Ωρα να μιλήσει ο Κονέ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για ένα σημαντικό ΠΡΕΠΕΙ του νέου Τεχνικού Διευθυντή

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ομολογώ ότι είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις στιχουργικές ικανότητες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ένα δάκρυ κύλησε (από τα γέλια την ώρα της εκπομπής στον Ellada943FM) και προσπαθούσα ώρες να συνέλθω, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Καζαντζόγλου είναι ένα πολύ καταπιεστικό άτομο και συνέχεια με έπαιρνε τηλέφωνο για να του στείλω blog.

Επειδή λοιπόν μετά το μεταγραφικό… πυρετό του Ιανουαρίου (δέκατα ήταν αλλά τέλος πάντων), η ΑΕΚ δε βγαίνει ουσιαστικά ενισχυμένη από αυτή τη διαδικασία, για μένα έχει σημασία να μιλήσει επιτέλους αυτός που ανέλαβε να φέρει εις πέρας αρκετές υποθέσεις και να σχεδιάσει την ομάδα της νέας χρονιάς.

Θέλω να είμαι απόλυτα δίκαιος με όλους. Σε ό,τι αφορά στον Ίλια Ίβιτς και τους συνεργάτες του, οι οποίοι δουλεύουν πάντα υπό την αυστηρή επιτήρηση του Δημήτρη Μελισσανίδη, δεν έχω να προσάψω πολλά. Κάθε άλλο.

Ο Σέρβος Τεχνικός Διευθυντής έφερε πέρσι τον Ιανουάριο τους Σιμάνσκι και Λάτσι. Επίσης «ξεφορτώθηκε» τον Σιμάο τον οποίο έστειλε δανεικό στη Μπεϊτάρ. Το καλοκαίρι, πούλησε τον Μπάρκα στη Σέλτικ, τον Οικονόμου στην Κοπεγχάγη, τον Γιακουμάκη στη Φένλο. Έφερε δε στην ΑΕΚ τους Γκαρσία, Χνιντ, Σιμάνσκι, Νεντελτσιάρου, Ανσαριφάρντ, Τάνκοβιτς, Σάκχοφ και Ινσούα. Έστειλε επίσης δανεικό τον Βέρντε στη Σπέτσια και υπό των ημερών του ουσιαστικά έτρεξε ο εκ νέου δανεισμός του Σιμάο στη Μορεϊρένσε.

Για μένα μεταγραφικά ο Ίβιτς τα πήγε εξαιρετικά. Ο Ινσούα που δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά θα τη χρεωθεί απογοήτευσε και ο Χνιντ δεν έχει καταφέρει να πείσει κανέναν. Συνολικά όμως το πρόσημό του είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Ακόμα και το deal που έκανε με τον Μάσιμο Καρέρα ήταν εξαιρετικό. Δεν ήταν σαν αυτό με τον Μιγκέλ Καρντόσο για παράδειγμα…

Ο Παναγιώτης Κονέ έχει συμπληρώσει 40 μέρες ως διάδοχος του Ίβιτς. Ο απολογισμός του δεν με έχει πείσει ακόμα, αλλά για να μην χαρακτηριστώ εμπαθής, επειδή έχει πέσει στα βαθιά θα του δώσω χρόνο. Στην ιστορία με τον Λιβάια, δεν μπόρεσε να αλλάξει τα δεδομένα, αν και θεωρώ ότι ο κύκλος του Κροάτη έχει κλείσει και η ΑΕΚ πρέπει να περάσει στη μετά-Λιβάια εποχή. Άλλωστε δεν είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη αυτή η εξέλιξη. Η ΑΕΚ άργησε και το πλήρωσε.

Στην υπόθεση Ολιβέιρα η ίδια η ΑΕΚ είχε ενημερώσει πως ο Κονέ έχει ζητήσει χρόνο, τον πήρε, αλλά ακόμα δεν έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό. Ο χρόνος φαίνεται πως περνάει απλά για να περνάει. Να τελειώσει η χρονιά, να χωρίσουμε φιλικά και να πάμε παρακάτω.

Πλην του μπακ όπου η ΑΕΚ και ο Κονέ πήγαν σε μία επιλογή με ερωτηματικά, αλλά όπως έγραψα σε προηγούμενο blog θα περιμένω να δω τον Νταντσένκο για να κρίνω το μάτι του νέου Τεχνικού Διευθυντή, η ομάδα έκανε πράγματα που μπερδεύουν τους πάντες. Δε θέλαμε στόπερ, αλλά πήγαμε να πάρουμε στόπερ ηγέτη και όταν είδαμε ότι δεν παίρνουμε τον ηγέτη με τους όρους που θέλουμε, αφήσαμε την ιστορία πίσω μας.

Εγώ πιστεύω ότι με Νεντελστιάρου και Λάτσι η ΑΕΚ αν δουλέψει σωστά έχει ένα εξαιρετικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Σβάρνας για τρίτος δε με χαλάει, αλλά το καλοκαίρι, πρέπει να φέρεις ηγέτη και να προχωρήσεις.

Στην ιστορία με τον τερματοφύλακα έχω γράψει από το καλοκαίρι ότι η ΑΕΚ θα έπρεπε να πάει για έναν Σορεντίνο. Επικοινωνιακά αυτό που έκανε ήταν λάθος. Χτύπησε ο Τσιντώτας και θα παίρναμε γκολκίπερ που είχε να παίξει ενάμισι χρόνο, αλλά τελικά όταν απορρίφθηκε ο δανεισμός, ο Τσιντώτας έγινε καλά και επέστρεψε στις προπονήσεις. Δεν ξέρω αν ο Βέριπς ήταν… Σορεντίνο, αλλά η όλη στρατηγική της ομάδας ήταν λάθος.

Για αυτό πρέπει να μιλήσει

Ο Κονέ χρειαζόταν χρόνο για να τρέξει τα εσωτερικά θέματα των Σπάτων. Χρειαζόταν χρόνο για τις υποθέσεις των Λιβάια και Ολιβέιρα. Χρειαζόταν χρόνο για το δεξί μπακ και τις μεταγραφές. Τον πήρε χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας. Όλα αυτά τελείωσαν. Ο Κονέ έχει την υποχρέωση να βγει και να πει στον κόσμο της ΑΕΚ τι σκέφτεται για την ομάδα. Τι έχει στο μυαλό του. Πως σκέφτεται την επόμενη μέρα της ομάδας.

Να εξηγήσει σε εμάς και στους οπαδούς του «Δικεφάλου» ποιο είναι το πλάνο του. Διότι δεν έχει καμία σημασία τι γράφει ο Βούλγαρης και ο κάθε Βούλγαρης. Γιατί ο Βούλγαρης δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο στο club. Ούτε αγωνιστικό σχεδιασμό κάνει, ούτε προγραμματισμό. Πληροφορίες μεταφέρει. Ο Τεχνικός Διευθυντής πρέπει να ξεκαθαρίσει τους στόχους, το πλάνο, το σκεπτικό της επόμενης μέρας στην «Αγιά Σοφιά», τη φιλοσοφία του συλλόγου.

Να δώσει να καταλάβουμε όλοι τι ήταν αυτό που τον έπεισε να έρθει και να μιλήσει επί της ουσίας. Να μας εξηγήσει για παράδειγμα πως έναν παίκτη που θα παίρναμε δανεικό για έξι μήνες προκειμένου να δοκιμαστεί για το αν μπορεί να εγκλιματιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, φτάσαμε να τον αγοράσουμε και να του κάνουμε κλειστό συμβόλαιο διάρκειας 3,5 ετών. Και αν λέω, αν δεν πιάσει ο Νταντσένκο να δω τι θα κάνουμε…

Πάρτε για παράδειγμα τον Ινσούα. Κλειστό τριετές υπέγραψε. Με 450 χιλιάρικα το χρόνο. Μπορείς να τον διώξεις; Όχι. Παρακαλάς ατζέντηδες να πας την ιστορία φιλικά. Αμ η περίπτωση Σιμάο; Άλλο αγγούρι και εκεί. Τριετές και αυτός με 450 το χρόνο. Και βλέπετε τι τραβάει η ΑΕΚ… Η οποία για μένα δε μαθαίνει από τα λάθη της.

Το μέλλον

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της μία ακόμα ευκαιρία. Την οποία δεν πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια. Πρωτάθλημα δεν μπορεί να πάρει. Το Κύπελλο όμως μπορεί να το διεκδικήσει. Η 2η, η 3η και η 4η θέση είναι υπό προϋποθέσεις μία η άλλη. Άντε η 2η και η 3η.

Στήνεις λοιπόν την ομάδα με φόντο την «Αγιά Σοφιά» και αξιοποιείς τα όπλα που έχεις. Αναδεικνύεις τα παιδιά που σου δείχνουν ότι μπορείς να βασιστείς στο μέλλον πάνω τους. Δίνεις χρόνο στον Λάτσι. Δίνεις στον Μιτάι. Μαθαίνεις την ΑΕΚ να παίζει με τον Λιβάι Γκαρσία και τον Τάνκοβιτς. Προσπαθείς να εξελίξεις περισσότερο τον Γαλανόπουλο και τον Σιμάνσκι. Μαγιά υπάρχει. Βάσεις επίσης.

Με αυτόν τον τρόπο το καλοκαίρι κάνεις τέσσερις μεταγραφές και τελειώνεις. Έχοντας βγάλει από πάνω σου το 1,1 εκατ. του Ολιβέιρα, τα 700 του Λιβάια, ξεφορτώνεσαι τον Βέρντε ανάβοντας λαμπάδες να μείνει η Σπέτσια στη Serie A για να γλιτώσεις άλλα 500, βρίσκεις τρόπο να ξεφορτωθείς τα 450 του Σιμάο, πουλάς έστω και με ζημιά τον Χνιντ, γλιτώνεις και τα 300 του Τσιγκρίνσκι και αυτομάτως χωρίς υπερβολές έχεις μία κάβα 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να πάρεις έναν τερματοφύλακα, έναν στόπερ, έναν αριστερό εξτρέμ τύπου Γκαρσία και έναν σέντερ φορ.

Αν καταφέρεις να πουλήσεις και κάποιον π.χ. Μάνταλο, φέρνεις και κάτι καλύτερο στα χαφ και προχωράς. Δε θέλει κόπο ή ξόδεμα χρημάτων. Τρόπο θέλει…

ΥΓ: Μιας και μιλήσαμε για μεταγραφές. Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι πήρε:

Κρίστινσον από την ΑΕΛ που γυαλίζει τον πάγκο. Ραφίνια και Ντρέγκερ για δεξί μπακ (αντί του Ομάρ) και έφερε τελικά τον Λαλά. Χολέμπας και Βινάγκρε για αριστερά (αντί Τσιμίκα) για να πάρει τελικά τον Ρέαμπτσιουκ. Πέπε και Τιάγκο Σίλβα που δεν υπάρχουν στον χάρτη. Τον πρώτο τον έστειλε πίσω! Μπρούμα για εξτρέμ που τώρα δείχνει κάποια πράγματα. Ποιος κάνει τη διαφορά από τις καλοκαιρινές μεταγραφές; Ο Εμβιλά που ήρθε αντί του Γκιγιέρμε. Τώρα έφερε τον Σωκράτη έχοντας πουλήσει τον Σισέ και τον Λαλά έχοντας φροντίσει να ξεφορτωθεί το 1,5 μύριο του Ραφίνια.

Ξέρετε ποια είναι η ουσιαστική διαφορά του Ολυμπιακού; Το ότι έχει ποιοτικούς παίκτες, αλλά έχει σταθερό κορμό Σα, Σεμέδο, Καμαρά, Μπουχαλάκη, Φορτούνη, Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί. Έχει επίσης και τον Μαρτίνς που δουλεύει για τρίτη σερί χρονιά πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Η ΑΕΚ δεν έχει αυτό το πλάνο. Αυτό πρέπει επιτέλους να βρει. Όταν το καταφέρει, θα μπορέσει να κοιτάξει πιο ψηλά.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X