Αποφάσεις… χθες
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την αναγκαιότητα να μην χαθεί χρόνος στο θέμα του προπονητή

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Θα είναι μεγάλη αποτυχία να μην κατακτήσει η ΑΕΚ ούτε φέτος το κύπελλο. Θα είναι τεράστια καταστροφή, αν δεν καταφέρει να βγει Ευρώπη. Δεν ξέρω αν όλα αυτά τα έχουν συνειδητοποιήσει μέσα στην ομάδα και σε ποιόν βαθμό. Τόσο στον Βόλο πριν από δυο Κυριακές, όσο και στην Τούμπα αυτή την Κυριακή, έδειξαν πως πέρα βρέχει. Τώρα έχουν όλοι μπροστά τους εννέα ματς για τα πλέι οφ και τουλάχιστον δυο στο κύπελλο, για να γλιτώσουν την αποτυχία και να αποφύγουν την καταστροφή. Ξεκάθαρα πράγματα. Όλα τα υπόλοιπα τι και πως, δεν έχουν πλέον σημασία. Μόνο τα αποτελέσματα υπάρχουν και μετράνε. Πάμε παρακάτω.

Φαντάζομαι πως ήδη από τώρα, έχουμε όλοι συμφωνήσει, πως αυτή η σεζόν που θα τελειώσει σε περίπου δυο μήνες, είναι μια κάκιστη σεζόν για την ΑΕΚ. Προβληματική από δέκα μπάντες και για εκατό λόγους. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε αν η ΑΕΚ τελικά αποφύγει την καταστροφή του να μείνει εκτός Ευρώπης (διότι θα έχει κάνει απλώς το αυτονόητο αλλά και το μίνιμουμ του μίνιμουμ), ούτε καν αν γλιτώσει την αποτυχία και πάρει το κύπελλο. Όπερ σημαίνει, πως θα είναι ένα τεράστιο, δομικό λάθος, να περιμένει το κλαμπ να τελειώσει η φετινή σεζόν, για να πάρει τις αποφάσεις της και να ξεκινήσει τον προγραμματισμό για την επόμενη.

Δεν έχει τίποτα περισσότερο να δει

Το έχω ξαναγράψει και επιμένω. Δεν υπάρχει το παραμικρό παραπάνω να αξιολογήσει η ΑΕΚ ως προς (κυρίως) τον προπονητή, αλλά και το υλικό. Τον Χιμένεθ τον ξέρουν και από την καλή και από την ανάποδη. Γνωρίζουν πλέον ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό και πως το μαγειρεύει, ποια μέρα πηγαίνει στο σουπερμάρκετ και ποια μάρκα κορνφλέικς ψωνίζει για το πρωινό του αλλά και πως αντιδρά όταν διαπιστώνει πως του έχουν τελειώσει τα αβγά. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει αν κατακτήσει ή όχι το κύπελλο ή αν κερδίσει ή όχι ένα ή δυο ή τρία ντέρμπι μέσα από την διαδικασία των πλέι οφ.

Η ΑΕΚ ως κλαμπ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης ως ο έχων τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σ’ όλες τις αποφάσεις, δεν έχουν πλέον να αξιολογήσουν τίποτα. Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, πιάτο στο τραπέζι. Αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα, όσο πιο άμεσα γίνεται, είναι να παρθούν αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει το ποδοσφαιρικό τμήμα την ομάδα σεζόν. Ξεκινώντας από την σημαντικότερη απόφαση, αυτή που επί της ουσίας καθορίζει όλες τις υπόλοιπες, που είναι αυτή του προπονητή. Και σ’ αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντικό, να μην χαθεί καθόλου χρόνος.

Ο Χιμένεθ είναι αυτός που είναι. Αν η ΑΕΚ θεωρεί και εκτιμά πως θα πρέπει να συνεχίσει μαζί του και την επόμενη σεζόν, θα πρέπει να το αποφασίσει από τώρα. Καλό θα κάνει και στον Ισπανό, που όσο αισθάνεται πως πρέπει να αποδείξει πράγματα, τόσο πίνει θάλασσα. Αν από την άλλη μεριά, η ΑΕΚ θεωρεί πως ο Χιμένεθ δεν είναι αυτό που θέλει, τον επόμενο προπονητή δεν θα πρέπει να τον ψάξει το καλοκαίρι, αλλά να τον βρει και να τον κλείσει τώρα. Άμεσα. Και ήδη από τώρα, αυτός ο νέος προπονητής, να μελετά την ομάδα, να σημειώνει ποιος του κάνει και ποιος δεν του κάνει, ποια κενά πρέπει να κλείσει και να αποφασίζει τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να κτίσει αυτό που θέλει.

Μεγάλο περιθώριο χρόνου, κανένα περιθώριο λάθους

Μετά από τρεις σερί κακές και προβληματικές σεζόν και ειδικά μετά από την φετινή, το καλοκαίρι είναι πολύ κομβικό για την ΑΕΚ. Πρώτος ο Μελισσανίδης ξέρει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον να λαθέψει στο θέμα του προπονητή. Για πολλούς λόγους που είναι προφανείς και δεν χρειάζονται καν ανάλυση. Και όλες τις προηγούμενες φορές που περίμενε να τελειώσει η σεζόν και μετά να αποφασίσει τι και ποιόν προπονητή θέλει, το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Από Κετσπάγια σε Καρντόσο. Η ΑΕΚ αυτή την φορά, δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος. Διότι, μεταξύ άλλων, δεν έχει πραγματικά τα περιθώρια για άλλη μια σεζόν σαν την φετινή.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, προφανώς και δεν εννοώ πως η ΑΕΚ θα πρέπει να βρει τώρα έναν προπονητή και να τον φέρει να αναλάβει την ομάδα. Όχι πως δεν έχουν γίνει κατά το παρελθόν κινήσεις καμικάζι, αλλά αυτή θα παραήταν αυτοκτονική. Το αν θα αποφασίσει η ΑΕΚ να βγάλει το υπόλοιπο της σεζόν με τον Χιμένεθ ή αν θα θεωρήσει πως με τον Ισπανό η κατηφόρα προς τον γκρεμό δεν έχει φρένο, είναι ένα διαφορετικό και ανεξάρτητο κομμάτι. Σημαντικό και αυτό και στα μάτια τα δικά μου, ίσως θα έπρεπε να έχει μπει ήδη στο τραπέζι. Όμως δεν έχει να κάνει με τον προγραμματισμό και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν ήδη από τώρα, για τη νέα σεζόν.

Εδώ και τώρα

Παράλληλα και μακριά και ανεπηρέαστα απ’ ότι συμβαίνει αγωνιστικά στη σεζόν που εξελίσσεται, ο Μελισσανίδης θα πρέπει να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για την ΑΕΚ της επόμενης σεζόν. Να αποφασίσει τι είδους προπονητή θέλει, χωρίς την πίεση πως σ’ έναν μήνα αρχίζει η καλοκαιρινή προετοιμασία. Και μαζί με τους συνεργάτες του να τον επιλέξουν αυτόν τον προπονητή από τώρα. Ακόμα και αν αυτή η επιλογή είναι ο Χιμένεθ.Έτσι ώστε από τώρα ουσιαστικά, να αρχίσει να φτιάχνεται το πλάνο για την ΑΕΚ της επόμενης σεζόν. Και μ’ αυτόν τον τρόπο, μόλις τελειώσει αυτή η χρονιά, ο προπονητής θα είναι έτοιμος να πει ποιοι του κάνουν, ποιοι δεν του κάνουν και ποιους θέλει να πάρει. Αν η ΑΕΚ περιμένει να φτάσει τέλος Μάη, για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι με τον Χιμένεθ και πως και με ποιόν θα είναι η επόμενη μέρα, τότε μόνο από καθαρή τύχη, δεν θα καταλήξουμε στα ίδια. Και η τύχη δεν είναι δα και το φόρτε μας.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X