Η ΑΕΚ έπρεπε να ετοιμάζεται για την Τούμπα ποντάροντας στα όπλα της

Η ΑΕΚ έπρεπε να ετοιμάζεται για την Τούμπα ποντάροντας στα όπλα της
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ που σκέφτεται πως όλα θα κριθούν από την διαχείριση των αδυναμιών της και όχι από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπορεί ο Καπετανάκος να είναι διάσημος μυρωδιάς από μπάλα (σίγουρα μέσα στην κορυφαία τριάδα μαζί με Καζαντζόγλου και Λούπο) όπως και όλοι σχεδόν στο enwsi.gr εκτός από μένα, αλλά χθες έκανε την ευχάριστη έκπληξη…

Έβαλε το ματς της Κυριακής για την ΑΕΚ στην σωστή του διάσταση. Όσον αφορά το προφίλ του ΠΑΟΚ. Με στατιστικά στοιχεία που όμως δείχνουν μια αλήθεια, την οποία όσοι παρακολουθούν ελληνική Super League γενικώς κι όχι μόνο τις ομάδες τους, την ξέρουν. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά προβλήματα, αλλά σίγουρα ένα από αυτά δεν είναι το γεγονός πως δεν παίζει ποδόσφαιρο και δεν δημιουργεί. Τα κάνει και τα δύο.

Η ΑΕΚ στο ματς του δεύτερου γύρου στην Τούμπα, σε μεγάλο ποσοστό περιόρισε αυτή του την δημιουργικότητα κι έφτασε να έχει την νίκη στα χέρια της, που θα την έπαιρνε αν στο 1-2 δεν αστοχούσε ο Λιβάγια. Η ΑΕΚ ήταν σε γκάζια εκείνη την περίοδο και είχε μια μεγάλη διαφορά με σήμερα.

Ο Χιμένεθ μπορούσε να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά, γιατί είχε στην διάθεση του και Σιμόες και Γαλανόπουλο, που στην Τούμπα ξεκίνησαν βασικοί και οι δύο. Ο πρώτος είναι ίσως ο πιο κομβικός στο μυαλό του Χιμένεθ στο να του δίνει την ασφάλεια για να βγουν στο γήπεδο τα πλάνα του. Ο δεύτερος όπως εμφανίστηκε μέχρι την νέα ατυχία, αυτό που ξέρει να κάνει ο Χιμένεθ, το πήγε ένα επίπεδο παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΕΚ θα παίξει 4 φορές με τον ΠΑΟΚ -Και δεν πρέπει να παραμυθιαστεί από την 4η θέση του

Δεν είναι ίδια τα πράγματα τώρα για την ΑΕΚ

Η Ενωση έχει στην διάθεση της καλά χαφ, αλλά όχι με τα χαρακτηριστικά αυτών των δύο και κυρίως έχει μόνο τρεις. Όχι πολλά περιθώρια για ευελιξία δηλαδή. Μπορεί για έναν άλλον προπονητή με διαφορετική φιλοσοφία να ήταν προτιμότεροι αυτοί που είναι διαθέσιμοι, αλλά για τον Μανόλο Χιμένεθ προτιμότερος είναι ο Σιμόες, ένα δηλαδή δυνατό «6άρι», κλασικός κόφτης.

Το μεγάλο ερώτημα είναι λοιπόν αν μπορεί ο Χιμένεθ χωρίς αυτούς τους δύο, να παρουσιάσει κάτι τόσο «σφιχτό» όσο στο ματς του δεύτερου γύρου, που θα πάρει τα μέτρα στο γήπεδο όπως έγινε τότε, με βάση την ένταση, τα τρεξίματα, τα κλεψίματα της μπάλας. Δύσκολο να το πεις. Θα εξαρτηθεί κυρίως από την κατάσταση του Κρίστιτσιτς πιστεύω. Ο Σιμάνσκι θα τρέξει και θα ανακατέψει, ο Σάκχοφ θα παίξει εγκεφαλικά και θα είναι εκεί που πρέπει όταν πρέπει, ο Κρίστιτσιτς είναι αυτός που θα κληθεί να κάνει κάτι από αυτά που κάνει κι ο Σιμόες.

Μήπως η απάντηση είναι το 4-2-3-1; Δηλαδή μια αλλαγή στην φιλοσοφία σε σχέση με το ματς του Γενάρη, αφού σε αντίθεση με τότε θα παίξεις με έναν επιθετικό χαφ – «δεκάρι», δηλαδή προφανώς τον Μάνταλο. Ο οποίος ενδεχομένως να μπορούσε να παίξει κι εσωτερικό χαφ αν επιλεγεί, αλλά για να τα βγάλει πέρα πρέπει να θυμηθεί τον αγωνιστικό εαυτό που έβγαλε σε κάποια ματς στο πρώτο μισό, στην ίδια διάταξη, επί Καρέρα.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ στον δημιουργικό τομέα ίσως να έχει και περισσότερες δυνατότητες ατομικά από τον ΠΑΟΚ, όμως η αλήθεια είναι πως με τον σημερινό τεχνικό, δεν ποντάρει εκεί. Δεν χτίζει δηλαδή κάτι με βάση αυτό. Άρα ξέρουμε πως η ΑΕΚ θα επιδιώξει να το πάει πιο συντηρητικά. Πάνω σε αυτό κάνουμε την κουβέντα. Αν μου έλεγες πως έχουμε μια ομάδα που ξέρει να παίζει με βάση τα επιθετικά χαρακτηριστικά των κεντρικών της χαφ, τον Γκαρσία, τον Μάνταλο, τον Τάνκοβιτς ή τον Αλμπάνη και τον φορ που θα επιλέξει, θα είχαμε άλλη κουβέντα. Αλλά δεν μπορεί.

Και ο Λιβάγια θα λείψει πολύ σε σχέση με το τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ κι ας ήταν μοιραίος εκείνο το βράδυ. Θα λείψει ακριβώς για τον λόγο που είπαμε αμέσως πιο πριν. Ο Χιμένεθ δεν φτιάχνει ομάδες δουλεμένες επιθετικά. Ο Λιβάγια ήταν κομβικός σε ομάδα του Χιμένεθ, γιατί είναι παίκτης που από μόνος του μπορεί να φέρνει πιο… κοντά τους υπόλοιπους, να χτίζονται συνεργασίας με επίκεντρο εκείνον, να τραβάει αντιπάλους αμυντικούς κλπ. Κάτι που αυτή τη στιγμή μόνο ο Γκαρσία μπορεί να κάνει.

Με αυτά κι αυτά, σαφώς και θέλω να καταλήξω στο γεγονός πως το ματς είναι δέκα φορές πιο δύσκολο από το προηγούμενο με τον ίδιο αντίπαλο.

Οι δύο ομάδες έχουν και μια άλλη διαφορά

Ο ΠΑΟΚ είναι σε άσχημη φάση κι αυτός, αλλά η ψυχολογία γύρω από την ομάδα τους είναι πως σε σχέση με τους αντιπάλους που έχουν στα play offs, αν διορθώσουν δύο τρία πράγματα θα έχουν καθαρά το πάνω χέρι. Το πιστεύουν ακράδαντα αυτό, είναι η ψυχολογία τους αυτή την στιγμή, ίσως και η ασπίδα τους μπροστά σε αυτό που περνούν την φετινή σεζόν. Το να χάσουν την Ευρώπη δεν τους περνάει καν από το μυαλό κι ας είναι ρεαλιστική πιθανότητα, όσο και για την ΑΕΚ.

Το κλίμα γύρω από την δική μας ομάδα είναι διαφορετικό. Η ομάδα θεωρείται κακή από τον κόσμο της κι αυτό έχει περάσει κι εντός της, υπάρχει φόβος για την Ευρώπη πραγματικός. Γνήσιος κι ατόφιος φόβος. Αισιοδοξία προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει. Επίσης όπως αναφέραμε και την προηγούμενη φορά, ο ΠΑΟΚ «κρύβει» το θέμα προπονητή του. Στην ΑΕΚ δεν μπορεί να συμβεί αυτό, επειδή ο προπονητής που έχει και υπό αμφισβήτηση είναι, αλλά κυρίως είναι φθαρμένος από τέτοιες ιστορίες κι εύκολα έρχεται στο προσκήνιο ως υποψήφιος στόχος.

Ακόμη και το θέμα του Μπόλονι στον Παναθηναϊκό «κρύφτηκε» με την νίκη επί του ΠΑΟΚ, μόνο η ΑΕΚ μπαίνει στα play offs, με ονόματα υποψηφίων να γράφονται σε όλα τα μη οπαδικά της Μέσα.

Μειονεκτήματα και μόνο μειονεκτήματα εν όψει της πρεμιέρας, για μια ομάδα που έχει… καταφέρει, να μην βλέπει κανείς τα πιθανά της πλεονεκτήματα κι ας υπάρχουν.

Για παράδειγμα, έχουμε φτάσει να θεωρούμε πως ένα θετικό για την Κυριακή είναι σίγουρα πως υπάρχει μια σύνθεση στην άμυνα, που ο προπονητής νιώθει καλύτερα να την διαχειριστεί. Αυτό είναι το θετικό που σκεφτόμαστε όλοι.

Δεν σκεφτόμαστε πόσους καλούς παίκτες έχουμε για το βασικό σχήμα από την μέση και μπροστά και πόσο μπορεί να κινδυνέψει η επίσης εύθραυστη άμυνα του ΠΑΟΚ από αυτούς. Αυτό το έχουμε ξεχάσει και θεωρούμε πιο θετικό που παίζει ο Μπακάκης για παράδειγμα, επειδή έτσι θα κοιμηθεί κανονικά το Σάββατο το βράδυ ο Μανόλο.

Ομάδα που όχι μόνο δεν ξέρει να ποντάρει στην δουλειά στα δυνατά της στοιχεία, αλλά έχει φτάσει να τα αγνοεί τελείως κιόλας. Και κάπως έτσι καταφέρνει μέχρι τώρα να καθορίζεται η πορεία της αποκλειστικά από τις αδυναμίες της.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X