Μια Survivor ΑΕΚ που χαίρεσαι να την βλέπεις και οι αδόκιμες συγκρίσεις με την ποδοσφαιρική ομάδα

Μια Survivor ΑΕΚ που χαίρεσαι να την βλέπεις και οι αδόκιμες συγκρίσεις με την ποδοσφαιρική ομάδα
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την ΑΕΚ που πλέον έχει κερδίσει τον κόσμο της και γιατί δεν μπορεί να μπει σε σύγκριση με την ποδοσφαιρική ομάδα

Τι ζήσαμε πάλι θεέ μου. Μερικές φορές ό,τι και να γράψουμε, δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια, για αυτά που βλέπουν τα μάτια μας στο γήπεδο. Με άλλη μια υπερβατική εμφάνιση η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει ένα χαμένο παιχνίδι εναντίον του Ηρακλή και για άλλη μια φορά να κάνει κατάθεση ψυχής και αυταπάρνησης στο παρκέ.

Μέταλλο αλύγιστης ομάδας

Αυτό που συμβαίνει φέτος με τους τραυματισμούς και τις ατυχίες της ομάδας έχει περάσει πλέον σε μεταφυσικά επίπεδα. Επειδή όλοι μιλάμε για τις απουσίες πρέπει να σημειώσουμε κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά εφέτος. Είναι άλλο πράγμα να έχεις απουσίες σε όλες τις θέσεις και άλλο οι περισσότερες να είναι στην ίδια θέση, κάτι που πραγματικά σου δένει τα χέρια και πρέπει να βγάλεις λαγούς από το καπέλο. Η Ένωση πέρασε ήδη μια περίοδο που είχαν τραυματιστεί όλοι οι γκαρντ μαζί, ενώ τώρα από τους πέντε παίκτες που μπορούν να παίξουν στο ‘5’ έχει μείνει μόνο ένας, ο Μαυροειδής. Πρέπει να είναι κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ οι τέσσερις από τους πέντε ψηλούς να είναι ταυτόχρονα με προβλήματα, που έχει σαν αποτέλεσμα να βγάζει ο Λίνος πολλά λεπτά σε μια θέση που είναι δύσκολο να ανταποκριθεί.

Ο τεράστιος Γιόνας Ματσιούλις επέστρεψε τουλάχιστον και βοήθησε να βγουν τα λεπτά στο ‘4’ παρόλα αυτά ήταν δεδομένο ότι η ΑΕΚ απέναντι στο Ηρακλή θα είχε πρόβλημα στο ριμπάουντ. Αυτό ήταν που κρατούσε στο παιχνίδι τους Θεσσαλονικείς και φυσικά η έλλειψη ενός φόβητρου μέσα στην ρακέτα για να μπορέσει να αποκόψει τα drive που έκαναν σχεδόν ανενόχλητοι μέσα στο ζωγραφιστό. Αυτό ήταν κάτι σχεδόν αναμενόμενο λόγω των απουσιών, αλλά η ΑΕΚ επιθετικά λειτούργησε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η μπάλα κυκλοφορούσε εξαιρετικά, τα σουτ βγήκαν και βέβαια με τους καλούς σουτέρ που έχει η ΑΕΚ, μπήκαν. Οι 20 ασιστ για μόλις 10 λάθη σε παιχνίδι 45 λεπτών αλλά και τα 15/31(48%) τρίποντα μαρτυράνε τα παραπάνω.

Η ψυχή μόνο δεν φτάνει

Επειδή στα τελευταία ματς γίνεται πολύς λόγος και δικαίως για την ψυχή, το πάθος και την αυταπάρνηση των παικτών θέλω να σημειώσουμε εδώ κάτι για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα πάνω στην ευφορία των στιγμών. Η ψυχή και το πάθος σε βοηθάνε να αντέξεις πνευματικά, να μην παρατήσεις ένα παιχνίδι που όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον σου, να συνεχίσεις να προσπαθείς στην άμυνα όταν η κούραση  σε έχει καταβάλλει, όταν βλέπεις μια διεκδικούμενη μπάλα να πέφτεις στο παρκέ για να την κάνεις δική σου, όταν αρνείσαι να δεχτείς την ήττα που έρχεται. Η ψυχή και το πάθος όμως, δεν σε κάνουν να σκοράρεις 100 πόντους, δεν σου βγάζουν 20 ασιστ ούτε σε βοηθάνε τακτικά σε άμυνα και επίθεση. Όλα αυτά γίνονται λόγω της πολύ σκληρής δουλειάς που κάνουν οι παίκτες και το επιτελείο εδώ και 1,5 χρόνο στην ομάδα, γίνονται λόγω του ταλέντου και την ικανότητας των παικτών που έχουν λοιδορηθεί από πολλούς, ακόμα και όταν είχαν 20+ σερί νίκες. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι αν η ομάδα δεν είχε σταθερές αρχές και δυνατά θεμέλια, ξαφνικά, επειδή έχει απουσίες, θα άρχιζε να παίζει καλά.

Ο απόλυτος Κιθ

Ο Κιθ Λάνγκφορντ όπως προβλέψαμε μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ που πήρε την ψυχολογία που ήθελε, μπορεί να έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με την ΑΕΚ χθες. Σε 34 λεπτά, έβαλε 28 πόντους χάνοντας μόλις τρία σουτ, μοιράζοντας 5 ασιστ και κατεβάζοντας 6 ριμπάουντ. Είναι ο ίδιος Λάνγκφορντ, που στο κακό του φεγγάρι ακούγαμε ότι γέρασε, ότι δεν μπορεί πλέον, ότι χαλάει το παιχνίδι της ομάδας, ότι η ΑΕΚ παίζει καλύτερα (!!!) χωρίς αυτόν και ότι πρέπει να παραδώσει την μπαγκέτα στον Μέικον. Ακόμα και η δήλωση του προπονητή ότι ο Κιθ είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας είχε σχολιαστεί αρνητικά από κάποιους. Ελπίζω όλοι να κατάλαβαν πλέον γιατί γίνονται και λέγονται κάποια πράγματα. Στον αθλητισμό, η απόδοση ενός παίκτη δεν γίνεται να είναι πάντα ευθεία γραμμή, θα έχει τα πάνω και τα κάτω της, σημασία έχει όμως να υπάρχει η έμπρακτη εμπιστοσύνη της ομάδας και όταν πρέπει η απόδοση θα είναι ανάλογη της κλάσης του παίκτη. Αυτά που έχει κάνει ο Κιθ εχθές είναι μυθικά, με κυριότερο το απίστευτο τρίποντα που βάζει στο 80-84 και κρατάει την ΑΕΚ στο ματς.

Ο Μέικον σε ένα ματς που δεν του πήγε καλά στο ξεκίνημα είχε την προσωπικότητα να μην τον πάρει από κάτω και να κάνει όργια στο τέταρτο δεκάλεπτο και στην παράταση. Το νικητήριο σουτ δεν είναι τίποτα άλλο από απόδειξη της ποιότητας και της κλάσης του, σε μια φάση δουλεμένη που είχε γίνει άλλες δύο φορές μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Μέικον, μετά από αρκετά ματς που έχει παίξει με τον Λάνγκφορντ μαζί, δείχνει να κολλάει καλά δίπλα του, αφού όπως ήταν λογικό τους πήρε λίγο καιρό μέχρι να βρούνε τις ισορροπίες. Πλέον μοιράζονται τις επιθέσεις και αν προσέξατε ο πρώτος που έτρεξε πάνω στον Μέικον μετά το νικητήριο σουτ ήταν ο Λάνγκφορντ, όπως είχε γίνει και στην Πυλαία αλλά με τον Μέικον.

Άδικη η σύγκριση με την ποδοσφαιρική ομάδα

Μετά τις υπερβατικές νίκης των τελευταίων ημερών, έχει αρχίσει μια σύγκριση από πολύ κόσμο μεταξύ μπασκετικής και ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Χωρίς να έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τους ποδοσφαιριστές, θεωρώ ότι είναι εντελώς άτοπη και άδικη. Αν «μεταφράζαμε» την αξία των παικτών της μπασκετικής ΑΕΚ σε ποδοσφαιρικά δεδομένα, ακόμα και στα 35 τους, θα έπρεπε το μπάτζετ να είναι στα 80εκ. Εκτός αν πιστεύετε ότι θα μπορούσε να πάρει η ποδοσφαιρική ομάδα έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών γηπέδων (Λάνγκφορντ), έναν απο τους κορυφαίους σουτέρ που έχουμε δει (Λοτζέσκι), έναν από τους καλύτερους αμυντικούς για χρόνια στην Ευρώπη (Σλότερ) και δύο από τους πιο πετυχημένους παίκτες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο (Ζήση-Ματσιούλις). Εκτός από αυτά, στην μπασκετική ΑΕΚ υπάρχει ένα προπονητικό επιτελείο που δουλεύει σε υψηλό επίπεδο μια ομάδα που έφτιαξε πέρσι από το μηδέν και συνεχίζει να την εξελίσσει εδώ και 1,5 χρόνο. Μήπως θυμάστε πόσους προπονητές και τι επιπέδου έχει αλλάξει στο ίδιο διάστημα η ποδοσφαιρική ομάδα;

Το μόνο που μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά και να συγκριθεί, είναι το πάθος, το κίνητρο, η φιλοδοξία και η άρνηση στην ήττα. Ακόμα όμως και σε αυτά, παίζει ρόλο η προσωπικότητα και να με συγχωρέσετε, αλλά όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα αθροιστικά, δεν βγάζει την προσωπικότητα του τεράστιου Γιόνας. Για αυτό καλό είναι να μην συγκρίνουμε μήλα με μπανάνες, είναι άδικο και για τα μήλα και για τις μπανάνες.

Πλέον αρχίζει η διαβολοβδομάδα, με πολύ δύσκολα ματς και μεγάλα ταξίδια. Αν μπορέσει η ΑΕΚ να κάνει μια νίκη στα δύο ματς που έρχονται θα μιλάμε για μια ακόμα υπέρβαση, δεδομένων των συνθηκών και ένα μεγάλο βήμα για την πρόκριση στο Φάιναλ-8.

ΥΓ1. Ο Μωραΐτης έκανε το πιο γεμάτο του παιχνίδι με την ΑΕΚ, σκόραρε τα σουτ που έπρεπε, οργάνωσε, μοίρασε ασιστ και έπαιξε τις άμυνες του. Πάνω σε αυτά πρέπει να χτίσει και να συνεχίσει να βελτιώνεται τώρα που έχει μπει στο σωστό δρόμο.

ΥΓ2. Στις court seats κάθονταν εχθές οι Ζήσης-Γιάνκοβιτς-Μορέιρα-Μόουζες. Αν βλέπατε πώς πανηγύρισαν κυρίως οι ξένοι παίκτες κάθε καλάθι  και το δέσιμο που έχουν μεταξύ τους, θα καταλαβαίνατε γιατί υπάρχει αυτό το κλίμα στην ομάδα που την βοηθάει να προχωράει κόντρα σε όλα

ΥΓ3.Συγκινητικός Μαυροειδής για ακόμα ένα ματς. Το μόνο που έχει μείνει ακόμα, είναι να καρφώσει για να πάμε όλοι στο τρελάδικο.

ΥΓ4.Γιόνας ψυχάρα.

ΥΓ5.Λίνος σε beast mode.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X