Η ΑΕΚ και ο Μάνταλος
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου ανοίγει το φάκελο του Πέτρου Μάνταλου για την ΑΕΚ και όσα το συνοδεύουν

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πρέπει να γυρίσω πάρα πολλά χρόνια πίσω για να βρω ένα πρόσωπο μέσα στην κοινωνία της ΑΕΚ, που σηκώνει τόση πολλή σκόνη γύρω από το όνομά του. Η αλήθεια είναι πως, είτε το βλέπει κάποιος από τη θετική πλευρά, είτε το αντιμετωπίζει κάποιος με αρνητικό τρόπο, ο Πέτρος Μάνταλος είναι ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει σε αυτή την επταετή παρουσία του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο για αρνητικούς λόγους και αυτό ως συνέχεια ξεσηκώνει πάρα πολλά σχόλια και αμφισβητήσεις στα social media και στα κιτρινόμαυρα φορά.

Το κείμενο για το μέλλον του Μάνταλου στην ΑΕΚ είχα στο μυαλό μου να το γράψω προτού προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την επέκταση του συμβολαίου του ως το 2024. Ετσι και αλλιώς, το θέμα του Μάνταλου είναι εξαιρετικά σύνθετο. Διότι πάρα πολύ απλά, δεν πρόκειται για τον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή που τυχαίνει να φορά τη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά εκείνον που επιλέχθηκε, πληρώθηκε αδρά και έγινε με την προσπάθεια και την προσωπικότητα του, ο ηγέτης της νέας εποχής.

Είναι εύλογο, σε μία περίοδο κατά την οποία η ΑΕΚ ψάχνει το βηματισμό και την ισορροπία της, ο Μάνταλος να δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσον μπορεί να έχει θέση στην ΑΕΚ των επόμενων ετών ή θα πρέπει να κάνει ένα διαφορετικό βήμα στην καριέρα του παίζοντας σε κάποιο σύλλογο του εξωτερικού. Το κλαμπ πάντως έκρινε  – όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρό κλαμπ – και όρισε τις εξελίξεις.

Ο εύκολος στόχος

Η ιστορία με τον Μάνταλο είναι πια γνωστή και νομίζω ο καθένας την κατανοεί. Ηρθε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου της γενιάς του, δέχτηκε να παίξει στην ΑΕΚ της Β’ Εθνικής και έγινε αμέσως σημείο αναφοράς στην ομάδα. Αποτέλεσε κομβικό παίκτη στην κατάκτηση του κυπέλλου, με σημαντική συμβολή – ακόμα και ψυχολογική – στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, με παρουσία σε όλες τις καλές και κακές στιγμές των τελευταίων ετών.

Είναι λογικό, πως τώρα τελευταία που οι κακές στιγμές αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ο Μάνταλος είναι αυτός που δέχεται την μεγαλύτερη την πιο έντονη κριτική. Αδικη σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς ότι κι αν κάνει, γίνεται μονά ζυγά μονόζυγα και βγαίνει χαμένος. Θα μιλήσει ο Μάνταλος; «Τι έχει να μας πει» και «αντί να μιλάει καλύτερα να παίζει μέσα στο γήπεδο». Δεν θα μιλήσει ο Μάνταλος; «Κρύβεται ο αρχηγός και αφήνει τα παιδάκια να καθαρίζουν και να τραβάνε όλη τη λέζα».

Φάνηκε από τις εξελίξεις πως αντιμετωπίζει ο Μάνταλος όσα συμβαίνουν. Εχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να αντέχει και να διαφέρει. Φαινόταν από μια πρόσφατη παρακάμερα της ΑΕΚ, όταν τραγουδούσε τον ύμνο της ομάδας με την οποία έχει δεθεί με ανεξίτηλο τρόπο.

Μπορώ να σας μεταφέρω με σχετική βεβαιότητα, πως το περασμένο καλοκαίρι, όταν ήρθε αυτή η εντυπωσιακή πρόταση από τα Εμιράτα, είχε αποφασίσει να αποχωρήσει. Είχε καταλήξει πως πρέπει να φύγει από την ΑΕΚ, να κάνει κάποιες καλές χρονιές στο εξωτερικό οι οποίες θα του έλυναν και τα οικονομικά θέματα και θα επέστρεφε στην ΑΕΚ της «Αγιά Σοφιάς» για να μπορεί να είναι κομμάτι και στην κίνηση ορόσημο της επόμενης μέρας της ΑΕΚ.

Ετσι κι αλλιώς, πιστεύω, ότι η σχέση του Μάνταλου με την ΑΕΚ δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί με το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, καθώς προσωπικότητες και χαρακτήρες όπως εκείνου δεν περισσεύουν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία της ΑΕΚ. Το ζήτημα είναι κατά πόσον ο Μάνταλος αναβαπτισμένος με νέο συμβόλαιο, μπορεί να είναι ο ηγέτης που όλοι επιθυμούν και ονειρεύονται. Αν είναι εκείνος που μπορεί να πάρει την ΑΕΚ στις πλάτες του.

Ο ρόλος του Μάνταλου

Ακόμα και εάν μπορεί πια να έχει ένα ξεκάθαρο ρόλο μέσα στο γήπεδο ή εάν κάθε τρεις και λίγο θα πρέπει να γίνεται μία…Φιλιππινέζα πολυτελείας που θα καλύπτει κάθε ανάγκη που έχει η ομάδα. Γιατί ας μην κρυβόμαστε. Ο Μάνταλος πολλές φορές θυσίασε το εγώ για το εμείς, κάτι που δεν το συνηθίζουν οι ποδοσφαιρικές πριμαντόνες του δικού του βεληνεκούς. Αυτό είναι κάτι το οποίο του πιστώνω πάντα και νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.

Αυτό που επίσης βλέπω καθαρά είναι πως ο Μάνταλος επέστρεψε πέρυσι με μία εξαιρετική χρονιά σε ατομικό επίπεδο που έδειχνε, ότι είχε αφήσει οριστικά πίσω τα ζητήματα τραυματισμού του. Αλλά φέτος παρασύρθηκε από την κάκιστη πορεία της ΑΕΚ και κινείται μονίμως στα ρηχά.

Εδώ και πολλά χρόνια η ΑΕΚ δεν πήρε ποτέ ένα μεγάλο δεκάρι ή χρησιμοποίησε σε αυτό το ρόλο τον Λιβάγια, που είναι παίκτης με διαφορετικά χαρακτηριστικά, εξωθώντας τον Μάνταλο να παίζει στα άκρα. Τώρα τελευταία ο Μάνταλος γύρισε στα γύρισε στον άξονα, αλλά και πάλι δεν έχουν διορθωθεί τα πράγματα. Νομίζω πάντως, ότι άπαντες συμφωνούμε πως με τον καλό Μάνταλο η ΑΕΚ ανεβαίνει μία κλάση μέσα στο γήπεδο, με τον μέτριο Μάνταλο η ΑΕΚ παρασύρεται στην αδυναμία.

Το κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον

Είναι ο μόνος πάντως που θα ζητήσει την μπάλα, ο μόνος που θα προσπαθήσει να την κρατήσει, ίσως ο μόνος που δείχνει να ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο. Αρκεί πλέον αυτό; Στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν είμαι καθόλου βέβαιος. Εχει κλείσει οριστικά η πόρτα του εξωτερικού; Ούτε γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος. Τα συμβόλαια δεν είναι δεσμευτικά σε μια σχέση τέτοιου είδους, όπως αυτή του Μάνταλου με την ΑΕΚ.

Ο Μάνταλος μένει εδώ έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις. Θα είναι η βάση αυτής της ομάδας. Θα γίνει το σημείο αναφοράς και ένας παίκτης που όποιος και αν έρθει προπονητής θα θέλει να ακουμπήσει πάνω του και να ψάξει να βρει τις λύσεις για την αναμόρφωση της ΑΕΚ.

Τα πρότζεκτ υπάρχουν και μένει να εφαρμοστούν. Το θέμα είναι πως θα επιλεχθεί το πιο καλό για την ΑΕΚ και παράλληλα να μπορέσει και ο Μάνταλος να δώσει ξανά στην καριέρα του τη λάμψη που τελευταία φαίνεται πως έχεις ξεθωριάσει. Γιατί για να έχουμε τον Μάνταλο στην ΑΕΚ και να είναι σάκος του μποξ, είναι κάτι που ούτε στην ΑΕΚ ταιριάζει, ούτε στην αξία αυτού του ποδοσφαιριστή είναι το πρέπον.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X