Η ΑΕΚ νίκησε κάνοντας το καλύτερο της παιχνίδι φέτος

Η ΑΕΚ νίκησε κάνοντας το καλύτερο της παιχνίδι φέτος
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την μεγάλη νίκη της ΑΕΚ απέναντι στο φαβορί του ομίλου, για τον Ματσιούλις και την συνύπαρξη Μέικον-Λάνγκφοντ.

Πολύ σημαντική νίκη για την ΑΕΚ, απέναντι στην πανάκριβη Τουρκ Τέλεκομ που θεωρείται φαβορί του ομίλου.

Μπορεί από πλευράς θεάματος και ποιότητας να μην ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά από άποψη προσήλωσης στην άμυνα, πίστης στο πλάνο και συγκέντρωσης για 40 λεπτά, ήταν η πιο γεμάτη εμφάνιση της ομάδας φέτος.

Άμυνα που τσάκιζε

Απέναντι σε μια ομάδα όπως η Τουρκ, με τους εξαιρετικά ποιοτικούς ξένους που έχει, το σίγουρο ήταν ότι η ΑΕΚ και δεν έπρεπε να τους αφήσει να βρουν ρυθμό. Από εκεί και πέρα, το βασικό όπλο των Τούρκων είναι το ριμπάουντ που τους επιτρέπει να τρέχουν στον αιφνιδιασμό και να πετυχαίνουν εύκολους πόντους. Οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτά τα κομμάτια, κυριάρχησαν στα ριμπάουντ (38-30), δέχτηκαν μόλις έξι πόντους από δεύτερες ευκαιρίες (0 επιθετικά για 19 λεπτά) και ουσιαστικά απενεργοποίησαν μια βασική λειτουργία των Τούρκων. Από εκεί και πέρα η αμυντική προσήλωση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα έντασης για σαράντα λεπτά με αποτέλεσμα οι Τούρκοι από τους 80 πόντους που πετυχαίνουν σε κάθε ματς να πέσουν στους 65 και από το 38% στο τρίποντο να σουτάρουν με το τραγικό 17,6%. Και πώς να μην συμβεί κάτι τέτοιο όταν έβλεπες όλους τους παίκτες της ΑΕΚ να ακολουθούν κατά γράμμα το αμυντικό πλάνο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να βάζουν τα κορμιά τους στην φωτιά, να διεκδικούν μπάλες και βέβαια όταν παρακολουθείς τον Λάνγκφορντ να τα δίνει όλα στην άμυνα και να σπάει ακόμα και σκριν για να ακολουθήσει τον παίκτη του, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν ήθελαν να δώσουν τίποτα εύκολο στους Τούρκους.

Μέικον και Γιόνας καθάρισαν στην επίθεση για την ΑΕΚ

Έχοντας μια καλή βάση από την άμυνα, η Ένωση προσπάθησε στην επίθεση να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της, επιλέγοντας να παίξει όπως πάντα σε αργό τέμπο και στο πέντε εναντίον πέντε. Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο ημίχρονο αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, αφού οι Τούρκοι κυρίως με τον Νικ Τζόνσον, που είναι ένας εκπληκτικός αμυντικός στην μπάλα πέρα από τα επιθετικά του χαρίσματα, έπαιζαν άρνηση(deny) στην εισαγωγική πάσα στον Μέικον ή τον Λάνγκφορντ για να ξεκινήσει το σύστημα της ΑΕΚ και προκαλούσαν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της. Αυτή η πίεση μαρτυράει και τα δέκα λάθη που είχε η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως σε πάσες, που όμως δεν της χάλασαν το μυαλό και δεν την έβγαλαν από το πλάνο της και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Στο δεύτερο ημίχρονο διορθώθηκε αυτό (μόλις τρία λάθη) και έτσι μπόρεσε η ΑΕΚ να πάρει διαφορά και να την κρατήσει μέχρι το τέλος.

Ο Γιόνας Ματσιούλις έκανε άλλη μια μεγάλη  εμφάνιση, αντάξια της τεράστιας κλάσης του, παίρνοντας από το χεράκι την ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο που δυσκολευόταν, όπου μαζί με τον Μέικον οδηγούσαν επιθετικά την Βασίλισσα. Ο Λιθουανός έβαλε τα απαραίτητα σουτ από την περιφέρεια για να ανοίξει την άμυνα των Τούρκων, έπαιξε άμυνα απέναντι σε πιο αθλητικούς παίκτες, έκανε κλεψίματα, καρφώματα και  μπορεί στο τέλος να σφουγγάρισε και τα αποδυτήρια. Μιλάμε για ένα τεράστιο παίκτη που η νοοτροπία του είναι παράδειγμα για όλους.

Ο Μέικον έκανε πάλι τα δικά του και το σημαντικό είναι ότι μπορεί να τα κάνει είτε παίζει με το Μεσολόγγι είτε με την Τουρκ, παραμένοντας στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Έβαλε σβηστά ξανά 20 πόντους, διάβασε πολύ σωστά τις φάσεις και τι έπρεπε να κάνει, ενώ στο τέλος όταν η Τουρκ προσπάθησε να επιστρέψει, οι αποφάσεις που πήρε ήταν όλες σωστές κερδίζοντας φάουλ για βολές αλλά και δίνοντας ασιστ στον Σλότερ για να πετύχει τέσσερις πόντους. Το στυλ του, μου θυμίζει πολλές φορές ταινίες που δείχνουν τον πρωταγωνιστή να πηγαίνει σε slow motion και όλα γύρω του να τρέχουν. Ο Αμερικάνος νομίζεις ότι είναι ράθυμος και παίζει σε μια ταχύτητα κάτω από τους υπόλοιπους, αλλά το μπασκετικό IQ του είναι τέτοιο που με αστραπιαίες κινήσεις έχει πετύχει το καλάθι και δεν το έχεις καταλάβει. Φοβερή ποιότητα στην εκτέλεση και φυσικά ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι σουτάρει βολές με 90% (17/18 σε 4 ματς), οπότε ξέρεις που μπορείς να ακουμπήσεις στα κρίσιμα.

Και οι 11 έδωσαν αυτό που έπρεπε

Πέρα από τους δύο πρωταγωνιστές, όλοι οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν έδωσαν αυτό που έπρεπε, προσθέτοντας ο καθένας ένα λιθαράκι στην συνολική απόδοση της ομάδας. Ο Κατσίβελης παρότι ξεκίνησε κάπως νωθρά και έκανε κάποια λάθη στην συνέχεια ανέβασε την απόδοση του, έστησε καλά την ομάδα και έβαλε πίεση στην άμυνα πάνω στην μπάλα. Ο Λίνος, παρότι είναι κάτι που δεν έχει στο ρεπερτόριο του, ήταν εκπληκτικός στην άμυνα πάνω στον Γουίλτζερ και ήταν αυτός που τον σταμάτησε όταν άρχισε να σκοράρει σερί πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο. Επιθετικά ήταν άστοχος, αλλά πήρε 5 ριμπάουντ τα 4 επιθετικά σε σημαντικά σημεία του αγώνα και συνολικά έκανε μια αρκετά καλή εμφάνιση, αναπληρώνοντας την κακή μέρα του Μόουζες, που αμυντικά δεν μπόρεσε να σταθεί σε κανένα σημείο του αγώνα παρόλη την διάθεση που είχε. Ο Σλότερ έπαιξε εκπληκτική άμυνα πάνω στον Ο’Μπάιαντ και τον εξαφάνισε από τον αγώνα, ενώ κλασικά έδωσε και τρεις ασιστ στην κίνηση που κάνει από μέσα προς τα έξω.

Ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από το χθεσινό ματς είναι η αλλαγή σκυτάλης από τον Λάνγκφορντ στον Μέικον. Οι δύο Αμερικάνοι έπαιξαν για αρκετό διάστημα μαζί, έμοιαζαν πιο λειτουργικοί από άλλες φορές, κυρίως λόγω της διάθεσης και των δύο στην άμυνα, ενώ επιθετικά μοίρασαν την μπάλα σύμφωνα με το πλάνο. Στο 36ο λεπτό, μετά από ένα τραβηγμένο σουτ του Κιθ, ο προπονητής της ΑΕΚ τον τράβηξε στον πάγκο και στην ουσία έπαιξε τα πιο κρίσιμα λεπτά του αγώνα δίνοντας την μπαγκέτα στον Μέικον και επαναφέροντας τον Λάνγκφορντ μόνο στο τελευταίο λεπτό. Πλέον ο Κιθ πρέπει να ηρεμήσει, έχει έναν συμπαίκτη που θα τον αποφορτίσει από την αμυντική στόχευση των αντιπάλων και η καλή συνεργασία των δύο, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει για την ομάδα.

Συμπερασματικά, η ΑΕΚ έκανε μια νίκη με καλή διαφορά, απέναντι σε μια ομάδα που θεωρείται στα φαβορί της διοργάνωσης. Για να τα λέμε όλα, είχε και την τύχη, ο καλύτερος παίκτης της Τουρκ ( και μέσα στους 3 καλύτερους της διοργάνωσης κατά την γνώμη μου) Σαμ Ντέκερ να έρθει στην Αθήνα μετά από τρεις εβδομάδες αποχής και χωρίς προπόνηση ώστε να μην αποτελέσει παράγοντα στο αγώνα. Βέβαια όταν από την ΑΕΚ λείπουν συστηματικά δύο και τρεις παίκτες (τώρα τέσσερις) δεν μπορούμε να μιλάμε για εύνοια, απλά το σημειώνουμε γιατί στο δεύτερο ματς θα είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Το βαρύ πρόγραμμα της ΑΕΚ συνεχίζεται απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, μια ομάδα που έχει σοβαρά κόμπλεξ με την Ένωση και την περιμένει για να πάρει εκδίκηση για τα γεγονότα του πρώτου γύρου. Το θέμα είναι πώς θα εμφανιστεί η ΑΕΚ και πώς μετά από τόσο διάστημα απουσίας μπορεί να έχει καλό ρυθμό σε δύο συνεχόμενα απαιτητικά ματς για να πάρει μια σημαντική νίκη εκεί που έχασε ο Προμηθέας.

ΥΓ1: Αυτό που κάνει ο Μαυροειδής είναι πέρα για πέρα συγκινητικό. Τόσο καιρό χωρίς λεπτό συμμετοχής και μπαίνει στα τελευταία 2 ματς με διάθεση εφήβου, τα δίνει όλα και κερδίζει σημαντικά λεπτά ξεκούρασης για τον Σλότερ, για να μην υπάρξει περαιτέρω ανακατανομή των ρόλων. Νοοτροπία πραγματικού αρχηγού της ΑΕΚ.

ΥΓ2: Τελικά η ΑΕΚ απαγορεύεται να χάνει από ομάδες με χαμηλότερα μπάτζετ, αλλά επιβάλλεται να κερδίζει ομάδες με τριπλάσιο όπως η Τουρκ, σωστά;

LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΕΚ που θέλει παίκτες σαν τον Πέρετζ και το πιο κομβικό θέμα του… Μαΐου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΕΚ νίκησε κάνοντας το καλύτερο της παιχνίδι φέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κώστας Τσίλης: «Ο ορισμός του ηγέτη και μια διευκρίνηση» (VIDEO)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ: Παίζει «μπάλα» στις αγορές της Γαλλίας και της Λατινικής Αμερικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκπληκτική ΑΕΚ, τσάκισε (74-65) την Τουρκ Τέλεκομ και έγινε πρώτο φαβορί του ομίλου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφορετική ΑΕΚ θα δούμε, «κανονική» ΑΕΚ είναι όμως ο στόχος

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X