Πως μας πετσόκοψες έτσι, ρε Εμάνουελ;

Πως μας πετσόκοψες έτσι, ρε Εμάνουελ;
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον Ινσούα και απολογείται...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Διάβασα χθες αργά το βράδυ, εδώ στο enwsi.gr, πως ο Ινσούα ετοιμαζόταν να επιστρέψει πίσω στην Αργεντινή, για να φορέσει την φανέλα της Νιούελς. Τελικά προέκυψε η Αλντοσίβι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Κακό της κεφαλής της Αλντοσίβι είναι. Όμως διαβάζοντας για την προοπτική να επιστρέψει ο Ινσούα στη Νιούελς, θυμήθηκα πως όταν το καλοκαίρι «ψηνόταν» αυτή η μεταγραφή στην ΑΕΚ, είχa δει ένα βιντεάκι μ’ ένα γκολ που είχε βάλει ο Εμάνουέλ, στην προ Ευρώπης θητεία του στο πρωτάθλημα Αργεντινής. Με την φανέλα της Νιούελς. Μετά πήγα στα βίντεο με τον Σκόκο και κόλλησα όλο το βράδυ.

Ομολογώ πως πάντα η περίπτωση Αργεντινών ακραίων μπακ, μ’ έψηνε πολύ. Κυρίως διότι θεωρητικά εκεί μπορείς να βρεις ένα κράμα σκληροτράχηλου αμυντικού που να ξέρει και λίγο να τσανάει το τόπι. Ίσως θα έπρεπε να έχω πάρει το μάθημά μου με τον Αρουαμπαρένα, που ήταν παικτάρα αλλά ήρθε ξεζουμισμένος και έπαιζε ως παλαίμαχος ή τον Παουτάσο που ήρθε με ενισχυμένη περιφέρεια. Όμως εξακολουθούσα να έχω στο μυαλό μου ως δείγμα Αργεντινού ακραίου τον Αραούχο, έστω και αν ήταν δεξί μπακ και έστω και αν όντως απλήρωτος πήρε ένα βράδυ το αεροπλάνο και μην είδατε τον Παναή.

Αυτό(ς) που χρειαζόταν η ΑΕΚ

Για να μην το πολύ-ανοίγω, έχοντας την εικόνα του Ινσούα όσο έπαιζε στον ΠΑΟ και τα βιντεάκια του από τη Νιούελς, θεώρησα πως το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ έκανε ίσως την καλύτερη κίνηση. Είχε πάρει έναν παίκτη που ήξερε πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα, που είχε τα κλασικά χαρακτηριστικά ενός καλού αριστερού μπακ και θα μπορούσε να δώσει όχι μόνο στο αριστερό άκρο της άμυνας, αλλά συνολικά στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, μια πιο aggressive κατάσταση. Διότι στην περυσινή σεζόν συνολικά η άμυνα της ΑΕΚ ήταν πολύ σοφτ.

Αυτό που τελικά προέκυψε, φυσικά και ήταν εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που περίμενα να δω. Ο Ινσούα στο διάστημα που έπαιξε στην ΑΕΚ, ήταν ακραία κακός και όχι απλώς κακός. Υπήρχαν φάσεις, όπως αυτό με την Σεντ Γκάλεν, που επιχειρούσε να διώξει την μπάλα μέσα στην περιοχή και την έστελνε στο δοκάρι. Υπήρχαν στιγμές που έτρεχε πίσω από την μπάλα, όπως κάναμε στην αυλή του δημοτικού σχολείου. Υπήρχαν αντιδράσεις μέσα στο γήπεδο που σπανίως βλέπεις από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Δεν ξέρω τι έφταιξε για όλο αυτό. Δεν του πήγαν τα πράγματα όπως ήθελε; Δεν κόλλησε με την ομάδα; Δεν ήταν ποτέ αυτός ο ακραίος μπακ που νομίζαμε πως ήταν; Όλα αυτά μαζί; Αλήθεια ακόμα δεν μπορώ να πω με σιγουριά, ούτε να πιστέψω πως είναι τόσο κακός παίκτης. Και μακάρι το παιδί να πάει στην Αργεντινή και να κάνει παπάδες.  Το σίγουρο όμως είναι, πως για τον Ινσούα και την μεταγραφή του, έπεσα σε λούμπα ανάλογη, μ’ εκείνη του Στιβ Λέο Μπέλεκ, για τον οποίο ήμουν πεπεισμένος πως θα βγει ο δικός μας Λουκάκου. Βεβαίως το πραγματικό ζήτημα, δεν είναι αν είχα γράψει ή όχι πατάτες για τον Αργεντινό, που όντως είχα γράψει. Το θέμα είναι πως στην ΑΕΚ δεν βγήκε μια μεταγραφή σε κομβική θέση και μ’ ένα συμβόλαιο που δεν ήταν καν τύπου Παουλίνιο.

Το πλήρωσε ακριβά

Κάποιοι ίσως έχουν στο μυαλό τους, πως είναι καλό να μην βγαίνουν κάποιοι παίκτες, για να αποδειχθεί πως κάποιοι έχουν κάνει λάθος επιλογές. Μπούρδες και κυνήγι μαγισσών που μόνο καλό δεν κάνει στο κλαμπ. Για μένα το πιο σημαντικό όταν δεν βγαίνουν κάποιες μεταγραφές, είναι πως την πληρώνει αγωνιστικά η ομάδα. Προφανώς και δεν ευθύνεται για όλα τα δεινά της φετινής ΑΕΚ, το γεγονός πως προέκυψε κουκουρούκου η μεταγραφή του αριστερού μπακ. Αλλά για να ξέρουμε και τι λέμε, αν η ομάδα είχε το κεφάλι της ήσυχο από το αριστερό άκρο, ίσως η ισορροπία της άμυνας να ήταν πολύ διαφορετική. Και μην ξεχνάτε και πόσο ακριβά έχει πληρώσει η ΑΕΚ τις ασύλληπτες γκάφες του Ινσούα.

Έχω ακούσει πολλούς να υποστηρίζουν πως ο Αργεντινός είχε δείξει τι δεν μπορεί να κάνει, όταν τον χόρεψε ο Αραούχο σ’ εκείνο το γκολ με τον ΠΑΟ και όταν τον είχε βρει μπόσικο ο Βέρντε και τον περνούσε από παντού. Ο αντίλογος σ’ αυτό είναι πως ο Αραούχο μπορεί να χορέψει οποιονδήποτε αμυντικό και πως σ’ εκείνο το ματς με τον Βέρντε είχε παίξει τραυματίας και αν δεν κάνω λάθος είχε βγει στο ημίχρονο. Αλλά ότι και να πούμε, το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα είναι πως όσοι δεν τρελάθηκαν με την μεταγραφή Ινσούα δικαιώθηκαν και όσοι ψήθηκαν, σαν την αφεντιά μου, εκτέθηκαν. Δηλαδή, δυστυχώς, η ομάδα εκτέθηκε. Αφενός διότι όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα στην άμυνα αλλά δημιούργησε απείρως περισσότερα. Αφετέρου διότι είναι πρόβλημα για την ΑΕΚ το γεγονός πως έψαχνε αριστερό μπακ από πέρυσι τον Γενάρη, έδωσε 400 χιλιάρικα συμβόλαιο και τελικά έκανε μια τρύπα στο νερό.

Το πιο σημαντικό…

Και το πιο σημαντικό της υπόθεσης, διότι με τον Ινσουά ότι έγινε, έγινε και τελείωσε, είναι πως η ΑΕΚ βρίσκεται ξανά στην ίδια θέση που ήταν πέρυσι τον Γενάρη στο θέμα του αριστερού μπακ. Ο Αργεντινός φεύγει για την Αργεντινή και ο Λόπες (του οποίου έστω και αν το συμβόλαιο δεν τελειώνει το καλοκαίρι όπως κακώς είχα την εντύπωση), δεν έχει δείξει πως είναι αυτό πάνω στο οποίο η ΑΕΚ μπορεί να βασιστεί για την θέση του αριστερού μπακ. Επομένως επί της ουσίας η ΑΕΚ το καλοκαίρι θα έχει απομείνει μόνο με τον Μιτάι  ως αξιόπιστη λύση στην θέση του αριστερού μπακ. Όπως δηλαδή περίπου συμβαίνει ήδη.

Προφανώς πάνω στον πιτσιρικά Μιτάι οφείλει να επενδύσει η ΑΕΚ. Αλλά οφείλει να επενδύσει και πάνω στην ομάδα, μ’ ένα έμπειρο αριστερό μπακ. Και τέτοιο φαίνεται πως δεν μπορεί να είναι ούτε ο Λόπες, αλλά σίγουρα δεν είναι ο Παρρά του Παναιτωλικού, ο οποίος αν αποκτηθεί συνιστά και αυτός επένδυση. Επομένως ήδη από τώρα θα πρέπει η ΑΕΚ να ψάχνει για έναν τέτοιο παίκτη. Και να είναι έτοιμη το καλοκαίρι, για να μην φτάσουμε πάλι του χρόνου τέτοια εποχή, να συζητάμε τα ίδια πράγματα. Άλλωστε μιλάμε για μια θέση, που η ΑΕΚ μετράει αποτυχημένες επιλογές τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X