Αμανατίδης: «Δεν ξέρω γιατί με φέρανε στον ΠΑΟΚ, ο Γκαρσία δεν ήταν συζητήσιμος»

Αμανατίδης: «Δεν ξέρω γιατί με φέρανε στον ΠΑΟΚ, ο Γκαρσία δεν ήταν συζητήσιμος»
Photo Credits: INTIME

Ο Γιάννης Αμανατίδης για την παραίτηση του από τον ΠΑΟΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για την παραίτηση του από τον ΠΑΟΚ, τον Πάμπλο Γκαρσία και τον Αμπέλ Φερέιρα, μίλησε ο Γιάννης Αμανατίδης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Διαβάστε όσα είπε στο gazzetta.gr

Το κεφάλαιο ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε για εσάς. Ποια είναι τα συναισθήματα σας;

«Το ότι δεν κατάλαβα ακόμα για ποιον λόγο με φέρανε στον ΠΑΟΚ. Άνθρωποι της ομάδας ήρθαν στην Ελβετία να μου παρουσιάσουν ένα πλάνο στο οποίο θα είχα κάποιες δραστηριότητες και ευθύνες. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ημουν εδώ απλά για να είμαι».

Πιστεύετε πως είχατε κι άλλα να προσφέρετε στην ομάδα;

«Βασικά δεν πρόσφερα τίποτα. Γιατί κανείς δεν με άφησε να δουλέψω όπως δούλευα στην Ελβετία και όπως συμφωνήθηκε αρχικά. Που αυτός ήταν και ο λόγος που με φέρανε στον ΠΑΟΚ. Εν γνώσει ήξερα πως θα είναι δύσκολη η συνεργασία. Γιατί ήρθα σε ένα προπονητικό τιμ που ήταν στημένο, δούλευαν μαζί τα τελευταία χρόνια, είχαν τις συνήθειες τους και τον τρόπο που θέλουν να προπονηθούν και να αγωνιστούν. Με την αλλαγή από τον Φερέιρα στον Γκαρσία, ξέραμε όλοι που χρειαζόταν ο ένας τον άλλον. Γιατί η ομάδα ήθελε τον Γκαρσία σαν πρώτο προπονητή και εγώ έχω το δίπλωμα».

Θεωρείτε πως αδικηθήκατε; 

«Βασικά δεν μπορώ να αδικηθώ γιατί πολύ απλά δεν έκανα τίποτα. Δεν τηρήθηκαν πολλά πράγματα που συμφωνήθηκαν βάσει συμβολαίου και δεν μου δόθηκε ποτέ το περιθώριο να ασχοληθώ ούτε στην πράξη, αλλά ούτε στην θεωρία με τους ποδοσφαιριστές. Πραγματικά μέχρι σήμερα αναρωτιέμαι γιατί με φέρανε στον ΠΑΟΚ. Ημουν ένα υπάλληλος παραπάνω με τις εμπειρίες μου από την Γερμανία και την Ελβετία που είχα πολλά να δώσω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν με εκμεταλλεύτηκαν. Αν εννοείται όμως ότι με αδικούν τα ελεγχόμενα Μέσα, που τους δίνεται μια κοινή γραμμή το τι να γράψουν επειδή θιχτήκαν κάποιοι από την αλήθεια, γιατί όπως ξέρουμε η αλήθεια πολλές φορές πονάει, δεν με αγγίζουν καν, είναι αστείοι».

Στον ΠΑΟΚ ενταχθήκατε το καλοκαίρι. Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις με τον ερχομό σας στην ομάδα;

«Αρχικά ξαφνιάστηκα με την ποιότητα των παικτών. Δεν περίμενα να είναι το ατομικό επίπεδο τόσο υψηλό. Οπότε ξέραμε με μια καλή διαχείριση και ότι με κάποιες συγκεκριμένες προσθήκες θα έχουμε μια καλή σεζόν. Όπως και την είχαμε στην αρχή».

Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Αμπέλ Φερέιρα;

«Δυστυχώς όχι όπως την περίμενα. Ήξερα εξ αρχής πως θα είναι δύσκολο έργο γιατί ήρθα σε ένα έτοιμο προπονητικό τιμ. Αλλά ήταν πρόκληση όλο αυτό. Δυόμιση μήνες όμως δεν είναι αρκετοί να χτίσουμε μια βάση εμπιστοσύνης, ούτως ώστε να γίνω κι εγώ ένα μέλος του τιμ. Να μπορέσω να βοηθήσω και να προσφέρω πράγματα. Ένα παραπάνω που ο Αμπέλ λατρεύει να βλέπει ομάδες σαν τη Λειψία. Λόγω της γνώσης μου από το γερμανικό ποδόσφαιρο και ειδικά του στιλ παιχνιδιού και το ασκησιολόγιο της Λειψίας, που ήξερα πολύ καλά λόγω του Ραλφ Ράνγκνικ, ο οποίος ήταν ο πρώτος μου προπονητής που είχα στην Στουτγκάρδη κι έχτισε όλο αυτό το έργο γύρω από την Λειψία».

Τι χαρακτήρας είναι ο Αμπέλ Φερέιρα και ποιος ήταν ο λόγος πιστεύετε που οδηγήθηκε στην έξοδο;  Ηταν σωστή η απόφαση της διοίκησης να τον απομακρύνει από τον πάγκο;

«Ο Αμπέλ δεν απομακρύνθηκε αλλά πουλήθηκε στην Παλμέιρας. Ναι ισχύει πως το κλίμα ήταν πολύ κακό γι’ αυτόν στην ομάδα ή γύρω από αυτήν. Ειδικά από τα media πίεζαν κατά κάποιον τρόπο να απομακρυνθεί. Τα οποία όμως όπως γνωρίζουμε είναι ελεγχόμενα και αυτό είναι κρίμα και εις βάρος του ποδοσφαίρου. Ο Αμπέλ είναι άνθρωπος με πολλή αγάπη για το ποδόσφαιρο. Έχει όρεξη για μάθηση και είναι γεμάτος πάθος και ενέργεια. Πολύ καλός στην θεωρία. Αυτό που κατά την γνώμη μου του στοίχησε είναι ότι επέμενε στην πεντάδα πίσω με τρία στόπερ ανεξαρτήτως αντίπαλο. Ετσι ναι μεν δεχόμασταν δύσκολα γκολ, από την άλλη όμως δεν ήμασταν τόσο δημιουργικοί και απειλητικοί. Ειδικά απέναντι σε μικρές ομάδες όσο θα έπρεπε. Μέσο όρο είχαμε 30 σέντρες ανά ματς και δεν μπορούσαμε να σκοράρουμε επειδή δεν γεμίζαμε αρκετά την περιοχή και είχαμε πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είμαστε αρκετά απειλητικοί και από την άλλη υστερούσαμε στο κάθετο παιχνίδι.

Υπήρχε χημεία ανάμεσα σας; 

«Σεβασμός υπήρχε. Χημεία δεν θα το έλεγα γιατί δουλέψαμε μόλις 2,5 μήνες μαζί όπως είπα και πριν και όταν έρχεται ένας από το εξωτερικό στο δικό μου προπονητικό τιμ, αναρωτιέσαι για ποιον  λόγο γίνεται αυτή η προσθήκη. Η εμπιστοσύνη χτίζεται στην διάρκεια αλλά δεν είχαμε χρόνο να χτιστεί αρκετά, ώστε να με εμπιστευτεί, να με αφήσει να προσθέσω πράγματα και ιδέες για να βοηθήσω, γιατί έφυγε».

Μετά τον Φερέιρα, ο Γκαρσία. Πως είδατε εσείς αυτή την εξέλιξη;

«Περίμενα πολλά περισσότερα απ’ ότι βλέπουμε τώρα. Καταρχήν με την άφιξη του Γκαρσία στο Αγρίνιο, πριν τον αγώνα με τον Παναιτωλικό ήταν να υπογράψω καινούριο συμβόλαιο, ως πρώτος προπονητής και ο Γκαρσία ως βοηθός. Κάτι που αρνήθηκα να κάνω γιατί ήθελα πρώτα να δω τον τρόπο δουλειάς. Τέσσερις μήνες μετά βρίσκομαι στη θέση να μην χρειάζεται να πω πολλά πράγματα, γιατί όλοι επί του αποτελέσματος και της εικόνας κρινόμαστε. Και η εικόνα του ΠΑΟΚ σίγουρα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, γιατί υπάρχει πραγματικά ένα καλό ρόστερ».

Πιστεύετε ότι με τον Γκαρσία στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, ο ρόλος σας στην ομάδα «υποβαθμίστηκε»;

«Όχι καθόλου. Ξέραμε ότι πρέπει να γίνει μια συνεργασία μεταξύ μας, γιατί ο ένας είχε ανάγκη τον άλλον. Προσπάθησα να βοηθήσω στην αρχή, όμως στην πορεία κατάλαβα ότι δεν είναι συνεργάσιμος και επικοινωνιακός. Κάτι που σαν προπονητής στην πορεία θα του στοιχίσει. Εχει μεγάλη διαφορά το να είσαι παίκτης από το να είσαι προπονητής. Σαν παίκτης ο Γκαρσία, έχει κάνει μια καλή πορεία στην οποία ήμασταν και αντίπαλοι το 2006, όταν βρισκόταν στη Θέλτα κι εγώ στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο Europa League. Σαν προπονητής όμως έχεις πάνω από 50 άτομα που πρέπει να διαχειριστείς και αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, τότε είσαι καταδικασμένος».

Τι σας οδήγησε στην παραίτηση;

«Το ότι δεν υπήρχε επικοινωνία, το ότι Γκαρσια δεν ήταν συζητήσιμος και ο τρόπος δουλειάς του. Κάτι που άφηνε άφωνο για το ποιες ήταν οι βάσεις της προπόνησης. Ετσι ενημέρωσα τον Οκτώβριο ότι δεν θα υπογράψω σαν προπονητής. Να μπορεί κάποιος άλλος να κάνει τη δουλειά του προπονητή και ότι πρέπει να βρούνε άλλον που θα ‘’προσφέρει’’ στον Πάμπλο το δίπλωμα του για να κάνει τον προπονητή».

Πως κρίνετε τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας του καλοκαιριού αλλά και τον τωρινό;

«Νομίζω ότι η ομάδα έχει αλλάξει πρόσωπο. Εκανε αρκετές πετυχημένες μεταγραφές, με πολύ λιγότερο κόστος απ’ ότι είχαν συνηθίσει στον ΠΑΟΚ. Εδώ φάνηκε και η ικανότητα του Ρέμπε. Ημασταν πολύ κοντά στους ομίλους του Champions League, αποκλείοντας μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα. Τώρα γίνανε πάλι καινούριες προσθήκες. Συγκεκριμένα Καγκάβα και Κρμέντσικ. Δύο παίκτες τους οποίους θέλαμε και το καλοκαίρι αλλά τότε οι μεταγραφές δεν έγιναν και πραγματοποιήθηκαν ξαφνικά τώρα. Βασικά όμως ο ρόλος του προπονητικού τιμ θα έπρεπε να είναι η βελτίωση των ποδοσφαιριστών που υπάρχουν ήδη στο ρόστερ και όχι η απομάκρυνση τους επειδή είχαν μια κακή εμφάνιση. Εκεί φαίνεται η ικανότητα του προπονητή. Να δουλεύει και να καλυτερεύει τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του».

Ηταν σωστές επιλογές πιστεύετε οι απομακρύνσεις παικτών όπως των Γιαννούλη, Πέλκα, Άκπομ, Λημνιού, Μάτος; Παίκτες οι οποίοι ήταν «κολώνες» του ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

«Ολοι εκτός του Γιαννούλη, είχαν αν δεν κάνω λάθος ένα χρόνο συμβόλαιο και οι περισσότεροι με αυτά που γνωρίζω ήθελαν να φύγουν. Για Άκπομ και Λημνιό το να παίρνει 3 και 3,3 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα πιστεύω είναι πολύ καλά λεφτά γιατί ήθελαν να αποχωρήσουν. Ο Μάτος είχε οικογενειακά θέματα και ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Για τον Πέλκα, ο οποίος ήθελε και ο ίδιος να φύγει, σίγουρα τα 1,7 εκατ. ευρώ δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά. Οσο για τον Γιαννούλη κατά τη γνώμη μου, είναι ένας παίκτης που μπορεί άνετα να σταθεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κι αν μετά τον δανεισμό τον αποκτήσει η Νόριτς, τότε πιστεύω πως τα 7 εκατομμύρια ευρώ είναι καλά λεφτά για τον ΠΑΟΚ».

Τι γεύση σας αφήνει αυτή η θητεία στον ΠΑΟΚ;

«Ηταν πολύ περίεργο πεντάμηνο. Το πιο περίεργο στην καριέρα μου θα έλεγα. Είμαι επαγγελματίας. Ήρθα με μεγάλη όρεξη για δουλειά, να βοηθήσω και να προσθέσω καινούριες ιδέες. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Νομίζω φτάνει να πω πως δεν καθόμουν ποτέ στον πάγκο αλλά στην κερκίδα. Γιατί όλο αυτό; Με τον Αμπέλ μου λέγανε πως λόγω κορονοϊού έχουμε συγκεκριμένες θέσεις στον πάγκο και ο επειδή ο Αμπέλ είχε τους συνεργάτες, εγώ θα έπρεπε να πάω στην κερκίδα. Με τον Γκαρσία η δικαιολογία ήταν ότι ο Πάμπλο δεν έχει δίπλωμα προπονητή κι αν καθόμουν στον πάγκο, δεν θα μπορούσε να κοουτσάρει επειδή εγώ έχω το Pro και δεν επιτρέπεται βάσει νόμου. Νομίζω είναι αρκετά αυτά που είπα. Ήρθα να βοηθήσω και καθόμουν στην κερκίδα την διάρκεια του αγώνα. Όλα αυτά κι άλλα πολλά που δεν γνωρίζει ο κόσμος, θα τα κρατήσω για τον εαυτό μου».

Τι πιστεύετε ότι θα καταφέρει μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν ο ΠΑΟΚ;

«Πιστεύω πως αν κατακτήσει την δεύτερη θέση θα είναι επιτυχία γι’ αυτή τη σεζόν. Υπάρχει το υλικό στην ομάδα να πετύχει αυτόν τον στόχο. Θα ήθελα να προσθέσω πως το μόνο που είναι κρίμα είναι το γεγονός ότι λόγω της κατάστασης δεν έζησα σαν μέλος της ομάδας, την ατμόσφαιρα στην Τούμπα που είναι κάτι πολύ όμορφο και όχι μόνο σαν θεατής. Κατά δεύτερον είναι πως με ένα τόσο μεγάλο μπάτζετ για ελληνικά δεδομένα τα χρήματα που ξοδεύει η οικογένεια Σαββίδη, θα έπρεπε οι επιτυχίες να είναι ήταν πολύ περισσότερες απ’ ότι είναι τώρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X