Ελα μωρέ τώρα ποιο... γήπεδο!
Photo Credits: INTIME

Με αφορμή μία φωτογραφία, ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την «Αγιά Σοφιά-OPAP Arena» και όχι μόνο...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πριν από δύο μέρες ανέβασα μία φωτογραφία από το εσωτερικό της «Αγιά Σοφιάς-OPAP Arena» στη σελίδα μου στα social και το τι έγινε από κάτω δεν το χωράει το μυαλό μου. Μιλάμε ότι η βλακεία είναι πραγματικά ΑΗΤΤΗΤΗ σε αυτόν τον πλανήτη και ειδικότερα στο δικό μας! Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε κάποια πράγματα και να τονίσουμε και μερικά ακόμα με αφορμή τα όσα λένε σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη για το γήπεδο της ΑΕΚ. Θα προσπαθήσω επίσης να απαντήσω και σε κάποια ερωτήματα τα οποία θέτουν και δικοί μας.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 γίνεται ο σεισμός που «πλήγωσε» το «Νίκος Γκούμας». Το γήπεδο της ΑΕΚ είναι στο φάκελο των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά ο Σωκράτης Κόκκαλης καταφέρνει χάρη στις διασυνδέσεις του να το πετάξει έξω σε μία… νύχτα και να βάλει σε αυτόν το «Γ. Καραϊσκάκης». Εκείνη την εποχή μάλιστα η ΑΕΚ δεν έχει και καμία διοίκηση με… πυγμή.

Τα πρώτα σχέδια του Γιάννη Γρανίτσα έκαναν την εμφάνισή τους το 2002 και η ΑΕΚ μετράει αντίστροφα για την ανακατασκευή της ιστορικής της έδρας. Το Μάιο του 2003 ο Γρανίτσας κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα εις βάρος του συλλόγου και γκρεμίζει το γήπεδο για να φτιάξει νέο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε τα βασικά. Η ανέγερση του νέου γηπέδου μένει στις μακέτες, αφού υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο σχέδιο. Μία κίνηση που έκοψε τα φτερά της ΑΕΚ.

Αμάσητα παραμύθια

Το νέο γήπεδο του Ολυμπιακού, όσο και αν είναι… λυόμενο φτιάχτηκε με διαδικασίες fast traack. Είναι ένα σύγχρονο γήπεδο και αποτελεί μία «καυτή» έδρα την οποία αγωνιστικά την εκμεταλλεύονται στο απόλυτο. Για το νέο τους γήπεδο δεν πλήρωσαν μία, πέταξαν έξω και τον Εθνικό και φυσικά το έχουν χρεωμένο και δεν καταβάλλουν ούτε ευρώ από όσα πρέπει.

Στη Θεσσαλονίκη για τους Ολυμπιακούς αγώνες, προκειμένου η Τούμπα να χρησιμοποιηθεί ως… προπονητήριο τοποθετήθηκε νέος χλοοτάπητας, νέο σκέπαστρο (!) και ενσωματώθηκε στη Θύρα 1 ένα καινούριο τετραόροφο κτίριο, όπου βρίσκονται τα αποδυτήρια, ιατρεία, χώρος ελέγχου ντόπινγκ (ισόγειο), οι χώροι γραφείων (1ος όροφος), η αίθουσα Τύπου (2ος όροφος), οι χώροι των VIP (3ος και 4ος όροφος) και τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Από το 2003 η ΑΕΚ είναι «τσιγγάνα». Έχει παίξει εντός έδρας παντού. Στη Ριζούπολη, στη Νέα Σμύρνη, στο γήπεδο του Θρασύβουλου, στο γήπεδο του Ακράτητου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί ως έδρα, που μόνο τέτοια δεν είναι, το ΟΑΚΑ.

Από το 2004 και μετά, ο κόσμος της ΑΕΚ άκουσε και έφαγε αμάσητα πολλά παραμύθια. Το μεγαλύτερο; Ότι δεν γίνεται γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Να υπενθυμίσω τα τραγελαφικά γεγονότα του 2005 τότε που μετά την… ομιλία του Νικολαΐδη ο οποίος χωρίς να έχει λόγο ανέβηκε με τις πλάτες του Μουρίκη στο βήμα και έσπρωξε στη νίκη τον… Ζούπα; Να θυμίσω ότι θα έφτιαχνε νέο γήπεδο στον ΟΔΔΥ ο Νικολαΐδης και οι συν αυτώ, αλλά και αυτό έμεινε στα… σχέδια;

Ο Νικολαΐδης ήταν επίσης αυτός που έλεγε ότι το γήπεδο θα γίνει εκεί που το θέλει ο… κόσμος και τελικά ήθελε να φτιάξει διαστημόπλοιο στη Φυλή. Η μακέτα δε που είχε βγει στη δημοσιότητα είχε προκαλέσει τουλάχιστον πολύ ειρωνικά σχόλια. Εκείνο το έργο ήταν τελικά μακέτο που έλεγε και μία ψυχή.

Να πάω στο 2009 όταν ο… Θανόπουλος συναντήθηκε με τον Γιάννη Ιωαννίδη για να φτιάξει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια; Στη συνάντηση ήταν και οι: Αντώνης Βγόντζας, Γιάννης Γρανίτσας, Δημήτρης Χατζηχρήστος, Σταύρος Κόντος. Υπέγραψαν και μνημόνιο συνεργασίας όλοι τους… Γήπεδο δεν είδαμε ποτέ!

Τον Ιούλιο του 2010 θα έφτιαχνε γήπεδο 30.000 θέσεων στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο Αδαμίδης. Το διαλαλούσε στην Αυστραλία στην περιοδεία της ΑΕΚ. Να μην πω άλλα πράγματα γιατί είναι πραγματικά κρίμα!

Το 2013 είχαμε και τις μεγαλύτερες παπάτζες του αιώνα. Θα ερχόταν να μας σώσει ο Κιθ Χάρις με κάποιον τυχάρπαστο Βιντιάδη και έκοβαν και βόλτες με… ελικόπτερα πάνω από το γήπεδο. Μετά θα μας έπαιρνε ο Ξενιάδης, ο Σαλιαρέλης αλλά τελικά πιάσαμε πάτο!

Ο πόλεμος εκ των έσω

Μετά τον υποβιβασμό, μέσω μίας δήλωσης του Πόλυ Χατζηιωάννου βγήκε μπροστά με πρώτο στόχο το γήπεδο ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Θα αφήσω στην άκρη όλα τα υπόλοιπα και θα επιδιώξω να επικεντρωθώ μόνο στα του γηπέδου. Για να καταλάβουν ορισμένοι πόσο πόλεμο δέχθηκε η ΑΕΚ και να μπορέσουν να εκτιμήσουν όχι τον Μελισσανίδη, αλλά αυτό που υλοποιείται αυτό τον καιρό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε τον Οκτώβριο του 2013. Η επίσημη έγινε στις 6 Νοεμβρίου του ίδιους έτους. Το γήπεδο θα ξεκινούσε το 2014 και θα ολοκληρωνόταν το 2016.

Τι συνέβη έκτοτε; Όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά ΕΞΙ προσφυγές στο ΣτΕ! Από τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας του Άρη, από 17 κατοίκους που δεν ήταν κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας, από έναν πολίτη για μία απόφαση της Διεύθυνσης Δασών, από 56 πολίτες γιατί θα άλλαζε η… φυσιογνωμία της πόλης και μία ακόμα από τους ίδιους για την Υψομετρική μελέτη και μία επιπλέον από άλλους δύο πολίτες για τη ΜΠΕ.

Αναλυτικά:

* Με την απόφαση 2153/2015 του ΣτΕ, απορρίφθηκε η ένσταση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και του Άρη Βασιλόπουλου κατά του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και συγκεκριμένα του νόμου που αφορούσε την «Αγιά Σοφιά»!

* Με την απόφαση 2154/2015 του ΣτΕ, απορρίφθηκε ως αβάσιμη η προσφυγή των 17 πολιτών κατά του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και συγκεκριμένα του νόμου που αφορούσε την «Αγιά Σοφιά»!

* Με την απόφαση 3089/2017 του ΣτΕ απορρίφθηκε η ένσταση ενός πολίτη, εναντίον απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που αφορούσε το γήπεδο της ΑΕΚ!

* Με την απόφαση 347/2017 του ΣτΕ απορρίφθηκε η αίτηση των 56 πολιτών που ζητούσαν να διακοπούν οι εργασίες του γηπέδου. Το γήπεδο της ΑΕΚ χαρακτηρίστηκε τοπόσημο της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας και ταυτισμένο με την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης!

* Με την απόφαση 455/2019 του ΣτΕ, απορρίφθηκε η ένσταση των ίδιων 56 πολιτών, εναντίον της Αδειας Δόμησης του γηπέδου, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Υψομετρικής μελέτης!

* Με την απόφαση 456/2019 του ΣτΕ, απορρίφθηκε η ένσταση 2 πολιτών, εναντίον της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου!

Μήπως θέλετε να σας υπενθυμίσω ότι η Δημόσια Διαβούλευση θα κρατούσε 45 μέρες και έφτασε τους τέσσερις (!!!) μήνες λόγω του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας;

Στις 28 Ιανουαρίου 2016 εγκρίθηκε από την συνεδρίαση της Περιφέρειας Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου στις 31 Μαρτίου! Η δε οικοδομική άδεια εκδόθηκε στις 25 Ιουλίου του 2017! Μόνο αυτά τα γεγονότα έφεραν επιπλέον καθυστέρηση 4 ετών!

Δε θα αναφερθώ στις προσπάθειες των δήθεν ΑΕΚτζήδων να βάλουν τρικλοποδιές στο έργο. Δεν αξίζουν ούτε μισή αναφορά για αυτό. Όσο για αυτούς που ρωτάνε που θα ανήκει το γήπεδο, η ουσία είναι μία. Θα ανήκει και θα παίζει εκεί η ΑΕΚ.

Σε όλους αυτούς που θέλουν να κάνουν τους λογιστές ή τους ορκωτούς ελεγκτές το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι χρήματα που κλέβει η ΑΕΚ από το Δημόσιο. Είναι χρήματα που προβλέπονται για αθλητικές εγκαταστάσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τέτοια έργα.

Αν θέλει ο Ολυμπιακός που του έκαναν δώρο ένα γήπεδο και ένα προπονητικό, να φτιάξει κάποια πράγματα φυσικά μπορεί να το κάνει. Στον ΠΑΟΚ έκαναν ΔΩΡΟ πάνω από 20 στρέμματα για τη Νέα Τούμπα. Και όταν έρθει η ώρα θα δούμε πόσες χορηγίες θα πάρει και πόσο πόλεμο θα δεχθεί. Στον Παναθηναϊκό κάνουν επίσης δώρα μεγαλύτερα από τα χρήματα που έχει πάρει η ΑΕΚ. Και δε θα βάλω μέσα σε αυτά τα χρήματα της Υπογειοποίησης. Ένα έργο που είχε ψηφιστεί και σχεδιαστεί για την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας από το 2003!!!

Αγνωμοσύνη και βλακεία

Για μένα όσοι αναφέρονται υποτιμητικά για το γήπεδο δεν είναι απλά αγνώμονες. Είναι ΒΛΑΚΕΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία! Η ΑΕΚ είναι άστεγη 18 χρόνια! Γνώρισε την ταπείνωση. Πόσοι έσπευσαν να τη σώσουν τότε; Για φρεσκάρετε τη μνήμη μου λιγάκι.

Το 2018 η ΑΕΚ έκανε τη μεγαλύτερη υπέρβαση. Χωρίς να της χαρίσει κανένας τίποτα, με προσπάθειες να την κλέψουν και στο γήπεδο, έφτασε στην κορυφή. Ναι, στην συνέχεια έγιναν αγωνιστικά εγκλήματα. Κανένας δεν το αμφισβητεί. Ναι έχει ευθύνες ο Μελισσανίδης που είναι το Α και το Ω.

Όταν τελειώσει το γήπεδο η ΑΕΚ θα είναι πιο δυνατή από ποτέ! Με δικό της γήπεδο χωρίς να χρωστάει πουθενά. Με υπερσύγχρονο προπονητικό. Με υπέροχα γραφεία. Με ένα μέλλον λαμπρό. Και θα το έχει πετύχει αυτό μόνη της. Δίχως κυβερνητικές πλάτες και βόμβες σε φούρνους, πληρωμένα ματς, φωνές για στημένα πρωταθλήματα, πολυϊδιοκτησίες, Αυγενάκηδες και αλλαγές νόμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X