Πρέπει να επενδύσεις πάνω σε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία

Πρέπει να επενδύσεις πάνω σε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα των παικτών της ΑΕΚ και για τη γκρίνια του Χιμένεθ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι ένας προπονητής που έχει καταλάβει ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα αν έχεις ένταση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, τότε μπορείς να πετύχεις πολύ περισσότερα πράγματα, ακόμα και αν το ρόστερ που έχεις δεν είναι τόσο… ακριβό, όσο αυτό των αντιπάλων σου.

Με αυτή τη συνταγή άλλωστε πορεύτηκε και το 2018 με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό της κατάκτησης του τίτλου και της εκπληκτικής πορείας στην Ευρώπη.

Ο Χιμένεθ «γκρινιάζει» για τη φυσική κατάσταση των παικτών του διότι βλέπει ότι πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να του δώσουν αυτά που θέλει για το διάστημα που θέλει. Και αυτό δεν οφείλεται σε ένα μόνο παράγοντα αλλά σε πολλούς.

Το χειρότερο που έχει κάνει η ΑΕΚ, δεν είναι οι μεταγραφές. Αυτές πάντα είναι ένα στοίχημα. Κάποτε η ΑΕΚ πήρε τον Τσίριτς για παράδειγμα, τον χρυσοπλήρωσε, αλλά έκλαιγε τα λεφτά της. Έφερε τον Αρουαμπαρένα και τον Χουναφράν αριστερά μπακ και επίσης δεν πήρε τίποτα. Έφερε τον Ντίντακ Βιλά και τέτοιο μπακ από τη μέρα που έφυγε δεν είχαμε…

Προσωπικά θεωρώ πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει η ΑΕΚ είναι αυτό της επιλογής των προπονητών και των γυμναστών. Οι «κιτρινόμαυροι» μετά την κακή όπως αποδείχθηκε επιλογή του Τιμούρ Κετσπάγια και την τραγική με τον Ζοσέ Μοράις επέλεξε να πορευτεί με τον Μανόλο Χιμένεθ.

Ο Ισπανός ήρθε, είδε, διαπίστωσε πράγματα στο τελευταίο μισό της σεζόν 2016-2017 και μετά πορεύτηκε με τον δικό του τρόπο. Στην προετοιμασία, στις προπονήσεις, στους αγώνες. Τα αποτελέσματα που ακολούθησαν γνωστά. Είδαμε μία ομάδα που έπαιζε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Όταν ήρθε ο Μαρίνος Ουζουνίδης δούλεψε διαφορετικά στην προετοιμασία γιατί έπρεπε να έχει φρέσκια την ομάδα ενόψει των αγώνων του Champions League. Τότε κάποιοι φώναζαν για τη φυσική κατάσταση, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν στα χιλιόμετρα αλλά στην ένταση.

Όταν επέστρεψε ο Χιμένεθ πάλι με τον Σέμπα Μπασκόν ως γυμναστή, πάλι γκρίνιαζε για την ένταση. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο πρώτο ημίχρονο εκείνη η ΑΕΚ έκανε πλάκα για 45′ στους γηπεδούχους. Μετά έμεινε από δυνάμεις, κλάταρε και ήρθε εκείνο το 4-1.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν η διοίκηση επέλεξε τον Καρντόσο. Άλλη ποδοσφαιρική κουλτούρα, άλλη φιλοσοφία, άλλος τρόπος εκγύμνασης, φτου και από την αρχή. Σύντομα ήρθε ο Κωστένογλου, άλλος γυμναστής, άλλος τρόπος δουλειάς, άντε να αλλάξει πάλι ο οργανισμός του παίκτη της ΑΕΚ και να προσαρμοστεί σε κάτι άλλο.

Και δύο μήνες αργότερα, ήρθε ο Καρέρα με τον Ντ’ Ουρμπάνο. Πάλι διαφορετικός τρόπος εκγύμνασης, πάλι διαφορετική φιλοσοφία, πάλι φτου και από την αρχή. Για να έρθει το πρώτο καταστροφικό lock down όπου όλα τινάχτηκαν στον αέρα.

Το καλοκαίρι η ομάδα δεν έκανε προετοιμασία. Θα μου πει κάποιος μα και οι άλλοι δεν έκαναν. Για πάμε να συγκρίνουμε όμως λίγο πράγματα και καταστάσεις. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε προετοιμασία, όμως έχει από την 1η Ιουλίου τον ίδιο προπονητή. Δουλεύει με ένα συγκεκριμένο πλάνο και έχει μία συνέχεια. Επίσης ο Ολυμπιακός έχει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία στην επιλογή των προπονητών και εστιάζει κυρίως στην Ιβηρική (με Βαλβέρδε, Ζαρντίμ, Μίτσελ, Περέιρα, Μάρκο Σίλβα, Μπέντο, Γκαρθία και Μαρτίνς).

Η ΑΕΚ πήγε από τον Γεωργιανό Κετσπάγια που δούλευε για χρόνια στην Κύπρο, στον Πορτογάλο Μοράις που δεν υπήρχε στον… χάρτη, από εκεί στον Χιμένεθ και μετά στον Έλληνα Ουζουνίδη. Επέστρτεψε ο Χιμένεθ και ακολούθησαν ο Πορτογάλος Καρντόσο, ο Έλληνας Κωστένογλου, ο Ιταλός Καρέρα για να επιστρέψει και πάλι ο Χιμένεθ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν υπάρχει συνέχεια.

Δείτε τι έχει συμβεί και στον ΠΑΟΚ τώρα. Είχε επιλέξει τον Σέρβο Σανόγεβιτς, πήγε στον Λουτσέσκου, από τη Ρουμανία εκεί μέσα σε ένα βράδυ πήγε στον Πορτογάλο Άμπελ Φερέιρα για να καταλήξει στον Ουρουγουανό από τις Ακαδημίες Πάμπλο Γκαρσία. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν προκαλέσει πρόβλημα.

Φυσικά και δεν πιστεύω ότι φταίει μόνο αυτό. Φταίνε και άλλα πολλά. Αλλά πρέπει επιτέλους η ΑΕΚ να αποκτήσει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Να έχει μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική λογική. Δε γίνεται να αλλάζει συνεχώς τρόπο ποδοσφαιρικής σκέψης. Πρέπει να επενδύσει σε κάτι συγκεκριμένο και να το στηρίξει.

Να μην «αυτοκτονήσει»

Η ΑΕΚ την Πέμπτη πάει στο Βόλο στη ρεβάνς του 4-2 στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ δέχεται συνέχεια γκολ. Σκοράρει, αλλά πρέπει να σταματήσει να δέχεται αστεία γκολ. Και από το Βόλο δέχθηκε δύο γκολ στο εντός έδρας ματς της Ριζούπολης και άλλα τόσο στο ματς του Κυπέλλου.

Θα είναι αδιανόητο να μην προκριθεί η ομάδα στους «4» του Κυπέλλου, ότι και αν λένε δεξιά και αριστερά ή ενόψει… τελικού. Η ΑΕΚ πρέπει να πάει και στον τελικό και να βάλει stop σε αυτό το σερί ηττών. Και πρέπει να κάνει και δύο νίκες με Απόλλωνα και Βόλο στο πρωτάθλημα για να μπει με άλλο αέρα στα play off. Γιατί οι άλλοι που παίζουν μεταξύ τους θα έχουν απώλειες και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ΑΕΚ να μην τις εκμεταλλευτεί.

ΥΓ: Για τις αλλαγές στην ΠΑΕ θα κάνω ότι ακριβώς έκανα με τον Κονέ. Θα περιμένω πρώτα το δείγμα γραφής τους. Το θετικό είναι ότι υπήρξαν αλλαγές. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες για να ενισχυθεί η ομάδα σε όλα τα επίπεδα και να προετοιμαστεί όσο πιο σωστά γίνεται ενόψει του καλοκαιριού.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X