Το πλάνο της ΑΕΚ, ο Μάνταλος και η ντροπή με τις κατάρες

Το πλάνο της ΑΕΚ, ο Μάνταλος και η ντροπή με τις κατάρες
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, κοιτάει την «επόμενη σεζόν» και εστιάζει σε κάποιες καταστάσεις που αφορούν στον αρχηγό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πρώτα απ’ όλα, με λίγη καθυστέρηση, καλό μήνα κι από αυτό το μετερίζι! Ένας ακόμα ζόρικος μήνας του τύπου… «οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες» και όλα τα συναφή. Τι να πεις… Υπομονή; Ας πούμε υπομονή, λοιπόν, αν και αυτή η λέξη, έχει αρχίσει προ πολλού να προκαλεί εκνευρισμό.

Για την ΑΕΚ, τα δύο μεγάλα ερωτηματικά που διαμορφώθηκαν μέσα στον κακό Φεβρουάριο, είναι αν η ομάδα θα καταφέρει να πετύχει τους δύο στόχους που της έχουν απομείνει, δηλαδή την κατάκτηση του Κυπέλλου και την έξοδο στην Ευρώπη. Απλό και κατανοητό.

Άλλα ερωτηματικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμία λογική στο να υπάρχουν. Και για να γίνω πιο κατανοητός, εννοώ ότι κανένα πρόσωπο εντός ομάδας, δεν έχει λογική να κριθεί από το αν η ΑΕΚ θα βγει 2η ή 3η ή 4η και από το αν θα καταφέρει ή όχι να πάρει το Κύπελλο.

Λάθος να κρίνει αποκλειστικά βάσει των συμβολαίων

Η ΑΕΚ ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο Χιμένεθ, ξέρει πολύ καλά το τιμ του, ξέρει τους γιατρούς, ξέρει κάθε πρόσωπο από όσους είναι στα Σπάτα. Και ξέρει πολύ καλά και κάθε παίκτη.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να έχει ήδη αποφασίσει πως θα πορευτεί, με ποιους θα πορευτεί και με ποιους όχι, την επόμενη σεζόν. Ποιοι κάνουν, ποιοι δεν κάνουν, ποιοι μπορούν, ποιοι δεν μπορούν, ποιοι μπορούσαν κάποτε αλλά δεν μπορούν πια.

Κι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εξαρτάται από την ημερομηνία που λήγει το συμβόλαιο του καθενός. Το έκανε αυτό το λάθος η ΑΕΚ, εδώ και τρία χρόνια, θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή κατανοείς ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση και αλλάζεις ρότα.

Αν δηλαδή σε κάποιον παίκτη λήγει το συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2022 ή το 2023, αλλά βλέπεις ότι δεν μπορείς να στηρίζεσαι επάνω του και ότι έχεις κάνει λάθος εκτίμηση, τι πρέπει να γίνει; Να τον κρατήσεις αναγκαστικά κι ενώ δεν σου κάνει; Θα προσπαθήσεις να τον πουλήσεις και να επωφεληθείς οικονομικά και από την πώληση και από την απαλλαγή του υπολοίπου του συμβολαίου του.

Αν το… συζητάμε ακόμα τέλη Μαΐου, δουλειά δεν γίνεται

Από τη στιγμή λοιπόν που στην ΑΕΚ, (θα πρέπει να) έχουν πάρει απόφαση με ποιους θα συνεχίσουν να πορεύονται και με ποιους όχι, σημαίνει ότι θα (πρέπει να) έχουν έτοιμο και το μεταγραφικό πλάνο για την επόμενη σεζόν. Έτσι δεν είναι; Δεν εννοώ ότι θα ξέρουν από τώρα με ονόματα ποιους 6-7 παίκτες θα πάρουν, αλλά ότι θα ξέρουν για τι παίκτες, για ποιες θέσεις και για τι αγωνιστικά στοιχεία θα ψάχνουν ήδη.

Αν δηλαδή υποθέσουμε ότι στις 20 Μαΐου για παράδειγμα, θα ολοκληρωθεί η αγωνιστική σεζόν 2020-2021, κι ανεξαρτήτως του προσήμου που θα μπει για την ΑΕΚ σε αυτή τη σεζόν, θα πρέπει στις 21 Μαΐου το πρωί να ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε και από την… 1η Ιουνίου να έχουμε μεταγραφικές αφίξεις.

Αντιθέτως, αν είναι να τελειώσει στις 20 Μαΐου η σεζόν και στις 21 Μαΐου το πρωί, να… συζητάνε στην ΑΕΚ, αν πρέπει ή όχι να μείνει ο Μανόλο και αν πρέπει ή όχι να συνεχίσει ή να μην συνεχίσει ο τάδε και ο δείνα παίκτης, ε τότε συγνώμη, αλλά δουλειά δεν κάνουμε!

Δεν είναι καλά, ούτε αγωνιστικά, ούτε ψυχολογικά

Από όλα τα πρόσωπα ωστόσο, επιτρέψτε μου να θέλω να αναφερθώ ξεχωριστά στον Πέτρο Μάνταλο, που είναι ο αρχηγός και που γενικότερα αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ. Έχω και μια μεγάλη ανάλυση για τον Μάνταλο στην αρθρογραφία της «ΩΡΑΣ» της Τετάρτης, αλλά θέλω να γράψω κι εδώ μερικά πραγματάκια.

Είναι ξεκάθαρο ότι τους τελευταίους μήνες, δεν είναι καλά, ούτε αγωνιστικά, ούτε ψυχολογικά. Είχε ξεκινήσει καλά τη σεζόν, κι ας ήταν μεγάλο το σοκ με την απόσυρση της πρότασης από την Αλ Νασρ, αλλά και αυτός, όπως και άλλοι παίκτες της ομάδας, επηρεάστηκαν πολύ από τον κορονοϊό.

Παρεμπιπτόντως, είναι μια κατάσταση που την έχουμε περάσει όλοι στα… ψιλά, αλλά είναι πραγματικότητα και όχι δικαιολογία, ότι την ΑΕΚ ως ομάδα, την επηρέασε πάρα πολύ η ταλαιπωρία του κορονοϊού, γιατί όχι απλά ήταν πολλά τα κρούσματα, αλλά επειδή ήταν και μαζεμένα. Και ανεξαρτήτως ποιοι την πέρασαν πιο ελαφριά και ποιοι πιο βαριά, να ξέρετε ότι όσον αφορά στην αντοχή και τη φυσική τους κατάσταση, επηρέασε πάρα πολύ αφού υπάρχουν για κάποιο διάστημα μετά και καρδιακές αρρυθμίες.

Δεν είναι φυσικά δικά μου αυτά που γράφω, αλλά πράγματα που έχω συζητήσει με γιατρούς. Και όχι με έναν γιατρό. Για παράδειγμα και παίκτες του ΟΣΦΠ ταλαιπωρήθηκαν πολύ με τον κορονοϊό και πιο πολύ από όλους ο Χασάν, αλλά δεν είχαν όλα τα κρούσματα μαζεμένα, όπως έγινε μέσα σε ένα δεκαήμερο στην ΑΕΚ, που νόσησαν πάνω από είκοσι άτομα στα Σπάτα. Ο Μάνταλος, ο Μπακάκης, ο Σάκχοφ, είναι παίκτες που τους επηρέασε η ταλαιπωρία του κορονοϊού, όσον αφορά στις αντοχές και στα τρεξίματά τους. Κλείνω την παρένθεση κι ελπίζω ότι κατανοείτε πως δεν την ανέφερα ως δικαιολογία, αλλά ως ένα πραγματικό γεγονός.

Αυτά που έλεγε ο Λιβάγια…

Ο Μάνταλος λοιπόν δεν είναι καλά τους τελευταίους μήνες, ούτε αγωνιστικά, αλλά ούτε και ψυχολογικά. Βέβαια, για να πούμε και την αλήθεια, ποιος είναι σταθερά καλά στη φετινή ΑΕΚ. Ο Μάνταλος όμως είναι αυτός που μονίμως τα ακούει χοντρά από τον κόσμο, αν και έγινε ένα… διάλειμμα περίπου δύο μηνών για να τα ακούσει χοντρά και ο Λιβάγια.

Να δούμε όμως λιγάκι και το τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «τα ακούει χοντρά από τον κόσμο». Και θα αναφερθώ στον Λιβάγια για αρχή. Ο Λιβάγια λοιπόν στη συνάντησή του με τους ανθρώπους της ΑΕΚ, τους είχε πει ότι είχε στεναχωρηθεί πάρα πολύ και είχε επηρεαστεί, από τις ύβρεις, τις προσβολές, αλλά και απειλές που είχε δεχτεί, τόσο αυτός, όσο και η εγκυμονούσα τότε γυναίκα του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, είχε δείξει πολλά από αυτά τα μηνύματα στους ανθρώπους της ομάδας.

Ο Λιβάγια έλεγε ότι όντως δεν ήταν αγωνιστικά φέτος αυτός που θα έπρεπε, αλλά ρωτούσε αν είναι δίκαιο να γίνεται τέτοια εχθρική επίθεση από μερίδα του κόσμου προς το πρόσωπό του και προς την οικογένειά του, όταν τα προηγούμενα χρόνια είχε προσφέρει, όταν πέρυσι είχε πάρει στις πλάτες του την ΑΕΚ και γενικότερα από τη στιγμή που με τα καλά του και τα στραβά του, είχε δείξει αν αγαπάει την ομάδα και αν είχε δεθεί με τον κόσμο. Δεν θα σταθώ στο αν είχε δίκαιο ή άδικο ο Λιβάγια, απλά ας μείνουμε στο γεγονός, ότι τον επηρέασε πάρα πολύ αυτή η κατάσταση.

Κατάρες στον Μάνταλο, εδώ και 3 χρόνια…

Στο σημείο αυτό λοιπόν, θέλω απλά να αναφέρω ότι αυτό που πέρασε και επηρέασε, όπως ο ίδιος είπε, τον Λιβάγια επί δύο-τρεις μήνες, ο Μάνταλος το περνάει εδώ και τρία χρόνια, ασταμάτητα και σε απείρως μεγαλύτερο βαθμό. Δεν αναφέρομαι σε σκληρή κριτική, αναφέρομαι σε ύβρεις, σε χυδαιότητες, σε προσβολές και σε ΚΑΤΑΡΕΣ! Σε μια άκρως τοξική και εχθρική αντιμετώπιση προς το πρόσωπό του.

Δεν μπορώ, ούτε και θέλω να κάνω, ψυχιατρικού τύπου αναλύσεις για την κατάσταση στην οποία είναι ένας που εκτοξεύει κατάρες και χυδαιότητες προς έναν παίκτη της ομάδας που υποτίθεται ότι αγαπάει. Απλά, αναρωτηθείτε, ανεξαρτήτως αν σας αρέσει ή όχι, αν θέλετε ή αν δεν θέλετε να βλέπετε τον (κάθε) Μάνταλο στην ομάδα, πόσο επηρεάζεται ψυχολογικά ο ίδιος όταν διαβάζει συνεχώς τέτοιου είδους μηνύματα.

Αγωνιστικά, έχει τα… πάνω του, έχει και τα… κάτω του. Είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει πάνω σε λογική βάση για το αν πλέον έχει κλείσει τον κύκλο του στην ΑΕΚ. Είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει πάνω σε λογική βάση για το αν μπορεί πλέον να σηκώνει το βάρος του αρχηγού της ΑΕΚ. Είναι μια συζήτηση που προφανώς και θα πρέπει να κάνει στο τέλος της σεζόν με την ομάδα, στην οποία βρίσκεται ψυχικά από τα 21 του και σωματικά από τα 22 του, κι ενώ πλέον οδεύει προς τα 30 του!

Αυτό δεν είναι ούτε πίεση, ούτε σκληρή κριτική

Αλλά οι… κατάρες και τα «ψόφα επιτέλους να ησυχάσουμε» δεν είναι ούτε λογική βάση, ούτε σκληρή κριτική και κυρίως δεν είναι σε καμία περίπτωση… ΑΕΚ. Ελπίζω ότι κατανοούν όλοι τη διαφορά ανάμεσα στη μεγάλη πίεση που πρέπει να μάθουν να αντέχουν και να υφίστανται, όσοι είναι αθλητές σε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα, από αυτό στο οποίο εστιάζω σήμερα. Και που δυστυχώς στην εποχή της παράνοιας που ζούμε, δεν αφορά μόνο στον Μάνταλο, ούτε μόνο στην ΑΕΚ. Αλλά στην περίπτωση του Μάνταλου είναι… non stop και έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

Στην περίπτωση του Μάνταλου, αυτό το πράγμα δεν έχει σταματημό, κοντά τρία χρόνια τώρα. Και πέρα από το αν μπορεί μια τέτοια κατάσταση να επηρεάζει και πόσο, τον Μάνταλο και τον κάθε Μάνταλο, νομίζω ότι είναι καλό να αναρωτηθούμε και αν μας τιμάει αυτή η αρρώστια, αυτή η απίστευτη τοξικότητα.

Ο Πέτρος Μάνταλος δεν είναι φίλος μου, ούτε υπήρξε ποτέ «πηγή» μου, δημοσιογραφικά. Για να το κάνω ακόμα πιο λιανά, δεν τον έχω καμία ανάγκη. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι έχει ήδη εισχωρήσει στην κατηγορία «εμβληματικές φυσιογνωμίες της ΑΕΚ».

Αν δεν μπορεί να προσφέρει, καλώς να φύγει, αλλά…

Αρχηγός της αναγέννησης της ομάδας, συμφώνησε από το ξεκίνημα, άρχισε να αγωνίζεται από την Β’ Εθνική, σήκωσε Κύπελλο, σήκωσε πρωτάθλημα, έπαιξε σε ομίλους και Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Το αν θα μπει ή όχι ως αρχηγός στην «Αγια-Σοφιά», είναι κάτι που θα το αποφασίσουν, η ΑΕΚ και ο ίδιος.

Και είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσουν αυτό το καλοκαίρι, κι ας μην λήγει το συμβόλαιό του. Το κριτήριο πρέπει να είναι πάντα το τι θα είναι καλύτερο για την ΑΕΚ, που είναι υπεράνω όλων των προσώπων. Κι αν ο Μάνταλος για τον «άλφα» ή «βήτα» λόγο, δεν μπορεί πλέον να προσφέρει, τότε θα πρέπει να φύγει.

Ξέρω ότι έχουμε φτάσει σε ένα τόσο αρρωστημένο σημείο, που ακόμα και γράφοντας κάτι καλό για τον Μάνταλο, θέτω εαυτόν στην κατηγορία να διαβάσω κι εγώ από κάτω τα… μπινελίκια μου, ίσως και καμία κατάρα, έτσι για να βρίσκεται. Ας είναι. Αν είναι έστω και ελάχιστοι να προβληματιστούν από τον προβληματισμό μου και να το σκεφτούν πιο πολύ πριν ρίξουν την επόμενη φορά, την κατάρα και της προσβολή τους, σημαίνει ότι κάτι καλό κάναμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X