Μάρκο για σένα... -Τo enwsi.gr αποχαιρετά τον Λιβάγια

Μάρκο για σένα... -Τo enwsi.gr αποχαιρετά τον Λιβάγια
Photo Credits: INTIME

Οι συντάκτες του enwsi.gr γράφουν και αποχαιρετούν τον σπουδαίο Μάρκο Λιβάγια όπως του αξίζει

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Μάρκο Λιβάγια αποτελεί και επίσημα παρελθόν από την ΑΕΚ και ουσιαστικά έκλεισε ένας κύκλος που άνοιξε το καλοκαίρι του ’17.

Ο Κροάτης φορ που αγαπήθηκε από τον κόσμο της Ενωσης, άφησε σαφώς το στίγμα του όσα χρόνια αγωνίστηκε με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, έχοντας καλές και άσχημες στιγμές.

Αυτό που μένει όμως είναι ότι το 2018 βοήθησε πολύ ώστε να επιστρέψει η ΑΕΚ στην κορυφή, κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Οι αρθρογράφοι του enwsi.gr, σχολιάζουν τη «ζωή» του Μάρκο Λιβάγια στην ΑΕΚ και καταγράφουν όσα ξεχώρισαν στον Κροάτη επιθετικό και τον αποχαιρετούν όπως του αρμόζει

Ολα τα σχόλια των αρθρογράφων του enwsi.gr για τον Μάρκο Λιβάγια

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

Θα μπορούσε να γίνει αφίσα

«Δεν ήταν εύκολο να τον συμπαθήσεις ποτέ. Αψύς, σκληρός στο ύφος, δεν είχε το χαμόγελο του Αραούχο. Μανούρας και απρόβλεπτος, δύσκολος σε μια δύσκολη ομάδα. Η πορεία του Μάρκο Λιβάγια στην ΑΕΚ δεν είχε ποτέ εύκολα μονοπάτια. Από την εποχή του «Λιβάδια» μέχρι τις κλωτσιές με τη Βίντι και από τους χαμένους τελικούς ως τον τίτλο του MVP πέρυσι, όλα έμοιαζαν μια περίεργη ιστορία. Οι δρόμοι χώρισαν και το κενό μεγάλωσε. Γιατί όσοι μένουν πίσω, ξέρουν με τρόμο πως η ΑΕΚ δυσκολεύεται να καλύψει τα κενά της.

Ο Λιβάγια αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για την ΑΕΚ. Ηρθε για να καλύψει το κενό του Αραούχο, έκανε μαγικά πράγματα όντας συμπαίκτης με τον Αργεντινό. Επεισε την ΑΕΚ να καταβάλει 1,8 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του, του προσέφερε – μέχρι τον ερχομό του Ολιβέιρα – το μεγαλύτερο συμβόλαιο και τη φανέλα με το 10. Αυτό που δεν του έδωσε ποτέ η ΑΕΚ ήταν ένας τρόπος να αναδείξει το ταλέντο του. Μπορεί – κακώς πολλές φορές – να ανέχτηκε τις παραξενιές και τις ιδιοτροπίες του, αλλά δεν βρήκε το κουμπί του.

Ακόμα και τώρα, έπειτα από τρεισήμισι χρόνια, ελάχιστοι μπορεί να είναι βέβαιοι για τη θέση του Λιβάγια μέσα στο γήπεδο. Εξτρέμ πάντως δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ. Δεκάρι δεν είναι γιατί δεν οργανώνει και απομονώνεται από τους υπόλοιπους. Φορ ήταν, αλλά η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να τον πείσει πως εκεί θα ήταν όλα ιδανικά. Η ΑΕΚ δεν έχτισε ποτέ μια ομάδα πάνω του, για να καλύψει τις αγωνιστικές του αδυναμίες και να κερδίσει από τις ικανότητες του. Χαμένη ευκαιρία. Ηταν εκείνος που θα μπορούσε να γίνει αφίσα σε κάθε παιδικό δωμάτιο Ενωσίτη, αλλά δεν είναι πια εδώ».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

Άλλη «φάση» ο Λιβάγια

«Είναι αξίωμα δίχως εξαιρέσεις, το ουδείς πάνω από την ΑΕΚ. Πολύ περισσότερο για όσους εξ ημών ζήσαμε το «βρώμικο» ’96 . Από την άλλη μεριά, δεν γίνεται στο ποδόσφαιρο να μην σου προκύψουν παίκτες που θα τους καψουρευτείς λίγο παραπάνω. Αλίμονο και να ήταν διαφορετικά. Είναι άλλη φάση να βλέπεις παίκτη στα κιτρινόμαυρα και να σου βγάζει αυτό το «και μετά μου λέτε να μην κα@@@νω με αυτά που κάνει ο Μάρκο» που φώναζε και μια λατρεμένη ψυχή. Νόμος απαράβατος ότι σημασία δεν έχει ποιος φεύγει από ΑΕΚ αλλά ποιος έρχεται στην θέση του. Αλλά με τον μπαγάσα τον Λιβάγια, περάσαμε όμορφα. Πλέον τα πράγματα είναι απλούστατα. Μακάρι η τρέλα του να τον φωτίσει να μείνει για πάντα στην αγαπημένη του Χάιντουκ, για να είναι και πιο κοντά στο χωριό που πάει κάθε καλοκαίρι για διακοπές και περνάει την ώρα του με κροατική πρέφα στο καφενείο μαζεύοντας καπίκια. Και όπως διάβασα και χθες κάπου στο διαδίκτυο και συμφωνώ, για όσο δεν συγκρούονται τα συμφέροντα μας, θα πανηγυρίζουμε και τα γκολ του. Όσο για την ΑΕΚ, που είναι και αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει, μακάρι από το καλοκαίρι, να φέρνει μόνο παίκτες με την ποιότητα και την κλάση του Λιβάγια ή του Λιβάι»

ΤΑΣΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΣ

Καλλιτέχνης, από αυτούς τους παράξενους

Ο Μάρκο Λιβάγια δεν ήταν ένας παίκτης από τον… σωρό. Δεν ήταν ένας ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να σου περάσει αδιάφορος.

Είχε όλο το πακέτο για να ξεχωρίζει. Με τα πολύ καλά του και τα πολύ άσχημα του. Από το να είναι πυλώνας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2018, μέχρι να παίζει κλωτσιές με αντίπαλο ενώ όλοι γύρω του πανηγυρίζουν την πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

Για το ποδόσφαιρο ο Μάρκο Λιβάγια ήταν και παραμένει ένας καλλιτέχνης. Από αυτούς τους παράξενους, τους δύστροπους. Από αυτούς που δεν δαμάζονται. Για αυτό και είχε εκτός του Μανόλο Χιμένεθ «θέματα» και με Ουζουνίδη και με Καρντόσο και με Κωστένογλου και με Καρέρα. Ο Μανόλο τον ήξερε καλύτερα και είχε διάθεση να τα πάνε… καλά. Και κάπως έτσι τα πήγαν. Οι υπόλοιποι του έψαχναν θέση για να είναι πιο χρήσιμος, όταν όμως εξαφανιζόταν (τις περισσότερες φορές αναίτια αριστερά) σε πολλά ματς και έπρεπε να μείνει εκτός, είχαμε αντιδράσεις. Πολλά τα περιστατικά, όπως πολλές και οι ωραίες ποδοσφαιρικές στιγμές του Μάρκο. Μπαλαδόρος από μία άλλη εποχή. Αδυνατούσε να κουμπώσει στο σύγχρονο τοπίο. Αλλά με την μπάλα στα πόδια άλλαζε η συζήτηση. Εκ των πιο μπαλαδόρων ξένων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Φεύγει καλά από την ΑΕΚ, για να πάει γρήγορα στην πατρίδα του για να παίξει στην Χάιντουκ και να είναι δίπλα στην γυναίκα του στην γέννηση του δεύτερου παιδιού τους. Ο Λιβάια έδωσε πολλά, μπορούσε περισσότερα. Η ΑΕΚ έδωσε και αυτή πολλά, δύσκολα θα μπορούσε ή θα έπρεπε να δώσει περισσότερα. Και για τους νόμους της αγοράς το 1 εκατ.ευρώ ετησίως για 4 χρόνια είναι μία πρόταση… ταβάνι για την ΑΕΚ και όσα έχουμε δει ότι μπορεί να δώσει ο Κροάτης.

Φεύγει  o Λιβάγια με πολλές καλές αναμνήσεις, την συζήτηση για το που παίζει τελικά να μην έχει κλείσει ακόμη και το ερωτηματικό αν από το καλοκαίρι τον δούμε ξανά στα μέρη μας. Για την ΑΕΚ δύσκολα θα πω, αλλά κρατήστε το να ενδιαφερθούν άλλες μεγάλες ελληνικές ομάδες για τον Μάρκο. Αλλά στα 28 του ελεύθερος το καλοκαίρι είναι δέλεαρ…

Και κάπως έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο κλείνει. Η ΑΕΚ αλλάζει σελίδα. Και έτσι πρέπει να κάνει. Να κλείνει κεφάλαια, να αλλάζει σελίδες, να εξελίσσεται και να προχωρά μπροστά.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ

«Ο Λιβάγια παίκτης σημείο αναφοράς, πρέπει να έχεις τέτοιους»

«Ανάμεικτα συναισθήματα μου αφήνει η αποχώρηση του Μάρκο Λιβάγια από την ΑΕΚ. Αναγνωρίζω πως υπάρχει αλήθεια σε πολλά απ’ όσα του καταλογίζουν για την απόδοση του, από την άλλη δεν αμφισβητείται η κλάση και το ποδοσφαιρικό ειδικό του βάρος. Πολύ φοβάμαι πως αυτά ήρθαν σε δεύτερη μοίρα, κυρίως λόγω των γενικών παθογενειών της ομάδας. Βλέποντας παράλληλα και την εξέλιξη με τον Ολιβέιρα, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται κι αυτός, με προβληματίζει το γεγονός πως η ομάδα φαίνεται σα να μη μπορεί να ενσωματώσει και να εκμεταλλευθεί παίκτες κλάσης, από αυτούς που γύρω τους χτίζονται σύνολα. Και δουλεύει σταθερά με προπονητές που δε δοκιμάζουν να το κάνουν και κοιτούν απλά να τους χωρέσουν σε κάτι που έχουν στο μυαλό τους.

Μπορείς να καταλογίσεις πολλά στον Λιβάγια για τις ιδιορρυθμίες του, αλλά ανήκει σε μια κατηγορία παικτών σημεία – αναφοράς, που ομάδες σαν την ΑΕΚ πρέπει να έχουν. Κι όταν τους έχουν πρέπει να ξέρουν τι να τους κάνουν. Θα είχα μεγαλύτερη όρεξη να συζητήσω για τα ζητήματα του ίδιου του παίκτη, αν ήξερα πως η ομάδα είχε κάνει τα πάντα για να τον ενσωματώσει σωστά. Αγωνιστικά εννοώ.

Υπάρχουν πράγματα που δεν δικαιολογούνται, όπως η αποβολή του εν όψει της συμμετοχής στο Champions League. Υπάρχουν κι άλλα όμως που περνούσαν από το χέρι της ομάδας και δεν έγιναν σωστά. Στο τέλος καταλήξαμε να μη θέλει να είναι στην ΑΕΚ κι αυτός και να μη θέλει και η ΑΕΚ να τον έχει».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Παικταράς με πολλά «θέματα»

«Στα δικά μου μάτια ο Μάρκο Λιβάια είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Έχει φοβερή τεχνική κατάρτιση και όπως του έλεγαν πολλοί προπονητές στην ΑΕΚ τα καλύτερα τελειώματα εντός της περιοχής.

Η ΑΕΚ ρίσκαρε παίρνοντάς τον δανεικό το καλοκαίρι του 2017, αλλά έκανε εξαιρετική κίνηση όταν τον αγόρασε το Μάιο του 2018. Από εκεί και μετά έγιναν εγκλήματα. Ο Λιβάια ήταν αυτός που «κρέμασε» την ομάδα ενόψει των ομίλων του Champions League και ένας από τους λόγους που κάποιοι εντός ΑΕΚ ροκάνιζαν την καρέκλα του Ουζουνίδη, ο οποίος εν τέλει παραιτήθηκε.

Το 2019 «προκάλεσε» τις εξελίξεις για την απόλυση του Καρντόσο. Ήταν από τους πρώτους που είχαν δει αυτό που έρχεται. Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε να μείνει και ο Κωστένογλου μετά την Τρίπολη.

Με τον Καρέρα έκανε εξαιρετική σεζόν σαν αριστερό εξτρέμ. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Λιβάια «κακοποιήθηκε» παίζοντας σε θέση που η ΑΕΚ χρειάζεται άλλο στιλ παίκτη. Και από τη στιγμή που δεν μπορούσε να δώσει αυτά που πρέπει γινόταν εύκολη λεία για τους αντιπάλους και τον τελευταίο καιρό και για τον κόσμο της ομάδας.

Η ΑΕΚ άργησε πάρα πολύ να μπει σε διαδικασία συζήτησης με τον Λιβάια και το «πλήρωσε». Ο Λιβάια κατάλαβε πως μετά τις εξελίξεις του Ιανουαρίου ο κύκλος του έκλεισε και επέλεξε το δρόμο της φυγής.

Από αυτή τη «σχέση» θέλω να θυμάμαι μόνο τα καλά. Τη χρονιά του τίτλου και όλα όσα ζήσαμε εντός και εκτός συνόρων. Καλή τύχη φίλε, όπου και αν πας».

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ

«Πως θα τον ξεχάσουμε;»

«Ας ξεκινήσω από τα βασικά, ξεκαθαρίζοντας. Θα μου λείψει ο Λιβάγια, τον ήθελα στην ΑΕΚ της «Αγια-Σοφιάς», είναι ο καλύτερος μπαλαδόρος που είχαμε στην ομάδα από την αναγέννηση της ομάδας από τις στάχτες της. Στην προσωπική συναισθηματική μου κλίμακα, είναι ο Νο 2 αγαπημένος μετά τον Αραούχο, που είναι ο Νο 1. Μιλάω πάντα για τα τελευταία χρόνια. Όταν μάλιστα έπαιζαν ο ένας μαζί με τον άλλον, γούσταρα με… χίλια να τους βλέπω. Και καλό θα ήταν να μην το ξεχνάτε κι εσείς. Σε κλίμακα «να είχα χίλια μάτια να βλέπω αυτόν τον παικταρά», ο Μάρκο δεν ξεπέρασε τον Νάτσο, που παραμένει η μεγάλη μου καψούρα. Μιλάμε τώρα για μπαλαδόρους και αυτό δεν έχει να κάνει με το τι πέτυχε η ΑΕΚ όσο τους είχε. Πώς θα… ξεχάσουμε τον Λιβάγια; Πολύ απλά, με το να αποκτήσει η ομάδα, έναν καλύτερό του παίκτη και γενικότερα με το να βλέπουμε στην ΑΕΚ, όσο το δυνατόν πιο συχνά, παίκτες με ποιότητα και με προσωπικότητα! Ποιες στιγμές κρατάω από τον Μάρκο; Εκείνες που… κόλλαγε την μπάλα στα πόδια του και κρέμονταν πάνω του, δύο και τρεις αντίπαλοι για να του την πάρουν, αλλά μάταια. Και ναι, δεν θα ήθελα να τον δω σε άλλη ελληνική ομάδα. Γιατί πολύ απλά, ανήκει σε αυτή την κατηγορία παικτών που θέλω να τους θυμάμαι μόνο με ευχάριστα συναισθήματα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ

Αρχισε ως πρωταθλητής, τελείωσε ως απόκληρος

«Ο Μάρκο Λιβάγια έφυγε. Το ξέραμε, το περιμέναμε και πάλι όμως δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό. Κάτι (θα) λείπει. Με όλα τα στραβά και τα ανάποδα αυτής της σχέσης, ο Κροάτης είναι ένας αρτίστας της μπάλας. Ένας περιπλανώμενος μάγος με τ’ απομεινάρια ενός ξεχασμένου ποδοσφαίρου. Ένας παίκτης χωρίς ξεκάθαρη θέση στο γήπεδο που επαναπροσδιορίζει κάθε φορά τον εαυτό του. Πότε φορ, πότε matchmaker, πότε ακραίος, εξτρέμ, μπαλαδόρος, στην ΑΕΚ τα έζησε και τα έκανε όλα!

Τελικά, ο Λιβάγια ήταν ένα είδωλο για την ΑΕΚ; Όχι αλλά είχε όλες τις προδιαγραφές να γίνει. Άρχισε ως πρωταθλητής, τελείωσε ως απόκληρος. Τα είδωλα της ΑΕΚ ήταν πάντα υπερβατικά. Έκαναν όσα οι θνητοί αδυνατούσαν να εκπληρώσουν. Ο Ντέμης να σκαρφαλώνει στα κάγκελα της σκεπαστής σε ντέρμπι αντίστασης, ορθώνοντας ανάστημα στο κατεστημένο της εποχής, είναι μία εμπειρία ζωής, μία ευκαιρία εξιστόρησης. Ο Μάρκο να σκαρφαλώνει στο συρματόπλεγμα της Τρίπολης, είναι μία άδοξη επανάληψη. Να, το έκανε όπως ο Ντέμης, μπαίνει ως μία παραπομπή στην ιστορία.

Η ΑΕΚ δεν είναι μία part time κατάσταση, ένα γκολ εδώ, μία ασίστ εκεί. Η ΑΕΚ είναι μία full time αγάπη άνευ όρων. Κάθε φορά, όπως η πρώτη φορά. Τρεις χαμένοι τελικοί αφήνουν στίγμα, αποκαλύπτουν τον συμβιβασμό. Η επαναλαμβανόμενη αποτυχία στα κρίσιμα ματς είναι ένα δηλητήριο που νεκρώνει την χαρά για ποδόσφαιρο. Ο Μάρκο άφησε το ταλέντο του να ατονήσει, σταμάτησε ν’ αντιστέκεται. Σκόρπιες βαριεστημένες προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για ανάνηψη. Ένα μερίδιο ευθύνης στην προβληματική ατμόσφαιρα της ΑΕΚ, ένα μερίδιο ευθύνης στον ιδιότροπο χαρακτήρα του. Λογικά οδηγηθήκαμε σ’ ένα επιθυμητό κι αναπόφευκτο φινάλε.

Ήταν ταλαιπωρία να βασανίζεται αιχμάλωτος στα Σπάτα. Δεν του άξιζε. Το μέλλον είναι άδηλο, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, αλλά αυτό το κεφάλαιο έκλεισε οριστικά. Με ανακούφιση…»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X