Η χρονιά χάνεται ή σώνεται, με ό,τι έχουμε αυτή την στιγμή

Η χρονιά χάνεται ή σώνεται, με ό,τι έχουμε αυτή την στιγμή
Photo Credits: INTIME

Ο σχεδιασμός βαδίζει σε σωστές ιδέες, αλλά για τους στόχους που έχουν μείνει για φέτος, υπάρχουν μόνο οι παίκτες και ο προπονητής. Γράφει ο Τάσος Τσατάλης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ερώτημα με την λήξη και του αγώνα στην Τούμπα, είναι φυσικά ποιος θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα που είδαμε και σε αυτό το ματς, μπορεί να αποφύγει την ζημιά με την Ευρώπη. Είμαστε σε φάση που δεν μπορείς να τον φανταστείς ακόμη. Προς το παρόν δείχνει να εξαρτάται περισσότερο από το πόσα λάθη θα κάνουν άλλες ομάδες και ειδικά ο Παναθηναϊκός. Που ξεκίνησε με χοντράδα, πολύ χειρότερη σε σχέση με την ΑΕΚ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ίδια την ΑΕΚ, λυπάμαι που το λέω, αλλά το ματς αυτό το είχαν χάσει πριν αρχίσει. Για κάποιο λόγο που στην πορεία θα δούμε αν έχει αξία ή όχι, στην ομάδα μας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες για ανασύνταξη, στην διακοπή.

Κυρίως ως περιθώριο χρονικό για μια δυο επιστροφές ακόμη που για τον συγκεκριμένο προπονητή είναι πολύ κομβικές, για «καθάρισμα» του μυαλού και φυσικά για έξτρα δουλειά, αν και αρκετοί σημαντικοί παίκτες θα λείπουν.

Επιπλέον, υποτίθεται επίσης πως υπάρχει κάποιος προγραμματισμός από πλευράς του γυμναστή, για αποτελέσματα δουλειάς που θα φανούν μετά την διακοπή.

Προς το παρόν έχουμε μια ομάδα που εδώ και πάρα πολύ καιρό παρουσιάζεται σε άσχημη κατάσταση εντός γηπέδου, με μικρές αυξομειώσεις στο γενικό επίπεδο που παρουσιάζει και ψυχολογικά δείχνει έτοιμη να παραδοθεί ανά πάσα στιγμή.

Ενας κορμός μπολιασμένος με παθογένειες

Μια ομάδα που μπαίνει στο γήπεδο έχοντας στο μυαλό της το άσχημο ενδεχόμενο και συνήθως σχεδόν μοιρολατρικά υποκύπτει σε αυτό. Μια ομάδα που αναγκαστικά στηρίζεται σε ένα κορμό που είναι μπολιασμένος με όλες τις παθογένειες που έχει δημιουργήσει η τελευταία διετία και κάτι. Αυτός ο κορμός δυστυχώς δεν παίρνει κάτι από τα… γκάζια, όσων δεν έχουν αυτές τις παραστάσεις, αλλά σιγά – σιγά τους τραβάει κι εκείνους στην ίδια ψυχολογία. Ο Λιβάι Γκαρσία δεν χαμογελάει πια. Έχει την φάτσα του Μάνταλου, του Μπακάκη, του Λόπες.

Ο Σάκχοφ δεν έχει την ίδια αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση που έβλεπες στις εκφράσεις του πιο πριν. Έχει την φάτσα του Κρίστιτσιτς. Τα ίδια ισχύουν και για τον Καρίμ.

Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι παραδομένος εδώ κι εβδομάδες στο αδιέξοδο παιχνίδι του μυαλού του για τις πιθανότητες που έχει να μείνει ή να φύγει. Κάτι που ξέρουμε πως όταν τον πιάνει υπονομεύει την δουλειά του, καθώς ασυναίσθητα τον φέρνει στο σημείο να προβάλλει με τις επιλογές του, τις αδυναμίες που θεωρεί πως κάνουν τις απαιτήσεις από αυτόν μη ρεαλιστικές.

Αρκούν αυτά, αν και δεν είναι τα μόνα ζητήματα. Αλλά αρκούν, για να σε κάνουν να αναρωτηθείς, πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι η διακοπή, μπροστά στον όγκο του προβλήματος. Μέσα στην οποία διακοπή, η κατάσταση ειδικά γύρω από τον Χιμένεθ, με την κουβέντα που κυριαρχεί, χειροτερεύει.

Αν υπάρχει εγρήγορση στην υπόλοιπη ΑΕΚ μπροστά στον κίνδυνο, αυτό δεν δείχνει να έχει περάσει στην ομάδα. Για την ακρίβεια πιστεύω πως δεν γίνεται να περάσει…

Δεν μπορεί να περάσει γιατί το ερώτημα είναι αν μπορεί να σηκώσει κεφάλι ένας κορμός συγκεκριμένος ποδοσφαιριστών που κυρίως εδώ και πολύ καιρό δείχνουν να έχουν χάσει οποιοδήποτε ίχνος χαράς για το παιχνίδι.

Πραγματικότητα υπεράνω προθέσεων

Παίκτες που πιστεύω δεν θέλουν στην πραγματικότητα πλέον να είναι στην ΑΕΚ και δεν τους αδικώ γι’ αυτό. Δεν φταίνε ούτε οι ίδιοι, ούτε η ΑΕΚ. Έχει δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που είναι υπεράνω προθέσεων του καθενός.

Στην Τούμπα για παράδειγμα κατά την γνώμη μου υπήρχαν μέσα στην ενδεκάδα τέσσερις τουλάχιστον τέτοιοι παίκτες. Όποιο και να είναι το αγωνιστικό τους επίπεδο στις αρχές του 2021(για τις απαιτήσεις της ΑΕΚ πάντα), δεν μπορούν να παίξουν πάνω από το 5 -5,5-6. Κι αυτό δεν θα αλλάξει πλέον.

Μπορεί ενδεχομένως ένας από αυτούς, για παράδειγμα ο Μάνταλος από την στιγμή που μένει σίγουρα, να βρει ξανά την φλόγα μέσα σε ένα νέο γκρουπ, όλοι μαζί όμως όσοι έχουν απομείνει κι έχουν ταυτιστεί με τις εικόνες της τελευταίας τριετίας αποτελούν πλέον μεγάλο πρόβλημα. Διπλό. Γιατί και δεν πρόκειται να σηκωθούν ξανά ως ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και γιατί μέχρι πρότινος τουλάχιστον, θεωρούταν δεδομένο πως δίνουν λύσεις και καλύπτουν βασικές θέσεις με την παρουσία τους.

Αυτό το τελευταίο ξέρω πολύ καλά από το ρεπορτάζ πως δεν υφίσταται πλέον. Ο σχεδιασμός της ομάδας δεν βλέπει πλέον κάλυψη εκεί που πρώτες επιλογές αποτελούν παίκτες από αυτή την κατηγορία.

Κι αυτή είναι επίσης μια σημαντική αντίφαση που ζει αναγκαστικά αυτή την περίοδο η ΑΕΚ.

Σημαντικές αγωνιστικές υποχρεώσεις μπροστά μας

Μετά κόπων και βασάνων έχουμε φτάσει στην συνειδητοποίηση μιας πραγματικότητας ξεκάθαρης, ωστόσο μπροστά μας έχουμε εκπληκτικά σημαντικές αγωνιστικές υποχρεώσεις, μέσα στις οποίες τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ως προς το σε ποιους είσαι αναγκασμένος να στηριχθείς.

Όλα αυτά ενώ έχεις έναν προπονητή, για τον οποίο ξέρεις πως πάντα είναι «ζαριά», αν οι συνθήκες θα βγάλουν τον καλό ή τον κακό του εαυτό. Τον Γενάρη υπήρχαν οι προϋποθέσεις για το πρώτο και το είδαμε σε μεγάλο βαθμό(χωρίς να λείψουν οι κλασικές αυτοκτονικές τάσεις, όπως έγινε στο ματς με τον ΠΑΣ). Μετά από την ρεβάνς κυπέλλου με τον Απόλλωνα δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για το αντίθετο και ο Χιμένεθ έχει αφήσει τον εαυτό του να χαθεί στην θάλασσα των αδυναμιών του, που τον κράτησαν και στάσιμο στην καριέρα του.

Εδώ θέλω να σημειώσω, για να μη τρελαθούμε και τελείως, πως υπάρχουν πολλές ομάδες με αγωνιστικά κενά και σημαντικά προβλήματα στην υποδομή τους.

Μια ομάδα όμως που ως βάση παρουσιάζει την εικόνα της ΑΕΚ στον Βόλο και στην Τούμπα, από πλευράς δυνάμεων, ψυχοσύνθεσης, έντασης, συνοχής, αγωνιστικού προσανατολισμού, έχει και την σφραγίδα της κακής διαχείρισης στην προπονητική καθημερινότητα της. Ή της μη αποτελεσματικής τέλος πάντων, για να το πω πιο κομψά. Αυτό είναι τόσο αυτονόητο, όσο και το πως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή και χάνεται στην δύση.

Αντιληπτό απ’ όλα αυτά, πως είμαστε μέσα σε ένα αδιέξοδο, στο οποίο η διέξοδος δεν είναι προφανής άμεσα. Λέω ξανά πως θα παίξουν μεγάλο ρόλο και τα αποτελέσματα των άλλων.

Σημαντικές οι επιστροφές

Για την ίδια την ΑΕΚ θα παίξει ρόλο το πότε θα μπορεί ο Χιμένεθ να υπολογίζει σε Γαλανόπουλο και Τσιγκρίνσκι (ναι και Τσιγκρίνσκι, εφόσον μιλάμε για τον συγκεκριμένο τεχνικό) και αν θα καταφέρει να κινηθεί από δω και πέρα με κίνητρο τον καλώς εννοούμενο εγωισμό του. Κι όχι την μεμψιμοιρία, το κυνήγι φαντασμάτων και την απαράδεκτη διάθεση, να προβάλλει περισσότερο τις αδυναμίες.

Ο σχεδιασμός λειτουργεί εν όψει της επόμενης σεζόν. Με πολύ ξεκάθαρες ιδέες αυτή την φορά κι αυτό το λέω κατηγορηματικά. Αυτή την περίοδο όμως, μόνο ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Η χρονιά θα χαθεί ή θα σωθεί όπως μπορεί να σωθεί, αναγκαστικά με ό,τι έχουμε.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X