Κορωνοϊός: Σε εκτροφεία άγριων ζώων στην Κίνα εντοπίζει ειδικός του ΠΟΥ την πηγή προέλευσής του

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εκτροφεία άγριων ζώων στην Κίνα, που τροφοδοτούσαν την αγορά της Ουχάν, είναι πιθανώς η πηγή προέλευσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΠΟΥ, λίγες εβδομάδες προτού ο Οργανισμός ανακοινώσει το επίσημο πόρισμά του.

Όπως είπε στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ο Πίτερ Ντάσζακ, μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ταξίδεψε πρόσφατα στην Κίνα, ορισμένα από τα άγρια αυτά ζώα σε εκτροφεία της νότιας επαρχίας Γιουνάν και γύρω από αυτήν, μπορεί να μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό από νυχτερίδες της περιοχής και μέσω αυτών να μεταπήδησε ο SARS-CoV-2 στους ανθρώπους.

Τον περασμένο Ιανουάριο κλιμάκιο ειδικών του ΠΟΥ ταξίδεψε στην Κίνα για να ερευνήσει πώς ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει μολύνει πάνω από 120 εκατ. ανθρώπους ανά την υφήλιο και ευθύνεται για το θάνατο 2,6 εκατ. Διάφορες θεωρίες συνωμοσίες αποπειράθηκαν να εξηγήσουν την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού, όπως ότι ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν – θεωρία που απέρριψε τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα σε μεγάλο μέρος της θεωρεί ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε σε νυχτερίδες και μεταπήδησε στους ανθρώπους, πιθανότατα μέσω ενδιάμεσου ζώου-ξενιστή. Κι αυτό ακριβώς φαίνεται ότι συμπέραναν οι ειδικοί του ΠΟΥ, ότι ο ιός πέρασε από νυχτερίδες στη νότια Κίνα σε άγρια ζώα σε εκτροφεία και από εκεί στους ανθρώπους.

Τα εκτροφεία αυτά είναι μέρος ενός πρότζεκτ που προωθεί εδώ και δύο δεκαετίες η κινεζική κυβέρνησης για να βοηθήσει τους αγροτικούς πληθυσμούς να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και να κλείσει το χάσμα μεταξύ των αγροτικών και των αστικών πληθυσμών, σύμφωνα με τον Ντάσζακ. «Παίρνουν άγρια ζώα, όπως μοσχογαλές, σκαντζόχοιρους, παγκολίνους, νυκτερευτές και αρουραίους του μπαμπού και τα εκτρέφουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας», είπε ο οικολόγος της MKO EcoHealth Alliance.

Αλλά τον Φεβρουάριο του 2020 η Κίνα έκλεισε τα εκτροφεία αυτά, πιθανώς επειδή η κυβέρνησή της θεώρησε ότι αποτελούσαν μέρος της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοϊού από νυχτερίδες στους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση έστειλε μάλιστα συγκεκριμένες οδηγίες στους εκτροφείς σχετικά με το πώς θα σκοτώσουν, θα θάψουν ή θα κάψουν τα ζώα με τρόπο που να μην εξαπλωθεί η νόσος, τόνισε ο Ντάσζακ. Πολλά απ’ αυτά τα εκτροφεία βρίσκονται στην επαρχία Γιουνάν της νότιας Κίνας, ή γύρω απ’ αυτήν, όπου οι επιστήμονες εντόπισαν έναν ιό νυχτερίδας με γενετική ομοιότητα με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που αγγίζει το 96%. Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει ακόμη ποιο ζώο λειτούργησε ως ενδιάμεσος ξενιστής. «Πιστεύω ότι ο SARS-CoV-2 πρώτα μεταπήδησε σε ανθρώπους στη νότια Κίνα. Έτσι φαίνεται», τόνισε ο Ντάσζακ στο NPR. Ο ΠΟΥ βρήκε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι τα εκτροφεία αυτά τροφοδοτούσαν πωλητές στην αγορά της Ουχάν.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X