Ο στατιστικός καθρέφτης της ΑΕΚ: Μπροστά βάζει, πίσω…μπάζει (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ο στατιστικός καθρέφτης της ΑΕΚ: Μπροστά βάζει, πίσω…μπάζει (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει τι πρέπει να βελτιώσει η ΑΕΚ στην συνέχεια και την...κατάρα των τραυματισμών

Θα μπορούσε να ήταν τίτλος και για την ποδοσφαιρική ΑΕΚ, αλλά εδώ ευτυχώς μιλάμε μόνο για μπάσκετ. Με την ευκαιρία της διακοπής του πρωταθλήματος για το Κύπελλο και τα παράθυρα των εθνικών ομάδων, έχοντας πλέον ένα αρκετά μεγάλο δείγμα αγώνων της φετινής Ένωσης, μπορούμε να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία που φανερώνουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία της ομάδας. Βέβαια πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα στατιστικά ακόμα και τα πιο προηγμένα δεν λένε τίποτα από μόνα τους αν δεν τα συνδυάσεις με την εικόνα της ομάδας.

Βγάζει φωτιές επιθετικά

Καταρχάς θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις δύο διοργανώσεις που μετέχει η ΑΕΚ, καθώς στην Ευρώπη έχει σαφέστατα καλύτερους αντιπάλους από την πλειοψηφία των ομάδων που υπάρχουν στην Α1 και για αυτό ίσως η στατιστική εικόνα της στα Ευρωπαϊκά ματς να είναι πιο αντιπροσωπευτική σε σχέση με αυτής του Ελληνικού πρωταθλήματος. Ξεκινώντας λοιπόν από το BCL και με βάση τον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ότι η ΑΕΚ είναι η 3η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης και η 28η άμυνα στις 32 ομάδες.

Ο στατιστικός καθρέφτης της ΑΕΚ: Μπροστά βάζει, πίσω…μπάζει (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στην τρίτη στήλη (Net) βλέπουμε την διαφορά πόντων ανά 100 κατοχές, μεταξύ επίθεσης και άμυνας, για να το πούμε πιο απλά, τις ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι τους και στα 2 μέρη του παρκέ. Εκεί η ΑΕΚ είναι 11η στις 32 ομάδες, πράγμα απαγορευτικό για ομάδα που θέλει να διεκδικήσει την είσοδο στο Φάιναλ-8 και βέβαια βρίσκεται σε αυτήν την θέση χάρις στην επίθεση της που καλύπτει την διαφορά που προκαλεί η άμυνα. Βλέπετε ότι και στις τρεις στήλες οι ομάδες που ξεχωρίζουν και θεωρούνται από τα φαβορί για το Φάιναλ-8 έχουν μια συνέπεια σε όλες τις κατηγορίες.

Τα πράγματα αλλάζουν αρκετά στο Ελληνικό πρωτάθλημα, κάτι που είναι λογικό αφού πέρα από τις ομάδες της πρώτης πεντάδας, οι υπόλοιπες είναι αρκετά πιο κάτω σε ποιότητα παικτών και ως εκ τούτου βελτιώνουν την στατιστική εικόνα κάθε ομάδας.

Ο στατιστικός καθρέφτης της ΑΕΚ: Μπροστά βάζει, πίσω…μπάζει (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στην Basket League η ΑΕΚ παρουσιάζει μεγαλύτερη σταθερότητα στους 2 τομείς που εξετάζουμε, ούσα δεύτερη στην επίθεση και τρίτη στην άμυνα, με την διαφορά των 2 δεικτών να την φέρνουν πίσω μόνο από τον Παναθηναϊκό σε σταθερότητα.

Αν κάτι μπορούμε να βγάλουμε σαν συμπέρασμα από αυτά τα στατιστικά είναι ότι επιθετικά η ΑΕΚ έχει τα όπλα που χρειάζεται ώστε να σκοράρει αρκετούς πόντους. Το πρόβλημα παρουσιάζεται βασικά στην άμυνα της, που δεν μπορεί να σταματήσει εύκολα τους αντιπάλους για αυτό κάνει τα παιχνίδια ντέρμπι και κάποια τα χάνει κιόλας. Δεν είναι καθόλου τιμητικό να είσαι η 28η άμυνα σε σύνολο 32 ομάδων στο BCL, αρκετά πιο πίσω από ομάδες με πολύ λιγότερο ταλέντο και ικανότητες. Βέβαια σε αυτό πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα των απουσιών που όπως θα δούμε παρακάτω στέρησαν από την ΑΕΚ σημαντικούς παίκτες από το ροτέισον με αποτέλεσμα να έχει φτάσει να παίξει ματς με πέντε απόντες.

Ο Μορέιρα που λύγισε και οι υπόλοιποι

Όσο και να φαίνεται παράξενο, από την αρχή της σεζόν η ΑΕΚ έχει δώσει 20 αγώνες (14+6) και ο μοναδικός παίκτης από το ρόστερ που έδωσε το παρόν σε όλους, είναι ο Γιανίκ Μορέιρα. Ο Ανγκολέζος ήταν ο μόνος που δεν είχε χτυπηθεί από κάποιο τραυματισμό μέχρι τώρα, αλλά τελικά και αυτός δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την φετινή κατάρα της ΑΕΚ. Πλέον θα είναι και αυτός απών για μεγάλο χρονικό διάστημα με την ομάδα να χάνει ένα από τα σημαντικότερα όπλα της. Εννοείται ότι εξαιρούμε τους Μαυροειδή-Γόντικα που είναι συμπληρωματικές λύσεις για την δωδεκάδα αλλά και τον Μέικον που μόλις ήρθε. Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τις συνολικές συμμετοχές όλων των παικτών μέχρι τώρα στην χρονιά.

Ο στατιστικός καθρέφτης της ΑΕΚ: Μπροστά βάζει, πίσω…μπάζει (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Είναι τρομερό ότι όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ, πλην Μορέιρα, έχουν χάσει από έναν μέχρι εννιά αγώνες, με «πρωταθλητή» τον Σλότερ που έχει χάσει σχεδόν τους μισούς φετινούς αγώνες (11/20). Για κάποιους μπορεί να είναι τυχαίο για άλλους όχι αλλά η ΑΕΚ τα 2 ματς που έχασε στον όμιλο του BCL είναι τα 2 που απουσίαζε ο Σλότερ. Σίγουρα το πιο δύσκολο διάστημα μέχρι τώρα ήταν όταν έλειπαν ταυτόχρονα Γκίκας Κατσίβελης Γιάνκοβιτς και Ζήσης με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να έχει ξεμείνει από περιφερειακούς καθιστώντας αδύνατο ακόμα και το προπονητικό διπλό. Το εντυπωσιακότερο από όλα είναι ότι η ΑΕΚ από την αρχή της χρονιάς δεν έχει παίξει σε κανένα αγώνα πλήρης αφού πάντα κάποια απουσία υπήρχε.

Με την επανέναρξη του πρωταθλήματος οι δύο δεδομένες απουσίες θα είναι οι Γκίκας-Μορέιρα που ασφαλώς είναι πολύ σημαντικές για την λειτουργία της ΑΕΚ, ειδικά του Aνγκολέζου σέντερ που είναι και ο MVP μέχρι στιγμής της σεζόν με βάση την  αξιολόγηση. Πλέον με την σεζόν να μπαίνει στην τελική της φάση, αυτό που πρέπει να λύσει δεδομένα η ομάδα, είναι η άμυνα και η ισορροπία στις δύο άκρες του παρκέ και αν τα χαρακτηριστικά των παικτών είναι τέτοια που να προσδώσουν μια αμυντική συνοχή που χρειάζεται μια ομάδα όπως η ΑΕΚ. Ίδωμεν.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X