Δηλαδή πρέπει να μιλήσουμε για μπάσκετ, σοβαρά τώρα; (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δηλαδή πρέπει να μιλήσουμε για μπάσκετ, σοβαρά τώρα; (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την απροκάλυπτη σφαγή της ΑΕΚ στο Λαύριο, που με το έτσι θέλω την άφησαν εκτός κυπέλλου

Το ξέρετε όσοι διαβάζετε αυτό το μπλογκ ότι απεχθάνομαι να ασχολούμαι με την διαιτησία, δεν έχω γράψει ποτέ κάτι για αυτό στα 3 χρόνια που είμαι σε αυτό το σάιτ, αλλά δυστυχώς μετά την χθεσινή απροκάλυπτη σφαγή θα αναγκαστώ να το κάνω. Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε οποιαδήποτε ανάλυση του αγώνα, τακτικές προπονητών, λάθη που έγιναν, όταν έχει υπάρξει η χειρότερη διαιτησία που θυμάμαι τα τελευταία χρόνια.

Έδειξαν προθέσεις πολύ νωρίς

Αν λένε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε το πρώτο δεκάλεπτο ήταν ενδεικτικό για το τι θα ακολουθούσε στον υπόλοιπο αγώνα. Η ΑΕΚ μπήκε πολύ καλά στο ματς με διάθεση και ενέργεια να παίξει άμυνα, μέχρι που ήρθε η διαιτητική τριάδα να αλλάξει τις ισορροπίες. Πεντακάθαρη τάπα του Κίνγσλεϊ, φάουλ και τεχνική ποινή, 3 φάουλ, κάτσε στον πάγκο να δεις το υπόλοιπο ματς. Μορέιρα έχεις κάνει 2 τάπες, πάρε και εσύ δύο φάουλ κάτσε στον πάγκο. Για να μην παρεξηγηθούμε και νομίζει κανείς ότι τρελαθήκαμε, το πρόβλημα δεν είναι αν ήταν ή όχι φάουλ (που τα περισσότερα δεν ήταν), το πρόβλημα είναι τα διαφορετικά κριτήρια στις δύο μπασκέτες. Δεν μπορεί να δίνεις μέσα στην ίδια επίθεση δύο συνεχόμενα φάουλ στον Γιάνκοβιτς επειδή βάζει το σώμα του και στην άλλη μεριά να κάνουν το ίδιο στο Λάνγκφορντ και να το βαφτίζουμε «καλή άμυνα». Οι παίκτες της ΑΕΚ για να πάρουν φάουλ έπρεπε να ματώσουν και οι αντίστοιχοι του Λαυρίου έπαιρναν όλες τις επαφές, αυτό είναι που λέμε ο ορισμός των διαφορετικών κριτηρίων. Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, έπαιξε πολύ καλύτερα από το Λαύριο και έπρεπε να κερδίζει με 10+ πόντους, αντί αυτού πήγε στα αποδυτήρια με +2 με τους γκρι να κρατάνε μέσα στο ματς το Λαύριο.

Η φάση όμως που κατά την γνώμη μου έδειξε την αγωνία και το πάθος των διαιτητών μην τυχόν γίνει τίποτα και στραβώσει το αποτέλεσμα, είναι μια φάση στο 4ο δεκάλεπτο. Ο Μέικον σουτάρει την μπάλα στην λήξη του χρόνου, η μπάλα χτυπάει στο στεφάνι πεντακάθαρα και όμως ο διαιτητής της baseline σφυράει για να δώσει την κατοχή στο Λαύριο. Για να γίνει κατανοητό, ο διαιτητής τελικής γραμμής είναι ο ΜΟΝΟΣ από τους τρεις που δεν μπορεί να σφυρίξει αυτή τη φάση, γιατί είναι πίσω από την μπασκέτα και δεν βλέπει το στεφάνι, αλλά το άγχος του ήταν τέτοιο που σφύριξε πρώτος πρώτος. Μιλάμε για φοβερά πράγματα.

Η ΑΕΚ συμπλήρωσε 4 φάουλ στο 9.15 του τέταρτου δεκαλέπτου. Οι διαιτητές της απαγόρευσαν να παίξει άμυνα σε ένα ολόκληρο δεκάλεπτο με το έτσι θέλω, με το Λαύριο να σκοράρει 14 από τους 22 πόντους του από βολές. Την ώρα που η ΑΕΚ μάτωνε για να σκοράρει, το Λαύριο με 14-0 βολές κατάφερε να ανατρέψει το ματς και να πάρει κεφάλι. Έτσι φτάσαμε στην πιο σκοτεινή φάση του αγώνα, που εν έτει 2021, η τηλεόραση δεν είχε κατάλληλο ριπλέι για να δούμε αν το τρίποντο του Λάνγκφορντ ήταν εντός η εκτός χρόνου.

Τα συμπεράσματα δικά σας, δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο.

Δηλαδή πρέπει να μιλήσουμε για μπάσκετ, σοβαρά τώρα; (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ακόμα όμως και στην παράταση, την ώρα που η ΑΕΚ πέρασε μπροστά με τα τρίποντα του Ματσιούλις, οι διαιτητές έδωσαν καλάθι και φάουλ στον Μουράτο και 5ο φάουλ στον Σλότερ, που ακόμα και ο εκφωνητής του ματς αναρωτιόταν γιατί.

Αν η ΑΕΚ αποφασίσει να βγάλει όλες τις φάσεις αυτού του αγώνα θα μπορέσει να φτιάξει DVD διάρκειας Μπεν Χουρ, αλλά δεν έχω τέτοιες ψευδαισθήσεις. Εδώ και καιρό γίνεται αυτό το πράγμα, και η αντίδραση της ΑΕΚ είναι να ζητάει να μην την ξαναπαίξουν οι συγκεκριμένοι διαιτητές, που τελικά μετά από καιρό ξαναορίζονται σε παιχνίδια της. Αλήθεια πότε σκέφτονται στην ΚΑΕ να ενημερώσουν τον κόσμο της ομάδας για το ποια παράταξη θα στηρίξουν ή δεν θα στηρίξουν στις εκλογές της ΕΟΚ που γίνονται σε λίγο καιρό. Έχει η ΑΕΚ λόγο στα πράγματα;

Χθες ο Μάκης Αγγελόπουλος, ο άνθρωπος που έσωσε το φετινό πρωτάθλημα από λουκέτο, ο άνθρωπος που κίνησε όλες τις διαδικασίες για να υπάρχει κεντρική διαχείριση και να βρεθούν χορηγοί, καθόταν πίσω από την μπασκέτα. Οι τρεις διαιτητές, ούτε αυτόν σεβάστηκαν που τον έβλεπαν μπροστά τους, οπότε καταλαβαίνετε.

Λάθη στην διαχείριση

Αν θέλουμε να κάνουμε και κάποια σχόλια για τα αγωνιστικά, που πραγματικά και τέλεια να έπαιζε η ΑΕΚ, πάλι θα έβρισκαν έναν τρόπο για να την κάνουν να χάσει, μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια πράγματα διαχείρισης. Παρόλο που η ΑΕΚ με την άμυνα που επέλεξε να παίξει, έκοψε το τρίποντο των παικτών του Λαυρίου, και δεν τους άφησε να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο ώστε να βρουν εύκολους transition πόντους, έχω την αίσθηση ότι κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Καταλαβαίνω την στόχευση του κόουτς, να παίζει τα κρίσιμα λεπτά με τους πιο έμπειρους παίκτες που έχει στο ρόστερ για να παίρνουν σωστές αποφάσεις, αλλά αν θες αυτό πρέπει να φροντίζεις αυτοί οι παίκτες να φτάσουν στο τέλος του αγώνα φρέσκοι. Δεν υπάρχει κανένα νόημα ο Ζήσης να παίξει 33 λεπτά και οι Κατσίβελης-Μωραΐτης 12 και οι δύο μαζί. Ειδικά ο Ζήσης, που είναι φέτος πολύ κάτω από τα στάνταρ του και στο χθεσινό ματς ήταν αρνητικός με 1/8 σουτ και 3 ασιστ για 5 λάθη.

Το πείραμα της συνύπαρξης του Λάνγκφορντ με τον Μέικον δεν μπορούμε να πούμε ότι λειτούργησε καθώς όποιος είχε την μπάλα απενεργοποιούσε τον άλλο. Καταλαβαίνω ότι είναι δυο παίκτες που τραβάνε την προσοχή της άμυνας αλλά ο συνδυασμός τους με τον Ζήση καθιστά αδύνατη την περιφερειακή άμυνα. Ειδικά ο Μέικον σημαδεύτηκε από τους παίκτες του Λαυρίου που του επιτέθηκαν σε απομόνωση και σκόραραν αρκετές φορές. Ο Ρογκαβόπουλός αν δεν είχε κάποιο πρόβλημα, δεν έχει λογική η μη χρησιμοποίηση του, ειδικά σε ένα ματς που ο Γιάνκοβιτς ήταν φορτωμένος με φάουλ. Στην τελική, αν κάνουμε την σούμα, η ΑΕΚ παρόλο το χειρουργείο χωρίς αναισθητικό, έχασε δύο ευκαιρίες για να πάρει το ματς. Η πρώτη με την άστοχη βολή του Μέικον, που είναι παίκτης του 90% στις βολές και η δεύτερη στο τέλος της παράτασης με το άστοχο τρίποντο του Ζήση, έπειτα από σωστή δημιουργία του Μέικον.

Επειδή όμως ο ΑΕΚτζής έχει την τάση στο αυτομαστίγωμα, όλα αυτά τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία με αυτό το αίσχος που έγινε διαιτητικά. Η λογική ότι η ΑΕΚ έχει καλύτερο και ακριβότερο ρόστερ και πρέπει να κερδίζει και τους διαιτητές, παραπέμπει στην ρητορική «κάντε επενδύσεις να κερδίσετε και τους διαιτητές» που όλοι ξέρουμε ποιοι την έχουν καθιερώσει. Δεν γράφει πουθενά ότι αν δεν παίξεις τέλεια, δεν θα έχεις δικαίωμα να κερδίσεις παίζοντας εναντίον 8 αντιπάλων. Τα πάντα έχουν ένα όριο.

Πλέον η ΑΕΚ έχασε τον βασικό της στόχο για φέτος και πρέπει να ανασυνταχθεί, να δουλέψει στην διακοπή και να εμφανιστεί πιο έτοιμη για τα υπόλοιπα ματς του πρωταθλήματος και της Ευρώπης.

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X