Ολυμπιακός - ΑΕΚ: 21 ψυχές χάθηκαν στη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού (VIDEO)

Η μεγάλη τραγωδία της Θύρας 7 με τους 21 νεκρούς επισκίασε τη μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της ΑΕΚ σε ντέρμπι

Η τραγωδία της «θύρας 7» αποτελεί την πιο μαύρη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια, 21 αθώες ψυχές άφηναν την τελευταία τους πνοή στις σκάλες του σταδίου «Καραϊσκάκης». Φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, έγιναν θύματα σε μια απίστευτη τραγωδία, που όμοια της δεν έχει γνωρίσει ξανά ο ελληνικός αθλητισμός (και όλοι θα πρέπει να εύχονται να μην συμβεί ποτέ ξανά).

Ανάμεσα στις αθώες ψυχές και ένας φίλος της ΑΕΚ, που είχε πάει να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα. Ο Γεράσιμος Αμίτσης, 18 ετών τότε, δεν μπόρεσε να χαρεί την ζωή και να δει την αγαπημένη του ΑΕΚ όπως την ονειρευόταν και την ήθελε.

Πολλά έχουν λεχθεί όλα αυτά τα χρόνια για τις αιτίες της τραγωδίας. Το σίγουρο είναι πως ποτέ δεν αποδόθηκαν ευθύνες και δεν αναδείχθηκαν οι ένοχοι για τον χαμό 21 παιδιών που ήταν γεμάτα ζωή. Το κακό συνέβη όταν με τη λήξη του αγώνα (ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με το βαρύ 6-0 επί της ΑΕΚ), οι οπαδοί κινήθηκαν προς την έξοδο ώστε να φτάσουν στη θύρα 2 και να αποθεώσουν τους ποδοσφαιριστές. Κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν ανοίξει τις πόρτες και όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, καταπατώντας τους μπροστινούς.

Τότε άρχισε να επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία, με μόνη διέξοδο κάποιο τουρνικέ που ξήλωσε η αστυνομία. Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, καθώς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Λίγο αργότερα θα ξεψυχήσει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονταν οι σοβαρά τραυματισμένοι. Έξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας άνθρωπος στον τραγικό κατάλογο των νεκρών, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε. Ο αριθμός των θυμάτων σταματά στους 21, ενώ οι τραυματίες πολλοί περισσότεροι.

Όλη η Ελλάδα, φίλαθλη και μη, πενθεί για τον φόρο τιμής των 21 αθώων ψυχών. Οι οπαδικές προτιμήσεις υποχωρούν μπροστά στη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού. Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός δεν ξεχνούν ποτέ αυτή τη μαύρη επέτειο που έγινε μια μέρα σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια και στο μνημόσυνο που διοργανώνεται είναι πάντα παρόντες, τιμώντας τη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X