Η λογική κατάρρευση της ΑΕΚ και τι πρέπει να κάνει για να προκριθεί

Εικόνες από το Νίζνι-ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την προδιαγεγραμμένη ήττα της ΑΕΚ στην Ρωσία και τα σενάρια πρόκρισης στο Φάιναλ-8

Βαριά και αναμενόμενη ήττα για την ΑΕΚ στην Ρωσία απέναντι στην καλύτερη ομάδα του ομίλου που με νίκη ήθελε να σφραγίσει και μαθηματικά την πρόκριση στο Φάιναλ-8. Η Ένωση δεν μπόρεσε να βρει δυνάμεις και έστω να κοντράρει τους Ρώσους, με τα πράγματα να γίνονται πολύ δύσκολα για την συνέχεια.

Πέντε λεπτά άντεξε

Η ΑΕΚ παρατάχτηκε με την ίδια σύνθεση με το ματς της Τρίτης, αφού κανένας από τους παίκτες που είναι στην αποστολή (Ζήσης, Γιάνκοβιτς, Μαυροειδής) δεν μπόρεσε να παίξει έστω και λίγο ενώ και οι υγιείς παίκτες είχαν επιβαρυνθεί από το ματς της Τρίτης συν το επιπλέον ταξίδι. Η Βασίλισσα μπήκε δυνατά στην αρχή και προσπάθησε να πάρει τα ηνία του ματς κυρίως με τον εξαιρετικό Μωραΐτη αλλά μόλις η Νίζνι ανέβασε στροφές φαινόταν ξεκάθαρα ότι η ΑΕΚ δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Κακά τα ψέματα η Ένωση αυτή την στιγμή και με την δεδομένη κατάσταση της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει του Ρώσους που είναι μια πολύ δεμένη ομάδα, με υψηλό μπασκετικό IQ στο παιχνίδι της και με συγκεκριμένους ρόλους.

Η ταφόπλακα μπήκε στην τελευταία φάση του ημιχρόνου που ο Ρογκαβόπουλος έκλεψε την μπάλα αλλά έχασε το κάρφωμα και αμέσως η ΑΕΚ δέχτηκε τρίποντο στην λήξη και η διαφορά αντί να πάει στους 11 πήγε στους 16. Έτσι μετά από ένα τρίλεπτο στο 3ο δεκάλεπτο που η διαφορά πήγε πάνω από τους 20, ο προπονητής της ΑΕΚ αποφάσισε να κάνει συντήρηση σε όποιους παίκτες μπορούσε, αφού δεν υπάρχουν και λύσεις για όλες τις θέσεις.

Δυστυχώς σε τέτοιο ματς δεν μπορεί να γίνει κριτική όταν βλέψεις ξεκάθαρα ότι από άποψη ενέργειας οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν αδειάσει και σε κάθε φάση ήταν δύο κλικ πιο αργοί από τους αντιπάλους τους. Ούτε άμυνα μπορούσαν να παίξουν, ούτε να πηδήξουν στα ριμπάουντ και φυσικά η απουσία σέντερ κάνει όλο το παιχνίδι ανορθόδοξο. Το δυσάρεστο είναι ότι με την υπερπροσπάθεια στο πρόγραμμα βουνό των τελευταίων εβδομάδων, ακόμα και οι υγιείς παίκτες βρίσκονται στα κόκκινα από θέμα κούρασης, με τον Χρυσικόπουλο να είναι το ενδεικτικό παράδειγμα της λειψανδρίας που υπάρχει.

Ο Λίνος στα τελευταία 5 ματς σε 10 μέρες έχει παίξει συνολικά 150 λεπτά δηλαδή μέσο όρο περίπου 30 λεπτά από εκεί που έπαιζε γύρω στα 17-18 λεπτά. Είναι ένα ζήτημα πλέον πώς θα το διαχειριστούν αυτό στην ΑΕΚ γιατί ο «Γολγοθάς» συνεχίζετε με δύο ακόμα εκτός έδρας ματς σε Θεσσαλονίκη και Τουρκία.

Κρατάει Μωραΐτη και Γκίκα

Από το χθεσινό ματς τα μοναδικά κέρδη που είχε η ΑΕΚ ήταν η απόδοση του Μωραΐτη και η επανεμφάνιση του Γκίκα. Ο Μωραΐτης ήταν ο μόνος που διασώθηκε από το ναυάγιο της ΑΕΚ, είχε πολύ καλή απόδοση σε άμυνα και επίθεση, δείχνοντας ότι πλέον έχει μπει στο σωστό δρόμο και από πλευράς δουλειάς αλλά και τρόπου σκέψης.

Η Νίζνι εχθές του έδινε προκλητικά το σουτ μετά από σκριν και τους τιμώρησε 3 φορές σε αυτή τους την επιλογή. Το γράφαμε στις αρχές της χρονιάς ότι για να αλλάξει επίπεδο στο παιχνίδι του πρέπει να βελτιώσει το σουτ του και βλέπουμε ότι μέσα στον Μάρτιο σουτάρει με 52% (10/19) ευστοχώντας και σε κρίσιμα σουτ. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και να καλύψει τα χαμένα χρόνια που προηγήθηκαν γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον είναι κανονικός παίκτης 22 χρονών και όχι ταλέντο.

Στα θετικά και η επανεμφάνιση του Γκίκα μετά την ολιγόλεπτη συμμετοχή του την Τρίτη, πήρε παραπάνω χρόνο αφού το ματς δεν είχε ενδιαφέρον, έβαλε τα σουτάκια του και σιγά σιγά σιγά θα επανέρχεται και αυτός στα δεδομένα του. Βέβαια το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στους ψηλούς και όχι στην περιφέρεια, όπου εκτός του Μαυροειδή είναι πολύ δύσκολη οποιαδήποτε άλλη επιστροφή. Ο Μόουζες μετά την φανταστική του εμφάνιση την Τρίτη, δεν μπόρεσε να συνεχίσει και εχθές, οπότε ας ελπίσουμε με λίγη συντήρηση στο ματς με τον Άρη να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα το πόδι του, την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία.  Θα γίνει αγώνας δρόμου για τον Μορέιρα αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του.

Δυσκολεύει η πρόκριση

Πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ για να προκριθεί στο Φάιναλ-8. Αρχικά αν κάνει δύο νίκες στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια με Τουρκ και Νίζνι, περνάει ανεξάρτητα του τι θα κάνουν οι αντίπαλοι της. Η ΑΕΚ βρίσκεται στο ρεκόρ 2-2 και μπορεί ιδανικά να φτάσει τις τέσσερις νίκες ενώ οι αντίπαλοι της βρίσκονται στο 1-3 και έχουν ταβάνι τις τρεις νίκες. Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ δεν θέλει να είναι σε ισοβαθμία με την Στρασμπούργκ γιατί  έχει χάσει την διαφορά και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει στην Τουρκία.

Αν χάσει και κρατήσει την διαφορά των 9 πόντων, θέλει οπωσδήποτε νίκη την τελευταία αγωνιστική, απέναντι στην αδιάφορη Νίζνι, στο ΟΑΚΑ και μια τουλάχιστον ήττα της Στρασμπούργκ είτε στην Ρωσία είτε στην Γαλλία από την Τουρκ. Βέβαια το κακό είναι ότι η Νίζνι δεν θα είναι αδιάφορη μόνο στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ αλλά και στο γήπεδο της απέναντι στην Στρασμπούργκ, που θα καίγεται για νίκη, ενώ εκείνη έχει περάσει ήδη. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γιατί δεν ξέρουμε ποια ΑΕΚ θα εμφανιστεί στην Τουρκία με ποιους παίκτες και σε τι κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ματς απέναντι στην Τουρκ Τέλεκομ είναι το ματς της χρονιάς για την ΑΕΚ, με νίκη αγκαλιάζει την πρόκριση, με ήττα μέχρι 8 πόντους εξαρτάται από τα αποτελέσματα της Στρασμπούργκ και με ήττα με 9+ είναι με το ένα πόδι εκτός συνέχειας.

Είναι πραγματικά κρίμα αυτή η ομάδα να έχει κληθεί να παίξει τον κρισιμότερο μήνα της σεζόν στην Ευρώπη με 6-7 απουσίες και χωρίς τους βασικούς της σέντερ. Πάλι καλά να λέμε που έκανε αυτές τις δύο νίκες στο ΟΑΚΑ και μπορεί να παλεύει ακόμα για την πρόκριση. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα χειριστεί το προπονητικό επιτελείο το ματς του Σαββάτου με τον Άρη, τέσσερις μέρες πριν το do or die ματς της Τουρκίας.

Αυτή η ομάδα έχει μάθει στα δύσκολα, ειδικά φέτος έχει τσακιστεί από την ατυχία, αλλά έχει δείξει ότι θα το παλέψει μέχρι εκεί που φτάνουν τα όρια της και λίγο παραπάνω.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X