Ντάριλ Μέικον: Eνεση ποιότητας και σκοραρίσματος για την περιφέρεια της ΑΕΚ

Ντάριλ Μέικον: Eνεση ποιότητας και σκοραρίσματος για την περιφέρεια της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ και τα χαρακτηριστικά που φέρνει στην ομάδα

Η μεταγραφή του γκαρντ που περιμέναμε τόσο καιρό είναι γεγονός για την Βασίλισσα, που έκανε το μπαμ και πήρε τον Αμερικανό Νταρίλ Μέικον (25, 1,90) αφότου έμεινε ελεύθερος από την Γαλατασαράι. Πρόκειται για μια μεταγραφή από το πάνω ράφι, με έναν παίκτη που στην πρώτη του Ευρωπαϊκή εμπειρία έβγαλε μάτια και είχε μπει στα μπλοκάκια σημαντικών ομάδων.

Οι 6 μήνες στην Τουρκία

Ο παίκτης αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Γαλατά, μια ομάδα που έχει εξαιρετικό σκάουτινγκ στους ξένους και μόνο τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει παίκτες όπως οι Χέιζ, Χάρισον, Γουίτινγκτον, Πόιθρες συν τον Ογκαστ που τον έστειλε στην Ευρωλίγκα. Η περσινή καλή ομάδα όμως διαλύθηκε και φέτος τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά, παρά το ποιοτικό ρόστερ η ομάδα δεν βρήκε ποτέ ρυθμό, άλλαξε προπονητή και αποκλείστηκε από την συνέχεια του BCL. Λόγω οικονομικών θεμάτων που έχουν κλασικά οι Τούρκοι, ο παίκτης έμεινε ελεύθερος και η ΑΕΚ έσπευσε να τον αποκτήσει βάζοντας ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα της. Στα 23 παιχνίδια που αγωνίστηκε με την φανέλα της Γαλατά σε Τουρκία και Ευρώπη είχε 16,7 πόντους (44,6% 3Ρ) 4,9 ασιστ και 2,9 ριμπάουντ μέσο όρο. Στο μεγαλύτερο μέρος της παραμονής του στην ομάδα της Τουρκίας, έπαιζε σαν καθαρός άσσος, μέχρι που αποκτήθηκε ο Τράις και πέρασε στο ‘2’, έχοντας περισσότερο τον ρόλο του σκόρερ παρά του οργανωτή. Στην ΑΕΚ είχαμε πει ότι έψαχναν έναν παίκτη στο στυλ του Ρέι, αλλά με τον τραυματισμό του Γκίκα προτίμησαν κάποιον που θα παίζει περισσότερη ώρα στον άσσο.

Τα χαρακτηριστικά του Μέικον

Ο 25χρονος Αμερικανός είναι ένας κλασικός σκόρινγκ γκαρντ, που αν θέλουμε να παρομοιάσουμε σε στυλ με κάποιον γνωστό στο κοινό της ΑΕΚ, αυτός θα είναι ο Τζέι Κόβαν Μπράουν. Τα δυνατά σημεία του Μέικον ασφαλώς βρίσκονται στο επιθετικό κομμάτι όπου μπορεί να σκοράρει με ευκολία κυρίως με σουτ μετά από τρίπλα. Ξέρει να δημιουργεί το δικό του σουτ, όχι τόσο με έκρηξη και αθλητικότητα αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά  όπως αλλαγές κατεύθυνσης και σταυρωτές. Θυμίζει πολύ τον Λάνγκφορντ σε αυτό, αφού εκτός από το τρίποντο, σταματάει και σουτάρει από το ύψος των βολών όπως και ο Κιθ. Έξω από την περιφέρεια είναι πολύ καλός εκτελεστής είτε μετά από τρίπλα είτε σε catch n shoot καταστάσεις με εξαιρετικά ποσοστά (44,6%) σε 4,8 προσπάθειες ανά αγώνα. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο, ειδικά στην φετινή ΑΕΚ είναι ότι ο Μέϊκον σουτάρει εξαιρετικά από την γραμμή των βολών (88,1%). Δημιουργικά είναι παίκτης που θα μοιράσει ασιστ (4,9 μ.ό) αλλά τουλάχιστον στην Γαλατά, η πρώτη του επιλογή είναι το σκοράρισμα. Είναι πολύ καλός σε καταστάσεις πικ εν ρολ που εχει την συνήθεια να βάζει στην πλάτη του τον αμυντικό και να εκτελεί από μέση απόσταση, ενώ σε αλλαγές στα μαρκαρίσματα παίζει άνετα ένας εναντίον ενός τον ψηλό που θα βρεθεί μπροστά του.

Αθλητικά είναι στον μέσο όρο, δεν ξεχωρίζει δηλαδή από αυτό, αλλά είναι αρκετά γρήγορος. Δεν έχει την έκρηξη και την διεισδυτικότητα του Ρέι, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στις άμυνες και να ξεπεράσει τον προσωπικό του αντίπαλο.

Στοιχεία που χρειάζεται βελτίωση

Επειδή έπαιζε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και σε μια ομάδα που ήταν όσα πάνε και όσα έρθουν, χωρίς ιδιαίτερη τακτική στο παιχνίδι της, πρέπει να δούμε πώς θα προσαρμοστεί στο παιχνίδι της ΑΕΚ και θα αφομοιωθεί από την ομάδα. Στην Γαλατά είχε το ελεύθερο να αποφασίζει αυτός για πολλές κατοχές της ομάδας, κάτι που ασφαλώς θα χρειαστεί να μειώσει. Πολλές φορές έπαιρνε τραβηγμένες προσπάθειες, με το shot selection του να μην είναι το καλύτερο, ενώ είναι επιρρεπής και στο λάθος (2,9/ματς).Στην ΑΕΚ θα βρει ένα πολύ πιο σεταρισμένο περιβάλλον με διακριτές δομές και ρόλους οπότε μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί σε αυτό. Είναι ένας πολύ ποιοτικός παίκτης θα δώσει μεγάλη ώθηση στην περιφέρεια της ΑΕΚ αν κολλήσει σωστά στην χημεία της ομάδας. Πιστεύω ότι θα τον δούμε αρκετά μαζί με τον Λάνγκφορντ ή τον Λοτζέσκι στην πεντάδα,  με έναν εκ των Ζήση-Κατσίβελη-Γιάνκοβιτς να συμπληρώνουν την περιφέρεια. Η ευχέρεια του να παίζει και στις δύο θέσεις λύνει τα χέρια στο προπονητικό επιτελείο και μπορεί να δημιουργήσει αρκετά σχήματα ισορροπημένα σε άμυνα και επίθεση.

Ουσιαστικά ο Αμερικανός είναι ο αντικαταστάτης του Ράις που από την στιγμή που έφυγε, είχε αφήσει ένα κενό στις θέσεις ‘1-2’. Πραγματικά αυτήν την περίοδο, δεν ξέρω αν υπήρχε καλύτερη λύση από τον Μέϊκον, με τον Μάκη Αγγελόπουλο να κάνει άλλη μια υπέρβαση για να τον αποκτήσει, φέρνοντας έναν παίκτη που αν προσαρμοστεί στην ομάδα, μπορεί να κάνει την διαφορά και να βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της.

Πλέον ο γρίφος για το ποιοι θα αποτελούν την εξάδα των ξένων της ΑΕΚ έχει γίνει πολύ περίπλοκος, με την ομάδα να πρέπει να αποφασίσει ποιος θα μείνει εκτός Α1. Δεν είναι εύκολη απόφαση, γιατί από το κάθε παίκτη κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις, αλλά τελικά θα πρέπει να γίνει αυτό που είναι καλύτερο για την χημεία και τις ελλείψεις της ομάδας.

ΥΓ. Η ΑΕΚ προσπάθησε να φέρει πίσω τον Ρέι, αλλά οι λόγοι που ήθελε να φύγει από την ΑΕΚ το καλοκαίρι προφανώς δεν άλλαξαν, οπότε δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια.

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X