Η ΑΕΚ που θέλει παίκτες σαν τον Πέρετζ και το πιο κομβικό θέμα του... Μαΐου!

Η ΑΕΚ που θέλει παίκτες σαν τον Πέρετζ και το πιο κομβικό θέμα του... Μαΐου!
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, για όλα όσα (πρέπει να) απασχολούν την ποδοσφαιρική ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ γνωστοποίησε σήμερα ότι με την πρόσληψη του Γιώργου Κοσμά ως νέου CEO, έκλεισε τον κύκλο των ριζικών αλλαγών που ξεκίνησαν με τον Παναγιώτη Κονέ, συνεχίστηκαν με τους Γιάννη Παπαδημητρίου και Στάθη Ταυλαρίδη και ολοκληρώθηκαν με τον αντικαταστάτη του Μηνά Λυσάνδρου. Αυτονόητο είναι ότι όποιος αγαπάει την ΑΕΚ, εύχεται με όλη του την καρδιά να πετύχουν όλοι. Κι εξίσου αυτονόητο ότι θα τους κρίνουν, τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Παράλληλα, είναι φανερό ότι η ΑΕΚ έχει ξεκινήσει τις μεταγραφικές της αναζητήσεις και πολύ καλά κάνει. Παρεμπιπτόντως, ο Ντορ Πέρετζ, το όνομα του οποίου αποκάλυψαν δημοσιεύματα από το Ισραήλ, ότι ενδιαφέρεται η «Ένωση» (και όντως ισχύει), είναι μια εξαιρετική περίπτωση ποδοσφαιριστή.

Υπάρχει ωραίο και αναλυτικό ρεπορταζάκι στην αυριανή «ΩΡΑ» με… ακτονογραφία του 25χρονου παίκτη, από άνθρωπο που τον ξέρει πάρα πολύ καλά, αλλά κι εγώ μιλώντας με συνάδελφο από το Ισραήλ, έγινα αποδέκτης εξαιρετικών σχολίων και μάλιστα, μου επισημάνθηκε ότι τώρα η ΑΕΚ έχει πολύ μεγάλη ευκαιρία για να… τσιμπήσει τον παίκτη. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα όμως, επαναλαμβάνω ότι υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΩΡΑ» που θα είναι σε λίγες ώρες στα περίπτερα, όχι μόνο για τα αγωνιστικά του προσόντα, αλλά και για το συμβόλαιο και για τα «θέλω» του.

Η ΑΕΚ θέλει τέτοιους παίκτες και να προσθέσει ένταση

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται τέτοιους παίκτες η ΑΕΚ και ο Πέρετζ, αν και είναι ακόμα στα 25 του χρόνια, έχει ήδη δυνατό βιογραφικό, πλούσιες παραστάσεις και εξαιρετικούς αριθμούς. Εμένα κυρίως αυτό που με ενδιαφέρει βέβαια, είναι να τρέχει και να βγάζει ένταση στο παιχνίδι του και αυτό μου το είπανε, πριν καν το ρωτήσω.

Βλέπουμε πόσο επιδραστικός είναι στο παιχνίδι της ΑΕΚ, ο Σιμάνσκι που έχει κυρίως αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, καταλαβαίνετε πόσο ακόμα πιο σημαντικό θα είναι για την ομάδα, να προσθέσει κι έναν «ψηλό Κατσουράνη» για το κέντρο ή αν θέλετε να το πούμε διαφορετικά έναν «Σάκχοφ που να τρέχει πολύ περισσότερο», έναν χαφ «box to box», που μάλιστα ξέρει και τι σημαίνει πρωταθλητισμός. Είναι κι αυτό πάρα πολύ σημαντικό.

Καταλαβαίνω ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για μεταγραφές, αλλά νομίζω πως όταν στην ΑΕΚ παρουσιάζονται τέτοιες ευκαιρίες, που δεν αφορούν σε παίκτες-λαχεία και σε παίκτες-στοιχήματα, αλλά σε περιπτώσεις δοκιμασμένες σαν τον Ισραηλινό, θα πρέπει να τις αρπάζει.

Θέλει πολύ περισσότερο νεύρο

Η ΑΕΚ το καλοκαίρι πρέπει να ενισχυθεί με παίκτες που να βγάζουν ένταση, ώστε αυτό να μεταφερθεί από το ατομικό σε ομαδικό επίπεδο και να γίνει μια ΑΕΚ με πολύ περισσότερο νεύρο από το φετινό. Βλέπεις την κατηγορία «κλεψίματα» στη Σούπερ Λιγκ και διαπιστώνεις ότι ο Άρης έχει στην πρώτη 20άδα, τον Σάκιτς, τον Σούντγκρεν, τον Ματίγια, τον Σάσα και τον Τζέγκο, δηλαδή πέντε παίκτες και ότι η ΑΕΚ δεν έχει κανέναν!

Καλό είναι να μιλάμε για τις θέσεις που έχει η ομάδα ανάγκη για ενίσχυση, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Η ΑΕΚ πρέπει να προσθέσει ποιότητα, πρέπει να προσθέσει προσωπικότητα, αλλά πρέπει και να σκληρύνει. Στο ελληνικό πρωτάθλημα ειδικά, είναι πιο σημαντικό από το να έχεις μια καλή ομάδα, να διαθέτεις μια σκληρή ομάδα. Αυτό φυσικά ξεκινάει από την σφιχτή άμυνα, αλλά εξίσου απαραίτητη πλέον, είναι και η ένταση στο παιχνίδι. Αυτά τα… ολίγα όσον αφορά στα μεταγραφικά και κλείνω την παρένθεση που τελικά δεν ήταν… παρένθεση γιατί πλάτιασα πολύ, με αφορμή τον Πέρετζ.

Ρόστερ που έχει κακοποιηθεί βάναυσα

Αλλάζω θέμα. Στο πρόσφατο ματς με τον Απόλλωνα, η ΑΕΚ είχε επτά απόντες (Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Ολιβέιρα, Τάνκοβιτς, Μιτάι) και δύο τιμωρημένους (Κρίστιτσιτς, Χνιντ), δηλαδή εννέα απουσίες και ξεκίνησε με Αθανασιάδη, Λόπες, Λάτσι, Σβάρνα, Νταντσένκο, Σάκχοφ, Σιμάνμσκι, Μάνταλο, Αλμπάνη, Λιβάι και Ανσαριφάρντ. Δηλαδή με μια ενδεκάδα, που όταν ο καθένας παίζει στη θέση του και οι επιλογές διέπονται από ψυχραιμία, η ΑΕΚ μπορεί να νικήσει (όπως διαπιστώσαμε) με άνεση τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Το ρόστερ της ΑΕΚ, όσο κι αν έχει κακοποιηθεί βάναυσα καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν, από προπονητές, από τραυματισμούς και από κορονοϊό, δεν είναι για πέταμα. Ξεσκαρτάρισμα χρειάζεται απαραιτήτως. Υπάρχουν παίκτες που δεδομένα δεν κάνουν για βασικοί σε μια ανταγωνιστική ΑΕΚ. Κι επίσης, υπάρχουν παίκτες που δεν κάνουν ούτε καν για… ρεζέρβες.

Αλλά σίγουρα το ρόστερ της ομάδας αδικείται κυρίως από τα λάθη που έχουν γίνει μέσα στη σεζόν, είτε από τους δύο προπονητές, Καρέρα και Χιμένεθ, είτε από την απόφαση της διοίκησης για μη ουσιαστική ενίσχυση τον Ιανουάριο, ειδικά από τη στιγμή που είχε διαπιστωθεί το μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα.

Απόφαση Μελισσανίδη… 100%, το τι θα κάνει με Χιμένεθ

Το μεγάλο ζήτημα ωστόσο του καλοκαιριού, πέρα από το τι θα γίνει στο μεταγραφικό «πάρε-δώσε», εκτιμώ ότι θα είναι αυτό του προπονητή. Βασικά, για να ακριβολογώ, θα πρέπει να είναι το μεγάλο ζήτημα του Μαΐου γιατί προφανέστατα δεν γίνεται να… πιάσουμε Ιούνιο και να μην ξέρει η ΑΕΚ με ποιον προπονητή θα πορευτεί στο νέο της ξεκίνημα.

Και για να μην κοροϊδευόμαστε, αυτή είναι μία απόφαση που καλείται να πάρει 100% ο Δημήτρης Μελισσανίδης και που δεν χρειάζεται να του πει κανείς, αν θα συνεχίσει ή όχι με τον Μανόλο Χιμένεθ. Αν βέβαια αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή, φυσικά και θα δεχτεί και λίστα και τις σχετικές εισηγήσεις από τους συνεργάτες του.

Το κεφάλαιο «προπονητής» είναι το πλέον σημαντικό, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ παλεύει εδώ και χρόνια να βρει μια λύση, κοινώς τον «νέο Μπάγεβιτς», δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει, θέλει σίγουρα και τύχη – ειδικά το θέμα του προπονητή – για να σου… βγει.

Ο ΟΣΦΠ, για παράδειγμα, είχε πολλή τύχη, όχι στο να βρει τον Πέδρο Μαρτίνς, αλλά κυρίως στο να αποφασίσει να τον κρατήσει, όλες εκείνες τις φορές που τον είχε με το… ενάμιση πόδι στην απόλυση. Και ήταν πολλές εκείνες οι φορές.

Να αξιοποιούνται όλοι και να μην πάνε στράφι οι επενδύσεις

Η ΑΕΚ πρέπει να έχει ένα τεχνικό τιμ (γιατί δεν είναι μόνο ο προπονητής), που όχι απλά θα ξέρει για παράδειγμα τα υπέρ και τα κατά του Αλμπάνη, αλλά που θα τον βάζει να δουλέψει έξτρα πάνω στις αδυναμίες του (στην προκειμένη περίπτωση στα τελειώματα των φάσεων) ώστε να αξιοποιηθεί και να μην πάει στράφι μια σημαντική επένδυση, ένας παίκτης που (καλώς) τον πίστεψε και τον ανανέωσε η ομάδα.

Αυτά δηλαδή που μπορεί να κάνει ο Γιακουμάκης, έχοντας πιστέψει στον εαυτό του και στις πραγματικές του δυνατότητες, αλλά και έχοντας δουλέψει… πριβέ με τον προπονητή επιθετικών που έχει στην Φένλο, να μπορεί να τα κάνει στην ΑΕΚ πριν πάει στην όποια επόμενη ομάδα και έχοντας πουληθεί με την πραγματική χρηματιστηριακή του αξία και όχι… κοψοχρονιά. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουν δουλευτεί στο έπακρο όλοι οι παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ της η ΑΕΚ, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Πραγματικά το πιστεύω ακράδαντα, πως ακόμα και για τον Χνιντ, που το παιδί έχει… καεί και έχει γίνει πλέον και… ανέκδοτο, ειδικά μετά την αποβολή του μέσα σε δέκα λεπτά συμμετοχής στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Βόλο, ότι το πρόβλημα ήταν κυρίως πως κανείς μέσα στη σεζόν δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί του.

Ήρθε για πρώτη φορά στη ζωή του, μόλις στα 23 του χρόνια, σε μια εντελώς άγνωστη χώρα από την Τυνησία και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, ένιωσε τελείως απομονωμένος, δεν δουλεύτηκε καθόλου, έπαθε κορονοϊό, πήρε κιλά και του έχουν πει εννέα φορές «μπες μέσα και παίξε», σε μια άμυνα που είναι η χειρότερη και η πιο… χύμα των τελευταίων ετών.

Συγγνώμη, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν μπορεί να είναι έτσι. Πρώτος πιστεύω και το φωνάζω από τον Νοέμβριο, ότι από το κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ, λείπει ο ηγέτης, ο «Νο 1 στόπερ» της ομάδας, αλλά και ο Χνιντ, όπως και ο Νεντελτσιάρου, θα μπορούσαν να μην είναι όπως τους βλέπουμε στην ΑΕΚ, αλλά όπως τους βλέπουν στις πατρίδες τους και να αποτελούν τουλάχιστον, τον τρίτο και τον τέταρτο στόπερ της ομάδας.

Δεν ευθύνονται το ίδιο, Χιμένεθ και Καρέρα, αλλά…

Κι αυτό αποτελεί ξεκάθαρα ευθύνη του τεχνικού τιμ. Ή πιστεύετε ότι αν ήταν στη φετινή ΑΕΚ, ο Μπουχαλάκης, ο Ανδρούτσος, ο Καμαρά, ο Ραντζέλοβιτς και δεν ξέρω κι εγώ ποιος άλλος, δεν θα είχε… καεί;

Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι βέβαια, δεν έχουν την ίδια ευθύνη, ο Καρέρα με τον Χιμένεθ. Σε καμία περίπτωση. Ο Ισπανός είναι δεδομένα και αποδεδειγμένα καλός προπονητής, ενώ ο Ιταλός απογοήτευσε εντελώς. Συν ότι αποτελεί ξεκάθαρη πραγματικότητα ότι ο Μανόλο παρέλαβε αυτό που λέμε «καμένη γη».

Αλλά εδώ δεν μιλάμε για αυτό, αλλά για το πως μπορεί να είναι καλύτερο το μέλλον της ΑΕΚ, σε μια επόμενη μέρα, που ο Δημήτρης Μελισσανίδης δείχνει ξεκάθαρα με τις αλλαγές που κάνει, πως κλείνει έναν κύκλο και ανοίγει έναν νέο. Και μάλιστα, βλέπουμε τον τελευταίο μήνα, μια πάρα πολύ έντονη δραστηριοποίηση του διοικητικού ηγέτη της «Ένωσης», που δεν αφορά μόνο στο γήπεδο και στο προπονητικό, αλλά πλέον και στο αγωνιστικό. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κι όποτε συμβαίνει, βγαίνει σε καλό για την ομάδα.

LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κώστας Τσίλης: «Ο ορισμός του ηγέτη και μια διευκρίνηση» (VIDEO)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ: Παίζει «μπάλα» στις αγορές της Γαλλίας και της Λατινικής Αμερικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ: Δεν προχωρά τώρα σε άλλη προσθήκη στελέχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκπληκτική ΑΕΚ, τσάκισε (74-65) την Τουρκ Τέλεκομ και έγινε πρώτο φαβορί του ομίλου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ-Μπάγεβιτς: Δεν υπάρχει ως σκέψη νέα προοπτική συνεργασίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X