Αφέλεια, ανικανότητα, φοβική νοοτροπία και δεν υπάρχει σωτηρία!

Αφέλεια, ανικανότητα, φοβική νοοτροπία και δεν υπάρχει σωτηρία!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τις επιλογές του Χιμένεθ, τη διαχείριση του αγώνα στην Τούμπα και την ανικανότητα κάποιων παικτών που δεν κάνουν ούτε τα βασικά!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αν κάποιοι ψάχνουν να βρούνε στο πρόσωπο του Μανόλο Χιμένεθ το εξιλαστήριο θύμα της νέας αποτυχίας της ΑΕΚ, συγγνώμη, αλλά δε θα ακολουθήσω.

Δεν πρόκειται να γράψω ότι είναι αμέτοχος αυτής της κάκιστης εικόνας της ΑΕΚ. Προπονητής της είναι, δουλεύει με την ομάδα σχεδόν τρεις μήνες και θα έπρεπε να έχει βελτιώσει τα βασικά μειονεκτήματά της.

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν γιατί αποφάσισε να ξεκινήσει τον Ολιβέιρα στο αριστερό άκρο ενώ είχε εξτρέμ στη διάθεσή του. Θα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Ο Χιμένεθ ήθελε να μην επιτρέψει στον Ροντρίγκο να ντουμπλάρει τον εξτρέμ του ΠΑΟΚ. Το πέτυχε; Ναι!

Οι επιλογές Χιμένεθ: Σωστές ή όχι;

Ο Ολιβέιρα ήταν αυτός που πέτυχε το μοναδικό γκολ της ΑΕΚ σε τρεις τελικές προσπάθειες. Επομένως εκ του αποτελέσματος κακή επιλογή δεν τη λες. Όσο γιατί δεν έβαλε έναν εκ των Αλμπάνη ή Τάνκοβιτς, εγώ ένα έχω να πω. Είδαμε και τον Αλμπάνη από την ώρα που μπήκε. Δέκα φορές πήρε τη μπάλα και έντεκα έπεσε. Χώρια που στη φάση του 3-1 αντί να πάει στη μπάλα κάνει… τάκλιν και μετά δεν μπορεί να ακολουθήσει τη φάση.

Ξεκίνησε λέει το Μπακάκη και δεν έβαλε τον Νταντσένκο. Ας κάτσει κάποιος να δει την αμυντική συμπεριφορά του Νταντσένκο στη φάση του 3-1. Αν αυτό λέγεται άμυνα κόντρα σε έναν παίκτη που παίζει 89′ και εσύ είσαι «φρέσκος» τότε εγώ είμαι έτοιμος για το CNN. Ήταν καλός ο Μπακάκης; Όχι. Αλλά όπως και να το δεις είναι καλύτερος αμυντικός από τον Ουκρανό. Και ο Χιμένεθ δεν ήθελε να εκτεθεί. Διότι αν εκτέθηκε σε μία φάση transition -όταν μάλιστα δεν έχει… κουραστεί- φανταστείτε απλά τι θα γινόταν σε ολόκληρο το 90λεπτο, δεδομένων των κενών που έχει και μόνο οι τυφλοί δεν το βλέπουν.

Στην αμυντική τετράδα συν τον γκολκίπερ, δεν έκανε αλχημείες. Κανένας δεν μπορεί να του πει ότι δεν έβαλε τους παίκτες στις… θέσεις τους. Στα χαφ έπαιξε με δύο συν έναν. Έχοντας «κόφτη» τον Κρστίτσιτς, δεξιά τον άφαντο Σιμάνσκι στο πρώτο μέρος και τον Μάνταλο πιο ελεύθερο. Τι δεν έκανε ο Μανόλο; Δεν ξεκίνησε τον Σάκχοφ. Στο ματς του πρωταθλήματος στην Τούμπα όμως, πίσω από τον Ουκρανό είχε τον Σιμόες και δίπλα του τον Γαλανόπουλο. Χθες δεν είχε κανέναν εκ των δύο.

Να πάμε και στο άλλο; Στο που θα έβαζε τον Μάνταλο; Πόσο καιρό λέμε: «Όχι Μάνταλο στα άκρα;». Και τώρα δηλαδή τι; Μάνταλο εξτρέμ; Ρε δουλευόμαστε μεταξύ μας; Να ξεκινούσε με τρία χαφ και τον Μάνταλο αριστερά; Για ποιο λόγο; Για να μην έχει κανέναν στον πάγκο και να κράζουμε πάλι; Που έτσι και αλλιώς θα πέφτει κράξιμο… Από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι κάποιος έχει ενστάσεις.

Πάμε στο πρώτο μέρος. Η ΑΕΚ δέχεται το πρώτο γκολ από στατική φάση, όπως πολλές φορές φέτος. Ο Σβάρνας χάνει την κεφαλιά επειδή πηδάει πλάτη με τον Ίνγκασον. Ο Μπακάκης κολλάει στον Κρέσπο που υπερτερεί σε όλα στο ψηλό παιχνίδι και χάνει τον Ζίφκοβιτς που είναι πίσω του. Ποιος διάβασε τις στατικές φάσεις του ΠΑΟΚ; Ποιος έκανε ανάλυση; Ποιος έπρεπε να πάει εκεί, διότι το ίδιο τρικ κάνει συνέχεια ο ΠΑΟΚ;

Σε όλο το υπόλοιπο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ έχει ένα μπλοκαρισμένο σουτ, μία άστοχη κεφαλιά από τον Σβαμπ με τον Σβάρνα πάλι απόντα, το ακυρωθέν γκολ του Σφιντέρσκι και την απάντηση του Ολιβέιρα στα χασομέρια.

Και τι κάνουν τα καημένα; Τρώνε γκολ στα 17”

Η ΑΕΚ δεν είναι καλή, αλλά είναι μέσα στο ματς. Πάνε όλοι στα αποδυτήρια και τους λέει ο Χιμένεθ: «Προσέξτε πως θα μπείτε στο γήπεδο. Μη δώσετε δικαιώματα. Προσέξτε τις στατικές φάσεις». Και τι κάνουν τα καημένα; Τρώνε γκολ στα 17” επειδή δεν μπορούν να κόψουν ούτε με βαλέ! Ο Σβάρνας χάνει την κεφαλιά από τον Σφιντέρσκι. Ο Λόπες δεν κόβει τον Σβαμπ, χάνει και τον Τζιόλη και ο Σβάρνας που έχει χάσει ξανά τον Πολωνό, απλά τον βλέπει να σκοράρει.

Φτου και πάλι από την αρχή τρεχάτε ποδαράκια μου. Ο Χιιμένεθ σωστά βγάζει τον Σιμάνσκι και βάζει τον Σάκχοφ στο 62′ και στο 68′ βάζει τον Ολιβέιρα που είναι καλύτερος του Ανσαριφάρντ στην κορυφή τοποθετώντας τον Αλμπάνη στη φυσική του θέση. Εγώ δεν βλέπω κάτι παράλογο μέχρι εδώ. Το ότι έχει αυτή την νοοτροπία και συμπεριφορά ο Αλμπάνης, περισσότερο δικαιώνει τον Χιμένεθ που δεν τον ξεκίνησε.

Η ΑΕΚ έχει την κατοχή, έχει τον ΠΑΟΚ στο μισό γήπεδο επειδή φοβάται και παίζει στην κόντρα και η «Ένωση» αφήνει χώρους. Άλλο που δεν ήθελαν οι γηπεδούχοι που σου έδωσαν τη μπάλα και εσύ δυστυχώς δεν ξέρεις τι να την κάνεις.

Εδώ λοιπόν είναι το πρώτο μεγάλο σφάλμα του Χιμένεθ. Ότι δεν δουλεύει πάνω στην επιθετική ανάπτυξη και περιμένει -όπως περίμενε πάντα- από τους επιθετικούς του να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά με την προσωπική τους ενέργεια και ταυτότητα. Αλλά αυτό το ήξερε η ΑΕΚ ότι δεν το δουλεύει ο Ισπανός. Οπότε τώρα προς τι οι απορίες;

Το άλλο μεγάλο λάθος του Χιμένεθ είναι ότι δεν βάζει καθόλου τον Τάνκοβιτς. Όπως και να έχει η ιστορία είναι καλύτερος του Κοσίδη. Δε μου φταίει το παιδί. Επίσης δεν υπάρχει δικαιολογία ότι προερχόταν από τραυματισμό διότι το ίδιο συνέβαινε και με τον Μπακάκη. Και μάλιστα για περισσότερο χρόνο.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τον κόσμο, ο λόγος που η ΑΕΚ έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, είναι επειδή έχει κάνει ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ. Η ομάδα έχασε παίκτες και αντί να τους αντικαταστήσει αποδυναμώθηκε. Έχει απουσίες σε κομβικές θέσεις που οι παίκτες που λείπουν κάνουν αυτό που θέλει ο Χιμένεθ.

Όσο για τους παίκτες που παίζουν, όταν στηρίζεσαι σε ένα ντέρμπι στον Σβάρνα και στον Λάτσι, επειδή, ο Τσιγκρίνσκι είναι μονίμως τραυματίας, ο Χνιντ που δε σου κάνει τον κρατάς χωρίς να έχεις λόγο και ο Νεντελτσιάρου έχει δώσει δικαιώματα, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

Αναρωτιέμαι αν έχει νόημα να ελπίζει ο ΑΕΚτζής για κάτι καλό φέτος. Στην κατάκτηση του Κυπέλλου ας πούμε. Με την εικόνα που έχει η ομάδα, αυτό ακούγεται ανέκδοτο. Οι ευθύνες είναι όλες της διοίκησης, τελεία και παύλα. Αλλά δεν μπορείς να απαιτείς από έναν προπονητή να σου δώσει πράγματα που ξέρεις ότι δεν μπορεί να σου τα δώσει, ειδικότερα από τη στιγμή που άλλο ρόστερ παρέλαβε και με άλλο συνεχίζει.

Αυτή τη στιγμή όλα είναι εις βάρος του Χιμένεθ. Μπορεί να κάνει αυτό που… υποσχέθηκε; Δύσκολα. Αν βλέπω να μένει και μετά το καλοκαίρι ακόμα και με κατάκτηση του Κυπέλλου; Χλωμό. Αλλά ακόμα και ο… Βαλβέρδε ή ο… Σάντος, ή ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον να έρθει, αν δεν αλλάξουν άλλα πράγματα και μάλιστα άμεσα πάλι τα ίδια θα έχουμε. Δυστυχώς…

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X