Αν λαθέψει στον αντι – Τσιγκρίνσκι, κάηκε

Αν λαθέψει στον αντι – Τσιγκρίνσκι, κάηκε
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης ανοίγει την κουβέντα για την άμυνα και τα στόπερ για την επόμενη σεζόν

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Ο Τσιγκρίνσκι είναι μέσα στους τοπ ξένους που έχουν φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα, σ’ ολόκληρη την ιστορία της ΑΕΚ. Και όσο και αν ο μικρός τρελό – Άλβες ήταν αδυναμία μου, ο «Τσίγκρι» είναι μαζί με τον Γκαμάρα οι δυο τοπ ξένοι στόπερ που έχουν παίξει στην ομάδα. Μέχρι τώρα.

Επίσης είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, πως διαχρονικά όλες οι επιτυχίες της ΑΕΚ, είχαν ως βάση (τουλάχιστον) ένα σπουδαίο σέντερ μπακ. Και ας ισχύει το ΑΕΚ σημαίνει επίθεση και ας έχει αγαπήσει ο καθένας από εμάς την ΑΕΚ είτε από τον Νεστορίδη, είτε από τον Παπαϊωάννου, είτε από τον Μαύρο, είτε οι νεότεροι από τον Ντέμη.

Η ομάδα που σάρωνε τα πρωταθλήματα στην δεκαετία του ’90, είχε τον βράχο Μανωλά. Η ομάδα που πήρε το κύπελλο και έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία στις αρχές του 2000, είχε τον τεράστιο Γκαμάρα. Η ομάδα που έχασε το 2008 τον τίτλο στα χαρτιά, είχε τον Δέλλα και τον Παπασταθόπουλο. Και τώρα η ΑΕΚ που πήρε το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια το 2018, είχε τον Τσιγκρίνσκι.

Τον έχασε τον πυλώνα της

Για να πάμε όμως και στο δια ταύτα, ένας από τους λόγους της κατηφόρας μετά από το 2018, είναι πως σταδιακά άρχισε να χάνει αυτό τον σταθερό πυλώνα που λέγεται Τσιγκρίνσκι. Και φέτος, τον έχασε εντελώς. Όχι μόνο διότι έχει απουσιάσει από πολλά παιχνίδια. Αλλά κυρίως διότι στα περισσότερα από τα ματς που έπαιξε, το κορμί του δυστυχώς δεν μπορούσε να ακολουθήσει το σπουδαία μυαλό του και την τεράστια ποδοσφαιρική του κλάση.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, απ’ αυτό το δεδομένο, επί της ουσίας ξεκινάει και το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος η ΑΕΚ στην ανασταλτική της λειτουργία. Από την αρχή της σεζόν και μέχρι τώρα, σχεδόν σε κάθε ματς, παρουσιάζεται διαφορετικό «δίδυμο» στο κέντρο της άμυνας. Και το ένα λειτουργεί κάθε φορά χειρότερα από το άλλο. Καμία συνοχή, καμία χημεία μεταξύ τους, καμία καθοδήγηση σ’ όλη την άμυνα. Πως άραγε να μάθει να λειτουργεί σωστά μια άμυνα στις στατικές φάσεις, όταν κάθε φορά παίζει με καινούργια σύνθεση.

Φυσικά υπάρχουν και τα ατομικά λάθη. Φυσικά υπάρχει και το έλλειμμα ποιότητας. Προφανώς και δεν της βγήκε της ΑΕΚ η μεταγραφή του Χνιντ και επιτρέψτε μου να σημειώσω, με βάση όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, πως δεν της έχει βγει ούτε ο Νεντελτσεάρου. Και προφανώς είναι πρόβλημα, να έχεις κάνει το καλοκαίρι δυο μεταγραφές στόπερ και να μην σου έχει βγει καμία. Όμως ακόμα μεγαλύτερο ήταν το πρόβλημα, πως δεν βγήκε στην ΑΕΚ η επιλογή να πάει και φέτος με βασικό πυλώνα στα στόπερ, τον Τσιγκρίνσκι.

Η λάθος εκτίμηση

Θα μου πείτε πως ο Ουκρανός είναι τεράστια κλάση και πως μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, υπήρχαν ματς που ξελάσπωνε την ΑΕΚ ακόμα και… επιθετικά. Είχε βάλει γκολ στην Τούμπα στα πλέι οφ απέναντι στον ΠΑΟΚ. Εμείς οι… απ’ έξω εννοείται πως θα θέλαμε να βλέπουμε τον Τσιγκρίνσκι για τα επόμενα 20 χρόνια. Και εννοείται πως ο ίδιος ήθελε πολύ να είναι παρών και να βοηθήσει την ΑΕΚ και φέτος. Η ίδια η ΑΕΚ όμως, έπρεπε να εκτιμήσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο, ώστε στον αγωνιστικό της (και κατ’ επέκταση και στον μεταγραφικό της σχεδιασμό), να μην βασιστεί στον «Τσίγρι» ως βασικό πυλώνα, αλλά ως πολύτιμη εναλλακτική λύση.

Τώρα βεβαίως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και υποθέτω πως στην ΑΕΚ έχουν ήδη μπει στην διαδικασία να κοιτάζουν τον σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν. Τα δεδομένα που έδωσε η φετινή σεζόν, υποχρεωτικά βάζουν στον σχεδιασμό αυτόν, την απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού που θα πάρει τον ρόλο που είχε ο Τσιγκρίνσκι. Ενός πυλώνα στο κέντρο της άμυνας. Και σ’ αυτό το κομμάτι, αν η ΑΕΚ λαθέψει, τότε η αμυντική της λειτουργία δεν πρόκειται να φτιάξει ποτέ. Όπως επίσης, θα «καεί» και το τεράστιο πρότζεκτ που λέγεται Λάτσι. Όπως πήγε να γίνει στα τελευταία ματς που έπαιζε με παρτενέρ τον Νεντελτσεάρου.

Η ΑΕΚ το καλοκαίρι πρέπει να ψάξει και να βρει έναν στόπερ υψηλού επιπέδου. Με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θα ταιριάζουν στο παιχνίδι που θέλει να κάνει ο προπονητής. Έχει και αυτό την σημασία του. Αλλά θα πρέπει να είναι και τοπ κλας. Όπως τοπ κλας ήταν και ο Τσιγκρίνσκι όταν αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2016. Για όσους το έχουν λησμονήσει, ήταν ένας παίκτης που είχε παίξει (όχι απλώς είχε κάνει πέρασμα) στην Μπαρτσελόνα. Και αν δεν ήταν τόσο ευάλωτος στους τραυματισμούς, δεν ξέρω αν θα συνέχιζε να παίζει στην Μπαρτσελόνα, αλλά σίγουρα θα έβγαζε το ψωμί του σ’ ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα.

Η επιλογή που πρέπει να κάνει

Αυτό που έκανε τον Τσιγκρίνσκι να είναι τοπ επιπέδου κεντρικός αμυντικός, εκτός από την κλάση του, ήταν και οι παραστάσεις που είχε στην καριέρα του, μέχρι να έρθει στην ΑΕΚ. Και αυτό το «πακέτο» το έβγαζε μέσα στο γήπεδο τόσο στα παιχνίδια, όσο ακόμα και στις προπονήσεις. Με τον τρόπο που λειτουργούσε ο Τσιγκρίνσκι, βοηθούσε τον «παρτενέρ» του στο κέντρο της άμυνας, βοηθούσε συνολικά την ανασταλτική λειτουργία, βοηθούσε ολόκληρη την ομάδα. Ήταν σημείο αναφοράς.

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να ψάξει και να βρει η ΑΕΚ φέτος το καλοκαίρι. Έναν κεντρικό αμυντικό με πληθωρικά χαρακτηριστικά και με παραστάσεις. Που να αποτελέσει έναν πυλώνα στο κέντρο της άμυνας. Φυσικά και η ΑΕΚ θα πρέπει να πάρει αποφάσεις και για τον Νεντελτσεάρου και για τον Σβάρνα. Αν δηλαδή αυτοί οι δυο στόπερ είναι οι κατάλληλοι για να συμπληρώσουν μια τετράδα μαζί με τον αντί – Τσίγκρι και τον Λάτσι. Στα μάτια τα δικά μου, δεν είναι. Ειδικά ο Νεντελτσεάρου. Αλλά δεν παίρνω και τις αποφάσεις. Για τον Χνιντ υποθέτω δεν γίνεται συζήτηση καν.

Και αν σε κάποιους φαίνεται υπερβολικό ή τραβηγμένο να αλλάξει η ΑΕΚ το καλοκαίρι τους τέσσερις ή έστω τους τρεις από τους πέντε στόπερ της, επιτρέψτε μου να σημειώσω πως αυτό ακριβώς σημαίνει όταν λέμε ξήλωμα και φτιάξιμο από την αρχή. Ειδικά όταν η εικόνα και η αποτελεσματικότητα της ανασταλτικής λειτουργίας, είναι αυτή που βλέπουμε φέτος. Όμως το ξαναγράφω, το πρώτο και σημαντικότερο, από εκεί που θα πρέπει να ξεκινήσει η ΑΕΚ, είναι από την σωστή επιλογή του αντί – Τσιγκρίνσκι. Αν λαθέψει σ’ αυτό, οτιδήποτε άλλο κάνει στην άμυνα, θα το πάρει η μπάλα. Όπως έγινε φέτος.

Βλέπω πως η ΑΕΚ ήδη έχει αρχίσει να (το) ψάχνει στην αγορά. Δεν είμαι σίγουρος πως τα ονόματα που έχουν ακουστεί  μέχρι τώρα, μου γεμίζουν το μάτι γι αυτό που λέμε στόπερ ηγέτης. Από την άλλη μεριά, δεν ψάχνει και μόνο έναν στόπερ. Αλλά για να ξεκαθαρίσουμε και κάτι τελευταίο επειδή συχνά γίνονται ποδοσφαιρικές παρερμηνείες. Ένας κεντρικός αμυντικός μπορεί να φαίνεται και να είναι σούπερ σε μια ομάδα που παίζει κλειστά. Για την ΑΕΚ όμως, που θα χρειάζεται στα περισσότερα παιχνίδια να παίζει με την άμυνα ψηλά, ενδεχομένως και να μην κάνει.

LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το θέμα είναι να υπάρξει συνέχεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΕΚ τσεκάρει ξανά τον Πλάνιτς για την άμυνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φυσικά και όλοι στην ΑΕΚ, θα πρέπει να θεωρούνται αναλώσιμοι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»: 21 μαγικές εικόνες από την… καρδιά του Ναού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Europa League: Ολα τα γκολ των πρώτων αγώνων των “16” (VIDEO)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X