Δεν μπορεί να κρύβεται άλλο από το πρόβλημα

Δεν μπορεί να κρύβεται άλλο από το πρόβλημα
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Καπετανάκος στο blog του βάζει στο μικροσκόπιο τον σχεδιασμό της ΑΕΚ για τη νέα σεζόν.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ξεκίνησα να σημειώνω για αυτό το blog τι λείπει στην ΑΕΚ. Σε όλους τους τομείς. Για να παρουσιαστεί μία ομάδα, ένα κλαμπ, ένας οργανισμός σε σωστές βάσεις. Και πάνω σε αυτές να «πατήσει» και να οικοδομήσει την ΑΕΚ που θα μπει στο νέο γήπεδο. Εκεί που όπως έχω ξαναπεί, δεν θα υπάρχουν πια δικαιολογίες…

Και τελικά αυτά που λείπουν είναι δυστυχώς πολλά. Και απαιτούν πράξεις. Αμεσα.

Για το αγωνιστικό τμήμα, γνωρίζουμε πάνω-κάτω άπαντες και έχει καταγραφεί ότι απαιτείται ένας προπονητής με κύρος υψηλού επαγγελματικού επιπέδου για να αναλάβει τη δουλειά, αφού αποφασίσει πρωτίστως η ΑΕΚ τι θέλει να παρουσιάσει. Διότι αν δεν ξέρει τι θέλει να παίξει και φέρει έναν προπονητή επειδή απλά εκτίμησε ότι είναι καλός, τότε θα δούμε μία από τα ίδια.

Από εκεί και πέρα, χρειάζονται: τερματοφύλακας, δεξί μπακ, αριστερό μπακ, 2 στόπερ, ένας χαφ για όλες τις δουλειές, ένας μεσοεπιθετικός οργανωτής και σέντερ φορ. Οκτώ μεταγραφές σημείωσα εγώ και να είναι σημεία αναφοράς για την 11άδα της ΑΕΚ. Δεν νομίζω ότι η ομάδα θα αντέξει υψηλούς στόχους με νέους «συμπληρωματικούς» παίκτες ή ρίσκα. Όπως επίσης συνεχίζω να πιστεύω ότι η ΑΕΚ του Γκαρσία, του Καρίμ, του Τάνκοβιτς, του Μάνταλου, του Γαλανόπουλου, του Σιμάνσκι είναι μία καλή βάση για την επιθετική λειτουργία και το επιθετικό πρέσινγκ στο επιθετικό τρίτο, αλλά χρειάζεται στηρίγματα που θα κάνουν τη διαφορά. Μεσοαμυντικά δεν αναλύω περισσότερα, διότι χρειάζεται «ξήλωμα».

Σε κάθε αποτυχία και κακό αποτέλεσμα θα ήταν εύκολο το «για όλα φταίει ο Μελισσανίδης» και κλείσαμε. Όχι ότι δεν ισχύει, αυτός είναι το αφεντικό και επιλέγει τα λάθος πρόσωπα, αλλά πρέπει να προχωρούμε και πιο μέσα στο πρόβλημα. Κυρίως να το εντοπίσουμε, ο καθένας με τα δικά του μάτια, για να το λύσουν κάποια στιγμή οι έχοντες και κατέχοντες στο κλαμπ. Μπορεί ο κόσμος να πιέζει για κράξιμο στον Μελισσανίδη, αλλά η δουλειά μας είναι να προχωρήσουμε πιο μέσα στο πρόβλημα. Τις ευθύνες του τις έχει πάρει, τις ξέρει και δεν με ενδιαφέρουν οι ομιλίες και τα λόγια του, αλλά οι πράξεις του πια.

ΑΕΚ: Εισήγηση-σοκ για βαριές ποινές και -10 της Επιτροπής Δεοντολογίας από «στημένη» υπόθεση!

Πρώτα σχέδιο-στελέχη, μετά χρήματα

Το ξαναγράφω: προφανώς και στην ΑΕΚ δεν είναι πρόβλημα μόνο τα χρήματα. Πολλές φορές είναι, όχι όμως πάντα. Όποιος το επικαλείται έχει μικρή σχέση με το ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ δίνει και καλά χρήματα και καλά συμβόλαια στην αγορά. Τα πρόσωπα και τον τρόπο να βρει καλούς προπονητές και παίκτες δεν έχει. Ο ΠΑΟΚ έβαλε πολλά λεφτά, πολλά περισσότερα, και πάει στα βράχια. Ο Ολυμπιακός τα έβαλε όταν ξεκίνησε την ανοικοδόμηση του το 2018, επέλεξε σωστά πρόσωπα, του βγήκαν πολλά και ποδοσφαιρικά έχει να παρουσιάσει ένα success story 3 ετών δίχως διαχειριζόμενος μεγάλα έσοδα πια. Πάρτε παράδειγμα τι κάνει η Λιλ στην Παρί στην Γαλλία, για να μην πάω μακριά, φέτος… Βάλτε τα μπάτζετ, τα χρήματα και θα καταλάβετε τι μετρά πλέον.

Για να επιστρέψουμε στην ΑΕΚ. Ο Μανόλο Χιμένεθ και η ΑΕΚ δεν μπορούν να συνεχίσουν. Όπως είπε ο Καρίμ Ανσαριφάρντ και είναι προφανώς επιβεβαιωμένο για να το γράψουμε, όπως λένε πάνω-κάτω δημοσίως και μη οι παίκτες, ο έλεγχος έχει χαθεί. Η ΑΕΚ πάει με απόφαση της στα… βράχια. Άντε να βγάλει μία αντίδραση αύριο με τον ΠΑΟΚ, αλλά τα 10-11 ματς είναι πολλά. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε να τον κρατήσει, κυρίως διότι δεν έχει προφανή λύση μπροστά του. Και εδώ είναι το λάθος του κλαμπ και του Παναγιώτη Κονέ, να μην υπάρχει εναλλακτική λύση στο σχέδιο τους εδώ και 20 μέρες που η ΑΕΚ έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία με τον Ανδαλουσιάνο.

Ο Μανόλο και οι παίκτες… τελείωσαν

Το χειρότερο για την ΑΕΚ είναι ότι γνωρίζει όσα και εγώ από το ρεπορτάζ. Τίποτε λιγότερο. Ότι οι παίκτες δεν αντέχουν αυτόν τον Μανόλο Χιμένεθ, που παρουσιάζεται πολύ διαφορετικός μετά τα τέλη Ιανουαρίου. Και είναι παρατημένοι και συμβιβασμένοι. Και ο Χιμένεθ το εξομολογείται ότι με αυτούς τους παίκτες, δεν μπορεί να πετύχει πολλά παραπάνω. Και η ΑΕΚ εν τέλει αποφάσισε να προχωρήσουν μαζί…

Η ΑΕΚ και ο Μελισσανίδης έχουν ευθύνες που δεν διαθέτει το κλαμπ έναν σταθερό προπονητή υψηλής ποδοσφαιρικής αξίας με φιλοδοξίες και σταθερά ποδοσφαιρικά στελέχη πέριξ της διοίκησης και του ποδοσφαιρικού τμήματος. Η ΑΕΚ δεν επενδύει σε ποδοσφαιρικά σχέδια, δεν έχει πλάνο, δεν έχει υπομονή, παρά μόνο «χρησιμοποιεί» ανθρώπους και κερδίζει χρόνο βάζοντας κάθε 4-5 μήνες «αυτογκόλ» στον εαυτό της.

Ο Ολυμπιακός περισσότερα επενδύει στο ποδοσφαιρικό του πλάνο και στα στελέχη του, παρά στους παίκτες που αγοράζει. Και αυτό μέσα σε 2 χρόνια του έφερε πολλαπλάσια κέρδη με παίκτες από διάφορες αγορές που κάνουν τη διαφορά και έτσι καλύπτει και τους παίκτες που έρχονται και δεν του βγαίνουν. Και κανείς δεν ασχολείται με αυτούς.

Η ΑΕΚ αντιθέτως πχ είδε τον Ινσούα στον Παναθηναϊκό, δεν συμφώνησε ο ΤΔ (Ιβιτς) και τελικά τον πήρε για να καλύψει μία θέση που έχει χρόνιο πρόβλημα. Μετά από 5 μήνες τον έδιωξε. Και έμεινε με τον Λόπες των χιλίων αγωνιστικών προβλημάτων και ένα παιδί (Μιτάι) που έχει μέλλον αλλά έχει μάθει να κάνει προπονήσεις κατά βάση σε επίπεδο Κ17 στην ζωή του και το «πληρώνει» αυτό στο γήπεδο.

Πετά χρήματα, δεν βάζει χρήματα

Η ΑΕΚ βάζει χρήματα ή μάλλον «πετά» αυτά τα χρήματα σε ένα ανύπαρκτο πλάνο. Που δεν έχει προπονητή, στελέχη, οργάνωση υψηλών απαιτήσεων και επιπέδου και μετά παίκτες να ενσωματωθούν σε αυτό.

Ο δρόμος για την ΑΕΚ είναι να φύγει η ευθύνη να καταστρωθεί το ποδοσφαιρικό σχέδιο από τον Μελισσανίδη. Η ΑΕΚ πληρώνει τα δικά του λάθη, δίχως να έπρεπε να τα κάνει αυτός. Τώρα έχει πάρει το βάρος πάνω του για πολλά περισσότερα. Και καλείται να βγάλει την ΑΕΚ από το αδιέξοδο όπως δεσμεύτηκε χθες, για να την κάνει πρώτη.

Για αρχή ας τα βάλει κάτω: Ποιό είναι το πρόβλημα, ποιοι φταίνε. Και μετά να φέρει τους «ειδικούς» για να καταστρώσουν το επόμενο σχέδιο. Και πάνω τους να «ακουμπήσει» την ευθύνη. Ποδοσφαιρικά στελέχη της αγοράς, που θα τον πείσουν. Ο Παναγιώτης Κονέ πήρε τη δουλειά δίχως να γνωρίζει την θέση, αλλά επειδή έχει φιλοδοξίες και διοικεί μια χαρά τις επιχειρήσεις του. Άρα ξέρει τις διαδικασίες, όχι το αντικείμενο. Και δυστυχώς η πρώτη του μεταγραφή (Νταντσένκο) τον… πλήγωσε πολύ στα μάτια της κοινωνίας της ΑΕΚ.

Μπορεί η ΑΕΚ όμως να ορίσει μια στρατηγική και να την υποστηρίξει με συνέπεια για καιρό; Εχει αποφασίσει να αφήσει στον Τεχνικό Διευθυντή, τον προπονητή και τα λοιπά ποδοσφαιρικά στελέχη την ευθύνη για τις σημαντικές αποφάσεις;

Μέχρι να απαντήσει σε αυτό ο Μελισσανίδης ας βοηθήσει την ΑΕΚ να τελειώσει αξιοπρεπώς την σεζόν, κερδίζοντας το ευρωπαϊκό «εισιτήριο» όπως-όπως. Διότι δίχως Ευρώπη τη νέα σεζόν, θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα με μεγαλύτερο κόπο και δαπάνες.

Για το φινάλε: Η ΑΕΚ ακόμη πληρώνει τα λάθη μετά το πρωτάθλημα του 2018. Αυτός ο κύκλος έχει κρατήσει τρία χρόνια με την ΑΕΚ να αλλάζει προπονητές και στην συνέχεια τεχνικούς διευθυντές και να μην «χτίζει» το παραμικρό.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X