Προπονητής είναι και μάλιστα καλός, όχι ο Χουντίνι

Προπονητής είναι και μάλιστα καλός, όχι ο Χουντίνι
Photo Credits: INTIME

Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία έγκαιρα να στηρίξει το restart με τον Μανόλο, δεν το έκανε και τώρα αντίο… Γράφει ο Τάσος Τσατάλης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Γενάρης του 2021 στάθηκε εξόχως δηλωτικός όλου του προβλήματος της ομάδας. Μέσα σε κατάσταση πανικού μετά το ματς με τον Βόλο, η ομάδα πήγε στην πεπατημένη της λύσης του Μανόλο Χιμένεθ. Για να αποδειχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες πως πέρα από το να βρεθεί ένας προπονητής – σανίδα σωτηρίας, δεν υπήρχε κάτι άλλο.

Το εκπληκτικό είναι πως η επιτυχία αυτής της επιλογής, έκανε ακόμη πιο εμφανές το ουσιαστικό πρόβλημα. Ο Χιμένεθ έφερε άμεσα το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε, αλλά η ομάδα αποδείχθηκε ανέτοιμη να διαχειριστεί και να υποστηρίξει ακόμη κι αυτό.

Δύο – τρεις κινήσεις, εύκολες για οποιονδήποτε οργανισμό λειτουργεί με μια μίνιμουμ ποδοσφαιρική σειρά και λογική, θα είχαν θωρακίσει αυτή την προσπάθεια και θα της είχαν δώσει προοπτική. Δεν έγιναν. Έτσι, η ΑΕΚ δεν κέρδισε στην Τούμπα επειδή δεν είχε τερματοφύλακα και τελικά έχασε από τον ΠΑΣ, επειδή αναγκαστικά έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον Ινσούα. Κι επειδή δεν μπορούσε να ξεκουράσει έστω τον Μπακάκη και να έχει έναν πιο επιθετικογενή δεξί μπακ για τις απαιτήσεις τέτοιων αγώνων. Για μένα κι επειδή στην ουσία μετά από πολλά έλα – φύγε τα τελευταία χρόνια, έμεινε με μοναδικό επιθετικό χαφ, τον Μάνταλο.

Τι έκανε λάθος ο Χιμένεθ χθες;

Ο Χιμένεθ δέχεται κριτική, αλλά τι στην ουσία έκανε λάθος χθες; Όπως και κάθε νορμάλ προπονητής, στην ομάδα που έχει να διαχειριστεί το μόνο που βλέπει είναι δυνατότητα να φτιάξει ένα παιχνίδι βασισμένο στην πίεση από τα χαφ που διαθέτει.

Το γεγονός πως ακόμη και με τον ΠΑΣ, προτίμησε τους τρεις συγκεκριμένους χαφ που προτίμησε, από το να βάλει κάπου στον άξονα και τον Μάνταλο, δεν δείχνει πως είναι… μυρωδιάς, αλλά δείχνει το τι βλέπει στον Μάνταλο αυτή την στιγμή. Και μη μου πει κανείς πως δεν έχει διάθεση να στηρίξει τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή ο Χιμένεθ.

Δυστυχώς Σιμόες και Γαλανόπουλος δεν είχαν φρεσκάδα, ενώ ο Σιμάνσκι έστειλε ανησυχητικά μηνύματα αντίστοιχα με κάποια περσινά. Ένα πολύ καλό παιχνίδι (το λιγότερο ανταγωνιστικό βέβαια με τον Απόλλωνα στο κύπελλο), μέτρια παρουσία όσο αγωνίστηκε στην Τούμπα, κάκιστος χθες.

Ο Μανόλο πόνταρε στην πίεση, στα κλεψίματα και στο άνοιγμα χώρων έτσι για τους επιθετικούς, αλλά οι παίκτες που σωστά βασίστηκε γι’ αυτό, δεν ανταποκρίθηκαν. Ενδεχομένως ο Σάκχοφ να μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω δημιουργικά, αλλά είχε παίξει τρία σερί ματς σε οκτώ μέρες.

Ο Λάτσι εξαντλήθηκε μετά και την προσπάθεια στην Τούμπα, απ’ όπου αποχώρησε καταπονημένος κι όχι τραυματίας. Λογικότατα πήρε ανάσες χθες.

Κάποιοι τα έβαλαν με τον Χιμένεθ για τις δηλώσεις που έκανε για Γκαρσία και Τάνκοβιτς. Γιατί να μην τις κάνει; Σε όλο τον κόσμο και στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο ακόμη, οι προπονητές συχνά δεν κρύβουν λόγια και αποδίδουν δημόσια ευθύνες.

Που είναι το πρόβλημα; Και που είχε άδικο; Από τον Λιβάι και τον Τάνκοβιτς περιμένεις κι αυτό που θα σε ξεμπλοκάρει, όταν μπλοκάρεις τακτικά. Ακόμη κι αν ήταν υπερβολικός σε κάποιο σημείο, δεν έγινε και τίποτα με το να μιλήσει έτσι.

Έτσι κι αλλιώς τον καημό του έβγαλε. Ξέρει πως για τα ντουμπλαρίσματα (και τρεις έπεφταν κάποιες φορές) πάνω στον Γκαρσία, αλλά και στον παίκτη που αγωνίζεται αριστερά, αυτό που χρειάζεται είναι ακραίοι μπακ που να μην επιτρέπουν στον αντίπαλο να τους αγνοήσει. Δεν τους έχει.

Ξέρει πως μια εναλλακτική αν δεν έχεις αυτά τα μπακ, είναι να πηγαίνει κοντά στους ακραίους και ένα δημιουργικό επιθετικό χαφ που θα εκμεταλλευθεί τον χώρο που θα ανοίξει από τους δύο και τρεις που θα πέσουν πάνω στον Λιβάι για παράδειγμα. Έχει μόνο τον Μάνταλο, που μια παίζει, δέκα δεν παίζει.

Οπότε τι να σκεφτεί; Περάστε και μια φορά έναν αντίπαλο (γιατί υπήρξαν κι αρκετές περιπτώσεις ένας με έναν, μη τρελαθούμε)να ξεμπλοκάρουμε.

Δεν είναι ο Χουντίνι ο Μανόλο, ένας καλός προπονητής είναι

Με τον Μανόλο ξέραμε από την αρχή πως το πρόβλημα είναι συνήθως ματς σαν το χθεσινό. Κοιτάξτε την σεζόν του πρωταθλήματος. Στα Γιάννινα 0-0, στην Ξάνθη 1-1, στην Τρίπολη ήττα με 2-0, στην Λάρισα 0-0, με τον Απόλλωνα μέσα 0-0, στην Κέρκυρα 1-1. Το αγωνιστικό προφίλ των ομάδων που χτίζει, χρειάζεται έξτρα υποστήριξη στην ποιότητα στα επιθετικά χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες θέσεις, για να ξεπερνάς πιο εύκολα τέτοια εμπόδια.

Μπορεί να σου κάνει παπάδες με τα χαρακτηριστικά των κεντρικών χαφ που έχει, στην πίεση, αλλά δώσε του δύο ακραία μπακ να δώσουν το πλάτος και να παίξουν κανονικό ποδόσφαιρο μαζί με τον Γκαρσία και τον Τάνκοβιτς. Για να γίνει και το επόμενο βήμα.

Δεν είναι ο Χουντίνι, ένας καλός προπονητής είναι, με αρκετά δυνατά κι κάποια όχι τόσο δυνατά στοιχεία.

Μεταγραφή προϊόν πανικού

Το να είσαι οπαδός της ΑΕΚ και να διαβάζεις σήμερα για μεταγραφικές συσκέψεις το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου, ενώ η ομάδα μέσα σε τέσσερις μέρες από τους 9 βαθμούς από την κορυφή, πήγε στους 14, είναι ένα μαρτύριο.

Μπορείς εύκολα να φανταστείς για το τι είδους μεταγραφική δραστηριότητα θα είναι αυτή που θα δούμε, αν δούμε. Προϊόν πανικού, χωρίς καμιά λογική, αφού η μόνη λογική ήταν να υποστηριχθεί αυτό που ξεκίνησε ο Χιμένεθ, όσο παιζόταν αν μπορείς να κρατήσεις την διαφορά σε κάποιο αξιοπρεπές επίπεδο ή και να την μαζέψεις ακόμη λίγο.

Τι θα πάρει τώρα η ΑΕΚ; Το επόμενο δεξί μπακ της; Τον επόμενο βασικό της γκολκίπερ; Με ποια κριτήρια, μετά από ποια διαδικασία; Μακάρι να κολλήσουν όλες μαζί, οι καλύτερες δυνατές συγκυρίες κι όποιες κινήσεις γίνουν να έχουν θετική επίδραση και κυρίως μακροπρόθεσμα. Αλλά πρέπει να κολλήσουν υπερβολικά πολλές μαζί ευτυχείς συγκυρίες για να γίνει αυτό. Και δυστυχώς κατά πάσα πιθανότητα -κι- αυτή η σεζόν έχει μπροστά κι άλλα μαρτύρια.

Μόνο που όλα αυτά πλέον κόβουν τους ψυχικούς δεσμούς της ομάδας με τον κόσμο της. Τα συνεχή ψυχολογικά μαρτύρια, δεν είναι χωρίς αντίτιμο. Δεν υπάρχει μόνο η οργή. Υπάρχει κυρίως η αδιαφορία που θα την ακολουθήσει. Αν δεν υπάρχει ήδη δηλαδή, που μάλλον υπάρχει.

Βλέπω από τον εαυτό μου, πόσο πολύ πιο δύσκολο γίνεται κάθε φορά να κάνω αυτό που στο κάτω κάτω της γραφής είναι η δουλειά μου. Με τα χίλια ζόρια, πραγματικά.

Ας σκεφθούμε αυτούς που δεν έχουν κανένα λόγο να ασχολούνται εκτός από την καψούρα τους. Όχι. Είναι ένα θέμα να αποτύχεις ποδοσφαιρικά και να προσπαθήσεις να το αλλάξεις κι άλλο θέμα επί μονίμου βάσεως να μοιράζεις θλίψη και στενοχώρια σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Αν θέλει η ΑΕΚ ενόψει της εισόδου της στο νέο γήπεδο, να έχει ένα τεράστιο κομμάτι του κόσμου της απόλυτα ψυχικά αποκομμένο από την ομάδα, να μη θέλουν καν να ακούν γι’ αυτήν (ξέρω ήδη αρκετούς) ας συνεχίσει έτσι. Τι να πω…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X