Κόντρα κυβέρνησης-φαρμακοποιών για τα self test

Κόντρα κυβέρνησης-φαρμακοποιών για τα self test

Δωρεάν λέει η κυβέρνηση, αντίτιμο ζητούν οι φαρμακοποιοί

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δωρεάν επιμένει η κυβέρνηση πως θα διατίθενται τα self test για τον κορωνοϊό, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των φαρμακοποιών.

Αν και στην κυβέρνηση ξεκαθάρισαν πως οι πολίτες θα τα προμηθεύονται άνευ αντιτίμου, οι φαρμακοποιοί δεν πήραν θετικά αυτή την πρόθεση, καθώς θεωρούν πως θα πρέπει να πληρώνεται ένα -τυπικό έστω- αντίτιμο.

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, αλλά και στο ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, τόνισε πως «όποιος χρησιμοποιεί το φαρμακείο πρέπει να πληρώνει και κάτι. Διότι έρχεται κάποιος να πάρει το test από το φαρμακείο. Εμείς πρέπει να το περάσουμε σε πλατφόρμα, να το ορίσουμε, να γράψουμε τις οδηγίες στον χρήστη, να του πούμε πώς θα γίνει. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μας δώσει ένα αντίτιμο; Πόσο κάνει το τεστ 2,50-3 ευρώ; Νομίζω ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να παίρνει 30-50 λεπτά ανά τεστ» ανέφερε.

«Χρειαζόμαστε χρόνο και να υπάρχουν άλλες παράμετροι για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία και εκτιμήσαμε το κόστος αυτό στα 15 ευρώ, για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία. Με αυτήν την σύγχυση, έγινε επίθεση στους φαρμακοποιούς ότι ζητάμε 15 ευρώ για να διανείμουμε» είπε επίσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημειώνοντας πως οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να προμηθευτούν και την ειδική στολή που φορούν οι υγειονομικοί, για να γίνει αυτή η διαδικασία καθώς εκφράζουν ανησυχίες για την υγειονομική προστασία πολιτών και εργαζομένων.

Παρά την τοποθέτηση του κ. Λουράντου, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η διανομή του self test θα γίνεται δωρεάν. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Ακης Σκέρτσος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν αστείο να ζητείται αντίτιμο όταν το τεστ θα δίνεται δωρεάν.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό, προκαθορισμένο, αντίτιμο για όποιον πολίτη επιθυμεί να τον βοηθήσει ο φαρμακοποιός είτε για τη διενέργεια είτε για την εκπαίδευση του τεστ. Επίσης, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα των self test θα πρέπει να δηλώνονται προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή για να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης. Στόχος όπως είπε είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.

Την δωρεάν διανομή του self test ανέφερε και η εκπρόσωπος τύπου, Αριστοτελία Πελώνη. «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στις αρχές Απριλίου σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού». Προανήγγειλε μάλιστα πως τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες για την διανομή του συγκεκριμένου τεστ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X