Η ΑΕΚ θέλει ποιότητα και δουλειά
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου παίρνει τα διδάγματα της Τούμπας και γράφει για την ΑΕΚ του μέλλοντος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο μεγάλος Πεπ Γκουαρντιόλα έλεγε προ κάποιων μηνών σε μία από τις εξομολογήσεις του, ότι η δουλειά του προπονητή ολοκληρώνεται στη σέντρα του γηπέδου! Πίσω από τη σέντρα είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Κομμάτι που αφορά τον προπονητή και τη δουλειά που θα κάνει. Μπροστά από τη σέντρα, είναι ευθύνη της διοίκησης, καθώς αυτή πρέπει να βρει τους μεγάλους παίκτες, εκείνους που θα κάνουν τη διαφορά και θα μπορούν να δώσουν άλλη κλάση.

Βέβαια, για να είμαι απόλυτα σωστός, νομίζω ότι αυτά τα έλεγε ο Γκουαρντιόλα με την ασφάλεια που του δίνουν οι τεράστιες προσωπικότητες που υπάρχουν μεσοαμυντικά στη Μάντσεστερ Σίτι και κάνουν πολύ πιο εύκολη την καθημερινότητα του. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια αποτελεί κοινή παραδοχή, κάτι ως δεδομένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πως οι μεγάλες ομάδες χτίζονται από την άμυνα τους.

Ξεχειλίζει ποιότητα επιθετικά, μπάζει πίσω

Για να συμβεί αυτό χρειάζονται δύο βασικά πράγματα, τα οποία πρέπει να κάνει η ΑΕΚ…χθες κιόλας: πρώτον, να γεμίσει ποιότητα και παίκτες που θα της δίνουν ασφάλεια και που θα κάνουν τη διαφορά, ποδοσφαιριστές που δεν θα πανικοβάλλονται σε κάθε στατική φάση του αντιπάλου και δεύτερον, να δουλέψει σκληρά. Γιατί πραγματικά, η άμυνα είναι κάτι το οποίο μπορεί να διδαχθεί, να βελτιωθεί και να εξελιχθεί.

Το ματς στην Τούμπα αποτελεί επιβεβαίωση για ακόμα μία φορά, ότι η ΑΕΚ ξεχειλίζει από ποιότητα μεσοεπιθετικά, αλλά έχει πολλά θέματα στην αμυντική της λειτουργία. Και όταν αναφέρομαι στην αμυντική λειτουργία προφανώς και δεν στέκομαι μόνο στους τέσσερις της άμυνας, αλλά στη συνολική δυνατότητα της ομάδας να απορροφήσει την πίεση του αντιπάλου. Να μη δίνει άσκοπα στημένες μπάλες, να μη βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης κάθε φορά που γίνονται βαθιές μπαλιές στην πλάτη της «κιτρινόμαυρης» άμυνας.

Αυτά έγιναν στην Τούμπα, μόνο από αυτές τις καταστάσεις κινδύνεψε η ΑΕΚ και έχασε. Γιατί για την ΑΕΚ, η ισοπαλία με την εικόνα που εμφάνισε αυτή και ο ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα για να φύγουν από το γήπεδο ισόπαλοι με 2-2, δεν είναι δίκαιο αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ επιβεβαίωσε πως στο ποδόσφαιρο ισχύει – όπως και στη ζωή έχει αποδειχθεί πολλές φορές – το ό,τι πληρώσεις παίρνεις. Εδωσε 2,5 εκατομμύρια για ποδοσφαιριστή που είναι θηρίο, παίκτη που κάνει ό,τι θέλει την αντίπαλη άμυνα.

Πυρηνικό όπλο ο Λιβάι

Είχα πολλά χρόνια να δω έναν παίκτη που να είναι τόσο καταιγιστικός στο παιχνίδι του. Να δημιουργεί τόσες τρύπες στην αντίπαλη άμυνα και να ρίχνει κάτω κάθε έναν αντίπαλό του, απλά με το εκτόπισμα του. Ο Λιβάι είναι πυρηνικό όπλο για την ΑΕΚ που όταν μάθουν να το εκμεταλλεύονται και να το αξιοποιούν σωστά, θα μπορεί να κάνει τεράστιες ζημιές τους αντιπάλους τους. Για παράδειγμα η ΑΕΚ πρέπει να βρει έναν τρόπο για να έχει ισορροπία.

Πρέπει να βρει τη φόρμουλα, ώστε να τρυπά τους αντιπάλους από την αριστερή πλευρά, όταν όλοι κλειδώνουν πάνω στον Γκαρσία. Στην Τούμπα, ο Χιμένεθ το επιχείρησε αυτό με τον Γαλανόπουλο, που έκανε ένα πολύ σπουδαίο παιχνίδι, αλλά προφανώς δεν είναι αριστερό εξτρέμ το παιδί και δεν μπορεί να διασπά την άμυνα όπως θα περίμενε κάποιος από έναν άλλο παίκτη. Ισως θα έλεγα πως αυτό είναι το λάθος της ημέρας για την ΑΕΚ.

Πιστεύω, ότι εάν είχε συμβεί νωρίτερα η είσοδος του Τάνκοβιτς, θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον αργοκίνητο Βιεϊρίνια και συνολικά στην αργή λειτουργία της άμυνας του ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ πέτυχε δύο γκολ και έδειξε έμπρακτα πως έχει πολύ σημαντικά σημάδια βελτίωσης. Τι χρειάζεται για να εξελιχθεί και άλλο, να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική; Το είπα και στην αρχή. Κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαίες οι ενέσεις ποιότητας στην άμυνα και στη μεσαία γραμμή παίκτες.

Λείπει ένας χάφαρος!

Πολλοί εστιάζουν στην άμυνα, αλλά για εμένα είναι καθοριστική η απόκτηση ενός παίκτη με ηγετική προσωπικότητα. Κάποιου που θα μπορεί να απορροφά την πίεση του αντιπάλου, που δεν θα επιτρέπει να χάνεται εύκολα η μπάλα, που θα μπορεί να δίνει ηρεμία και ασφάλεια στο παιχνίδι της ομάδας. Αυτό είναι που έλειψε πολύ από την ΑΕΚ και που εν τέλει της στέρησε τη νίκη, ότι δεν είχε τον παίκτη που θα ηρεμήσει το παιχνίδι, που θα μεταφέρει σωστά την μπάλα που θα παγώσει το αριθμό.

Σε άλλες θέσεις, νομίζω πως ο Χιμένεθ μπορεί να μακιγιάρει τα προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν από τα παιδικά λάθη στην άμυνα. Οπως ειδικά αυτό που έκανε ο Αθανασιάδης στο δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ. Φαντάζει απίθανο εν έτει 2021 να δίνεται έμμεσο από μπλοκάρισμα τερματοφύλακα της ΑΕΚ, αλλά μέσα σε όλα τα απίθανα της φετινής σεζόν, το είδαμε και αυτό. Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται από την άμυνα.

Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται και από τον άξονά. Εκεί πρέπει να βρίσκονται οι παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά και θα μπορούν να ξεχωρίζουν. Η ΑΕΚ έχει αυτήν τη στιγμή τρεις πολύ σπουδαίους ποδοσφαιριστές στην κορυφή της επίθεσης – όπου επιτέλους άρχισαν να τοποθετούν τον Λιβάγια και έπαψαν τα υπόλοιπα ανέκδοτα για την αξιοποίηση του – έχει εξαιρετικούς ακραίους. Πλέον αυτό που χρειάζεται είναι ένα χαφ που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά, έναν Τσιγκρίνσκι πέντε χρόνια νεότερο και πολύ πιο δυνατό και έναν γκολκίπερ που θα δίνει σιγουριά.

Για να διαβάσετε τη συνέχεια πατήστε εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X