Μια ομάδα στον κόσμο, παίζει 20 χρόνια σερί εκτός έδρας

Μια ομάδα στον κόσμο, παίζει 20 χρόνια σερί εκτός έδρας
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης είδε την εθνική στην Τούμπα και θυμήθηκε την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η εθνική αυτή την φορά επέλεξε την Τούμπα για να δώσει τα δυο παιχνίδια της. Κάπου πήρε το μάτι μου, νομίζω τον Λημνιό, να δηλώνει πόσο ευτυχισμένος είναι που επιστρέφει σ’ αυτό το γήπεδο και πόσο οικεία αισθάνεται. Και είναι πολύ λογικό. Θυμάμαι επίσης τους ποδοσφαιριστές του ΟΣΦΠ, να τους κακοφαίνεται πάρα πολύ, όταν η εθνική είχε φύγει από το Καραϊσκάκη. Πέραν της πολιτικής που πάντα επιχειρεί να κάνει ο Ολυμπιακός και μέσω της εθνικής, επίσης και αυτό μου φαίνεται απολύτως λογικό.

Υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει, πως οι διεθνείς της ΑΕΚ αισθάνονται περίεργα που δεν παίζουν στο ΟΑΚΑ; Ή μήπως αν η εθνική επέστρεφε κάποια στιγμή για παιχνίδια στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπήρχε περίπτωση ο Μάνταλος ή ο Μπακάκης ή ο Μπακασέτας και ο Γιακουμάκης, να δήλωναν πόσο όμορφα αισθάνονται που επιστρέφουν στο σπίτι τους; Το πιθανότερο είναι πως θα έλεγαν από μέσα τους, «άντε πάλι ήρθαμε στο Νταχάου». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Διότι ποτέ, κανείς από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, δεν έχει αισθανθεί πως το ΟΑΚΑ είναι το σπίτι του. Ούτε καν η έδρα του. Εξ ου και ήταν πολύ εμφανώς μια συνειδητή μπαρούφα εντυπώσεων, το επιχείρημα ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, πως δεν ήθελαν τελικό κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, επειδή δήθεν ήταν έδρα της ΑΕΚ.

Λιγότερες εντός έδρας νίκες, από την Τρίπολη

Ακόμα και στην φετινή σεζόν, που λόγω της πανδημίας ο κόσμος δεν μπήκε καθόλου στην εξίσωση, αν ρίξει κανείς μια ματιά στους αριθμούς, θα αντιληφθεί πως η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που επίσης της ουσίας παίζει συνεχώς εκτός έδρας. Διότι και τα γήπεδα, όταν είναι πραγματική έδρα, ακόμα και όταν είναι άδεια μπορούν να παίξουν την μπάλα τους. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι αήττητοι σε Καραϊσκάκη και Τούμπα. Και ο Παναθηναϊκός από τότε που επέστρεψε στην Λεωφόρο, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα που δεν είχε δεχθεί ούτε γκολ. Από την άλλη μεριά, η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, έχει φέτος λιγότερες νίκες απ’ όλους τους ανταγωνιστές της. Λιγότερες ακόμα και από τον Αστέρα Τρίπολης.

Η πραγματικότητα της ΑΕΚ, είναι πως είτε στο Ολυμπιακό Στάδιο, είτε μακριά από το Ολυμπιακό Στάδιο, παίζει πάντα εκτός έδρας. Και δεν είναι μια πραγματικότητα φετινή, που δεν υπάρχει κόσμος στο γήπεδο. Είναι μια μόνιμη κατάσταση εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Απλώς τις προηγούμενες σεζόν, με την παρουσία του κόσμου, κάπως το πράγμα γλύκαινε και δεν ήταν τόσο αποκρουστικό το ΟΑΚΑ, όσο είναι φέτος. Χωρίς ωστόσο να αλλάζουν και πολλά πράγματα, για το πώς το αισθάνονται οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και μπορείτε να ανατρέξετε σε δεκάδες σχετικές δηλώσεις τους. Άλλωστε και τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Κέρδισε στα πλέι οφ η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αλλά στο ΟΑΚΑ έχει να τον κερδίσει από το 2017. Ενώ η τελευταία νίκη πρωταθλήματος σε ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ, ήταν στο Καραϊσκάκη και όχι στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Δεν άντεξε καμία ομάδα

Βεβαίως επειδή έχουν περάσει δυο σχεδόν γεμάτες δεκαετίες από τότε που έχει γκρεμιστεί το Ν. Γκούμας, εδώ και πολύ καιρό το να παίζει η ΑΕΚ ουσιαστικά χωρίς έδρα, έμοιαζε ως κάτι φυσιολογικό. Ως μια καθημερινότητα. Δεν νομίζω όμως πως υπάρχει καμία ομάδα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, που να μετράει 20 χρόνια σερί, παίζοντας εκτός έδρας. Και αν υπήρχε τέτοια ομάδα, σίγουρα θα έχει σβηστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Εξάλλου για να ξέρουμε και τι λέμε, δεν υπάρχει καμία ομάδα στον κόσμο, που να γκρέμισε το γήπεδο της, χωρίς να έχει εξασφαλισμένο μέχρι και την τελευταία υπογραφή στις συμβάσεις για τα πόμολα στις πόρτες των αποδυτηρίων, το έργο για την κατασκευή του καινούργιου. Ούτε φυσικά σε καμία χώρα, ακόμα και μέσα στις πιο ακραίες καπιταλιστικές συνθήκες, δεν έγινε… τράμπα μέσα σε φάκελο έργων Ολυμπιακών Αγώνων, ανάμεσα σε δυο γήπεδα.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Προφανώς και για τα αγωνιστικά χάλια και τα φετινά, αλλά και των προηγούμενων δυο σεζόν, φυσικά και δεν φταίει κανένα ΟΑΚΑ που είναι Νταχάου. Και εννοείται πως όταν θα μπει ξανά στο σπιτικό της, αν περιμένει μόνο από το γήπεδο να παίξει μπάλα χωρίς να έχει ανταγωνιστική ομάδα και ρόστερ, θα κλάψουμε με μαύρο δάκρυ. Από την άλλη μεριά, υπάρχει κάτι που είναι δεδομένο. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο, που να μπορεί να σταθεί, παίζοντας μόνιμα χωρίς έδρα, χωρίς σημείο αναφοράς. Όχι μόνο διότι αδυνατίζει αγωνιστικά, αλλά διότι χάνει σταδιακά την δυναμική του ως κλαμπ, μέχρι ακόμα και τα όρια της εξαφάνισης.

Και κάτι τελευταίο…

Μπορεί κάποιοι να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά είναι ένα ποδοσφαιρικό θαύμα το πόσο έχει σταθεί όρθια και πόσα έχει πετύχει η ΑΕΚ την τελευταία 20ετία, παίζοντας ξεσπιτωμένη. Αφήστε που αν είχε το σπίτι της, δύσκολα θα έφτανε στην καταστροφή το 2013. Ενώ αν δεν υπήρχε η προοπτική να ξαναμπεί στο σπίτι της, ακόμα πιο δύσκολα θα μπορούσε να βγει και να ξανασηκωθεί μετά απ’ αυτή την καταστροφή.

Και κάτι τελευταίο που έχει και μεγάλη ουσία. Αν όλα είναι εγκαίρως έτοιμα και αν η πορεία της πανδημίας δεν επιτρέψει ούτε του χρόνου φουλ γεμάτα γήπεδα, υπάρχει μια σκέψη να δώσει η ΑΕΚ τα εντός έδρας παιχνίδια στο νέο γήπεδο που κτίζεται στο προπονητικό των Σπάτων. Στους λίγους μήνες, μέχρι να μπει στο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ούτε κανένα ΟΑΚΑ, ούτε καμία Ριζούπολη. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Στ’ αλήθεια όμως, μακάρι να μπορούσε να γίνει. Για χίλιους λόγους, που συνοψίζονται επί της ουσίας σ’ έναν μόνο. Δεν παλεύεται άλλο το ΟΑΚΑ και δεν παλεύεται κανένα άλλο γήπεδο, που δεν είναι της ΑΕΚ.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X