Η απόφαση που χρειάζεται η ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου αναδεικνύει το σημείο που θα κρίνει πολλά για την ΑΕΚ της επόμενης σεζόν

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι σχεδόν νομοτελειακό σε τέτοιες περιπτώσεις. Οταν επί της ουσίας η ΑΕΚ βρίσκεται νοκ-άουτ από τους βασικούς στόχους της, τότε αναγκαστικά από Μάρτη ακόμα είναι αναγκασμένη να ξεκινά τις σκέψεις και τις κουβέντες για την ομάδα της επόμενης σεζόν. Εχουμε πει και σε παλιότερες συζητήσεις πως για τη φετινή ΑΕΚ υπάρχουν τρεις μεγάλοι στόχοι ως το φινάλε της σεζόν, που πρέπει να διεκδικήσει και να πετύχει.

Ο πρώτος αφορά προφανώς την κατάκτηση του κυπέλλου που θα δώσει μία χαρά και ένα τίτλο σε μία χρονιά που έχει πάρει ήδη θλιβερή πορεία. Ο δεύτερος είναι να μπορέσει να περισώσει το βαρύ κλίμα ποτ έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια και αυτής της – τρίτης κατά σειρά – κακής χρονιάς και να μπορέσει να κάνει κάποιες σημαντικές νίκες, ώστε να μπορέσει να πλασαριστεί όσο το δυνατόν ψηλότερα και σε μικρότερη βαθμολογική απόσταση από τον Ολυμπιακό.

Ο τρίτος βέβαια αφορά την οργάνωση και αναπροσαρμογή ρόλων της ομάδας με στελέχη και κινήσεις που θα δείξουν, ότι μπορούν να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά. Ηδη αυτό που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες είναι πως η ΑΕΚ προσπαθεί να φτιάξει τα γύρω-γύρω. Δηλαδή, έφερε νέο πρόσωπο με διαφορετικό προφίλ όπως αυτό που εκφράζει ο Γιώργος Κοσμάς για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και γενικού κουμανταδόρου της εταιρίας.

Επίσης, διαμόρφωσε το στελεχιακό δυναμικό που θα ασχοληθεί σε σημαντικό βαθμό για το μεταγραφικό σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Ηδη αρχίζουν να φαίνονται κάποιες βασικές αρχές για το πώς κινείται και εμείς εδώ στο enwsi.gr καταγράφουμε τις περισσότερες εξ αυτών. Εκτεταμένο σκάουτινγκ σε Γαλλία και Λατινική Αμερική, δύο αγορές οι οποίες είναι αναξιοποίητες από την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, επαναξιολόγηση κάποιων στόχων που είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν και πού χαίρουν εκτίμησης από τους περισσότερους. Παράλληλα, αξιολόγηση του υπάρχοντος υλικού, ώστε να ξέρει που μπορεί να βασιστεί και ποιες τρύπες που πρέπει να καλύψει.

Ο νέος Μπάγεβιτς

Ωστόσο υπάρχει μία σημαντική συνθήκη που η ΑΕΚ ακόμα δεν την έχει ακουμπήσει. Και αυτή αφορά το θέμα του προπονητή. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η παρουσία του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ομάδας, με προοπτική μάλιστα να συνεχίσει και για την επόμενη σεζόν. Μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα, ότι υπάρχει θετική και ειλικρινής πρόθεση από την ΑΕΚ προκειμένου να συμβεί αυτό. Από την άλλη, διατηρώ αρκετές επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο Ισπανός μπορεί ως το τέλος σεζόν να άρει κάθε αμφιβολία που εύλογα δημιουργείται, να δείξει πως μπορεί να λειτουργεί απερίσπαστος και συγκεντρωμένος, να είναι μεθοδικός στο χτίσιμο της νέας ομάδας.

Το θέμα του προπονητή είναι ιδιαίτερα κομβικό για την ΑΕΚ προκειμένου να μετατραπεί σε ένα στοίχημα. Είναι μια επιλογή που θα είναι απλά θέμα χρόνου να αποτύχει. Ισως είναι η μοναδική κίνηση που δεν χωρά δεύτερη ή τρίτη σκέψη. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η ΑΕΚ το θέμα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ενώ είναι σαφές και προκύπτει τόσο από το ρεπορτάζ, όσο και από την κρίση μπορεί να κάνει ο καθένας, ότι η ΑΕΚ αναζητά ένα νέο Μπάγεβιτς, αυτός δεν έρχεται.

Ο Χιμένεθ και ο Δέλλας

Η ΑΕΚ θέλει δηλαδή έναν προπονητή που θα συγκεντρώσει πάνω του όλα τα βάρη και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Εκείνον που θα μπορέσει να αποτελέσει τον πυρήνα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί και θα εξελιχθεί η ομάδα. Οι επιλογές που κάνει δεν είναι ενδεδειγμένες. Με εξαίρεση την περίπτωση Δελλά, μία επιλογή που η ΑΕΚ επιχείρησε να χτίσει και νομίζω πως άξιζε την προσπάθεια, όλες οι υπόλοιπες επιλογές δεν έχουν καμία σχέση στη φιλοσοφία και τη λογική με την οποία λειτουργούν και είναι φανερό γιατί οδηγούν πάντα σε αποτυχία.

Ακόμα και ο Χιμένεθ, αυτός που κατά τεκμήριο έχει πάρει τις πιο σημαντικές επιτυχίες στον πάγκο της ΑΕΚ, αμφισβητήθηκε πάρα πολλές φορές, πρώτιστα εκ των έσω και έπειτα από τους υπόλοιπους. Θεωρώ, ότι αυτό το καλοκαίρι – αν η ΑΕΚ δεν προχωρήσει με τον Χιμένεθ – πρέπει να πάει σε έναν προπονητή που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά. Αλλωστε αποτελεί ένα νόμο του ποδοσφαίρου και υπάρχουν κάποιες αρχές οι οποίες δεν μπορούν να παραβιάζονται.

Μία από αυτές λέει πως όταν δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τους αντιπάλους σου στα ίδια οικονομικά δεδομένα και δεν μπορείς να ξοδεύεις τα ίδια χρήματα σε συμβόλαια και σε μεταγραφές, τότε πρέπει να επενδύεις στον έναν. Αντί να πας στους πολλούς, πας στον έναν που θα κάνει τη διαφορά. Αλλωστε, μιλάμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο όπου τα πράγματα δεν είναι στον ανταγωνισμό που υπάρχει σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία ή στην Ισπανία.

Αυτό που θέλει η ΑΕΚ

Ενας απλά ικανός προπονητής που δουλεύει μεθοδικά και μπορεί να εξελίσσει την ομάδα του και τους παίκτες του, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θυμηθείτε πώς προχώρησε και πώς έφτασε ο ΠΑΟΚ στον τίτλο με τον Λουτσέσκου, πόση διαφορά έχει κάνει η παρουσία του Μαρτίνς στον Ολυμπιακό. Δεν ήταν προπονητές top class, δεν ήταν Σάντος και Φερέρ που στις αρχές του 2000 μπορούσαν να έρθουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ήταν προπονητές που έδωσαν χαρακτήρα στις ομάδες τους και μπορεί κάποιος να λέει ότι πρόκειται για ομάδα του προπονητή.

Λέγονται πολλά τελευταία, παρατηρώ και στις live εκπομπές που πραγματοποιούμε, ότι υπάρχει μία κουβέντα: «Φέρτε τον Βαλβέρδε», λένε αρκετοί και προπονητές παρόμοιου επιπέδου. Νομίζω, ότι όσοι έχουν εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος και των πραγματικών δεδομένων της εποχής, αντιλαμβάνονται πως αυτά είναι κουβέντες που δεν έχουν ουσιαστική αξία. Ο Βαλβέρδε για παράδειγμα, έχοντας καθίσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, δεν πρόκειται να γυρίσει στην Ελλάδα παρά μόνο για διακοπές και αν.

Αυτοί οι προπονητές θέλουν πάρα πολύ μεγάλο συμβόλαιο, αλλά κυρίως θέλουν πάρα πολύ μεγάλο μπάτζετ για μεταγραφές. Οπως και να χει όμως, από τον Βαλβέρδε μέχρι τον Καρντόσο μεσολαβεί μία προπονητική άβυσσος. Υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί προπονητές που μπορούν να έρθουν, να καταλάβουν και να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του κλαμπ και στη συνέχεια να μπορέσουν να δώσουν τις λύσεις για να το εξελίξουν και να μετατραπούν οι ίδιοι σε σημεία αναφοράς.

Η διαδικασία αυτή όμως, προϋποθέτει πως η ΑΕΚ θα πρέπει να ξέρει τι ψάχνει στην αγορά και να μην πάει πάλι σε επιλογές στα τυφλά. Ας ελπίσω πως όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή γύρω από το Δημήτρη Μελισσανίδη και μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, θα δώσουν τις σωστές συντεταγμένες για να γίνει η κατάλληλη επιλογή. Γιατί αυτή τη φορά είναι πιο κομβικό και σημαντικό από ποτέ να μην υπάρξει κανένα λάθος.

LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν λαθέψει στον αντι – Τσιγκρίνσκι, κάηκε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλος Διαγωνισμός* για τους φίλους της ΑΕΚ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: AEK: Εικόνες από την… καρδιά της νέας κερκίδας στα Σπάτα-Επιθεώρησε ο Μελισσανίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλάνιτς: Η κουβέντα Μελισσανίδη με τους συνεργάτες του-Το «αγκάθι» για τον Σέρβο στόπερ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X