Να ξυπνήσουμε, μπροστά μας έχουμε πόλεμο εξόντωσης

Να ξυπνήσουμε, μπροστά μας έχουμε πόλεμο εξόντωσης
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την εικόνα της ΑΕΚ πριν την διακοπή και για τώρα που λείπουν ακόμη τα σημάδια για να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο άμεσα...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το έγραψα ξανά πρόσφατα, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές  η κατάσταση γύρω από το ποδοσφαιρικό της ΑΕΚ, έτσι τουλάχιστον όπως διαμορφώθηκε ακριβώς πριν την διακοπή, είναι να μπορούσες να πατήσεις ένα κουμπί να πας απευθείας στο τέλος της σεζόν. Εγώ προσωπικά το φοβάμαι τόσο, που το πάτημα του κουμπιού το αγόραζα και χωρίς Ευρώπη. Γιατί δυστυχώς δεν φοβάμαι μόνο την απώλεια της Ευρώπης…

Αν και η εικόνα της ομάδας σε Βόλο και Τούμπα είναι άκρως δηλωτική αυτής της κατάστασης, πιθανό να μην έχει γίνει 100% αντιληπτή. Είχαμε μια αόριστη αίσθηση πως στην διακοπή θα είναι μια ευκαιρία για ανασύνταξη, κάτι που μπορεί να διορθώσει πολλά. Λογικά έτσι είναι, αλλά το θέμα είναι αν κάποια πράγματα διορθώνονται ή όχι.

Μπορεί να γυρίσει το μυαλό του ο Μανόλο για παράδειγμα; Μπορεί ξαφνικά να μην ασχολείται με το αν θα μείνει ή αν θα φύγει, με το να αποδείξει πως κάποιοι παίκτες δεν κάνουν (και για όσους ακόμη ισχύει, μόνο αυτό δεν χρειάζεται τώρα η ΑΕΚ) και να δει πως θα βγάλει από την μύγα ξύγκι; Γιατί δεν θέλω να τον αδικώ. Όντως με βάση τον δείκτη δυσκολίας μπροστά μας, από την μύγα ξύγκι πρέπει να βγάλει. Και μπορεί να μη το βγάλει, αλλά η απαίτηση είναι τουλάχιστον να το προσπαθήσει και να μη το κάνει χειρότερο.

Οι ευθύνες του Χιμένεθ

Ωστόσο το γεγονός πως έχουμε φτάσει να το λέμε αυτό, είναι αποτέλεσμα που έχει έρθει σε μεγάλο ποσοστό κι από δική του ευθύνη. Η ψυχολογία της ομάδας, η αύξηση σε ακραίο επίπεδο των τραυματισμών μέσα στο τελευταίο δίμηνο, τα λάθη στην διαχείριση που χάλασαν περισσότερο την εικόνα αντί να φτιάξουν μπαλώματα. Όλα αυτά είναι δικές του ευθύνες. Ωστόσο ανεξαρτήτως ευθυνών, αυτό που δημιουργήθηκε αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να το διαχειριστεί και πολύ καλύτερος προπονητής από τον Σεβιγιάνο.

Η εικόνα την Δευτέρα στην πρώτη προπόνηση σίγουρα δεν ήταν ενθαρρυντική. Υπήρχαν απουσίες, δεν μπήκε στο κανονικό πρόγραμμα ο Γαλανόπουλος, λείπουν φυσικά ακόμη οι διεθνείς.

Την ίδια στιγμή το ρεπορτάζ και λόγω διακοπής, αλλά και λόγω δραστηριότητας της ομάδας όντως, κυριαρχείται από τα μεταγραφικά. Σε καμιά περίπτωση η ΑΕΚ δεν δίνει την εικόνα ενός οργανισμού που έχει μπροστά του έναν πόλεμο επιβίωσης, έναν πόλεμο εξόντωσης, του οποίου μάλιστα η πιο δύσκολη μάχη, είναι μάλλον η επόμενη. Η πρώτη μετά την διακοπή.

Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα πνιγμένη τόσο πολύ από τα άσχημα της τωρινής κατάστασης, που δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να κοιτάει προς την επόμενη σεζόν, ειδικά όταν πιστεύει και η ίδια πως πλέον υπάρχουν προϋποθέσεις πολλά πράγματα να γίνουν καλύτερα.

Αλλά για όσα έχει μπροστά της άμεσα και μπορεί να την βάλουν σε μεγάλες περιπέτειες, προς το παρόν συνεχίζει να σου δίνει την εικόνα πως η διαχείριση τους, υπερβαίνει τις δυνατότητες της.

Το κακό είναι πως αν έπαιρνες όλα τα λάθη και τις παραλείψεις πριν και κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν, τα έβαζες σε μια κατσαρόλα και τα μαγείρευες, αυτό που θα έβγαινε είναι ακριβώς αυτό που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ αυτή την περίοδο.

Όλα έχουν μαζευτεί και «μιλάνε» τώρα

Το ένα θέμα είναι η ΑΕΚ να βρει κάποιον τρόπο να τα διαχειριστεί όλα αυτά και να πάθει την μικρότερη δυνατή ζημιά κι αν είναι δυνατό να τα καταφέρει και να σώσει και την Ευρώπη. Γι’ αυτό το θέμα, πρέπει να ομολογήσω πως προς το παρόν δεν βλέπω την διέξοδο και αναγκαστικά θα περιμένω να δω την πράξη, χωρίς να βλέπω τον λόγο να λέω πολλά – πολλά πάνω σε αυτό.

Το άλλο θέμα, είναι αν η ΑΕΚ, το μέσα και το έξω και το γύρω της, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που μπορεί να έρθει. Αν είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε, να το ξεπεράσουμε, να το αφήσουμε πίσω μας, να μη σημαδέψει τις επιλογές μας και την ρότα που έχουμε πάρει ήδη εν όψει της συνέχειας. Η λογική λέει πως θα έρθουν πολύ δυνατά ταρακουνήματα, γι’ αυτό το σημειώνω.

Μακάρι να ήμουν υπερβολικός, αλλά δέστε το τελευταίο ματς. Απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που έκανε τα μίνιμουμ, απολύτως τα μίνιμουμ κι απλά είχε μια εικόνα κανονικής ομάδας, χωρίς μάλιστα καν να δημιουργήσει καμιά πληθώρα φάσεων, από λεπτομέρειες γλιτώσαμε ένα 4-1 ή ένα 5-1.

Αν αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει σημαντικά μέσα στην διακοπή, αν τουλάχιστον μπορεί να δούμε κάποιους να προσπαθούν να παίξουν κι όχι να περιφέρονται στο γήπεδο ως σάκοι με κόκαλα, αν μπορούμε να δούμε τον προπονητή να σταματάει τις ακρότητες και σε μια ομάδα που δεν βρίθει πλέον επιλογών σε αυτή τη φάση, να της στερεί κι από αυτές που έχει, είπαμε δεν το ξέρω. Περιμένω να το δω αν…

Αλλά οφείλω να επισημαίνω τους κινδύνους. Γιατί η ΑΕΚ όταν τελείωσε το ματς στην Τούμπα, αντιπροσώπευε όχι απλά την χειρότερη ομάδα των play offs, αλλά ίσως και μια από τις χειρότερες ως εικόνα στις 14 όλου του πρωταθλήματος.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X