, μπορεί η ΑΕΚ να κτυπήσει τον ΠΑΟΚ;
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης επιχειρεί να προσεγγίσει μόνο αγωνιστικά τον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για όσα έγιναν την Κυριακή, δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι που χρειάζεται να προσθέσω σ’ όλα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί. Για όσα πρόκειται να γίνουν το καλοκαίρι, δεν έχει νόημα να γράψω οτιδήποτε, αν πρώτα δεν τα δω να γίνονται. Ή έστω να δρομολογούνται προκειμένου να γίνουν. Αντίθετα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα σταθώ στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Διότι όπως και να είναι η κατάσταση, όσο στραβά και ανάποδα να έχουν γίνει όλα, ένας ημιτελικός κυπέλλου είναι πάντα για την ΑΕΚ μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Και ας μην πιστεύει άνθρωπος αυτή την στιγμή, πως η ΑΕΚ μπορεί να παρουσιαστεί ανταγωνιστική ακόμα και σε καλοκαιρινό τουρνουά προετοιμασίας βγαλμένο από την δεκαετία του ’90, με την συμμετοχή ομάδων από μπυραρίες.

Υπό κανονικές συνθήκες, το γεγονός πως αυτός ο πρώτος ημιτελικός έρχεται μόλις τρεις μέρες μετά από ένα ιστορικό στραπάτσο, θα συνιστούσε χρυσή ευκαιρία για να βγει μια αντίδραση και να υπάρξει μια ποδοσφαιρική εκτόνωση. Αλλά στην φετινή ΑΕΚ, οι συνθήκες μόνο κανονικές δεν είναι. Η αντίδραση θα ήταν σίγουρη, αν υπήρχε μια ομάδα που ο προπονητής θα μπορούσε να εμπνεύσει και να συσπειρώσει τους ποδοσφαιριστές και εκείνοι να έβγαζαν τον εγωισμό τους στο γήπεδο. Τώρα τα πράγματα, δυστυχώς, μόνο έτσι δεν είναι. Και για να φρεσκάρω και την μνήμη του κόουτς, το 2011 η ΑΕΚ πρώτα είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ μέσα στην Θεσσαλονίκη και είχε προκριθεί στον τελικό του κυπέλλου και μετά είχε φάει τα έξι στο Καραϊσκάκη. Όχι το αντίθετο.

Το πρώτο ζητούμενο

Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω πως μπορεί και αν μπορεί ο Χιμένεθ να το μαζέψει όλο αυτό το αμάζευτο που έφερε το στραπάτσο της περασμένης Κυριακής και που εδώ και δυο μήνες δίνει μια πολύ κακή αγωνιστική εικόνα στην ομάδα. Νομίζω πως αν υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει κάποιος για να ελπίζει σε κάτι διαφορετικό, είναι να βγάλουν επιτέλους κάποιοι παίκτες εγωισμό. Δεν το έχουν κάνει ποτέ μέχρι τώρα στη σεζόν, παρόλο που αρκετές φορές στραπατσαρίστηκαν. Αλλά τώρα δεν μιλάμε για απλό στραπατσάρισμα, αλλά για ποδοπάτημα. Επομένως αν ούτε και τώρα μπορέσουν να βγάλουν εγωισμό, δεν ξέρω πότε θα το κάνουν.

Αν λοιπόν, υποθετικά πάντα, βγει αυτή η περιβόητη και ακριβοθώρητη αντίδραση, θα πρέπει να προσεγγίσουμε αυτόν τον πρώτο ημιτελικό, καθαρά ποδοσφαιρικά. Και το ερώτημα είναι αν καθαρά ποδοσφαιρικά, μπορεί να κτυπήσει αυτό το ματς η ΑΕΚ. Τώρα πως από το “πόσα θα φας Μιχόπουλε”, φτάσαμε σε τέτοιου είδους ερώτημα, είναι μια άλλη ιστορία. Μεγάλη και περίπλοκη και σίγουρα όχι της παρούσης. Της παρούσης είναι αυτή η μάχη. Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από μια βαριά ήττα από τον ΠΑΟ, αλλά με την εικόνα του παιχνιδιού να είναι σε αναντιστοιχία με το σκορ. Στην επίθεση ο ΠΑΟΚ έχει ποιότητα, βγάζει και φάσεις. Το πρόβλημα το έχει στην άμυνα, χωρίς όμως να έχει κακούς ποδοσφαιριστές ως μονάδες. Για παράδειγμα, στο κέντρο της άμυνας και ο Ίνγκασον και ο Κρέσπο, αλλά ακόμα και ο Βαρέλα που είναι στον πάγκο, είναι ποιοτικά στόπερ.

Το σημείο κλειδί

Νομίζω πως το μεγαλύτερο ζήτημα για τον ΠΑΟΚ, είναι η λειτουργία που έχει στην μεσαία γραμμή. Εκεί του λείπει πολύ η ισορροπία. Και αν θυμάστε, εκεί τον «κτύπησε» και η ΑΕΚ στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου στην Τούμπα. Του πήρε το κέντρο, του χάλασε το μυαλό και τον έβαλε και στην περιοχή του έχοντας μάλιστα παραπάνω παίκτες. Και στο τέλος του έβαλε και δυο γκολ με τους χαφ της, τον Σάκχοφ και τον Γαλανόπουλο. Απ’ αυτό το παιχνίδι τώρα, σε σχέση μ’ εκείνο της Τούμπας, θα απουσιάζει ο Σιμόες και ο Σάκχοφ. Στο μυαλό του Χιμένεθ, η μεγαλύτερη απώλεια, είναι αυτή του Σιμόες. Δικαίως, αν ο Κρίστιστιτς κάνει παιχνίδι ανάλογο μ’ αυτό της περασμένης Κυριακής και αφήνει τον αντίστοιχο Καμαρά του ΠΑΟΚ να σουτάρει χωρίς πίεση έξω από την περιοχή.

Στα μάτια τα δικά μου, είναι σημαντική η απώλεια του Σάκχοφ, διότι είναι παίκτης που κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Ευτυχώς τις ίδιες δουλειές έχει αποδείξει πως μπορεί να τις κάνει εξίσου αποτελεσματικά και ο Σιμάνσκι. Επομένως σ’ αυτό το κομμάτι μπορεί και να είναι καλυμμένη η ΑΕΚ. Αν ο Γαλανόπουλος, που μόλις την προηγούμενη Κυριακή επέστρεψε από τραυματισμό, είναι και αυτός σε καλή αγωνιστική κατάσταση και αν ο Χιμένεθ επιλέξει να τον ξεκινήσει ως τρίτο στα χαφ, μπορεί να πάρει πάλι το παιχνίδι στο κέντρο. Όπως έγινε και στην Τούμπα. Και σ’ αυτή την περίπτωση, η ΑΕΚ έχει πιθανότητες να κτυπήσει το ματς. Το ίδιο αποτέλεσμα στο κέντρο, μπορεί να έχει ακόμα και αν ο Μάνταλος είναι ο τρίτος χαφ. Κάτι που ίσως είναι και το πιθανότερο. Αλλά αυτό προϋποθέτει πως θα δούμε τον Μάνταλο του περασμένου Σεπτεμβρίου και όχι αυτόν του τελευταίου εξαμήνου.

Τα άκρα σε άμυνα και επίθεση

Προφανώς και έχει σημασία το πώς θα λειτουργήσει ανασταλτικά η ομάδα απέναντι σε πολύ επικίνδυνους εξτρέμ όπως ο Τζόλης και ο Ζίφκοβιτς. Διότι θυμίζω πως την Κυριακή, η ΑΕΚ έφαγε τρια γκολ από τους παίκτες που έπαιζαν ως εξτρέμ, τον Μασούρα και τον Φορτούνη. Από την άλλη μεριά, το ίδιο πρόβλημα θα πρέπει να σκεφτεί να λύσει και ο ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ μπορεί να βγάλει φάσεις από τα δικά της άκρα και κυρίως από την πλευρά του Λιβάι, που δεν γίνεται να κάνει δεύτερο συνεχόμενο κακό παιχνίδι. Εκτός αν έχει επηρεαστεί απ’ όσα έγιναν την Κυριακή, κάτι που δυστυχώς δεν θα το απέκλεια. Αλλά γενικώς για όλους είναι ένα θέμα πως θα αντιδράσουν.

Και σίγουρα αυτή η παράμετρος, δηλαδή το πώς θα βγουν οι παίκτες στο γήπεδο, μετά απ’ όσα έχουν γίνει την Κυριακή, είναι ίσως η καθοριστικότερη για την εικόνα που θα παρουσιάσει η ΑΕΚ. Ενώ καθαρά ποδοσφαιρικά, χωρίς φυσικά να υπάρχει η δυνατότητα για να αλλάξει κάτι στο τακτικό κομμάτι, ούτε να γιατρευτούν ξαφνικά οι παθογένειες, υπάρχουν σημεία που μπορεί η ΑΕΚ να βρει τρόπο να κτυπήσει τον αντίπαλο και το παιχνίδι. Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Προφανώς και η εικόνα της ΑΕΚ, όχι μόνο στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής, αλλά σταθερά αυτούς τους δυο μήνες, όχι απλώς δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κανένα ματς, αλλά ούτε καν χώρο για ποδοσφαιρική προσέγγιση. Οποιουδήποτε παιχνιδιού. Από την άλλη μεριά, για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, υπάρχει ακόμα ανοικτό διακύβευμα. Και διακύβευμα που αφορά και την επόμενη σεζόν.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X