Μπουρλότο…;
Photo Credits: INTIME

Όσα πρέπει να γίνουν τον Μάη στην ΑΕΚ είναι δεδομένα και προφανή, τώρα όμως τι γίνεται, αναρωτιέται ο Κώστας Τσίλης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Να διευκρινίσουμε κάτι που είναι υπέρ-απαραίτητο, προκειμένου να βάλουμε μια βάση στην κουβέντα. Προφανώς και η ΑΕΚ χρειάζεται ξήλωμα και φτιάξιμο από την αρχή. Και μάλιστα πολυεπίπεδα. Επίσης προφανώς, το έχω ξαναγράψει, δεν χρειάζεται ουδείς πλέον να τεσταριστεί και να αξιολογηθεί. Όλοι έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν, πόσα και αν μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα. Από τον προπονητή, μέχρι τους ποδοσφαιριστές. Επομένως η ΑΕΚ δεν έχει απολύτως τίποτα να περιμένει. Θα πρέπει ήδη από τώρα, να πάρει τις αποφάσεις της, να τις δουλέψει και να έχει ένα πανέτοιμο ολοκληρωμένο πλάνο, ακριβώς την επόμενη μέρα από το φινάλε των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων. Τελεία και παύλα.

Σ’ όλο αυτό όμως, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Και εδώ πάει η διευκρίνιση. Την δεδομένη χρονική στιγμή, τίποτα απ’ όλα αυτά, τα απολύτως απαραίτητα που αφορούν το ξήλωμα και το ξαναφτιάξιμο, δεν μπορεί να γίνει τώρα. Εννοώ σε επίπεδο κινήσεων, όχι πλάνου. Αυτή την στιγμή, η ΑΕΚ είναι σε φάση να μαζέψει ότι μαζεύεται, να συσπειρώσει ότι συσπειρώνεται, να παλέψει ότι παλεύεται, για να βγάλει όσο και όπως μπορεί την φετινή σεζόν. Να μην ξεφτιλιστεί μένοντας εκτός Ευρώπης και να το παλέψει με το κύπελλο. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει τώρα και μέχρι τον Μάη.

Για να μπορέσει λοιπόν κάπως να λειτουργήσει όλο αυτό και να παλέψει κουτσά στραβά η ΑΕΚ ότι απομένει να παλευτεί, θα πρέπει καταρχάς να υπάρχει ένα «πάμε όλοι μαζί να το πετύχουμε». Και αυτό το «πάμε όλοι μαζί», σημαίνει «πάμε και μ’ όλους». Ο ίδιος ο Χιμένεθ το είχε πει, αν θυμάμαι καλά, σε μια από τις πρώτες ομιλίες που είχε κάνει στους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια, στις αρχές του Γενάρη. Συγγνώμη, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται. Προς το ακριβώς αντίθετο πηγαίνουμε. Ειδικά στα τελευταία ματς, με ΠΑΟ και πολύ περισσότερο με τον Βόλο, αυτό που γίνεται είναι αντί για στήριξη, να μπαίνει μπουρλότο σε επιλογές. Ακόμα και βασικότατες. Και προκύπτουν εύλογες απορίες:

Ποιό είναι θα είναι το κέρδος;

Τι κέρδος υπάρχει, αν «καεί» ο Τάνκοβιτς; Διότι προς τα εκεί πάει το πράγμα, μ’ έναν παίκτη που παίρνει το μήνυμα πως σίγουρα όταν ξεκινάει βασικός θα βγαίνει πρώτος από το γήπεδο, αλλά σε πρώτη ευκαιρία θα μένει στον πάγκο και όταν θα βρίσκεται εκεί δεν πρόκειται να μπαίνει στο γήπεδο ούτε τελευταίος. Όπως έγινε με τον Βόλο. Και μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που είναι στην προεπιλογή της εθνικής Σουηδίας και που αποδεδειγμένα είναι από τους ποιοτικούς παίκτες του ρόστερ. Και που, για να μην ξεχνιόμαστε, η ΑΕΚ τον απέκτησε εν χορδαίς και οργάνοις.

Τι κέρδος υπάρχει, αν «καεί» ο Αλμπάνης; Επίσης προς τα εκεί πάει το πράγμα, μ’ έναν παίκτη που όχι απλώς δεν ξεκινάει βασικός, αλλά δεν μπαίνει ούτε ως αλλαγή σε δυο συνεχόμενα ματς που η ΑΕΚ έχει ανάγκη από εξτρέμ και που ο προπονητής κάνει κινήσεις διαχείρισης στην θέση του εξτρέμ. Και μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, του οποίου το συμβόλαιο ανανεώθηκε μόλις πριν από δυο μήνες με την ΑΕΚ. Από τότε δε, έχει κάνει και άσχημα παιχνίδια, αλλά έχει κάνει και πολύ καλά.

Τι κέρδος υπάρχει, αν «καεί» (εντελώς) ο Μάνταλος; Είναι ένας ποδοσφαιριστής που εμφανώς δεν βρίσκεται σε καλό αγωνιστικό φεγγάρι. Και αντί να προστατευτεί, χρησιμοποιείται και σε θέση της ενδεκάδας που αποδεδειγμένα δεν μπορεί καθόλου να βοηθήσει. Όλα δηλαδή τα λάθος μηνύματα και προς τον ίδιο και προς την υπόλοιπη ομάδα και προς τον κόσμο. Περίπου δηλαδή, ότι έκανε ο Καρντόσο με τον Ζεράλδες, που πρόλαβε να τον «κάψει» εντελώς, πριν φύγει.

Τι κέρδος υπάρχει, αν «καεί» ο Νταντσένκο; Κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί, καθώς ξεκάθαρα δεν υπολογίζεται για την θέση που ήρθε για να παίξει. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο μπακ στον κόσμο. Μπορεί όντως να βολεύεται καλύτερα στο 3-5-2, που είναι σχηματισμός τον οποίο δεν εφαρμόζει η ΑΕΚ. Αλλά δεν γίνεται να μην έχει πάρει ούτε μια φορά την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει και ως δεξί μπακ στην τετράδα.

Και πόσο χειρότερα δηλαδή θα ήταν τα πράγματα στην ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ, απ’ αυτά που συμβαίνουν τώρα; Διότι όντως ο Σβάρνας ήταν πολύ αποτελεσματικός στον Βόλο ως δεξί μπακ. Αλλά όσο συνεχίζει ο Νεντελτσεάρου ως παρτενέρ του Λάτσι, υπάρχει κίνδυνος να «καεί» ένα από τα σημαντικότερα αγωνιστικά πρότζεκτ της ΑΕΚ. Εδώ και έναν μήνα ο Ρουμάνος στα περισσότερα ματς πίνει θάλασσα και αυτό όχι απλώς δεν βοηθάει τον Λάτσι, αλλά του βγάζει και όλες τις ανασφάλειες και τις αφέλειες της απειρίας του.

Πόσο θα αντέξουν και που θα πάει;

Συνεχίζω με τις εύλογες απορίες. Πόσο θα αντέξει ο Λιβάι και ο Σιμάνσκι να είναι στα «κόκκινα»; Μικρό θαύμα είναι που έβγαλαν όλο το ματς στον Βόλο, χωρίς να βγάλουν πρόβλημα τραυματισμού. Και υποθέτω πως η καρδιά όλων πήγε στην Κούλουρη, όταν είδαν τον Σιμάνσκι να πιάνει το πίσω μέρος του ποδιού του. Κάποιος βεβαίως θα πει, πως με τόσες απώλειες τραυματισμών, πώς να μείνουν εκτός δυο τόσο κομβικοί παίκτες. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω, πως όταν υπήρχαν στον πάγκο ο Τάνκοβιτς και ο Αλμπάνης και ο Μαχαίρας έτοιμοι, δεν βλέπω τον λόγο να έπρεπε να πιεστεί ο Λιβάι.

Και μια τελευταία απορία. Μ’ όλα αυτά, συν το γεγονός πως η ΑΕΚ τον τελευταίο μήνα έχει κερδίσει μόνο την Λάρισα και τον ΟΦΗ, συν το γεγονός πως δίνει το δικαίωμα στον Βόλο να την παίζει σαν την γάτα με το ποντίκι, τον Σάλιακα του ΠΑΣ να λέει πως την προτιμά ως αντίπαλο στα ημιτελικά, που άραγε μπορεί να πάει η ομάδα φέτος; Το ξαναγράφω για να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτή η ομάδα όπως είναι, θέλει ξήλωμα και φτιάξιμο από την αρχή με γενναίες αποφάσεις σ’ όλα τα επίπεδα. Και με αποφάσεις που έπρεπε να έχουν παρθεί ήδη και να είναι ανεξάρτητες απ’ ότι οτιδήποτε θα συμβεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Όμως οι κινήσεις θα γίνουν το καλοκαίρι.

Τώρα η ΑΕΚ είναι στα ημιτελικά του κυπέλλου και θα παίξει και στα πλέι οφ για να κερδίσει μια θέση στην Ευρώπη. Δεν μπορώ να διανοηθώ, πως αντί να κάνει ότι μπορεί να γίνει, για να παλέψει ότι παλεύεται, βάζει μόνη της μπουρλότο σε επιλογές και κυρίως σε (όποιες) πιθανότητες έχει, κάτι να πετύχει. Δεν ξέρω αν ταρακουνήθηκε το πράγμα μ’ όσα έγιναν στον Βόλο, δεν ξέρω αν μπορεί πλέον να αλλάξει κάτι, δεν ξέρω αν οι επιστροφές από τραυματισμούς θα διαμορφώσουν διαφορετικά δεδομένα. Ξέρω πως η φάση, τα βάζω όλα μπουρλότο αντί βάζω ότι καλύτερο έχω με τον καλύτερον τρόπο, δεν έχει καμία λογική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X