Βασιλακόπουλος για εκλογές ΕΟΚ: «Πικρία και διωγμός!»

Βασιλακόπουλος για εκλογές ΕΟΚ: «Πικρία και διωγμός!»
Photo Credits: INTIME

Οσα είπε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μεγάλη συνέντευξη λίγο πριν αφήσει την προεδρία της ΕΟΚ έδωσε ο  πιο πολυσυζητημένος παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ, Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Μπορεί οι εκλογές της ΕΟΚ να έχουν προκηρυχτεί για τις 28 Μαρτίου, αλλά ενδεχομένως να τραβήξουν λίγες μέρες πιο πέρα.

Αρκετός κόσμος στο χώρο του μπάσκετ αναφερόμενος στην συγκεκριμένη διαδικασία κάνει λόγο για ιστορικής σημασίας εκλογές.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος χωρίς αμφιβολία είναι ο πιο πολυσυζητημένος παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ.

Λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει την προεδρία της ΕΟΚ μίλησε στο Gazzetta.gr.

Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε για τον Λευτέρη Αυγενάκη που τον θεωρεί εχθρό της Δημοκρατίας, τους υποψήφιους διαδόχους του Παναγιώτη Φασούλα, Βαγγέλη Λιόλιο και Άγγελο Παπανικολάου.

Επίσης αναφέρθηκε στην κόντρα του με τον Ολυμπιακό, στην ελληνική διαιτησία, στα σωστά και τα λάθη που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τα αγαπημένα του παιδιά στην Εθνική Ελλάδας, στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και φυσικά στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Οσα είπε ο Βασιλακόπουλος

– Πρόεδρε καλησπέρα. Στις επικείμενες εκλογές δεν είστε υποψήφιος λόγω του νέου κυβερνητικού νόμου. Πώς αισθάνεστε για αυτό;

«Οπωσδήποτε δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Αισθάνομαι πράγματι πολύ άσχημα διότι είναι και αυτό που έλεγαν κι οι Αρχαίοι, η δήθεν επιβεβαίωση της όποιας προσπάθειας, της όποιας συμβολής ή η άτιμη κατά κάποιο τρόπο συμπεριφορά και μη αναγνώριση της όποιας θετικής παρουσίας έχω στο χώρο του αθλητισμού και του αθλητικού κινήματος. Τον υπηρέτησα από όλες τις θέσεις και από όλες τις γωνίες επί 60 και βάλε χρόνια.

Παίκτης, προπονητής, διαιτητής, διοικητικός παράγοντας και εκπροσωπούσα και τη χώρα μου για μεγάλο χρονικό διάστημα στις διεθνείς οργανώσεις και μη ξεχνάμε πως για μία δεκαετία ήμουν πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.»

– Αισθάνεστε διωγμένος δηλαδή;

«Πικρία. Αισθάνομαι πικρία. Υπάρχει διωγμός. Και μάλιστα το διανθίζουν με δήθεν μεγάλες κουβέντες, αλλά αυτούς τους ανθρώπους δεν τους είχα συναντήσει ποτέ στο χώρο του αθλητισμού. Ποτέ και πουθενά. Όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό όλο και κάπου τρακάρουμε, βλεπόμαστε.

Αυτοί δεν υπήρχαν. Ξαφνικά εμφανίστηκαν και μας λένε… θα επιβάλλουμε την τάξη. Με ειρωνεύονται κιόλας με το… αιώνιος πρόεδρος.

Δεν το καταλαβαίνω. Αυτός μας έδωσε την αιωνιότητα; Πηγαίναμε στη Γενική Συνέλευση και μας εξέλεγαν οι αρμόδιοι που είχαν τις δυνατότητες να είναι μέλη μίας Γενικής Συνέλευσης. Το ίδιο και στο διεθνές στερέωμα. Εξελέγην τρεις φορές πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, όχι μία.

Κι έρχεται σήμερα ο καθένας που επειδή είχε μία γνωριμία με τον Πρωθυπουργό και τον όρισε κάπου και σου λέει… είσαι αιώνιος, είσαι εκ συστήματος.

Η παρουσία μου είναι ανιδιοτελής. Και θέλω να πω ένα πράγμα για το οποίο διαμαρτύρομαι και το θέτω και εδώ στην κουβέντα που κάνουμε, ο πρόεδρος μίας ομοσπονδίας δεν μπορεί να είναι αμειβόμενος και καλώ αυτούς που θέλουν να με διαδεχτούν στην προεδρία ή γενικά ως μέλη διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας να παραιτηθούν από την διάταξη που τους δίνει τη δυνατότητα εις το διοικητικό συμβούλιο κατόπιν δικής του εισήγησης να έχουν μισθό.

Αυτό είναι απαράδεκτο.

Όταν ο πρόεδρος ενός σωματείου το οποίο εκφράζεις και εκπροσωπείς δεν έχει και βγάζει από την οικογένειά του για να κρατήσει το τμήμα μπάσκετ, εσύ να αμείβεσαι κιόλας και μάλιστα πλουσιοπάροχα. Είναι αίσχος.»

– Όταν ασχολείσαι με αυτό το πράγμα κάθε μέρα, όλη μέρα και σου τρώει όλο τον διαθέσιμο χρόνο σου, πώς θα έχεις έσοδα;

«Να μην ασχοληθεί αν δε μπορεί. Ας βρεθεί άλλος που θα έχει τη δυνατότητα να ασχολείται χωρίς να αμείβεται. Δε σε υποχρεώνει κανένας να ασχολείσαι αν δεν μπορείς. Υπάρχουν προτεραιότητες στη ζωή.»

«ΔΕΝ ΑΦΗΝΩ ΚΑΜΙΑ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ»

– Κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας ποιες θεωρείτε σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρατε στο ελληνικό μπάσκετ;

«Αυτά πρέπει να τα πουν άλλοι. Η ιστορική μου διαδρομή το δείχνει. Το τέλος θα έλεγα. Τα υπόλοιπα έχουν καταγραφεί και τα ξέρει όλος ο κόσμος, άλλο αν κάποιοι τα κρύβουν.

Αυτή τη στιγμή είναι στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στην τρίτη της ευρωπαϊκής κατάταξης. Επίσης ένα σημαντικό επίτευγμα είναι πως οι εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διοργανώσεών τους. Με όλες τις δυσκολίες λόγω Ευρωλίγκας και πολλών ακόμη. Ο σκοπός, ο στόχος και το όνειρο αν θες ακόμη, έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει εκκρεμότητα. Παρά το ότι κάποιοι κύριοι μας πολέμησαν και με την έννοια της οικονομικής επιχορήγησης από πλευράς Πολιτείας και γενικά με τις δηλώσεις τους, τη στάση τους, τις επαφές τους και τις παρέες τους. Ανεπίτρεπτο.»

– Η μεγαλύτερη επιτυχία σας είναι το Ευρωμπάσκετ το 1987 και το οικοδόμημα που χτίστηκε πάνω σε αυτό το χρυσό μετάλλιο;

«Ήταν μία αρχή. Ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία η οποία ξεκίνησε το 1986 όταν και πήραμε την 10η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είπαμε πως προχωράμε, ελάχιστοι μας πίστευαν κι ήρθε το 87.

Το 1987 δεν ήρθε ξεκάρφωτο. Ξεκινήσαμε πρώτο παιχνίδι με τη Ρουμανία κι είχαμε 2500 φιλάθλους και λιγότερο. Σε ένα γήπεδο το οποίο έγινε για να διεξαχθεί το Ευρωμπάσκετ. Πρωταγωνιστές για να γίνει το ΣΕΦ ήμασταν εμείς και επειδή το έχετε ξεχάσει αυτό το όνομα, το εγκαινίασε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Από εκεί και πέρα προχωρήσαμε και είχαμε συνέχεια ως άθλημα. Υπάρχουν πολλές εθνικές ομάδες που κατέκτησαν πανευρωπαϊκά και εξαφανίστηκαν μετά ή δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν ξανά πρώτες θέσεις. Από μεγάλες χώρες.

Εμείς το 87 πρώτοι, το 89 δεύτεροι, το 94 τέταρτοι. Συνέχεια πρωταγωνιστές. Το 2005 πάλι πρώτοι, το 2006 δεύτεροι στον κόσμο και είμαστε στις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Κάποιοι λένε πως έχουν σταματήσει τα μετάλλια. Δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι να πρωταγωνιστείς πάντα.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Έγινε η διάσπαση της FIBA με την Ευρωλίγκα, έβαλαν αγώνες ίδια μέρα. Σε ορισμένα ματς παίξαμε με την τρίτη εθνική μας ομάδας. Χωρίς να θέλω να κακολογήσω τα παιδιά, αντιθέτως έκαναν εκπληκτική προσπάθεια και μπράβο τους. Υπήρχαν ματς που δεν είχαμε παίκτες να κατεβάσουμε γιατί δεν το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις των συλλόγων τους. Αυτό είναι το παράπονό μου.»

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ»

– Πείτε μου κι ένα λάθος που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια; Κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει και θα το διαχειριζόσασταν διαφορετικά.

«Λάθη έχω κάνει πολλά. Όποιος δουλεύει κάνει λάθη.»

Πείτε μου κάτι συγκεκριμένο. Με τον Γκάλη για παράδειγμα έχετε κάνει λάθος;

«Κανένα λάθος δεν έχω κάνει με τον Γκάλη. Μη με συνδέετε με τον Γκάλη συνέχεια. Με τον Γκάλη μέχρι τελευταία στιγμή είχα πάρα πολύ καλή σχέση. Αυτό, τίποτα άλλο. Ουδέποτε συγκρουστήκαμε.»

– Πείτε μου ένα λάθος…

«Λάθος έκανα εις βάρος της οικογένειάς μου και της δουλειάς μου που τα εγκατέλειψα και ήμουν κάθε μέρα στο γραφείο μου, στο καθήκον.

Λάθος επίσης μεγάλο πως εμπιστεύτηκα ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς ήρθαν κοντά για να αναρριχηθούν… ήταν αριβίστες. Τέτοια λάθη έχω κάνει πάρα πολλά. Αξιολόγησα ανθρώπους με λάθος τρόπο τελείως και αυτό το πλήρωσα κι εγώ και το μπάσκετ.»

– Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ; Φεύγει ο Βασιλακόπουλος. Θα είναι δύσκολα για τη διάδοχη κατάσταση;

«Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα γενικότερα για τον αθλητισμό. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τελείως. Σήμερα ποιοι κάνουν κουμάντο στο παγκόσμιο μπάσκετ; Οι μανατζαρέοι. Αυτοί καθοδηγούν τα πάντα, αυτοί αποφασίζουν ποιος θα πάει και που. Στην Ευρώπη τι γίνεται; Υπάρχει παραγωγή; Όχι, τίποτα. Στις δικές μας ομάδες που παίζουν στην Ευρωλίγκα και το BCL κυριαρχεί το στοιχείο το οποίο αποπέμπεται από το αμερικάνικο μπάσκετ. Μία διαδικασία κατά κάποιο τρόπο εξυπηρέτησης του αμερικάνικου μπάσκετ. Όσοι παίκτες δεν τους κάνουν, όσοι δεν είναι σε αυτό το σύστημα της show business, τους παίρνει η Ευρώπη.

Και τρέχουν και πανηγυρίζουν πως πήραμε τον Αμερικάνο παικταρά. Από το τέταρτο και πέμπτο ράφι παίκτες αγοράζουν και λένε ψέματα στον φίλαθλο κόσμο.

Αυτοί που παίζουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι είναι αυτοί που δεν τους παίρνει κανένας άλλος. Μην ακούτε για λεφτά κι αυτά που λένε. Είναι ελάχιστα πλέον Κουράστηκαν κι αυτοί οι άνθρωποι να βάζουν τα λεφτά τους. Τους κατανοώ. Περνάμε και μία παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δεν γίνεται να τους αδικούμε συνέχεια. Εκεί που τους αδικώ είναι πως προκρίνουν το ετοιματζίδικο και δε δουλεύει κανείς για την παραγωγή. Πόσα από τα παιδιά που πήραν στο Ηράκλειο πρωτιές σε επίπεδο Νέων παίζουν σήμερα; Κι αν παίζουν τι ρόλο έχουν; Μας ενδιαφέρει να πάρουμε τον ξένο και δεν αξιοποιούμε τα δικά μας παιδιά.»

Έχω ένσταση σε αυτό. Ο Ολυμπιακός διαθέτει μία αναπτυξιακή ομάδα, αλλά του απαγορεύεται να την διατηρήσει αν η ομάδα παίξει στην Basket League. Δε θα ήταν καλό για την παραγωγική διαδικασία ομάδες όπως ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός να έχουν δικαίωμα μίας δεύτερης αναπτυξιακής ομάδας;

«Ποιος είπε πως απαγορεύεται; Δεν απαγορεύεται. Δεν μπορούν να τη συντηρήσουν και αυτή η αναπτυξιακή ομάδα έχει παίξει στις μικρές εθνικές ομάδες. Από την αναπτυξιακή του Ολυμπιακού θα παίξει κανείς στην πρώτη ομάδα; Όχι.

Στο χέρι τους είναι. Ο Νικολαΐδης έχει συμμετοχές στην Ευρωλίγκα, ο Κολοβέρος κι ο Χρηστίδης κάνουν κάθε μέρα προπόνηση με την πρώτη ομάδα.

Αυτοί δεν είναι παίκτες που βγήκαν από την ομάδα. Δεν είναι παραγωγική διαδικασία αυτό. Είναι μία μορφή στη συμβολή στην κατεύθυνση της παραγωγικής διαδικασίας. Παραγωγή είναι αν το βγάζουμε εμείς και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να παίξουν στο πιο ψηλό σημείο. Έχω την εντύπωση πως τα φρενάρουμε αυτά τα παιδιά.

Και για να μη λέμε μόνο για τον Ολυμπιακό κι από τον Παναθηναϊκό πόσοι πέρασαν και χάθηκαν.»

«ΟΣΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΒΑΖΩ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ»

– Ορισμένοι ισχυρίζονται πως βάζετε τρικλοποδιές στην εκλογική διαδικασία. Τελευταία αφορμή η λίστα που στείλατε με διπλάσια σχεδόν σωματεία από αυτά που έχουν μπει στο μητρώο. Τι τους απαντάτε;

«Αυτοί που τα λένε είναι άσχετοι. Δε γνωρίζουν τι τους γίνεται και από εμπάθεια λένε αυτές τις ανοησίες. Πάμε παρακάτω.»

– Άρα εσείς θέλετε να γίνουν εκλογές κανονικά;

«Για μένα από την ώρα που κατάφεραν και πέρασαν ηλικιακά κριτήρια, τελείωσε. Αντισυνταγματικά και δεν το πολέμησα γιατί δεν ήθελα να δημιουργήσω προβλήματα. Δε μπορώ να έχω το δικαίωμα του «εκλέγειν» και να μην έχω το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι». Αυτά τα πράγματα δε στέκουν σε καμία δημοκρατική χώρα, σε καμία χώρα της ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε σεβόμαστε το Σύνταγμα κι είναι αντιδημοκρατικό.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας και άνθρωπος και είναι 80 ετών. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Είναι εξαίρετος πραγματικά και ως νομικός και ως άνθρωπος της κοινωνίας. Κι έρχεται σε μας και μας λέει μέχρι 70. Γιατί: Τι εξυπηρετεί; Μετά το έκανε 71 και τσακώθηκαν. Μετά το έκανε 75 και τσακώθηκαν πάλι. Και βάζει και τις θητείες.

Αυτά μπορούν να γίνουν όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, αλλά τα κάνει η ίδια η κοινωνία. Το ίδιο το κοινωνικό σώμα. Δεν το επιβάλλει η κυβέρνηση. Εκεί σου παίρνουν το κεφάλι αν πας και παρέμβεις.

Η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας μπορεί να αποφασίσει… θέλω μέχρι 70 ετών. Αυτό ναι. Θέλω δύο θητείες ή τρεις θητείες. Κι όχι να βγαίνει ο ίδιος στην τηλεόραση και να λέει… οι αιώνιοι πρόεδροι. Δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό.»

– Πάμε στους τρεις υποψήφιους διαδόχους σας. Πείτε λίγα λόγια για τον Φασούλα, τον Λιόλιο και τον Παπανικολάου;

«Δεν ασχολούμαι καθόλου. Πάμε παρακάτω.»

– Ας πούμε πως έπρεπε να ορίσετε εσείς τον διάδοχό σας ποιον θα επιλέγατε;

«Δεν ασχολούμαι με κανέναν και δε με ενδιαφέρει. Μίλησα ξεκάθαρα για τον τρόπο που οδηγούμαστε στις εκλογές, με τον οποίο διαφωνώ και δε θέλω να γίνω μέρος αυτού του προβλήματος που είναι τεράστιο και εύχομαι να μην έχει επιπτώσεις στο ελληνικό μπάσκετ.»

– Λένε πως αν βγει ο Παπανικολάου θα έχετε μία επιρροή στις αποφάσεις;

«Δεν πρόκειται να πω κάτι περισσότερο σε αυτό το θέμα.»

– Τι πιστεύετε για την ηλεκτρονική ψηφοφορία;

«Είναι η κατάργηση του αδιάβλητου. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Το πιο απλό πράγμα, λένε πως μπαίνει ένα κουτί σε ένα δωμάτιο κι είσαι εσύ με άλλους πέντε που δε φαίνονται. Εσύ φαίνεσαι. Οι άλλοι πέντε θα σε αφήσουν να ψηφίσεις ότι θες; Αυτοί οι πέντε όταν βγουν έξω δε θα πουν τι ψήφισες; Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Αν θέλουν να καταργήσουν την μυστικότητα ας μας το πουν.»

«ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ, ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΗΝ Α1 ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ  ΜΕ ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑΙΑ»

– Η ΚΕΔ υπήρξε μεγάλο αγκάθι τα τελευταία χρόνια ειδικά στη σύγκρουσή σας με τον Ολυμπιακό. Πολλές ομάδες φωνάζουν πλέον. Πιστεύετε πως η ΚΕΔ λειτουργεί σωστά; Η ελληνική διαιτησία λειτουργεί σωστά;

«Το έχω ξαναπεί. Δεν ασχολούμαι με τη διαιτησία. Η ΚΕΔ προβλέπεται από το νόμο που τον έκανε η Πετραλιά. Η διαιτησία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα του αθλητικού κινήματος σε όλα τα σπορ. Επίσης έχουμε την υποκειμενική σχέση της μετάθεσης των ευθυνών. Την ώρα που υπάρχει – και καθημερινά το συναντάμε μπροστά μας – η προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης, το πιο εύκολο πράγμα για να αποδείξεις πως η προσπάθεια είναι σοβαρή, να βάλει στη συμβολή της διαιτησίας στο αποτέλεσμα. Σε όλα τα σπορ και παγκοσμίως. Οχι μόνο σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.»

– Γιατί διαφωνείτε με το να πάει η ΚΕΔ στον ΕΣΑΚΕ;

«Γιατί να πάει; Για να σκοτώνονται 14 σωματεία; Αυτό είναι ένα παραμύθι που έχει βγει και δεν έχει καμία βάση, δεν στέκει. Πρέπει δηλαδή να ελέγχουν αυτοί την διαιτησία;

Άρα να την ελέγχει η ΕΟΚ; Αυτό λέτε τώρα…

«Όχι. Η ΕΟΚ έχει 1000 σωματεία. Πως να την ελέγξει και γιατί; Εκεί είναι 14 και τα συμφέροντα είναι οικονομικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Εκτός αν γίνει η διαιτησία επαγγελματική.»

– Είστε υπέρ του να γίνει η διαιτησία επαγγελματική;

«Όχι.»

– Τα σωματεία στο ΕΣΑΚΕ δεν είναι 14, είναι 12. Έχετε πει πολλές φορές πως η θέση του Ολυμπιακού είναι στην Basket League. Τι έχετε κάνει για αυτό;

«Ο Ολυμπιακός ανήκει εκεί. Πολλά πράγματα έχω κάνει, αλλά δυστυχώς επικράτησε το… μέχρι τέλους.»

– Πείτε ένα από τα πολλά;

«Ακόμη και τώρα το λένε το… μέχρι τέλους. Όσες φορές προσπάθησα να κουβεντιάσω ή να συζητήσω έπεφτα πάνω σε τοίχο και μία αντιμετώπιση κατά κάποιον τρόπο όχι και τόσο ευγενική. Δυστυχώς δε μπορούσε ποτέ να υπάρξει συζήτηση. Ακόμη και τώρα εγώ τους είπα να κοιτάξετε να υπάρξει ο Ολυμπιακός έστω και με μία ερμηνεία που θα είναι ακραία, αλλά να μπορεί να παίξει.»

– Δηλαδή σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η Α2 ή δεν ανέβει από την Α2;

«Ναι. Να βρεθεί τρόπος να παίζει ο Ολυμπιακός. Και θα το στηρίξω κι εγώ. Είναι ιστορικό σωματείο έχει κόσμο μαζί του. Δεν του τον χάρισε κανείς τον κόσμο, τον κέρδισε με την παρουσία του και την αγωνιστική του δραστηριότητα. Αυτόν τον κόσμο θα πρέπει να τον σεβόμαστε και να τον σέβονται κι οι ίδιοι που δημιουργούν τα προβλήματα. Ο κόσμος και αυτό το σωματείο δεν ανήκει σε κανέναν.»

– Τελειώνει η θητεία σας. Έχει μείνει κάποιο απραγματοποίητο όνειρο;

«Δύσκολα θα πω ότι υπάρχει. Δεύτεροι στον κόσμο βγήκαμε, πρώτοι στην Ευρώπη δύο φορές. Πρωταγωνιστούμε σε μικρές ηλικίες. Να πούμε και Δόξα τω Θεώ. Δέκα εκατομμύρια κόσμο έχουμε στην άκρη της γης είμαστε. Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, δεν υπάρχουμε μόνο εμείς. Με τρία μνημόνια, πρωταγωνιστούμε. Η οικονομία με τον αθλητισμό είναι αλληλένδετα.»

– Υπήρξαν στιγμές που είπατε, «δεν μπορώ άλλο, τα παρατάω»;

«Ναι σε εν βρασμώ καταστάσεις το σκέφτηκα, αλλά δεν το είπα. Όταν πέρασε ο θυμός δεν επικράτησε.»

«Ο ΣΑΜΑΡΑΣ, Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΚΙ ΕΓΩ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ»

– Σε μία προηγούμενη συνέντευξη μας είχατε πει πως ένας καλός παίκτης δεν σημαίνει πως μπορεί να είναι και καλός παράγοντας. Έχετε αλλάξει γνώμη;

«Όχι. Άλλο πράγμα το «αγωνίζεσθαι» και άλλο το «διοικείν».

– Επίσης είχατε μιλήσει παλιά με μειωτικά σχόλια για το ΝΒΑ. Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο σας έχει αλλάξει γνώμη;

«Δε μου αρέσει και δεν το παρακολουθώ. Παρακολουθώ τον Γιάννη ως ένα παιδί που βγήκε από δω με τον τρόπο το γνωστό. Συμβάλλαμε κι εμείς…»

– Τι εννοείται;

«Με το διαβατήριο γιατί ακούω πολλές ανοησίες. Για το διαβατήριο είχα μιλήσει με τον Σαμαρά που ήταν τότε Πρωθυπουργός και με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Δε μου αρέσει το ΝΒΑ, μου αρέσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εδώ είναι αθλητισμός, εκεί πηγαίνουν περισσότερο στο θέαμα για αυτό και βλέπεις καρφώματα χωρίς άμυνα. Στην Ευρώπη θα σε… σκοτώσουν με φάουλ.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει αποδείξει την αξία του ασχέτως αν περνάει κοιλιά τώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αμερικανοποίησή του. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.»

– Θα λυθεί η κόντρα FIBA με Euroleague ή θα διαιωνιστεί μέχρι να επικρατήσει ένας από τους δυο;

«Θα λυθεί. Μελλοντολόγος δεν είμαι αλλά κι η Ευρωλίγκα έχει τεράστια προβλήματα. Μην βλέπετε μόνο της FIBA. Η FIBA συρρικνώθηκε και έχει λιγότερα προβλήματα, είναι λίγο καλύτερα. Κάποια στιγμή θα επικρατήσει το μυαλό και η σοφία και θα υπάρξει λύση. Όλα αυτά έγιναν γιατί οι κύριοι της Ισπανίας ήθελαν να κάνουν το δικό τους με τον Μπερτομέου. Από όσο γνωρίζω πολλές ομάδες έχουν έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα ζητήματα. Έντονη δυσαρέσκεια.»

– Αγαπημένος σας παίκτης όλα αυτά τα χρόνια; Αγαπημένο σας παιδί;

«Έχω δύο αγαπημένα παιδιά, αλλά δεν θέλω να κατονομάσω. Είναι πολλά παιδιά που ζήσαμε μαζί σπουδαίες στιγμές και δεν θέλω να τα αδικήσω. Σαν άνθρωπος όμως έχω δύο αδυναμίες.»

«ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΛΑΙΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΔΕ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ»

– Φεύγετε. Ποιους θέλετε να ευχαριστήσετε;

«Πολύ κόσμο από διάφορα μετερίζια που βοήθησαν το ελληνικό μπάσκετ. Θα ήθελα να σταθώ σε δύο όμως.

Ο ένας είναι ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Συγκινούμαι που αναφέρομαι στο όνομα αυτού του γίγαντα που βοήθησε πολύ το μπάσκετ και του Πάτρικ Μπάουμαν. Έφυγε μικρός. Λείπουν οι παρουσίες τους.»

– Πως θα είναι η επόμενη μέρα του Γιώργου Βασιλακόπουλου; Θα ασχολείστε με το μπάσκετ;

«Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει μία επιχείρηση την οποία τρέχουν τα παιδιά του. Έχει δύο γιους και μία κόρη κι έχει και εφτά εγγόνια. Και μία γυναίκα φυσικά. Μην τον κλαίτε, έχει δραστηριότητες, έχει ενδιαφέροντα.

Μην τον κλαίτε, δεν πρόκειται να πάω σε γηροκομείο. Σε γηροκομείο δεν πάω.»

«ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ… ΧΑΟΣ»

– Αν ο επόμενος πρόεδρος, όποιος κι αν είναι από τους τρεις, σας πάρει τηλέφωνο και σας πει, «πρόεδρε έχω ένα πρόβλημα θέλω τη βοήθειά σου, τη συμβουλή σου», τι θα κάνετε;

«Αν συμφωνούν τα χνώτα μας θα είναι δεδομένη η βοήθειά μου. Όπου μου ζητηθεί εφόσον δε με υποτιμά, θα είναι δεδομένη.»

– Στεναχωριέστε που τελειώνει η προεδρία σας στην ΕΟΚ;

«Ανάμικτα αισθήματα. Κάποια στιγμή λες, επιτέλους δε θα ασχοληθώ με τον Χ. Κάπου είναι και απαλλαγή για μένα.»

– Βλέπω φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου στο γραφείο σας. Αν ήταν τώρα;

«Τεράστιος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μοναδικές προσωπικότητες και μετά το… χάος. Κανένας.

Θα σου πω κάτι… όσα μηδενικά κι αν προσθέσεις, όσα μηδενικά κι αν πολλαπλασιάσεις στο μηδέν θα καταλήξεις.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X