Η απουσία του κόσμου πληγώνει περισσότερο την ΑΕΚ...

Η απουσία του κόσμου πληγώνει περισσότερο την ΑΕΚ...
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος, στο προσωπικό του blog, αναλύει και εξηγεί για ποιο λόγο, επηρεάζει την «Ένωση» περισσότερο από τις άλλες ομάδες, το πρωτάθλημα της πανδημίας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Έχουμε περάσει όλοι στα… ψιλά και ως στατιστικό δείγμα, ένα γεγονός που είναι πολύ αξιοσημείωτο και πολύ σημαντικό. Γιατί, όταν έχουν γίνει 22 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, δεν μπορούμε να μιλάμε για στατιστικό δείγμα, αλλά για κανόνα.

Η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος στα εκτός έδρας παιχνίδια και μόνη πρώτη στη σχετική βαθμολογία! Έχει πάρει 25 βαθμούς και έχει οχτώ νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες.
Και μάλιστα, θυμίζω ότι η μία ισοπαλία ήταν στην Τούμπα όπου άξιζε τη νίκη και η μία ήττα ήταν στο Περιστέρι, που είχε μπει και φαινόταν ότι θα… καθαρίσει το ματς, αλλά έχασε γρήγορα με αποβολή τον Μάνταλο και με σοβαρό τραυματισμό τον Λιβάι. Και η άλλη ήττα ήταν στο Φάληρο, στο ντεμπούτο του Μανόλο στον πάγκο της ΑΕΚ, όπου ακόμα κι εκεί, η στιγμή που έκρινε το ματς ήταν η διπλή χαμένη ευκαιρία του Μάνταλου. Αλλά ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, η ΑΕΚ παραμένει πρώτη στη βαθμολογία στα εκτός έδρας παιχνίδια της και κάνει φουλ πρωταθληματική πορεία.

Αντίθετα, η ΑΕΚ είναι σε θέση εκτός… Ευρώπης και συγκεκριμένα στην 6η της βαθμολογίας, στα εντός έδρας παιχνίδια της. Έχει πάρει μόλις 18 βαθμούς και έχει νικήσει στα λιγότερα από τα μισά ματς που έχει δώσει. Συγκεκριμένα, μετράει πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες. Οι ομάδες που έχουν εκμεταλλευτεί την έδρα τους, καλύτερα από την ΑΕΚ, είναι ο ΟΣΦΠ (33β.), ο ΠΑΟΚ (25β.), ο ΠΑΟ (21β.), ο Αστέρας (21β.) και ο Άρης (20β.).

Ο ΟΣΦΠ γιατί δεν επηρεάζεται;

Φυσικά στο πρωτάθλημα της πανδημίας και των κεκλεισμένων των θυρών, υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, κι άλλα παραδείγματα ομάδων που τα πάνε φέτος καλύτερα εκτός έδρας σε σχέση με εντός. Όχι πάρα πολλά, αλλά υπάρχουν. Αλλά, ας μείνουμε στο δικό μας πρωτάθλημα.

Ποιες ομάδες λογικά θα επηρεάζονταν περισσότερο με την απουσία του κόσμου από τα γήπεδα; Οι μεγάλες ομάδες με τον πολύ κόσμο, σωστά; Έλα όμως που ο ΟΣΦΠ για παράδειγμα, έχει στην έδρα του, το απόλυτο με 11 νίκες σε 11 παιχνίδια! Και γι’ αυτό άλλωστε, πάει να πάρει το πρωτάθλημα, με άνεση κιόλας.

Αυτό σημαίνει ότι στην ΑΕΚ στοιχίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, η απουσία του κόσμου της από το γήπεδο, έστω κι αν μιλάμε για το «παγωμένο» ΟΑΚΑ. Συγκρίσεις με άλλες σεζόν, δεν έχει λογική να κάνουμε, γιατί πολύ απλά είναι η πρώτη σεζόν φέτος που έχουμε πρωτάθλημα χωρίς κόσμο στις κερκίδες.

Πάντα μετρούσε πολύ η έδρα

Αυτό που δεν αλλάζει όμως, είναι το εξής. Ότι για να πάρεις πρωτάθλημα, πρέπει να εκμεταλλεύεσαι την έδρα σου. Τη σεζόν 2017-2018, η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο, έχοντας σε 15 αγώνες στο ΟΑΚΑ, 13 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Και προσέξτε! Η ήττα ήταν από τον Ατρόμητο, σε παιχνίδι που είχε γίνει κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας! Και η ισοπαλία ήταν σε παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης, που έβρεχε καταρρακτωδώς και το ΟΑΚΑ είχε τη χαμηλότερη προσέλευση κόσμου για εκείνη τη σεζόν, με 5.000 εισιτήρια.

Την επόμενη σεζόν, ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα, έχοντας 14 νίκες και μία ισοπαλία στην Τούμπα. Πέρυσι πάλι, ο ΟΣΦΠ πήρε το πρωτάθλημα, έχοντας 12 νίκες και μία ισοπαλία στο Φάληρο. Αναφέρομαι μόνο στα πρόσφατα πρωταθλήματα, αλλά η δύναμη της έδρας είναι μια πραγματικότητα που κρατάει από παλιά.

Δεν χρειάζεται να πω τι σήμαινε για την ΑΕΚ, η Νέα Φιλαδέλφεια. Και πόσο της έχουν στοιχίσει, οι κοντά δύο δεκαετίες μακριά από το σπίτι της. Για κάθε ομάδα βέβαια, η έδρα της, είναι η κινητήριος δύναμή της. Η Λάρισα πήρε πρωτάθλημα το 1988, όχι μόνο λόγω του σκανδάλου με τα ούρα του Τσίγκοφ, αλλά και επειδή είχε σπουδαία ομάδα, με 15 νίκες σε 15 παιχνίδια στο «Αλκαζάρ».

Μόνο η ΑΕΚ δεν έχει φέτος, ούτε σπίτι, ούτε και κόσμο

Η ΑΕΚ λοιπόν, έχει φέτος ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα κι από τα προηγούμενα χρόνια που έπαιζε στο ΟΑΚΑ. Γιατί, εκτός από το σπίτι της, της λείπει και ο κόσμος της. Γιατί μπορεί μεν το ΟΑΚΑ να μην έγινε ποτέ… «Νίκος Γκούμας», αλλά όποτε είχε πολύ κόσμο, και μιλάμε μάλιστα για τον κόσμο της ΑΕΚ, υπήρχε η ώθηση για να παίρνει παιχνίδια που… στράβωναν, παιχνίδια δύσκολα, παιχνίδια στα οποία έκανε ανατροπές.

Ως εκ τούτου, μπορεί όλες οι ομάδες να μην έχουν φέτος τον κόσμο στο πλευρό τους, αλλά έστω κι έτσι, είναι διαφορετικό να παίζει ο ΟΣΦΠ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Αστέρας και πλέον και ο ΠΑΟ στη ζεστασιά του σπιτιού τους, σε σχέση με την ΑΕΚ, που σα να μην έφτανε το ότι παίζει στο πιο κρύο γήπεδο του… πλανήτη, είναι και εντελώς άδειο. Και σίγουρα παίζει και αυτό, το ρόλο του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X