Να χτίσει πάνω στην καμένη γη
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου γράφει για τους μεγάλους στόχους που έχει η ΑΕΚ στη συνέχεια της χρονιάς

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ελπίζω να είστε καλά, να καταφέρετε να βγείτε αλώβητοι και από αυτό το πέρασμα του χιονιά. Να μείνετε γεροί και με υπομονή για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Οι μέρες είναι περίεργες για την ΑΕΚ και μπορεί να το καταλάβει κανείς εύκολα, αν αναλογιστεί ποια ήταν τα συναισθήματα και οι εναλλαγές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Λάρισα. Η ΑΕΚ νίκησε με 4-2, ήταν ένα ματς θρίλερ, από τα πολλά που μας έχει χαρίσει στη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Ωστόσο, ενώ η ΑΕΚ νίκησε και μάλιστα με τέσσερα γκολ, υπήρχε κόσμος που έμεινε με πικρή γεύση. Πικρή, κυρίως γιατί η ΑΕΚ δείχνει συνεχώς τις ίδιες αδυναμίες που την κρατούν εγκλωβισμένη και σε χαμηλές πτήσεις. Δεν νομίζω πως μπορεί να αλλάξει δραματικά το σκηνικό ως το φινάλε της σεζόν. Ακόμα και αν επιστρέψουν κάποιοι από τους τραυματίες, δεδομένα θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα και ντεφορμαρίσματα και χρόνος επαναφοράς.

Αρα, πρέπει να προχωρήσουμε με αυτή την συνθήκη και να ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο που θα μπορέσει να γίνει, έστω και κατ’ ελάχιστο, θετική αυτή η χρονιά. Αλλά κυρίως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη. Σας έχω πει και σε άλλες αναφορές μου, ότι εκτιμώ πως η ΑΕΚ που θα δούμε στην αρχή της σεζόν 2021-22 θα απέχει παρασάγγες από την ΑΕΚ που υπάρχει σήμερα.

Η ΑΕΚ θα αλλάξει

Εκτιμώ και πληροφορούμε, ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στη δομή και τη λειτουργία της ΠΑΕ, όσο και στη στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή δεν είναι ψέμα, ότι μοιάζει με καμένη γη. Μοιάζει σαν να έχει επέλθει μία φωτιά ή ένα κύμα παγωνιάς που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες και από κάτω αφήνει τα πάντα καμένα. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το τίμημα που πλήρωσε η ΑΕΚ από τα λάθη των δύο προηγούμενων ετών.

Προφανώς και δεν θα μπορούσαν να διορθωθούν μέσα σε μία μεταγραφική περίοδο, αυτή του περασμένου καλοκαιριού/φθινοπώρου. Ειδικά μάλιστα με τις ειδικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί από τον κορωνοϊό, την απώλεια εσόδων που είχαν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη, αλλά και την πίεση για την ανάγκη αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, με κομβικό το ματς της Ευρώπης και την παρουσία της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης έπειτα από το περυσινό σοκ.

Η ΑΕΚ άφησε – κακώς κατά τη γνώμη μου  – ανεκμετάλλευτη τη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη και προχώρησε σε σημαντικές δομικές αλλαγές, σε χρονικό σημείο που δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν και πολύ διαφορετικά πράγματα. Μέχρι να καταλάβει ο Κονέ που βρίσκεται και ποιες είναι οι αρμοδιότητες του, μέχρι να συνειδητοποιήσει ποιες είναι οι ανάγκες της ομάδας και να μπορέσει να βρει τη χρυσή τομή, η ΑΕΚ με νέο τεχνικό διευθυντή και νέο προπονητή έψαχνε να βρει το βηματισμό της και μέσα μάλιστα από συνεχόμενα παιχνίδια.

Η αξιολόγηση

Επιστρέφω στο αρχικό σχόλιο. Υπάρχει καμένη για την ΑΕΚ, υπάρχει πρόβλημα που παραμένει σημαντικό και βαραίνει τη λειτουργία της ομάδας. Είναι δεδομένο, ότι η Ενωση χρειάζεται ποδοσφαιρική λογική. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται ένα τρόπο για να μπορέσει να ξαναμπεί σε επίπεδο ανταγωνιστικό. Είναι εύλογο, πως με τρίτη συνεχόμενη αποτυχημένη χρόνια και όντας 14 βαθμούς πίσω από την κορυφή, ο κόσμος γκρινιάζει και πολλές φορές υπάρχουν φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ειδικά στα social media της εποχής.

Δεν είναι όμως, αυτό πραγματικότητα μόνο στον πλανήτη ΑΕΚ. Σε κάθε ομάδα υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις όταν υπάρχει αποτυχία. Ρίξτε μία ματιά γύρω σας και δείτε την αρθρογραφία και τις κουβέντες που γίνονται στον Ολυμπιακό μετά την πρώτη ήττα της φετινής σεζόν εντός Ελλάδας. Σχεδόν έπεσαν να φάνε τον Σα και αναλογιστείτε πως οι περισσότεροι στις κουβέντες που κάνουμε για τον τερματοφύλακα στην ΑΕΚ, αναφέρουν ως παράδειγμα τον πορτογάλο ως το επίπεδο που θα έπρεπε να έχει η ΑΕΚ στο μέλλον της. Αναλογιστείτε, λοιπόν, να έρθει ένας τερματοφύλακας και να κάνει γκάφες, όπως αυτή που έκανε ο Πορτογάλος στη Λεωφόρο.

Ο τρόπος που λειτουργεί η ΑΕΚ

Ας επιστρέψουμε στα του οίκου μας. Ετσι κι αλλιώς, αυτά είναι τα σημαντικά. Βλέπεις τον αντίπαλο, κοιτάς να μάθεις από τα θετικά του στοιχεία, κοιτάς να δεις πώς μπορείς να βελτιωθείς. Για την ΑΕΚ το ζήτημα πάντα παραμένει πρώτιστα στη στελέχωση της ομάδας και στην αξιολόγηση των επιλογών. Οσο και αν αρέσει ή δεν αρέσει αυτό, η ΑΕΚ είναι ένας οργανισμός, μία εταιρεία που λειτουργεί με συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο και αν γκρινιάζουν ορισμένοι. Δεν νομίζω καν πώς θα διαμορφωθεί διαφορετικά, όταν η ΑΕΚ θα μπει στο νέο της γήπεδο. Απλά εκεί θα μπορεί να ποντάρει σε μία μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων και άρα μεγαλύτερες δυνατότητες να κινηθεί στην αγορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην ΑΕΚ και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν χρειάζεται να αναζητούμε και να περιμένουμε τον Ελληνα κροίσο ή το fund με Ταϊλανδούς και Σαουδάραβες που θα έρθουν να αλλάξουν την ιστορία της ΑΕΚ.

Δυστυχώς, παραδοσιακά η ΑΕΚ ήταν μία ομάδα που δεν είχε τεράστιες οικονομικές δυνάμεις. Ξόδεψε πολλές από αυτές στην περίοδο 2004-2008, με αποτέλεσμα τεράστιοι επιχειρηματίες να μη θέλουν να έχουν επαφή με την ομάδα. Επίσης, είναι πάντα σημαντικό να μην ξεχνάμε πόσο χαμηλά είχε πέσει ο πήχης πριν κρίνουμε το οτιδήποτε. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι να υπάρξει ποδοσφαιρικό σχέδιο και να βρεθούν οι άνθρωποι που θα το εφαρμόσουν.

Χρειάζεται περισσότερο ποδόσφαιρο

Η ΑΕΚ στερείται ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Την ώρα που στον ανταγωνισμό της ΑΕΚ υπάρχουν μεγάλες προσωπικότητες του διεθνούς ποδοσφαίρου ή και της εγχώριας πραγματικότητας σε περίοπτες θέσεις, η Ενωση ως ποδοσφαιρικά στελέχη έχει να παραθέσει τον Παναγιώτη Κονέ – που όμως είναι πολύ φρέσκος και λογικά άπειρος στη θέση – και τον Βασίλη Δημητριάδη, που έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο γύρω από την ομάδα.

Η πλειοψηφία των υπολοίπων που κινούνται γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και αυτό αποτελεί ένα ντεζαβαντάζ για τη λειτουργία της ομάδας. Συν τοις άλλοις, αποδείχθηκε στην πράξη, πως οι επιλογές στη θέση του τεχνικού διευθυντή και του προπονητή ήταν για την ΑΕΚ περισσότερο επιλογές «αυτοφωράκια». Δεν προέκυπταν δηλαδή μετά από συγκεκριμένες κουβέντες και αναζήτηση όλων των στοιχείων και του σχεδίου που έχει να παρουσιάσει κάποιος.

Στηρίζονταν κυρίως στη λογική των καλών επαφών, της καλής διαπροσωπικής σχέσης και αυτό είχε πολύ ρηχά αποτελέσματα. Νομίζω πως η ΑΕΚ έχει κάνει ρεκόρ σε αυτή την οκταετία στο να αναλώνει τεχνικούς διευθυντές και προπονητές, ακόμα και σε περιόδους που είχε επιτυχία. Μη λησμονείται, πως άλλαξε τεχνικό διευθυντή στο ξεκίνημα της σεζόν που κατέληξε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και προπονητή μόλις το κατέκτησε.

Αυτά απέχουν από το να χαρακτηρίζονται κινήσεις ποδοσφαιρικής λογικής. Τώρα, η ΑΕΚ βρίσκεται σε μία οριακή κατάσταση. Εχει κάποια «λουλουδάκια» που ανθίζουν πάνω στην καμένη γη και μπορεί πάνω σε αυτά να επενδύσεις και να φτιάξεις τη νέα κατάσταση. Πάντα όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τα κάψεις και αυτά στη διαδικασία. Οσο οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με καθαρό μυαλό και ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό σχέδιο, τόσο η κατάσταση θα κρατά εγκλωβισμένη την ΑΕΚ στις ίδιες αδυναμίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X